Šta je novo?

Solarni paneli i subvencija države

Jel neko zna koliko vremena prođe, ( ili iskustvo ko je radio konkurs za solarne panele) od dana kontrole opštinske komisije da je na terenu sve dobro do potpisivanje ugovora 50-50% energetske efikasnosti?
Zavisi od opstine, kod mene konkurs bio u septembru, komisija bila u oktobru, receno mi je da nece do nove godine sigurno da bude potpisivanje ugovora, na kraj ugovor potpisan 22.2.2024., spori su uzas.

Paneli postavljeni 31.5.24., inverter i kabliranje 3.6.24.

8.6.24. inzenjer proverio uzemljenje (ovo obavezno da se proveri pre nego sto on dodje jer ako nije ok posle kosta 150e njegov naknadni dolazak, prvi je uracunat u radove).

5.7.24. brojilo izmesteno na javnu povrsinu, ovo sam mogao ranije, savetujem pre svega da se odradi.

24.7.24. poslat zahtev za prikljucenje

6.8.24. stigao ugovor na email, poslao potpisan 8.6.24., potpisan vracen na email 15.8.24., postom 20.8.24.

20.9.24. izasla komisija za interni pregled i isti dan elektrana pustena u export (salje se struja u mrezu). Ovo sam ganjao lokalnog direktora distribucije inace bi cekao ko zna koliko jos. Rekao mi je da posaljem email na [email protected] , za dva dana mu stigao nalog za pregled.

Elektrana je 6kW, dnevno sad pravi 28kW.

Nove informacije sa Viber grupe Prozjumeri Srbije:

"U toku su izmene i dopune Zakona o energetici. Neke izmene će uticati i na kupce-proizvođače, pa smo hteli da vas informišemo o detaljima koji vam mogu biti zanimljivi.

• Od 1.1.2026. svi novi kupci-proizvođači (domaćinstva) dobijaju neto obračun

• Neto merenje i neto obračun se ukidaju od 31.12.2026. Šta će biti nakon toga, još uvek nemamo informacije

• Svi kupci-proizvođači koji su do 1.1.2026. izgradili elektrane će moći da zadrže postojeći način obračuna. Ne zna se do kada, ali provejava da bi to moglo biti do kraja eksploatacije elektrane. Ovo ćemo još proveriti.

• Biće uveden novi obračun mrežarine koji će podrazumevati plaćanje pristupa DS u oba smera, za preuzetu i za predatu električnu energiju

Završena je javna rasprava, mi smo poslali primedbe, i, između ostalog, tražili brisanje stava 7 u okviru člana 113, koji propisuje ukidanje neto-merenja.

Trenutno radna grupa analizira sve pristigle komentare, nakon čega ćemo dobiti izveštaj sa javne rasprave i videti da li je usvojena naša primedba."

Korak unazad? 🤔

Orijentacija krova je manje bitna nego sto se misli. Nemojte da to nekoga obeshrabri. Bila je bitna dok su paneli bili skupi ko bubreg. Sa padom cena panela ne treba insistirati toliko (ako insistiranje podrazumeva ulaganje u skupu konstrukciju i sl) na orijentaciji, lakse i jeftinije je instalirati više panela. Po kalkulatorima azimut panela od+-90stepeni daje samo 20% manji ucinak u odnosu na idealan jug. Jedna od najvecih (u trenutku pustanja u rad najveca) solarnih elektrana na svetu upravo ima panele postavljene u "A" sa orijentacijom istok-zapad. Žrtvuješ 20%, ali dupliraš površinu.

Pisao sam ovo pre par godina.

Na slici je elektrana na FTN-u. Prvi deo je pušten pre nekih 15 godina, 9.6kwp idealno postavljenih ka jugu.
Sada se nadograđuje panelima u orijentaciji istok-zapad. Možda ću uskoro imati više detalja.
IMG_20240930_114419508_HDR.jpg

Zna li neko, koje su moguće opcije da npr. skupština stanara investira u solarku na krovu zgrade?!?
Obzirom na gomile ravnih krovova po našim zgradama, bilo bi bzvz. ne iskoristiti takav prostor za takvu namenu.

Znas kad ces da imas saglasnost i volju svih stanara da daju pare za solarnu elektranu na zgradi :D kod mene ne mogu da se dogovore oko mnogo bitnijih stvari, kukaju za 100din veci racun..

Da, u Nišu ima ta jedna koja je izgrađena:
Sve je izvodljivo ako postoji dogovor.

Meni sad dok ima sunca pravi preko 6kW, smenjuju se oblaci i sunce zato ovakva kriva:

Prilozi

• Screenshot_2024-09-30-13-06-08-049_com.saj.home-edit.jpg
    Screenshot_2024-09-30-13-06-08-049_com.saj.home-edit.jpg
    109.5 KB · Pregleda: 134
Upravo mi je stigla potvrda o prikljucenju elektrane na sistem (resenje od 26.9.24.). Valjda je ovo zadnji korak i sledeci racun bi trebalo biti prozjumerski.

Znas kad ces da imas saglasnost i volju svih stanara da daju pare za solarnu elektranu na zgradi :D kod mene ne mogu da se dogovore oko mnogo bitnijih stvari, kukaju za 100din veci racun..

Od kada imamo novu upravnicu, nekoliko novijih mlađih porodica u zgradi, i od kada smo neke matore namćore i uvek-protiv-svega likove ućutkali i postavili kao marginalne, skupština stanara znatno bolje funkcioniše.

Solarna na zgradi ne bi bila problem ako je izvodljivo, ako ima smisla i ako bi donela neke benefite za zgradu.

Pisao sam ovo pre par godina.

Na slici je elektrana na FTN-u. Prvi deo je pušten pre nekih 15 godina, 9.6kwp idealno postavljenih ka jugu.
Sada se nadograđuje panelima u orijentaciji istok-zapad. Možda ću uskoro imati više detalja.
Pogledajte prilog 460303
Bilo bi super saznati, koliko su degradirali paneli :)

Mislim da nisu ispitivali laboratorijski.

Ali po godišnjim prinosima se ne vidi nikakav pad, čak naprotiv

U jednom trenutku su prestali do loguju, ne znam razlog

Da li neko nekada pere te panele?

Vecinu kisa ili dobar pljusak opere, zavisi i gde se nalaze, da li ima zagadjivaca u blizini itd.
Ja postavio u Junu pa za sad su cisti kao novi, kad nije padala kisa dva meseca videlo se da ima kao prasine ali nije bila pustena u sistem pa ne znam da li je i koliko uticalo.
Posle pljuska cisti skroz.

Zna li neko, koje su moguće opcije da npr. skupština stanara investira u solarku na krovu zgrade?!?
Obzirom na gomile ravnih krovova po našim zgradama, bilo bi bzvz. ne iskoristiti takav prostor za takvu namenu.
Mi postavljamo na krov jedne nove zgrade ovih dana.

Nažalost, proizvodnja / potrošnja se ne može ravnomerno podeliti. Grejanje hlađenje će biti na TP. Pa je pitanje ko će i kako koliko da greje, hladi , zato su i odustali zasad da zajednička potrošnja bude prozjumer.

Pranje panela je po meni poželjno da li na proleće da li na jesen. Uvek upoređujem sa autom, uvek se neki sloj nečega zalepi šta ni kiša ne može da opere. Mislim da ne pričamo o ozbiljnim procentima što se tiče efikasnosti, ali ipak.

Ko je vlasnik stepeništa, ulaza, krova? Svi stanari verovatno.
Čari života u kolektivu.
Čist račun = duga ljubav. U zgradi nikada nisu čisti računi, tako da slabo i ljubavi tu ima (a i razumevanja). Čast izuzecima.

Zato i postoji upravnik pa vodi racuna o tome. Ako svi finansiraju onda bi svi trebalo i da dobijaju benefite.

Stambene zajednice mogu da dobiju dozvolu 2/3 većinom ali ide struja za zajedničku potrošnju jer sa solarne elektrane struja može da ide samo preko jednog brojila (brojilo za zajedničku el. energiju), nema podele. Do puštanja u rad traje dosta duže i komplikovanije je u odnosu na individualne priključke.

Pa dobro toplotna pumpa greje i hladi celu zgradu koliko sam razumeo?

Da, ali Pera voli da ima 30 stepeni u celom stanu, a Zika u stanu ispod 18 u spavacoj i 25 u dnevnoj. I onda imas nejednaku potrosnju energije po stanovima sa iste TP. Koja ne dobija dovoljno energije sa PV, pa mora da posegne ka "skupoj" iz EPSa.
Kalorimetar po stanu i onda interni (u zgradi) obracun na kraju meseca...

Valjda su resili te nepoznanice pre nego sto su usli u projekat. Posto ide svima za zajednicku struju racunam da su i svi morali da uloze u elektranu.

Pa izgleda da nisu ;)

Znaci oni ce samo da trose iz elektrane za TP, zajednicko svetlo i slicno? Generalno to nece puno da im se isplati sem leti za hladjenje, zimi za grejanje nece biti dovoljno proizvodnje.

Naveo sam da su odustali baš iz ovih razloga.

A da se sve meri i proračuna po fer varijanti bilo bi preskupo.

Investitor ulaže u solarnu elektranu, elektrana proizvodi samo za zajedničku potrošnju u momentu kada ima proizvodnje naravno. Toplotne pumpe su na zajedničkoj potrošnji.

Niej skroz fer ali najbolje rešenje.

Investitor je ko? Ovo mi nije jasno, on ulaze a njima ce da naplacuje ili?

Investitor je doo koja gradi zgradu.

Stigao na email prvi prozjumerski račun, buni me što nema TV takse, moguće da je neka greška ili će poslati još jedan račun, ne znam.
Bez solara bi račun bio oko 4000din, dodao kilovate koje je kuća direktno sa elektrane potrošila.
Račun za uplatu je novi 200-75405-11 i nema provizije kada uplaćujem online preko Poštanske.

Prilozi

• kp racun.jpg
    kp racun.jpg
    168.4 KB · Pregleda: 95
  • eps.jpg
    eps.jpg
    152 KB · Pregleda: 90
Vrh Dno