Šta je novo?

Lego kocke

@lukkka wow :D
Da li vas grize savest kad kupite set od 200+e? Meni klinac trazi za novu godinu jedan od ova dva seta:

LEGO 76218 Marvel Sanctum Sanctorum
LEGO 76178 Marvel Daily Bugle
Ja idem po fabrici i skupljam jednu po jednu kockicu za set :p Šalim se, imamo mogućnost da kupujemo setove sa 50% popusta pa je malo lakše.
Mozda ce biti neka akcija za Daily Bugle sad oko NG, mozda uzmem oba, pa jedan ostavim sa sledecu godinu. :ROFLMAO:

@lukkka odakle ti Woody, ne mogu da ga nadjem da je bio u prodaji?
NIje u prodaji unikat je :)

@RazbojNick Nisam se back in the day bavio Lego temama, znam da je bio samo poklon Blacktron, poenta je da ponekad vrate stari favorit, ali sve je manje matoraca koji pamte a s tim i interesovanja. Malo je starih setova i tema koje pokažeš današnjim Lego fanovima a da im budu interesantni. Samo nostalgija.
Kad smo kod toga, pojedoh se što nisam uzeo Pirates of Barracuda Bay dok je bio u prodaji, ali mi je piratska tema bila skroz van radara dok nismo kod prijateljice išli na Lego Day - to je u društvu kad se okupimo na druženje i zajedno sklapamo set. Sklapali smo njen originalni Skull's Eye Schooner, koji ima od djetinjstva i u savršenom je stanju, sa kutijom i svim ostalim sitnicama, i toliko me oduševio da nemam riječi. Navataću Barakudu jednog dana, kad bebac poodraste pa da zajedno gradimo.

• Like
Reagovanja: cof
Meni je baš krivo što ranije nisam kupovao setove, pa mi je promakao ovaj lepotan:
1000004876.jpg

Ja sam se razmišljao da kupim taj Saturn V set, jer je bio i na akciji. Ali je baš visok i imao bih problem sa izlaganjem, pa sam zato odustao.

Ja sam bio dogovorio da kupim polovan Satuen V preko KP za 11,000 na dan kad sam saznao da ostajem bez posla... Nije bilo suđeno. Ali s obzirom da je dvaput izdat i prodavao se godinama, neće nikada biti preskup. Evo na KP ima sad za 20,000.
@Corvus Corax može da se izloži i horizontalno, po stepenima. Ja bih ga tako stavio na policu.
Pomenusmo originalne kreacije, ima li ko šta da podijeli? Zanima me čime se zanimamo... Evo mog Vipera Mk2 iz moderne verzije Battlestar Galactica.
Uslikao bih motorizovani Yugo 45 na daljinski, ali trenutno radim na njemu pa je u polurastavljenom stanju. :D

Prilozi

• viper_v3.jpg
    viper_v3.jpg
    46.4 KB · Pregleda: 81
  • viper_v3_2.jpg
    viper_v3_2.jpg
    44.4 KB · Pregleda: 78
Poslednja izmena:
Da se neko od vas bavi investiranjem u lego kocke? Citao sam malo o tome, al nekako mi ne deluje unosno.

Po trenutnom kretanju cijena unosnije je od berze.

Jel imas neki primer da neki set sada vredi mnogo vise nego sto je vredeo?

Imaš dosta resursa na tu temu online. Ovo je recimo osnovna lektira: https://www.brickeconomy.com/
A i pisalo se dosta o tome posljednjih godina: https://www.architecturaldigest.com/story/legos-top-investment
A kao primjer recimo evo: https://www.brickeconomy.com/set/42056-1/lego-technic-porsche-911-gt3-rs - prvi od 1:8 scale supercars, tada poprilično skup i prošao je kako-tako, ali kad je Lego nastavio seriju s mega-popularnim modelima Bugatija, Lamborginija i Ferarija, mnogi kolekcionari su htjeli da imaju i Porše, tako da im cijena konstantno skače.
(ne bih ulazio u temu basnoslovno skupih limited edition setova, ili setova s greškom, koji vrijede hiljade i hiljade evra)

Ako bih bas imao para obavezno bih kupio Imperijalnog razarača iz Star Wars. 😍

Imaš dosta resursa na tu temu online. Ovo je recimo osnovna lektira: https://www.brickeconomy.com/
A i pisalo se dosta o tome posljednjih godina: https://www.architecturaldigest.com/story/legos-top-investment
A kao primjer recimo evo: https://www.brickeconomy.com/set/42056-1/lego-technic-porsche-911-gt3-rs - prvi od 1:8 scale supercars, tada poprilično skup i prošao je kako-tako, ali kad je Lego nastavio seriju s mega-popularnim modelima Bugatija, Lamborginija i Ferarija, mnogi kolekcionari su htjeli da imaju i Porše, tako da im cijena konstantno skače.
(ne bih ulazio u temu basnoslovno skupih limited edition setova, ili setova s greškom, koji vrijede hiljade i hiljade evra)
E hvala na resursima, proci cu kroz njih da vidim sta ima zanimljivo.

Sinoc sam narucio 2 seta White House 21054, jedan za sebe i jedan kao investicija, pa nek stoji :)
Povlaci se ove godine.

@Roy Fokker jesi razmisljao mozda da dokupiš osvetljenje za Rivendell? Ima na Light My Bricks. Meni je san da kupim Rivendell i onda još dodam osvetljenje. Mislim da ću da se počastim za novu godinu pod izgovorom da kupujem za decu. 😇
U svakom slučaju, na tom LMB ima da se nađe što-šta i baš lepo upotpunjuju setove. 🙂

Mene jedino smara što naš Lego store ne daje mogućnost kupovine na rate, inače bih svako malo uzeo po nešto, ovako čekam i ja neke akcije ili gledam šta ima DexyCo - imaju sasvim zadovoljavajući asortiman.

Nisam neki fan osvjetljenja. Trenutno Rivendell jedva staje na policu IKEA Billy i pokušavam da nađem trajniju soluciju (gotovo da ne postoje police dovoljne dubine, treba mi bar 35x80cm.

DexyCo je preskup. Jedina dva seta kod njih sam kupio kad su već bili par godina stari, kutije se ofucaju, pa spuste na smiješne cifre, ali to se užasno teško ubode.

To je tačno. "Jedini" problem sa investiranjem u setove, u odnosu na berzu, je što moraš da ih fizički držiš kod sebe. Shodno tome u koliko setova istovremeno investiraš, to može da zauzme baš puno prostora.
Jel' to znači da moraju da budu u kutiji, neotpakovani ili možeš da ih sastaviš?

@Čika_Kure Da ovo su kopije verne orginalu. Sve sem rukavice. Skinuo orginal uputstva sa Lego sajta i uporedio i kopija je 1:1. Tie Fighter je bio negde oko 20e, X-Wing oko 24e, AT-ST je bio 12e, Groot 22e, rukavica u Kinskoj radnji u Novom Sadu 2000din na akciji. Imamo još jedno 10ak kompleta ali su to ćerkica. Uglasvnom orginali ali ima i par Ali kopija.

Jel' to znači da moraju da budu u kutiji, neotpakovani ili možeš da ih sastaviš?
Ako planiraš da baš investiraš, onda je najbolje da set bude nikad korišćen i s ašro boljim stanjem originalne ambalaže. Stepen otpakovanosti, korišćenja i potpunosti (sve na broju) obara cenu.

Samo određene stvari koštaju kao "preko", dosta ih je skupljih. Generalno, treba posmatrati domaće cijene kao minimum 20% naduvane u odnosu na inostranstvo. Zato i postoji unosan biznis šverca iz Mađarske.

Bas htedoh da pitam gde je ona najbolje kupovati kocke?
Ja za sada dobro prolazim na amazon.de, doduse tu imam i dostavu, al cak i tako izadje jeftinije. Uzmem nekad i na KP.

KP.

Ja nešto i nisam primetio da je prevelika razlika između KP i Lego Store-a/Kockariuma. Bude ponešto jeftinije, ali reda veličine 10-15€, što kad uračunam dostavu i potencijalnu korekciju cene (na više ) kad ih pitam u inboxu i nije neka razlika.

Doduše, moguće da su skuplji setovi jeftiniji, ovi setovi do 100-150€ koje gledam su dosta slične cene.

Lego prodavnica u Bolonji. Sada kada sam bio u Italiji. Trazio sam nesto iz SW serijala a naletoh izmedju ostalog na Rimski Koloseum. Morao sam da slikam kao i da se slikam sa nekim proizvodima. 😍 Cena prava sitnica. 😆
IMG_6616.JPG

Vrh Dno