Šta je novo?

Solarni paneli i subvencija države

Postovani, imam jednu pitanje.

Planiram da postavim solarne panele na krovu, i imam dve ponude.

Prva ponuda (oko 9k eu):

Монокристални half-cell соларни панел, произвођач ULICA, модел UL-410, 410W, Efficiency 20.18%
Соларни мрежни инвертор KSTAR 12KTLX 12kW

Druga ponuda:

Canadiansolar CS6R-T 440W, TOPCON N Tyape Model (oko 11k eu)

Growat Mod 11 KTL3-X On Grid

-----

E sada, ponude su iz dve razlicite firme. I jedna i druga firma kazu da su njihove ponude dobre. Interesuje me Vase misljenje.

Hvala.

Canadian Solar je opsteprihvacena i poznata firma u svetu solarnih panela svugde, pa kad vec pitas... ja bih se opredelio za njih.
Skuplji jesu, da li ce firma da opstane za 20+ god...ne znam (ne znaju ni oni realno) , ali mi po onom sto sam do sad procitao o njima, i specifikacije panela, ulivaju poverenje.
Just my 2 cents.

P.S.
Imaju i efikasne bifacijalne panele, koje razmisljam da ubacim u svoj postojeci offgrid.... inace su svi paneli nikad jeftiniji.
To ti je tako, baterije nikad skuplje, a paneli nikad jeftiniji... sada jeste tako

Poslednja izmena:
Paneli su smešno jeftini, ja sam dobio za 170e po kW, na to ide pdv i prevoz, ali bilo kakva razlika između pojedinačnih panela ne može biti veća od 1-2% u efikasnosti pa tvrdim da ne može biti isplativo platiti razliku u ceni više od 100-200e (i to je mnogo). I da se nešto desi tim panelima, nećete garanciju ostvarivati preko proizvođača direktno već od firme koja je sistem isporučila ili eventualno od uvoznika ako postoji generalni uvoznik za državu. Međutim, poznajući poslovnu klimu u Srbiji, te se firme otvaraju sa ciljem da se uzmu neke pare, posle par godina se doda neki plus u ime i otvara se nova firma.

Primio sam ugovor danas kupac-proizvodjac, 10 dana nakon sto smo elektronski i postom poslali potpisani ugovor. Ne znam kad izlaze iz EPS-a da omoguce vracanje proizvedene el. energije.
Ja sam danas poslao potpisan ugovor, znaci bar 10 dana da vrate, ja cu tad biti na moru ali ima ko da preuzme. Znam direktora distribucije koji je u komisiji pa cu njega da pitam i da znaju da nisam tu.

Primio sam ugovor danas kupac-proizvodjac, 10 dana nakon sto smo elektronski i postom poslali potpisani ugovor. Ne znam kad izlaze iz EPS-a da omoguce vracanje proizvedene el. energije.
Juce pustena elektrana najzad u full rad. 10kW sistem.

Prilozi

• IMG_0513.png
    IMG_0513.png
    89 KB · Pregleda: 106
Super, nek ne sa srecom 😎
Da li je bila komisija ili ste pustili bez njih?

Niko me nije ni kontaktirao, samo sam dobio dokumentaciju u postansko sanduce i na mail. Mislim da su kontaktirali sa izvodjacem.
Hvala na lepim zeljama, javljam za dalje stanje :)

Niko me nije ni kontaktirao, samo sam dobio dokumentaciju u postansko sanduce i na mail. Mislim da su kontaktirali sa izvodjacem.
To mi je bitno, danas pitao izvodjaca kaze tesko do 16tog da bude pa ako budem bio na moru stici ce mi email sa ugovorom a onda on moze da pusti elektranu da pravi kilovate pa kad se vratim komisija da dodje.

Toplotna pumpa pravi toplu vodu, moram da je podesim da bude u vreme kad solarni paneli cepaju :D pa da akumuliram energiju u sanitarnoj vodi.
Definitivno. Najisplativije je da odmah trosis to sto pravis, nema mrezarine za povlacenje iz sistema.
I preorjentisi se da palis ves masinu, sudo masinu i te stvari kad je proizvodnja najveca i imas "viska" struje.

Mrezarina se placa kada predajes u sistem a ne kad povlacis.
Ovo je donekle tacno, na primer isplati se puniti u sistem po 3,9din po kW/h a posle u plavoj to povlacis za dzabe a kostalo bi 13,6din.

Meni jedna stvar nije jasna. Ono sto ja vracam, koristim kada? Od odredjenog meyeca u godini ili vec sutra ‘kad zafali’?

Posto jos ni ja nisam prozjumer nemam nijedan racun ali ti sad saljes kilovate u sistem i brojilo to belezi kao i ono sto si povukao iz EPS-a. Kada se ocita sledeci mesec onda se pravi presek, ti kilovate koje si predao se oduzimaju od onih koje si povukao i placas samo razliku ili nista za visu tarifu ako si imao viskove. Kad saljes u sistem svaki kilovat se placa oko 3,9 dinara a kad povlacis tvoje viskove onda se ne placa nista (ranije je bilo PDV i akciza, to je ukinuto po uredbi).

Mrezarina se placa kada predajes u sistem a ne kad povlacis.
Ovo je donekle tacno, na primer isplati se puniti u sistem po 3,9din po kW/h a posle u plavoj to povlacis za dzabe a kostalo bi 13,6din.
Mrezarina se placa kada povuces kWh koje si ranije predao "na cuvanje", a za sam "upload" se ne placa. Osim ako nesto nisu menjali u poslednjim mesecima, nisam pratio.
Zato je najbolje prilagoditi potrosnju da imas sto manje povlacenja iz EPS, npr ona toplotna pumpa sa grafika gore je povukla energiju van vremena proizvodnje i ta energija jeste jetinija nego potrosacka cena, ali je skuplja nego da vremenski pomeri pumpu da greje vodu iz 'besplatne" PV proizvodnje.

Koliko znam placas odmah kad ubacujes u sistem po kW/h a bilo je placanje PDV-a i akcize kada povlacis nazad, sto je ukinuto. Mada jesu menjali, videcemo kad dodju prvi racuni.
Jeste najbolje potrositi sto vise odmah sa krova ali moras i da imas neku rezervu za decembar i januar koji su najhladniji. Januar ume da bude hladan ali suncan tako da sam video primer da 10kW elektrana u januaru napravi 500kW/h. Februar je topliji i duzi je dan, ali nije lose i za tad imati rezervu neku. Mart vec ne mora jer se priblizava presek prvog aprila tako da sta u martu napravi a ne potrosis propada.

Videcemo bas, javljam utiske. Tek smo se uselili, tako da cu tek od sledeceg meseca biti merodavan. U proteklih pet dana neki prosek proizvodnje je 60kWh, potrosnja u kuci je nekih 20kWh, tako da po 40 vracam dnevno. Elektricni auto bi bio napunjen za dva dana :)

Evo tacno posle 12 meseci na VRLA 9.6KW (4x200Ah VRLA AGM baterijama) Offgridu, neki godisnji prosek.
Merenja su iz zida (watmeteri svuda), tacnije 24h merenja, za jednog coveka u jednom kontejneru od 12m2..
Znaci na 24h, sledece komponente trose sledece:
-frizider 120cm visine (prikljucna snaga 60W) = 200Wh/dan
-Klima inverter ona najjeftinija = 2.4KW/dan (leto <30c i zima 8C+), jesen i prolece ne radi, rade jorgani).
-Server i5-7700T 24/7 + Poe switch + 3x 1440p kamere + GB switch i razna tuya based uticnice = 720W/dan svaki dan, bez obzira na godisnje doba.
-Indukcioni reso, Sijalice indoor, Bojler od 3l na kratko = 100Wh/dan
-LED reflektori (60W, 4 komada, 1x30 + 3x10W), programirani na sunset/sunlight = 320-600Wh dnevno, zavisno od god. doba tj. koliko dan/noc traje)
-TV 43" 50W x koliko sati
-Osecaj kontrole i nezavisnosti od drzave/EPS-a = neprocenjivo.

Zimi je zeznuto biti tamo, jer nema suncane produkcije, pa imam 220V kabl od komsije (sa meracem naravno), kome placam kilovate zimi, od novembra do marta
kada dodjem i pojacam malo klimu, ali ne prelazi vise od 2KW/dan

Poslednja izmena:
Zimi bas nista nemas? Ili koliko procentualno mozes dobiti od instalisane snage?

Plaća se kad se povlači, onoliko kW koliko se povuče.

Zimi bas nista nemas? Ili koliko procentualno mozes dobiti od instalisane snage?
Izuzetno malo sam imao produkcije sa 1450W panela... zimi nema sanse da se obitava tamo.
Nema produkcije zimi, ukratko.

Ima za kamere i server, ali da neko tu bude, nema sanse bez komsije i njegovih 220V

To sam razmisljao, da dodam jedan sa istocne, i jedan sa zapadne...ne.
Ne bi me spasilo zimi, ako sam tamo

Onda sam ja nesto prezubio, znaci kada saljem nista ne placam ali placam 3,9din kad povlacim, to je ok.

@djalf mi rece u drugoj temi da se javim ovde. Ugradjeni solari od 10kw 18. 07., odmah i prikljuceni na brojilo (iako "to ne sme"), proizvodnja je oko 55 kwh na dan. Uz moju dnevnu potrosnju u letnjim mesecima oko 80 kwh, ovo me sada spasava racuna od 40 do 50k dinara...

No, da ne bude sve sjajno, iako sam vec uzeo i novo brojilo i poslao zahtev za prilagodjenje, nije mi dobar otpor uzemljenja (12 oma je), pa sada cekam elektricara da mi to resi i da izvrsimo nova merenja...

Tri klime, bazenska pumpa od 1kw, sporet, 2 frizidera + zamrzivac, PS5, ozbiljan PC, kucni bioskop cca 4h dnevno i jos dodatne elektronike. Medjutim, najveci pojedinacni potrosac je protocni bojler od 18kw.

Ali se nekada i ja zapitam - kako, ***? :D

Stigao ugovor na email ali papirni nije (verovatno sutra) a ja veceras idem na more.
Izvodjac kaze da ne sme da se pusta bez komisije tako da nista dok se ne vratim.

@djalf brate ti kao da pustas nuklearnu elektranu u pogon, a ne solarnu :D
Ne mogu da verujem koliko su ga zakomplikovali citajuci tvoje poruke.. kao da hoce da odbiju ljude od solara..

Nazad
Vrh Dno