Šta je novo?

Solarni paneli i subvencija države

greota tolikog cekanja, ja bih porodicu lepo na autobus pa otisao na more kad zavrsim sve :D

cak bi ih (porodicu) mirne duse slagao da su neke komplikacije u vezi panela, ali tek tamo neki 5. - 7. dan letovanja...
i naravno, ne bi ni otisao na more jer bi se "situacija jos vise zakomplikovala" :)))))

Stigao ugovor na email ali papirni nije (verovatno sutra) a ja veceras idem na more.
Izvodjac kaze da ne sme da se pusta bez komisije tako da nista dok se ne vratim.
Njega stampas u dva primerka, potpisujes i ti ga saljes nazad postom na adresu eps-a. ЕПС АД Београд- Огранак ЕПС Снабдевање, Сектор за управљање купцима-произвођачима, Масарикова 1-3, 11000 Београд.

Meni otpada ideja za sada za solarce.

Jednostavno, kuću nisam mogao da nađem koju bi radio kako ja hoću, da je renoviram.

Umesto toga, našao sam gotovu kuću koja se greje na pelet. Naravno, radijatori su u pitanju.

Na krovu ima postavljen onaj bojler što greje vodu.

Po meni je to sasvim ono, okej.

Ukoliko se dodje do nekih para, bio bih zadovoljan i sa 6 kw elektranom. Čisto da ne plaćamo struju mnogo.

Za neke druge prilike ostaje podno grejanje, solarac 10 kw i toplotna pumpa.

Njega stampas u dva primerka, potpisujes i ti ga saljes nazad postom na adresu eps-a. ЕПС АД Београд- Огранак ЕПС Снабдевање, Сектор за управљање купцима-произвођачима, Масарикова 1-3, 11000 Београд.
Ma to sam već odradio i poslao, oni potpisali i poslali poštom a stiglo mi na email samo.
greota tolikog cekanja, ja bih porodicu lepo na autobus pa otisao na more kad zavrsim sve :D

cak bi ih (porodicu) mirne duse slagao da su neke komplikacije u vezi panela, ali tek tamo neki 5. - 7. dan letovanja...
i naravno, ne bi ni otisao na more jer bi se "situacija jos vise zakomplikovala" :)))))
Šta da radim, oni su spori bili i za izmeštanje i za zamenu brojila, sad nek čekaju još 10 dana, meni sve ravno uz giros.

Namontirali pametno brojilo danas (Meter & Control ST310) tj izvrsili prilagodjenje mernog mesta. Sada nam ostaje da sredimo uzemljenje (danas ili sutra) i onda ugovor...

Uzemljenje je odradjeno, cekamo elektrotehnicki institut da izvrsi merenja. Stigao je i email od EPS-a, da ja izvrseno prilagodjenje mernog mesta.

A sada, jedno osnovno pitanje za vas - sta se desava sa strujom koju proizvedem u jednom kalendarskom mesecu, a vracena je u mrezu? Da li ja nju mogu da koristim od sl. meseca ili...? Znam da je godisnji presek 01.04.,

Da, nju možeš da koristiš u obračunu za sledeći mesec, to ti je na brojilu stavka 2.8.1 i 2.8.2 (viša i niža tarifa) i možeš da vidiš koliko si poslao u mrežu.

Šta to znači, još uvek ne razumem. U mrežu sam poslao ukupno 662kWh u avgustu do sada, od njih sam uzeo 186kWh. Da li će već tih 186kWh skinuti sa računa za avgust?

Samo visa tarifa se gleda, ako ima potrosnju 150kw u visoj oni ce da oduzmu od njegovih 662kw i ostaje mu 512 za naredni period. Naplatice mu 150kw puta 3,9din mrezarinu.

Ne znam, toliko je po kW bilo, dal se nesto menjalo, ja se danas vratio sa mora pa od pon da jurim komisija da izadje da mogu da pustim elektranu konacno.

Postavicu racun za avgust, pa da vidimo praksu.

Ne znam kako su tebi pustili elektranu bez izlaska komisije, moj izvodjac kaze ne sme pre toga.

Proizvođači, jel vam stigao račun za jul? Meni još uvek nije. Ovoliko nikad nisu kasnili.

Svi računi kasne, za stan sam dobio pre dva dana.

Koliko je tačna ova računica.

Kažu da kada se planira solarna elektrana, da se sabira 12 meseci unazad potrošnja u višoj tarifi.

Kod mene bez klime se kreće od 250 do 370 max u višoj tarifi.

E sad, ako planiram da uzmem dve klime, onda neka bude prosečno po mesecima i 400 kilowata a znam da neće, neka bude.

400 x 12 pa onda na 1200, jačina solarne elektrane je 4kw.

Da li bi pogrešio da idem na 6.6 kw ili da budem siguran sa 5 kw elektranom?

Mislim da ne bi pogrešio, svakako bi imao veću slobodu kako koristiš potrošače u kući. Računaj samo na nešto veću inicijalnu cenu i duži period otplate investicije. A ako se i desi da ne potrošiš sve "danas", kroz nekoliko godina možda će biti aktuelan neki električni automobil ili mogućnost prodaje viška kWh ili neka treća kombinacija... Dugoročno, ne treba zaboraviti i da efikasnost sistema delimično slabi.

Ako ce samo da hladis sa klimama, 5kW, ako ce i da grejes onda bar 6kW.

Ako ce samo da hladis sa klimama, 5kW, ako ce i da grejes onda bar 6kW.

Kuća je sa grejanjem na gas. Pošto su zime prosto slabije nego inače, u nekom periodu dok ne zahladi baš žestoko, koristio bih klime.

Ako bi uspele i najhladnijim danima da rade posao, ne bi uključivao grejanje na gas jer bi mi se to isplatilo koliko vidim sa solarcima.

Ako grejes bice vise od 400kW vise tarife. Meni je 700kW visa tarifa u januaru bila, 5 klima greje, 90m2 kuca. 6kW elektrana bi trebalo to da pokrije koliko sam i uzeo.

Avgust, 12kW solarnih panela, 10 kW inverter. Vidi se kad je ukljuceno vracanje elektricne energije eps-u.

Prilozi

• IMG_1115.png
    IMG_1115.png
    72.3 KB · Pregleda: 141
Jel neko zna koliko vremena prođe, ( ili iskustvo ko je radio konkurs za solarne panele) od dana kontrole opštinske komisije da je na terenu sve dobro do potpisivanje ugovora 50-50% energetske efikasnosti?

Jel neko zna koliko vremena prođe, ( ili iskustvo ko je radio konkurs za solarne panele) od dana kontrole opštinske komisije da je na terenu sve dobro do potpisivanje ugovora 50-50% energetske efikasnosti?
Kod mene je ugovor stigao nakon 45 dana a elektranu pustili u rad dve sedmice posle toga.

Racun za avgust, ne razumem sta je pod tackom 3. Utrosena el. energija.

IMG_1366.jpeg

Vrh Dno