Šta je novo?

Koji Wi-Fi ruter uzeti?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

stolex

Slavan
Učlanjen(a)
02.04.2009
Poena
350
Treba mi od vas preporuka koji wi-fi ruter da uzme moj brat. Koristi IKOM kablovski internet i skoro je uzeo lap top. Pa me interesuje koji wi-fi ruter uzeti za kablovski internet? I sta treba gledati ili obratiti paznju? Ne razumem se bas najbolje. :)

Da li neko ima iskustva sa :

TP-Link Bežični ruter Archer C80 AC1900​

Hocu da zamenim ovaj od supernove sto sam dobio.
Cilj je da dobijem malo na dometu wifi signala,zivim u kuci.
I kupio sam neku kameru sa temu-a i vidim da ona preporucuje da li ovo na 5ghz ili ili nesto druga sa brojem 5. Ne razumem se najbolje,da li je to wifi 5,posto vidim da pisete i o wifi 6 i 6e.
Net u kuci je supernovin 200/15 ,optika ce tesko kod mene da stigne u buducnosti...
Bolje uzmi TP-Link Archer AX12. Cena je ista.

Нећу да бушим ништа.
Кева прави проблем,изађе на кафу у двориште и губи се бежични нет. Не могу више да је слушам,на посао ме зове и кука да нема нет 😀
Зато сам мислио ако дам који дин више да могу и то да решим...

Гледам цене у гигатрону;
*АХ53 10.800дин
*АХ23 12.500дин

Која је разлика између ова два модела?
AX53 - Ostvaruje teoretskih 2400Mbps na 5Ghz.
AX23 - Ostvaruje teoretskih 1200Mbps na 5Ghz.

Na 2.4Ghz imaju iste brzine.

U praksi, ti ove brzine nećeš nikada videti. Ni približno. Jer imaš samo 200Mbps net. I onaj AX12 što sam ti preporučio gore je overkill za tebe, a da ne spominjem nešto skuplje. Kupovinom skupljeg uređaja samo bacaš pare. Niti ćeš dobiti jači signal niti ćeš dobiti veće brzine.

Bolja pokrivenost signalom i stabilnost se dobija sa uređajima koje ti kod sebe ne možeš da montiraš.

AX53 - Ostvaruje teoretskih 2400Mbps na 5Ghz.
Jel ovo znači max 2400Mbps na jednu stranu ili ukupno up/down? Odnosno ako recimo u lokalnoj mreži povežeš na taj ruter dva wifi client-a koji mogu 2400Mbps, i prebacuješ fajl između njih, da li će fajl ići 2400Mbps ili 1200Mbps?

Jel ovo znači max 2400Mbps na jednu stranu ili ukupno up/down? Odnosno ako recimo u lokalnoj mreži povežeš na taj ruter dva wifi client-a koji mogu 2400Mbps, i prebacuješ fajl između njih, da li će fajl ići 2400Mbps ili 1200Mbps?
Čist marketing. Oba routera imaju 1Gbps portove, što znači da im je to maksimum. U stvarnosti, to mu dođe 600-800 Mbps u idealnim uslovima. Ali samo za jednog klijenta. Kada ima više klijenata, sve preko 100 Mbps se može smatrati bonusom. Što je sasvim dovoljno za većinu korisnika. Na žalost, većina ljudi se vodi logikom da će sa skupljim uređajem rešiti sve probleme.

Samo bih da se nadovežem na gornje poruke - te cifre su maksimalna "fizička" brzina koje ruter podržava na wireless interface-u i apsolutno ne označava propusnost realnog internet saobraćaja. Problem je što je tehnologija postala jako komplikovana i sada uglavnom na ruterima imate više fizičkih antena sa novim tehnologijama kao MU-MIMO vs OFDMA i beamforming, i tu se kalkuliše nekada zbir fizičkih rate-ova svih antena (nekada signal jedne antene u ovom kontekstu nazivaju "stream"), a nekad samo nekih od njih. Dodatno, vaši klijentski uređaji moraju da podržavaju sve te novotarije, i nekada jedan stari klijentski uređaj među 5 novih može da vam ukanali performanse cele wifi mreže (mada se radilo na tome da to sve ređe bude slučaj).

Obzirom da se pominju TP-Link uređaji, evo jedan njihov blog na temu fizičke propusnosti jednog "streama":

Samo bih da se nadovežem na gornje poruke - te cifre su maksimalna "fizička" brzina koje ruter podržava na wireless interface-u i apsolutno ne označava propusnost realnog internet saobraćaja. Problem je što je tehnologija postala jako komplikovana i sada uglavnom na ruterima imate više fizičkih antena sa novim tehnologijama kao MU-MIMO vs OFDMA i beamforming, i tu se kalkuliše nekada zbir fizičkih rate-ova svih antena (nekada signal jedne antene u ovom kontekstu nazivaju "stream"), a nekad samo nekih od njih.
Neki proizvođači to zovu i agregate speed. Postoji još jedan tip ograničenja o kojem se isto jako malo priča. Ubiquiti UCG Max ima 2.5Gbps WAN port, ali taj port ne može da ostvari više od 1.2Gbps. Još ako je aktivan IDS/IPS/VPN, ta brzina ide daleko ispod 1Gbps.
Dodatno, vaši klijentski uređaji moraju da podržavaju sve te novotarije, i nekada jedan stari klijentski uređaj među 5 novih može da vam ukanali performanse cele wifi mreže (mada se radilo na tome da to sve ređe bude slučaj).
Tačno tako. Sa ovim sam imao vrlo nezgodna iskustva. Dobro je poznato da starije generacije iPhone telefone ne sarađuju najbolje sa Ubiquiti Access Point-ovima kada je u pitanju WiFi roaming. Kada vlasnicima iPhone-a kažaeš tako nešto, to njih vređa, jer njihov telefon vredi više nego 5 access pointova.

Čist marketing. Oba routera imaju 1Gbps portove, što znači da im je to maksimum. U stvarnosti, to mu dođe 600-800 Mbps u idealnim uslovima. Ali samo za jednog klijenta. Kada ima više klijenata, sve preko 100 Mbps se može smatrati bonusom. Što je sasvim dovoljno za većinu korisnika. Na žalost, većina ljudi se vodi logikom da će sa skupljim uređajem rešiti sve probleme.
Čekaj, stani :) rekao sam lokalna mreža, znači fajl ne ide preko kabla, isključivo wifi. Dakle ruter recimo 192.168.0.1, dva klijenta 192.168.0.100 i 101, ovaj sa 101 povlači fajl sa share-a sa 100tke. Ako ruter podržava vezu sa klijentima 2400 mbps, da li onda može da skida fajl sa 2400mbps iliti približno 300 MB/s ili je to pola od toga, ili nešto treće?

Čekaj, stani :) rekao sam lokalna mreža, znači fajl ne ide preko kabla, isključivo wifi. Dakle ruter recimo 192.168.0.1, dva klijenta 192.168.0.100 i 101, ovaj sa 101 povlači fajl sa share-a sa 100tke. Ako ruter podržava vezu sa klijentima 2400 mbps, da li onda može da skida fajl sa 2400mbps iliti približno 300 MB/s ili je to pola od toga, ili nešto treće?
Wired ili Wireless, ne može 2400 nigde i ni na jedan način. Tih 2400 je bajka. Preko wireless-a u lokalu između 2 klijenta možda dobiješ 200-300 Mbps, i to je to. Najviše što možeš da dobiješ je na LAN portovima, a to je 1Gbps, to jest 800-900Mbps u realnosti.

Zavisi sve i do klijenta, da li podržava 6E recimo, da li je setovan kanal na 160Mhz itd.
U principu bi tada trebalo brzina da bude stabilnih 1200 Mbps
Nije baš najlakše setovati sve to, treba dosta da se "čeprka".

U praksi, ti ove brzine nećeš nikada videti. Ni približno. Jer imaš samo 200Mbps net. I onaj AX12 što sam ti preporučio gore je overkill za tebe, a da ne spominjem nešto skuplje. Kupovinom skupljeg uređaja samo bacaš pare. Niti ćeš dobiti jači signal niti ćeš dobiti veće brzine.

Kupio sam na preporuku Archer AX12. Nadam se da ću stići u Nedelju da ga montiram. Izašla mi je u susret jedna naša domaća firma sa cenom od 5.950,00 din. Firma se zove na "A" i nema problema sa garancijom.

Pozdrav. Treba mi preporuka za AP - Archer AX12 ili C80 ? Ruter je sa kojeg bi sherovao net je Ubee EVW32C koji sa nalazi na spratu 5m iznad mesta gde bi stavio jedan od ova 2 Tp linka prepreka je jedna ploca (busenje zida nije moguce) . Net je sbb 250/25 na tel na 5ghz max trenutno oko 120mb/s max.
Za Desktop trenutno koristim wireless usb 3.0 preko produznog usb kabla 3.0 je stavljen skroz do kraja zida i na njemu je max 140 mb/s. U nekim delovima kuce na mob mi ne hvata ni 2.4 ghz od Ubeea ,a imam i wi fi kameu koja hvata odlicno i smart uticnicu gde hvata 2,4 ghz odlicno udaljena je 10 m i prolaze kroz 3/4 zida. Negde ranije sam procitao da je C80 bolja opcija .

Гледам цене у гигатрону;
*АХ53 10.800дин
*АХ23 12.500дин

Која је разлика између ова два модела?

Само да јавим да сам узео рутер.
После шетања у 4 различита гигатрона на крају сам узео А73 за 15.000.

Нисам стигао да радим неку дубљу анализу.
Али сам домет добио сигурних +20м у дворишту.
И на тих 20м даје скоро 150мб брзине од 200мб пакета.
По кући брзина је максимална.
Камерице за темуа качим за викенд.
Нисам планирао оволико пара да дам али шта је ту је. 😀

Može li mi neko objasniti sledece oko ovih mesh sistema...

Ako se ne varam mesh dodaje veću pokrivenost postojeće wifi mreže a ne pravi još jednu dodatnu mrežu kao što rade klasični pojačivači.
Da li je moguće kupiti jedan takav mesh ruter i povezati ga bežično na postojeći ruter koji nije mesh, da oni čine jednu veću mesh mrežu, ili to oboje mora biti mesh sistem od početka do kraja ?

"Glavni ruter" emituje WiFi signal. Dodatni ruter, takozvani access point (AP) hvata taj signal i prosleđuje ga dalje. Može se podesiti da ima isti SSID i lozinku kao glavni ruter i time se dobija to što želiš, telefon prosto odabere onaj koji ima najači signal, a to je moguće i sa običnim WiFi repeater-om.

Mesh sistemi su ovo isto samo drugačije nazvano, obično se sadrže od većeg broja urađaja koji garantuju bolji prijem signala i pokrivenost, i za razliku od AP-a su već usklađeni da rade u istom sistemu, po istim protokolima i imaju neki vid centralizovanog podešavanja(promeniš paramtere na ruteru, menjaju se svuda po sistemu), tako da je njihovo podešavanje i kasnije održavanje jednostavnije u većim objektima.

Tako da u tvom slučaju, ako tvoj postojeći ruter ne podržava "mesh", dodatni ruter bi morao da podešavaš ručno u AP/repeater mod, i rizikuješ da dodatni ruter radi sporije ukoliko ne podržavaju iste setove protokola(802.11b/g/n/ac/ax, da li imaju beamforming, MiMo, širinu kanala od 80 ili 160MHz...). U prevodu, ako ti je brzina i pokrivenost presudna, ideš na mesh sistem, ako želiš čisto da pokriješ dodatnu sobu u stanu, juriš ripter/ap.

"Glavni ruter" emituje WiFi signal. Dodatni ruter, takozvani access point (AP) hvata taj signal i prosleđuje ga dalje. Može se podesiti da ima isti SSID i lozinku kao glavni ruter i time se dobija to što želiš, telefon prosto odabere onaj koji ima najači signal, a to je moguće i sa običnim WiFi repeater-om.

Mesh sistemi su ovo isto samo drugačije nazvano, obično se sadrže od većeg broja urađaja koji garantuju bolji prijem signala i pokrivenost, i za razliku od AP-a su već usklađeni da rade u istom sistemu, po istim protokolima i imaju neki vid centralizovanog podešavanja(promeniš paramtere na ruteru, menjaju se svuda po sistemu), tako da je njihovo podešavanje i kasnije održavanje jednostavnije u većim objektima.

Tako da u tvom slučaju, ako tvoj postojeći ruter ne podržava "mesh", dodatni ruter bi morao da podešavaš ručno u AP/repeater mod, i rizikuješ da dodatni ruter radi sporije ukoliko ne podržavaju iste setove protokola(802.11b/g/n/ac/ax, da li imaju beamforming, MiMo, širinu kanala od 80 ili 160MHz...). U prevodu, ako ti je brzina i pokrivenost presudna, ideš na mesh sistem, ako želiš čisto da pokriješ dodatnu sobu u stanu, juriš ripter/ap.
Vec imam ruter koji sam podesio da radi kao ripter medjutim desava mi se u jednom dijelu stana da mi telefon ostane prikacen na slabiji signal glavnog rutera umjesto da se sam prešteka na daleko jači signal ripitera...
Stan mi je u obliku cirilicnog slova G i u jednom kraku je glavni ruter a u drugom kraku taj dodatni, cesto mi se kada sam u uglu gdje se spajaju kraci desava gore napisano. Onda moram rucno da idem na wifi i prebacujem na ovaj drugi signal

Problem ti je i telefon i router. Telefon, jer ne konta da postoji jači signal. Router, jer ima loš software koji nema mogućnost zadavanja minimalnog RSSI-a da bi se izborio sa tupavim telefonima kao što je taj tvoj.

Problem ti je i telefon i router. Telefon, jer ne konta da postoji jači signal. Router, jer ima loš software koji nema mogućnost zadavanja minimalnog RSSI-a da bi se izborio sa tupavim telefonima kao što je taj tvoj.
Pa slažem se da je u tome problem jer da je nije tako radilo bi kako treba ali opet ne znam, ruter je huawei AX3 quad core, nije neko najvece ludilo ali je daleko od obicnog rutera od 20-30e, a telefon redmi note 12 pro 5g, mislim nema mi smisla da trebam imati ruter od 200e i telefon od 700e da bi mi normalno radio wifi

Pa slažem se da je u tome problem jer da je nije tako radilo bi kako treba ali opet ne znam, ruter je huawei AX3 quad core,
To što je Quad, ne znači apsolutno ništa. Svi oni imaju sposoban hardware ali im je software katastrofa.
nije neko najvece ludilo ali je daleko od obicnog rutera od 20-30e,
Zašto misliš da bi ti neko "ludilo" od routera rešilo problem? Postoje uređaji koji koštaju 400 eura i nemaju funkciju koju sam naveo gore. A onda imaš access point od 100 eura kao što Grandstream GWN7660 koji imaju sve.
a telefon redmi note 12 pro 5g, mislim nema mi smisla da trebam imati ruter od 200e i telefon od 700e da bi mi normalno radio wifi
Nema smisla i način razmišljanja ti je skroz pogrešan. Cene tvojih uređaja ne znače ništa, a logika tipa "skupo = dobro" ovde ne pije vodu.

To što je Quad, ne znači apsolutno ništa. Svi oni imaju sposoban hardware ali im je software katastrofa.

Zašto misliš da bi ti neko "ludilo" od routera rešilo problem? Postoje uređaji koji koštaju 400 eura i nemaju funkciju koju sam naveo gore. A onda imaš access point od 100 eura kao što Grandstream GWN7660 koji imaju sve.

Nema smisla i način razmišljanja ti je skroz pogrešan. Cene tvojih uređaja ne znače ništa, a logika tipa "skupo = dobro" ovde ne pije vodu.
Pogrešno sam se izrazio a i pogrešno si me skontaoa, ja prvi nisam onaj tip "švabo i skupo je bog", vozim korejca, klima mi je kinez, telefoni su mi kinezi itd...više sam mislio na to da imam prosječne uređaje (ne najbolje ali sigurno ne najlošije) i da bi trebalo da funkcioniše ok a ne da treba da budem ekspert u proučavanju šta ima koji softver da bi mi wifi radio normalno, zar to danas ne bi trebalo da se prodrazumjeva kod svih uredjaja, posebno kod malo boljih

Ako se ne varam mesh dodaje veću pokrivenost postojeće wifi mreže a ne pravi još jednu dodatnu mrežu kao što rade klasični pojačivači.
Da li je moguće kupiti jedan takav mesh ruter i povezati ga bežično na postojeći ruter koji nije mesh, da oni čine jednu veću mesh mrežu, ili to oboje mora biti mesh sistem od početka do kraja ?
Kao prvo ne treba tebi dva rutera vec jedan koji zadovoljava tvoje potrebe.

Tende se jeftine a imaju uvek jak signal, nisi rekao kolika je kvadratura

Ako je konfiguracija stana (narocito kuce) nezgodna onda je najsigurnije da ici na mesh sisteme,
jer paket od 2/3 komada mozes kupiti vec po slicnoj ceni obicnih rutera a garantovano pokrivaju duplo veci prostor i uvek mozes dodati jos i nadograditi nepokrivenost.

i na kraju koliko para toliko waj-faja...
ali mesh je jeftin i radi posao, prosto skloni stari ruter i stavi mesh

Kao prvo ne treba tebi dva rutera vec jedan koji zadovoljava tvoje potrebe.

Tende se jeftine a imaju uvek jak signal, nisi rekao kolika je kvadratura

Ako je konfiguracija stana (narocito kuce) nezgodna onda je najsigurnije da ici na mesh sisteme,
jer paket od 2/3 komada mozes kupiti vec po slicnoj ceni obicnih rutera a garantovano pokrivaju duplo veci prostor i uvek mozes dodati jos i nadograditi nepokrivenost.

i na kraju koliko para toliko waj-faja...
ali mesh je jeftin i radi posao, prosto skloni stari ruter i stavi mesh
Bez naslova.png
ovako izgleda stan, glavni ruter je crveno na slici (pomenuti huawei ax3 ukopcan u mtelov huawei modem/ruter koji je katastrofa sto se tice wifi i njegov wifi sam totalno deaktivirao. Problem je krajnja prostorija i uredjaji koji su prikazani zelenom bojom jer se signal probija dijagonalno kroz zid i nevjerovatno je koliko oslabi. Zbog takvog rasporeda sobe ne mogu ih premjestiti na sdrugu stranu. Pokusavao sam sa par pojacivaca (mercysis i jos neki povoljniji) u toj prostoriji ali mi se dešava šta sam spominjao da se signali ne prebacuju na telefonima kada bi trebalo sa slabije mreže na jaču.
Nemam baš opcije da kablom dovedem internet do druge sobe što bilo najbolje rješenje

Pogrešno sam se izrazio a i pogrešno si me skontaoa, ja prvi nisam onaj tip "švabo i skupo je bog", vozim korejca, klima mi je kinez, telefoni su mi kinezi itd...
Kako drugačije da te shvatim ako se pogrešno izražavaš ?
više sam mislio na to da imam prosječne uređaje (ne najbolje ali sigurno ne najlošije) i da bi trebalo da funkcioniše ok a ne da treba da budem ekspert u proučavanju šta ima koji softver da bi mi wifi radio normalno, zar to danas ne bi trebalo da se prodrazumjeva kod svih uredjaja, posebno kod malo boljih
Ne postoji rešenje koje će raditi svuda, bez obzira koliko košta. Zbog toga uvek prioritet dajem kablu a ne wireless tehnologiji. Ako baš mora wireless, onda idem na rešenja kao što je gorespomenuti Grandstream.
Pogledajte prilog 463690
ovako izgleda stan, glavni ruter je crveno na slici (pomenuti huawei ax3 ukopcan u mtelov huawei modem/ruter koji je katastrofa sto se tice wifi i njegov wifi sam totalno deaktivirao. Problem je krajnja prostorija i uredjaji koji su prikazani zelenom bojom jer se signal probija dijagonalno kroz zid i nevjerovatno je koliko oslabi. Zbog takvog rasporeda sobe ne mogu ih premjestiti na sdrugu stranu. Pokusavao sam sa par pojacivaca (mercysis i jos neki povoljniji) u toj prostoriji ali mi se dešava šta sam spominjao da se signali ne prebacuju na telefonima kada bi trebalo sa slabije mreže na jaču.
Nemam baš opcije da kablom dovedem internet do druge sobe što bilo najbolje rješenje
Jedan GWN7615 označen plavom bojom na slici dole bi ti pokrio ceo stan.

Bez naslova2.png
Na žalost, ovo zahteva bušenje plafona a tako nešto kod većine ljudi apsolutno ne dolazi u obzir.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno