Šta je novo?

Kurirske službe i paketomati

Pozdrav ljudi, ima li neki mail na koji se može žaliti za kašnjenje post express pošiljke ili se mora u pošti podnositi zahtev za reklamaciju?

Pozdrav ljudi, ima li neki mail na koji se može žaliti za kašnjenje post express pošiljke ili se mora u pošti podnositi zahtev za reklamaciju?

Може и преко е-маила.
Накнада штете за прекорачење рока за уручење је троструки износ плаћене поштарине,
а право на накнаду штете има корисник који је платио поштарину, без обзира да ли је прималац или пошиљалац.
Ево и примера како:

Zna li neko jel mozda doslo do promene zakona o postanskim uslugama?
Danas saljem Post Express-om dva paketa bez otkupa koja sam prethodno adresirao preko Web Express-a, odnesem na salter da predam i radnik mi trazi broj licne karte.
Znam da su ranije trazili broj licne karte za posiljke koje se salju sa otkupom i uvek sam im zapisivao prilikom predaje paketa ali ovo sad bez otkupa me je malo zacudilo.

Meni se sav novac vraća na račun pravnog lica i opet moramo da na spisak paketa upišemo broj lične karte fizičkog lica.
Ali i kada su svi paketi bez otkupa, daj broj LK.

Da se ne ubeđujemo sa njima da je to besmisleno, napravili smo pečat, ime prezime i broj LK.
Sad skoro smo konstatovali da je koleginica pre godinu dana zamenila tu ličnu kartu, pa smo prepakovali brojeve na pečatu. Nije da neko proverava ili da je bilo kome bitno.

Zna li neko jel mozda doslo do promene zakona o postanskim uslugama?
Danas saljem Post Express-om dva paketa bez otkupa koja sam prethodno adresirao preko Web Express-a, odnesem na salter da predam i radnik mi trazi broj licne karte.
Znam da su ranije trazili broj licne karte za posiljke koje se salju sa otkupom i uvek sam im zapisivao prilikom predaje paketa ali ovo sad bez otkupa me je malo zacudilo.

Личну карту траже само за пошиљке које имају откуп или вредност.
Ако нема откуп а има вредност, уписују. Ако нема ни вредност ни откуп не траже број јер им систем не приказује поље где се то уписује.

Мада, сада већ већина запослених код мене у граду више и не тражи број личне карте,
не мислим само на пошту где шаљем и свакако ме знају, него и овако.

Kako izgleda odbijanje prijema pošiljke kod Post Expressa? Samo odbijem kad donese? Da li može da se prekine slanje pošiljke ako je već u putu?
Poručio sam iPad polovan preko KP ali sam kasno skapirao sa screenova da je icloud bypass što nije pisalo u oglasu. Pošto je poslato iz Vranja, da li može neka intervencija da spriječi da i stigne do mene u NS?

Kako izgleda odbijanje prijema pošiljke kod Post Expressa? Samo odbijem kad donese? Da li može da se prekine slanje pošiljke ako je već u putu?
Poručio sam iPad polovan preko KP ali sam kasno skapirao sa screenova da je icloud bypass što nije pisalo u oglasu. Pošto je poslato iz Vranja, da li može neka intervencija da spriječi da i stigne do mene u NS?
Mislim da nije moguce prekidanje slanje posiljke ako je u putu.
Jedino sta mozes da uradis je, da odbijes preuzimanje, kada ti kurir donese ili pozove pre dolaska samo mu kazes da ne zelis preuzeti paket neka vrate posiljaocu i to je to.
Posle toga ocekuj negativnu ocenu od prodavca ako ste vrsili kontakt preko KP poruke ali i to moze da se resi tako sto stupis u kontakt sa prodavcem, objasnis mu problematiku i ponudis da mu nadoknadis jednu postarinu jer kad mu se vrati paket platice duplu postarinu.

Već sam imao tu priču s prodavcem, zanimalo me da li postoji način da se skrati proces. Hvala na odgovoru. Platiću mu poštarinu.

Ova nasa Posta me iznenadjuje iz dana u dan, trebali mi stici neki dokumenti Post Express-om, kad zvoni postar sto je zaduzen za racune i ostale pismonosne posiljke, urucuje mi Post Express kovertu, ja onako u cudu ga pitam zar ne bi trebalo da to raznosi brza posta, a on kaze pa jeste brza posta.
Znaci, izgleda da u Posti sad svi rade sve.
Ne znam kako je u ostalim mestima, u mom mestu su sad svi salteri gde se placaju racuni zaduzeni za pismonosne posiljke, dok je ranije bilo samo samo jedno mesto, jedan salter i jedan ulaz.

Nema pravila odavno, kod mene obicni postar nosi i PostExpres ako je manja posiljka, a PostExpress kurir nosi i obicnu postu ako je nesto vece. A nekad niko ne nosi, samo pozovo i kazu da mogu da preuzmem u posti. I svi salteri rade sve.

Gledajući koliko se većina "hodajućih" poštara "ubija" od posla, nije ni čudo što nose i sitnije PE pošiljke. Imam dva drugara koji su klasični poštari (bez prevoznog sredstva) i ne zna se koji ima manje posla.
Krenu oko 7 i kući su najkasnije oko 11-12h. Jedino ostaju skoro do kraja radnog vremena par dana oko NG i kad se deli izborni materijal. 🫠
Nisu im velike plate, ali za količinu posla je super. Problem je onima koji stvarno imaju posla, a rade za iste pare kao i svi ostali. "Srećom" takvih je dosta manje u odnosu na prve. 😎

Poštari često nose male PE pošiljke, bez otkupa.

Kod mene postar naidje jednom nedeljno, donese uredno neregistrovane posiljke pa ne talasam.

Nisam siguran da je ovo prava tema, ali da li neko zna kako kod nas funkcionise UPS?
Konkretno, cekam neki paket iz Kine koji ce vjerovatno imati carinu, da li to sve oni odrade interno, silicno kao DHL, ili ie regularna procedura tako sto ode na carinu pa ceka ko zna koliko dok se neko ne smiluje da ocarini?
Takodje, da li UPS isporucuje do vrata, ili mora da se preuzme negdje u njihovoj ispostavi?

Slično kao DHL i Fedex. Ako treba da se carini kontaktiraće te da im dostaviš dokumentaciju. Carinu obično završe za dan-dva. Kada završe kurir donosi do vrata. Meni je sve preko njih stizalo sa Amazona i carina je bila unapred plaćena tako da ne znam da li naplaćuju špediciju fizičkim licima.

Nisam siguran da je ovo prava tema, ali da li neko zna kako kod nas funkcionise UPS?
Konkretno, cekam neki paket iz Kine koji ce vjerovatno imati carinu, da li to sve oni odrade interno, silicno kao DHL, ili ie regularna procedura tako sto ode na carinu pa ceka ko zna koliko dok se neko ne smiluje da ocarini?
Takodje, da li UPS isporucuje do vrata, ili mora da se preuzme negdje u njihovoj ispostavi?
Davno mi je UPS donosio, carinu odrade oni ili mozes i sam da zatrazis pa da ti izaberes speditera koji ce ti odraditi to. Nisu jeftini, mislim da je pre koju godinu ta usluga bila oko 7000 dinara.

Hvala ljudi. Znaci na projektovanu cijenu carine (i PDV-a) da ocekujem i uslugu speditera. Na to uopste nisam racunao. :(

Oko 5500 sam ja platio špediciju pre 4 godine sa sve parkingom + pdv, ali sam išao sam da uzmem u Upravi Carine pošiljku, one prave Carine, ne ove poštanske :)

Sad je vjerovatno dosta veci iznos, ali koliko god da je, sad nema nazad. ;)
Napisacu epilog ovdje na temi, za slucaj da nekom bude korisno.

Da li PE kad ti neko salje posiljku mora da ide u postu ako zeli da ti psoalje sa isporukom u posti (skoro duplo niza cena i nikako mi ne odgovara da me kurir budi ujutru!) ?
Gledam na satu NUDE uslugu a vecina onih koji salju zakazuju kurirra za slanje??? pa koja je odna poenta??? onda lepo napisi za PE mora predavanja paketa u posti pa i onaj sto salje DA ZNA

Ako je isporuka u posti mora i posiljalac da nosi paket u postu ne dolazi kurir.

По сада доступним информацијама, од синоћ је у Пошти 21101 (Нови Сад) прекид рада.
Да ли ће се то наставити или ће опет покушати да блокирају и ГПЦ-е, остаје да се види.

Чисто да водите рачуна од понедељка уколико користите услуге Поште / Пост Експреса.
pCB32NV.jpeg

Poslednja izmena:
Sad ce im se pridruziti i svi ostali pa ce opet biti obustava rada nekoliko nedelja, samim tim ce privatne kurirske sluzbe biti opterecenije kao prosli put.

Sta raditi kad posiljka nije ni pokusana da se isporuci na adresu nego dobijem dve poruke u dva minuta( oko 17.30 obe),jedna da ce paket stici u toku dana a druga da paket mogu u narednim danima da preuzmem u posti.Bio sam u posti a tamo red katastrofa,treba da se ceka bar sat vremena.Posiljka je iz kine,placena,nema otkupa.

Ako ti posiljka treba cekaj red da je podigneš, ako ti ne treba vratiće je nazad po isteku roka čuvanja. Možeš i da se žališ na poštinom sajtu ima mogućnost prijave reklamacije.

Da li je neko probao Post Express isporuku u pošti?

Meni je juče poslata pošiljka na ovaj način i nema poruke o prispeloj pošiljci još uvek, a čini mi se da je danas neće ni biti.
Dakle, nije ispoštovan rok uručenja "danas za sutra".

Nazad
Vrh Dno