Treba tako jer onda se prodaju vece pumpe koje im stoje na lageru..Ne. Objekat je u Srbiji u Valjevu.
Proracun toplotnih gubitaka je 12kw pri temperaturi od -14
Zasto je tako ne znam. Valjda tako treba
Hvala, vas savet mi znaci. Moja je zamisao bila 12kw split bez baferaBafer odmah zaboravi a TP se uzima do -7 vanjske temperature, prelistaj malo temu u rikverc, pisano je o tome već i naći ćeš sve odgovore na tvoje nedoumice. Izbor TP koje si naveo nije loš, dobre su to mašine ali bih dao prednost Hitachiju.
Sada sam upotrebio vas toplotni kalkulator, pokazao mi je gobitke od 4.8kw isao sam minimalna spoljna -7 unutrasnja 24![]()
ChatGPT - Minimalne temperature Beograda
A conversational AI system that listens, learns, and challengeschatgpt.com
Čak i chatgpt moze da vam nadje prosečne minimalne temp zimi po lokaciji
Treba tako jer onda se prodaju vece pumpe koje im stoje na lageru..
Staviš -5 za spoljnu, +24 za unutra pa vidi.
Sa druge strane.
Probaj chatgpt da ti izračuna. Sto detaljnije opises objekat bice precizniji
Probaj na jos par kalkulatora medju kojima je i chatgpt..Sada sam upotrebio vas toplotni kalkulator, pokazao mi je gobitke od 4.8kw isao sam minimalna spoljna -7 unutrasnja 24
Plus imam izolaciju krova bolju od ponudjene u kalkulatoru. Meni kao coveku koji nije u toj tematici deluje jako malo
Kuca 200 kvadrata u 2 nivoa, posno grejanje postavlano na 10cmProbaj na jos par kalkulatora medju kojima je i chatgpt..
Bitno je da detaljno opišeš objekat.
To je trebalo i ovde da opišeš ako oitas za savet.
E sada ako si rešio da uzmeš 12kw. Uzmi, tvoje su pare. Pogrešices najverovatnije, platićeš vise ali će ti raditi posao.
12kw mu je uradio neki prodavac ako sam razumeo.Samo malo... nešto mi se ne uklapa da su na -14°C gubici 12kW, a na -7°C oko 5kW.
Neko tu možda nešto nije dobro izračunao.
Što se tiče jačine pumpe, 12kW može da bude OK.
Poredim sa našom 10 kW koja nam je dobra a imamo 140m2 (malo slabije izolovana nego ova).
Bafer mislim da ne treba, a pumpu bi uzeo onu koja ima bolje pokriven servis.
Razlika je u tome sto je prvi proracun radilo strucno lice a drugi sam ja izvukao na brzinu sada iz toplotnog kalkulatora gde nisu navedene sve stavkeSamo malo... nešto mi se ne uklapa da su na -14°C gubici 12kW, a na -7°C oko 5kW.
Neko tu možda nešto nije dobro izračunao.
Što se tiče jačine pumpe, 12kW može da bude OK.
Poredim sa našom 10 kW koja nam je dobra a imamo 140m2 (malo slabije izolovana nego ova).
Bafer mislim da ne treba, a pumpu bi uzeo onu koja ima bolje pokriven servis.
Ne, prodavci mi nude uglavnom 16kw pumpu, imo sam cak ponudu 18 i 24kw12kw mu je uradio neki prodavac ako sam razumeo.
ImamKuca 200 kvadrata u 2 nivoa, posno grejanje postavlano na 10cm
Zidovi 25cm klima blok +15cm stiropor
Krov 50cm vune
Pod 8cm stirpor stirodur
Kosuljica 10-12
Stolarija 7 komora stakla troslojna.
Eto to je sve, prihvatam sve savete i sugestije ko je voljan da ih podeli
Hvala za savet.Imam
Oko 190m2 (nisam siguran zbog nadogradnji)
8cm stiropor, obican giter blok, radijatori 70%, podno 30%
Karatavan, pod nije izolovan. 2 sprata.
Radijatori su povecani za 50%. Instalacija stara 40 godina, dodata samo TP.
Ako uzmeš 12kw džabe si ulagao u izolaciju jer ja se grejem sa 16kw koju sam limitirao na 11-12kw
Probaj i ovaj pa vidi.
Ali 12kw.. Ne bih nikako
Vivax monoblok , kopija Midea TP.Hvala za savet.
Koju koristis toplotnu pumpu?
Ja bi gledao neke TP oko 6kwKuca 200 kvadrata u 2 nivoa, posno grejanje postavlano na 10cm
Krov 50cm vune
Pod 8cm stirpor stirodur
Kosuljica 10-12
Ja bi voleo da je tako.. Mozda jos neko iznese svoje misljenje pa da uporedimo.Ja bi gledao neke TP oko 6kw
Sve TP imaju minimum i maximum grejanja kao sto imaju klime. Samo ih dosta firmi ne prikazuje tj pokqzuju samo max. Moras da tražiš po Pdf fajlovima ili od uvoznika proizvođača.
Probaj da nadjes ili da ti izračunaju, koji je toplotni gubitak objekta na +15c i na -5c
Greješ se i na +15 kao i na -5
Zatim probaj da nadjes TP koja ima minimum kao i tvoji toplotni gubici na +15 a da joj je max kao tvoji gubici na -5
Da bi radika bez problema u celom tom rasponu
I u ovom kalkulatoru kad mi izbaci rezultate pise gore spoljna prijektna temperatura -14
Njemu je objekat top izolovan i ako sve lepo izračuna i namesti.. Ima da se greje za 200e po sezoni 😁Jarane, da ideš na Mitsubishi Zubadan ja bih ti rekao 8 kW. Ako uzmemo u obzir izolaciju objekta i da su gubici po m2, 50 vati, 200 x 50=10 kW. Mislim da je 6 kW što je frka napisao malo, ali mu treba vjerovati ono što piše jer čovjek nesebično dijeli sve podatke u vezi njegove TP a to sve dokazuje transparent no kao i ostali članovi koji su tu. No ipak mi smo tu da pomognemo ali konačnu odluku ti moraš donijeti jer u pitanju je tvoj novac. Kada uporediš stanje kod frke i tebe u njega je radijatorsko 70 % a kod tebe sve podno, on grije sa 16 kW a tebi predlažu 12kW. Samo se nemoj zalijetati, samo polako ako nije žurba u pitanju.
Ovo du dobre, ali ne i dovoljne informacije da bi mogao da ti izračunam precizno toplotne gubitke. Kada kažeš da ti je proračun radilo stručno lice, na šta tačno misliš? Da li su ti radili elaborat energetske efikasnosti ili energetski pasoš? Ili je stručno lice neko ko se bavi prodajom/servisom/ugradnjom toplotnih pumpi?Kuca 200 kvadrata u 2 nivoa, posno grejanje postavlano na 10cm
Krov 50cm vune
Pod 8cm stirpor stirodur
Kosuljica 10-12
Kuca je na sprat. Izmedju rogova ima 10cm kamene vune a ispod nje jos 10 kamena plus 30 mineralna, koja je poredjana po podu tj po gipsu jer nema betonske ploce. Izmedju ta dva sloja je prazan prostor. Sto se tice izolacije poda u nultoj ploci tu je 5cm stirodura +3cm tvrdog stiropora. Preko toga je betonska kosuljica debljine od 10-12cmOvo du dobre, ali ne i dovoljne informacije da bi mogao da ti izračunam precizno toplotne gubitke. Kada kažeš da ti je proračun radilo stručno lice, na šta tačno misliš? Da li su ti radili elaborat energetske efikasnosti ili energetski pasoš? Ili je stručno lice neko ko se bavi prodajom/servisom/ugradnjom toplotnih pumpi?
Mislim da je najbolja i najpreciznija tačka za računanje ovaj sajt: https://www.ubakus.de/
Da li ti je kuća prizmena sa potkrovljem ili dvospratna? Buni me tih 50 cm vune u krovu. Koliko ukupno imaš spoljnih zidova u m2, a koliko stolarije? Šta znači "Pod 8cm stirpor stirodur, Kosuljica 10-12". Da li je to 10-12 cm debljine cementne košuljice sa 8 cm izolacije na nultoj ploči?
Mislim da su ti ovo vrednosti za zid i krov:
Zid: 0,192 W/(m²K)Krov: 0,092 W/(m²K) - mada ne znam kako ste napakovali 50 cm vune između i preko rogovaPod: 0,354 W/(m²K)Prozori su komplikovani, ali ajde da koristimo 1,0 W/(m²K)I ono što je najteže je provetravanje i životne navike ukućana kao i toplotni dobici od sunca. Tako da možemo to da ignorišemo.
Sad lepo pomnožimo te cifre sa površinama ka spolju za svaki od ovih i posle možemo da se igramo sa spoljnim temperaturama za Valjevo.
Odavde dosta lako mogu da se izvuku podaci za svaki mesec direktno u Excel ili GoogleSheets: https://geographic.org/global_weather/serbia/valjevo_132690_99999.html
Onda se odlučiš za jačinu toplotne pumpe. Nema rešenja koje pokriva sve slučajeve pošto TP ima minimum i maksimum kako može da radi.
Možeš da pokrješ maksimum i da budeš siguran da će ti dati dovoljno topšlote kad je jaka zima, ali će za početak i kraj grejne sezone biti suviše jaka i stalno će se paliti i gasiti.
Ili da pokriješ dobro većinu grejne sezone, a da kada dođe ciča zima, da koristiš grejače, ili neki drugi način dogrejavanja.
Prethodni računi će ti pomoći da se dobro odlučiš koja TP tebi više odgovara. Nije svima isto.
Još vijećamo ali uspjet ćemo. Da je Mitsubishi u pitanju onda 8 kW a da je Fujitsu onda 10 kW.Izabrasmo li pumpu? 😂
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari