Šta je novo?

Lego kocke

Obicno sam prolazio bez carine i pdv-a i nadao sam de ce i ovo proci bez dodatnih troskova ali... Do sad sam kupio 6 setova i nikad problem nije bio, mada sad su mi refundirali 2000din ali sam ga sastavio i bez tih delova. Original sam video u Lego u Varsavi za 255e na akciji tako da sam uskocio u ovo bez mnogo grize savesti a i nikad nisam razmisljao o polovnim, bojao sam se da nece stici svi delovi. Ironija jel da!? :D

Ja sam se uvek pitao zbog cega lego kocke kostaju toliko, najobicniji komad plastike.
I posle 40 lego setova uzmemo neki "lego" tenk na temu. Ljudi moji ono se ne moze sastaviti, non stop se raspada. Na kraju sam ga sastavio, pa se raspao, na kraju zavrsio u kesi.
Takodje jednom smo dobili na poklon neke Sluban kocke, to je valjda neka turska kopija. Ali i one su se nekako tesko uklapale.

Da li lego stvarno zna da proizvede kvalitetnu plasticnu kocku ili sam ja nailazio na ultra lose kopije?

Ja sam se uvek pitao zbog cega lego kocke kostaju toliko, najobicniji komad plastike.
I posle 40 lego setova uzmemo neki "lego" tenk na temu. Ljudi moji ono se ne moze sastaviti, non stop se raspada. Na kraju sam ga sastavio, pa se raspao, na kraju zavrsio u kesi.
Takodje jednom smo dobili na poklon neke Sluban kocke, to je valjda neka turska kopija. Ali i one su se nekako tesko uklapale.

Da li lego stvarno zna da proizvede kvalitetnu plasticnu kocku ili sam ja nailazio na ultra lose kopije?
Skoro mi je dosao neki Sluban model tenka sa Temu, javljam kako ce meni ispasti 😄
Sluban su valjda Nizozemci, bar se tako reklamiraju.

Imao sam Sluban neki F1 model. Užasno iskustvo. Stalno se raspadao, klinac se stalno nervirao. Na kraju je završio u kanti, kao i žolinjov.

Lego definitivno ima najbolju kontrolu kvaliteta, tu nema sumnje. Ali postoji puno proizvođača kocaka iz Kine, pa zavisi i čiji set si kupio. Primera radi, Yamaha motor koji sam kupio ima lošije uputstvo, nema numerisane kese i nalepnice su lošije. Dok BMW motor je 1:1 kao Lego set.

Pored toga, zavisi i ko je konstruisao set. Ako je konstrukcija loša ili su kocke loše, set se lako raspada. Najbolje je potražiti i pregledati recenzije pre poručivanja.

Pogledajte subreddit r/Lepin, ima dosta recenzija i linkova ka kopijama, većinom velikih vozila/motora i Star Wars.

Koliko sam skontao po raznim recenzijama, generalno direktne kopije lego setova su bolje nego sluban i slični proizvođači koji prave "svoje" modele ali i tu ima dosta razlika u kvalitetu, npr nedavno sam video ove CaDa kocke, izgledaju poprilično dobro ali zato i koštaju malo više.

Screenshot_396.png

Ovaj DeLorean mi je bio na Wishlisti par nedelja, koštao 35 eur ali sada Kinezi digli cenu :rolleyes: Navodno u Kini dosta fabrika koje prave kopije nedavno je zatvoreno zato što Lego dosta ulaže u njihovo tržište pa je vlada strožija prema šanerima pa je trenutno "nestašica" u nekoj meri.

Poslednja izmena:
CaDa radi Technic ali "malo drugačije" pa ih ne tuži Lego. Takođe plaćaju originalni dizajn, i licence s proizvođačima, recimo Alfa Romeo F1 1:8 je licenciran, a imaju i dil sa proizvođačima guma, recimo Good Year, za gume.

CaDA pravi originalne i licencirane setove i najmi MOC stvaraoce. Njih nikako ne smete gurnuti u "lego kopija" kategoriju. Isto tako ni poljski Cobi.

Nema lego za šta da ih tuži.

Da se pohvalim sa mojom skromnom kolekcijom Lego Technic setova. 😁

Prilozi

• IMG_20190616_185610.jpg
    IMG_20190616_185610.jpg
    215.9 KB · Pregleda: 169
  • IMG_20200409_174117.jpg
    IMG_20200409_174117.jpg
    179.5 KB · Pregleda: 104
  • IMG_20200505_190745.jpg
    IMG_20200505_190745.jpg
    202.3 KB · Pregleda: 102
  • IMG_20201025_125538.jpg
    IMG_20201025_125538.jpg
    394.6 KB · Pregleda: 101
  • IMG_20201104_164628.jpg
    IMG_20201104_164628.jpg
    400.4 KB · Pregleda: 103
  • IMG_20210123_162412.jpg
    IMG_20210123_162412.jpg
    334.8 KB · Pregleda: 100
  • IMG_20210211_145042.jpg
    IMG_20210211_145042.jpg
    214.4 KB · Pregleda: 103
  • IMG_20220629_121317.jpg
    IMG_20220629_121317.jpg
    398.4 KB · Pregleda: 118
Uf baš,dobra kolekcija! 42055 i 42078!
Moj siroti Mack netaknut, godinama čeka prostor, šmrc, a pravio bih djubretarca pre nego A model.

Mack sam prvog nabavio povoljno na KP neotpakovan, a 42055 mi je ortak doneo iz Norveške, takođe neotpakovano. Ceo jedan kofer u avionu bio samo za njega. 😂

Kran, sivi auto, Scania i ovaj čistač snega su sve MOC-ovi od 42078.

Novi član kolekcije:

1000005650.jpg

Ovaj je simpatican, odradjen preorder.

1731324951154.png

Jel ima neko predlog za kvalitetniju kopiju zvezde smrti?

Uzeh još koji Space set, samo je pitanje da li će da čeka sina dok odraste ili tata da uživa. Probaću da ubodem koju akciju za još poneki, da imam para uzeo bih sve.

Prilozi

• PXL_20241031_123926776.jpg
    PXL_20241031_123926776.jpg
    160.8 KB · Pregleda: 142
Ja sam se 90ih kao dete najsladje igrao sa lego kockama, ali tad nije bilo tih tipskih vec ogromna kolicina svega i svacega pa sam pravis sta smislis, tj pustis masti na volju.
Totalno neka drugacija prica u odnosu na ovo danas. Ne znam da li i dalje postoji tako nesto da se nabavi?

Imas lego classic box-ove, sa raznim elementima pa sam pravis... Po mom misljenju bolja varijanta za klince, da razvijaju mastu. Setovi su cool, ali klinci ih uglavnom rasture posle par dana

Ima li i dalje da se kupe pojedinačne kocke, na kilo, kao što je bilo pre? Kao taj clasic box, ali sam biraš sve elemente u uzimaš koliko čega hoćeš?
Pozdrav

Video sam u Ušću ili delta cityju u lego storu, ali nije bas neki izbor

Ima li i dalje da se kupe pojedinačne kocke, na kilo, kao što je bilo pre? Kao taj clasic box, ali sam biraš sve elemente u uzimaš koliko čega hoćeš?
Pozdrav
Preko grane Lego prodaje online pojedinačne kocke, i ispadne dosta povoljno kad se uzme sve u obzir. Takođe postoji i Pick a Brick zid u radnjama, ovo što kolega pomenu u Ušću, gdje periodično stave na mjerenje pojedine elemente, pa se kupuje na čaše u koje sipaš šta hoćeš da kupiš.

Sad su kutijice umesto čaša i nije na meru, nego da može kutija da se zatvori nalepnicom i da ne kipi, da ne prelivaju kocke. Cene su čini mi se manja 1500 i veća 2500

Imate dosta setova na akciji u Ananasu, pogotovo ako dobijete kupon za 50%.

Iv6J2zA.png

75dnTq0.png

IWXQ9nP.png

Na ove cene ide još 50% uz vaučer.

Ja za ćerku uzeo par playmobil setova i sviđaju joj se. Ima li kod nas neki veći izbor ili ono malo što ima po radnjama igračaka?

Ja inace uzimam setove na amazon.de. Mnogo su jeftiniji, recimo desi se da jedan set plus dostava bude manje nego sto set kosta kod nas.
Tako da uvek uzmem par setova i jos ako se iskominujem sa nekim, prodjem bas povoljno.

Sad su kutijice umesto čaša i nije na meru, nego da može kutija da se zatvori nalepnicom i da ne kipi, da ne prelivaju kocke. Cene su čini mi se manja 1500 i veća 2500
Nisam nikad bio, znam da su uvijek bile čaše, ali kapiram da su prešli na kutije sad sa ovom akcijom za ekološko pakovanje, pošto su i kesice sve papirne sad.
Ja inace uzimam setove na amazon.de. Mnogo su jeftiniji, recimo desi se da jedan set plus dostava bude manje nego sto set kosta kod nas.
Tako da uvek uzmem par setova i jos ako se iskominujem sa nekim, prodjem bas povoljno.
Tako sam i ja dok nije dostava digla cijene, bar ovi preko kojih sam naručivao.

Po
Tako da uvek uzmem par setova i jos ako se iskominujem sa nekim, prodjem bas povoljn

Pozdrav, jel postoji neka tajna da bi se pronasli jeftiji setovi? Ja gledam al ne vidim vrv nesto pogresno radim 🤣

hvala

Nazad
Vrh Dno