Šta je novo?

Solarni paneli i subvencija države

To sve radi izvodjač za mene ali obratiću pažnju, hvala.

Danas zamenili brojilo, sad čekam zapisnik pa će to izvodjač da šalje za ugovor.

Javi kad ces dobiti ugovor. Treba da posalje ocitanu lk, list nepokretnosti, obavestenje o prilagodjenju mm. Posle su trazili i OP obrazac.

Koliko Vam opada proizvodnja na 40c danju? (monokristali na 70+c na suncu)

Meni jos nije pustena u rad elektrana tako da ne znam.
Imam smart metar i elektrana je ukljucena ali skoro nista ne pravi za kucu jer mi je jedna faza skroz prazna, nema vecih potrosaca na njoj i on onda ne moze nista da napravi.
Kada je zaustavljen eksport na mrezu, on za kucu moze da pravi samo onoliko koliko je najmanje opterecena jedna od faza. Na prvoj na primer imas 800W, na drugoj 600 a na trecoj 500W potrosnju, on ce da pravi 3x po 500W na svakoj fazi, tako funkcionise kada je iskljucen eksport, ja nisam verovao ali je tako, pitao u prosumer grupi na viberu i dobio potvrdu da je tako. Tako da mi je smart metar bacena para ali ja ovo nisam znao da tako to radi. Naravno i konjina koja je vezivala struju na mojoj kuci je tu kriva, trecu fazu imam na svega par mesta, sad cekam elektricara da mi to izmenja na tabli sa osiguracima pa da dobijem bar nesto od elektrane dok ne budem povezan na sistem. Svi zauzeti, zvao njih troje i svi u guzvi a posao nema 20min, nesto sam sam ispremestao, druga faza mi je bila preopterecena, nesto prebacio na prvu ali trecu ne mogu nikako da uposlim.
Na kraju cu da budem povezan na sistem dok oni dodju a posle mi i ne treba to premestanje.

Jos cekam, nista se ne desava, jesu spori uzas.
U medjuvremenu sam prebacio komp od klinca na trecu fazu i juce napravio 3,5kW za ceo dan, 2 klime hlade na prvu i drugu fazu, mali bojler je na drugu, moj komp je na prvu, zamrzivac i frizider na drugu, video nadzor je na trecoj. To je to od stalnih potrosaca, kad klinac igra onda ide od 500 do 700W (komp vuce oko 200 i onda toliko pravi na sve tri faze, manje vise).
Treba prevezati na tabli ali niko ne dolazi i 🍌, da ne bude 🥒... 😎

Meni isto sa "kp" e-maila ne stize ugovor. Pitao sam ih da li treba jos nesto, ali ne odgovaraju...

Uradih danas neki posao, prvo ujutru dosli iz ED Jagodina i postavili snimac u trofazni suko, jedna faza nam je slabija, uhvatih je na 168V i to prijavio u petak, juce bili lokalci a danas ovi, snimac ostavili do petka da isprate stanje a faza danas kao baksuz ok nije padala koliko sam video ispod 195V.
Drugo stigao mi je postom danas papir ono obavestenje o prilagodjenju mernog mesta, to poslao izvodjacu i oni mi poslali sta da posaljem na email zahtev za ugovor, sad se opet ceka.
Trece, dosao i elektricar i prevezao mi na tri mesta ono sto sam hteo ali kada je otisao ispalo ili da sam ja pogresio u vezi rasporeda faza ili je nesto pomereno kada je zamenjeno brojilo. Vec je bilo kasno pa cu sutra videti da li elektrana pravi bolje ili ne. Seo popisao sve faze i potrosace (trenutne i one zimske kad se greje, citaj klime) i svakako je bolje sad. Na zalost, bolje da sam uradio to pre nego sto je on bio ali nisam ni znao da nije onako kako je bilo...

Pozdrav, koju elektranu do 5 KW bi mi preporučili, mislim koje panele i inverter? Jel sve one rade tako što višak struje automatski šalju u mrežu ili se podešava neki limit? Ja bih ove godine konkurisao za subvencije. Platio bih i više ako bih dobio neki komfor, upravljanje preko neta recimo... Kažite mi par modela koji su kvalitetniji pa da pogledam specifikacije.

Gledaj najjeftinije i šta ima najdužu garanciju (invertor - paneli bi trebalo da su svi manje-više isti). Nemoj se vezivati nužno za subvenciju, odnosno raspitaj se i kod firmi koje nisu uključene u program subvencija, možeš dobiti i nižu cenu nego da dobiješ subvenciju.

Tesko moze da dobije nizu cenu, pola para daje subvencija a ima da se izabere ok izvodjac i oprema.
Ja konkretno imam SAJ 6kW inverter 10god garancije i Ulica Solar japanske panele 25god garancija i na ispravnost i na efikasnost.

Danas je stigao ugovor o potpunom snabdevanju sa neto merenjem, mesec dana od dana postavljanja zahteva, i 20 dana od dostavljanja dodatne tražene dokumentacije. Ugovor poslat poštom, nakon potpisivanja bi trebalo da krene i proizvodnja prema EPS-u.

Sta su dodatno trazili od dokumentacije? Ja juce poslao zahtev, danas mi stigao mail da je uzet u obradu, ja sam ogranak Kraljevo. Znaci od sad tek za mesec dana se jave?
Meni je izvodjac vec poslao i njima sve dokumentaciju ima jedno 10-15 dokumenta.

Trofazni, ne znam tacnu cenu moram da vidim sutra.

Tesko moze da dobije nizu cenu, pola para daje subvencija a ima da se izabere ok izvodjac i oprema.
Ja konkretno imam SAJ 6kW inverter 10god garancije i Ulica Solar japanske panele 25god garancija i na ispravnost i na efikasnost.

Garancija je 25 godina na efikasnost od 85% ili na ceo proizvod? Vidim da uglavnom razdvajaju garanciju na proizvod i na efikasnost. Koji me još troškovi očekuju nakon kupovine opreme? Takse, zamena brojila, o kojoj sumi govorimo?

Da li se oprema kupuje isključivo od firmi koje su na listi odobrenih za subvencije ili se može kupiti bilo gde a te firme su samo za ugradnju?

Na ceo proizvod, mislim da Leapton i jedini daje toliko.
Zamena brojila ti je 16850din, to placas EPS-u.
Zavisi od daljine table sa sklopkom i gde ce da postavis inverter. Meni bi izaslo manje ali nisam hteo da bude napolje vec sam postavio u garazu. Smart metar, kablovi, zastite sve izaslo 68.000din.
Izmestanje brojila sa kuce na banderu mi izaslo 420e (iz JA mi trazio 550e).
Evo slike kako izgleda instalacija, levo je DC strana i ormar sa zastitama, to ide iz panela.
U sredini inverter, desno AC strana sa mreze, zastita i to ide na tablu i tamo isto ima zastita i smart metar. Izmedju smart metra i invertera ide UTP kabl.
Edit: oprema mora da se kupi od firmi koje su konkurisale kod opstina.

Prilozi

• IMG_20240603_170201.jpg
    IMG_20240603_170201.jpg
    108.4 KB · Pregleda: 109
Šta bi se desilo na krovu, gde krov ima jednu vodu, okrenutu ka istoku, da se postavi 10 kw elektrana?

Koliko bi u letnjim a koliko u zimskim uslovima bilo gubitaka?

Tu ne pričaš o gubicima nego koliko bi proizvela elektrana energije. Pošalji mi lokaciju i nagib i orijentaciju krova (da li je baš prema istoku ili malo severnije/južnije) pa ću ti izračunati. I da li bi bila 10kW DC i 10kW AC ili nešto više DC (što je uobičajeno)?

Ako je istok-sever to je lose, istok-jug vec i moze. Meni je jug-zapad orijentisan.
Imas li mesta ka jugu ili zapadu na zemlji mozda pa da postavis dole?

Skroz južna orijentacija naspram skroz istočne, razlika u proizvodnji je oko 20%, nije to toliko strašno. A tu zemlju kasnije ni za šta ne može da iskoristi.

Pa sunce izlazi na istok, tu je slabije ujutru, ne znam razliku ali 20% mi zvuci nerealno.
Moze i u dva stringa, na krov istok pola panela a druga polovina ka zapadu na zemlji.

Profi softver je to odredio, uključuje i gubitke zbog senčenja na osnovu lokacije, ako i postoji greška nije sigurno u više od par % od ovoga.

Postovani, imam jednu pitanje.

Planiram da postavim solarne panele na krovu, i imam dve ponude.

Prva ponuda (oko 9k eu):

Монокристални half-cell соларни панел, произвођач ULICA, модел UL-410, 410W, Efficiency 20.18%
Соларни мрежни инвертор KSTAR 12KTLX 12kW

Druga ponuda:

Canadiansolar CS6R-T 440W, TOPCON N Tyape Model (oko 11k eu)

Growat Mod 11 KTL3-X On Grid

-----

E sada, ponude su iz dve razlicite firme. I jedna i druga firma kazu da su njihove ponude dobre. Interesuje me Vase misljenje.

Hvala.

Skroz južna orijentacija naspram skroz istočne, razlika u proizvodnji je oko 20%, nije to toliko strašno. A tu zemlju kasnije ni za šta ne može da iskoristi.

Nesto sam skoro bas komentarisao da se otvoreni javni parkinzi mogu konvertovati u solarne farme sa dvostrukom dobiti (pravis el. energiju a usput pravis hlad za parking). Svratismo na neku Shell pumpu u GR na putu za Atinu i bas su to uradili, parking za koji znam da je bio obican parking (za automobile) sad ima metalnu konstrukciju, a gore su postavljeni solarni paneli i prave bas solidan hlad ispod. U blizini je i par punjaca za EV, verovatno se deo proizvodnje koristi i za to, ali kako smo bili u prolazu sa kratkim zadrzavanjem nisam nesto imao vremena da zagledam...

Primio sam ugovor danas kupac-proizvodjac, 10 dana nakon sto smo elektronski i postom poslali potpisani ugovor. Ne znam kad izlaze iz EPS-a da omoguce vracanje proizvedene el. energije.

Nazad
Vrh Dno