Šta je novo?

Apple M1/M2/M3/M4 - MacBook Air i Pro

Kaže da nema uključen internet sharing.

Nije do DNS, on fizički restartuje ruter, gledali jutros krstili se. Restartuje ga i ako pogrešno ukuca šifru. :D Imamo dva rutera u firmi, na dve mreže, pa realno nema problema, samo prvi put vidim ovako nešto.

Uđi u podešavanje mreže, advanced, poslednja kartica hardware, prebaci samo sa automatic na manual, ništa više ne diraj.
Pa probaj tako, meni je pomoglo.

Gde je najbolje da se kupi Macbook Pro ili Air, u okolnim zemljama, i koja je procedura? Ili mozda sa KP?
Hvala

U Gigatronu je bio strašan popust, ovaj kolega uzeo prekjuče.

Bio, ali samo ruzne boje. :D
Ali to je i realna cena, koja ce biti svuda za praznicne popuste.

OK je bio, siva koja vuče vrlo blago na boju peska. Stari mu je bio klot srebrn, jako je suptilna razlika između starog i novog.

Koja je cena bila? Ja se razmišljam da ženi apgrejdujem air m1 na m1 pro, koliko vidim m2 pro nije mnogo (ili uopšte) bolji od m1 pro, skuplji je solidno. Ima u USA polovnih oko 1100e sa 16/1TB, 10-core u dobrom stanju. Druga opcija je m3 pro nov, bio je za 1500e minimalno, verovatno će se opet pojaviti uskoro. Treća opcija je da čekamo m4 da se pojavi. Ne znam šta je najbolje uraditi, upotreba je lightroom i photoshop, air joj je tesan već očigledno. Znači joj i bolji ekran.

Šta mislite?

Pa cena za basic Air je bila 140k. Ta cena ili 130k je bila prosle godine za M2 u JaStilu, za crni petak i to je najnize sto je bilo za najsveziji M cip. Ocekujem nesto tako i sada za M3.
M4 nece pre proleca 2025, i ne verujem da ce biti nesto wow, opet na kasicicu kao sto je M3 u odnosu na M2.

Ako je zeni Air slab, onda Pro definitivno, ali morace da plati dva Air-a minimum.

Nemam pojma, ali sigurno dobra, kaže kao na KP, a dobio je i neko osiguranje, dal 4 ili 5 godina. 16Gb M3.

Jedino ima smisla na KP i oglasima juriti neki pod Apple Care garancijom. Novo je I u EU previse skupo. Mislim da je M1pro best buy ako hoce performanse i 14". Ili 15" MBA M2/M3, ako je prostor na ekranu primaran.

Ekran ne nužno preveliki, 14" je dovoljno, 16 sigurno preveliko, 15" nešto između, ali joj više od veličine ekrana treba snage, treba i ram i ssd i jezgara više, razmišljam da pojurim 10-core m1 pro, ima 8 P-cores, uvek dolazi sa 1TB ssd.

Porucio sam Air 13, trebalo bi da stigne za par dana. Pre nekoliko meseci sam prodao Air M1, osnovni model, lepo me je sluzio dve i po godine. Bas me interesuje kako ce se novi pokazati.

Pozdrav ekipa!

Potreban mi je savjet oko kupovine macbooka.
Bitna su mi sledece stvari:
1. Dobar veci ekran.
2. Dobra baterija.
3. Hladjenje. Koristio bih ga 12+ sati dnevno za ne toliko zahtjevne stvari.

Cijena nije toliko bitna ali ne bih bacao novac ako ne moram.
Nemam nikakvo iskustvo sa appleom do sada pa slusam sve predloge i savjete :)

Moj trenutni favorit je MBA M3 15'3 8/256.
Kod njega mi je nedoumica da li je dovoljno 8GB rama? Koliko vidim RAM ne moze da se upgreaduje naknadno kod njega?

Za office i laganu upotrebu tipa neki lagani graficki dizajn ili laganu video obradu ti je 8GB sasvim dovoljno... Naravno uvek je bolje imati vise, pogotovo ako multitaskingujes, a i tako se stitis za buducnost ali, naravno, kosta...

Za office i laganu upotrebu tipa neki lagani graficki dizajn ili laganu video obradu ti je 8GB sasvim dovoljno... Naravno uvek je bolje imati vise, pogotovo ako multitaskingujes, a i tako se stitis za buducnost ali, naravno, kosta...
A za 25-30 chrome taba? Je l mozes da otvoris da vidis koliko je zauzece rama?

Bolje je u startu uzeti 16gb rama i ne razmišljati, pogotovo što čovek očigledno može to da finansira.
Ko hoće sa Air-om da drži prezentacije, radi u office i surfuje web-om sa par otvorenih tabova, može i 8gb.
Ja npr. imam mini m2 16/256, skoro stalno otvorenih 7-8 tabova u firefoxu, torent, pride još nekoliko aplikacija koje stalno rade u pozadini i uvek sam preko 8gb, ali pošto imam 16gb nema swapovanja.

Nemam kod sebe Air, ali evo probao sam na Pro, sa 25 random tabova tipa par puta yt, eon, bench, b92, gmail, formula, nba itd Chrome uzme oko 2 giga, ukupno 6,2...

Ma kakvi, to nije problem sigurno sa 8GB, prosecan tab zauzima 50-200MB, nije lako preopteretiti 8GB redovnim koriscenjem. Radio sam preko pola godina na 8GB rama, u 99% slucajeva je super bilo (cak i sa dockerom, dva IDE-a, dva browser-a, discord, skype, itd...)

Mozes imati 50-100 tabova, neces nista primetiti. A i da nekada povuce sa SSD-a, swap-a, to je grubo nekih 200-300ms ucitavanje tab-a.

Zvuci strasbi 8Gb kada se kupuje ali verujem da mnogima ne treba 16GB - pitanje da li ce ikada 8GB biti malo za redovno koriscenje, ja mislim da nece pored sve brzih SSD-ova (koji su grubo obisli brzinu DDR2 memorije).

Poslednja izmena:
Ja imam MBP M3 sa 18GB memorije, i trpi milion tabova + Autocad + Acrobat + PS ali to moje korišćenje PS nije neko spec. Međutim kad mi se desi da ga ne ponesem sa posla kući uzmem ženin MBA M3 sa 8GB i iskreno ne vidim neku razliku. A ona koristi virtuelnu mašinu W11 zbog nekog programa za vođenje kafea + gomila tabova i to radi.

ženin MBA M3 sa 8GB i iskreno ne vidim neku razliku. A ona koristi virtuelnu mašinu W11 zbog nekog programa za vođenje kafea + gomila tabova i to radi.
Ma jeste sad, 8GB kuva ručak paralelno.

Nemojte se šaliti, 8GB RAM-a na mašini koja se NE MOŽE dopuniti memorijom, je kao kupovina tesnih gaća sa nadom da ćete smršati i biće vam taman.
8GB RAM-a nije imalo smisla ni pre nekoliko godina, a ako koristite bilo šta produktivno na mašini, samo vas strpljenje spašava od lošijih perfomansi.

Jesi koristio i sta? Mozda bih i ja to mislio da nisam koristio - pisao sam ranije, jer sam dosta vremena radio na M1, M2 sa 8GB rama, i to neki srednji zahtevni setup, bez problema. Prosto ne mogu da zamislim scenario da dozivis usporenje redovnim koriscenjem, ni u narednih par godina.

Nema razloga bacati pare, uzmes sto ti trenutno radi posao, lako je posle prodati za 3-4 godine uzeti nesto aktuelno ako bas bude potrebno. Ali M1/M3 sa 8GB rama ce i za 5 godina da melje osnovne potrebe, siguran sam.

Jedino je bezobrazno sto Apple koristi tu cinjenicu pa je skup upgrade, zato i drze i dalje 8GB da ustede svaki dolar.

Ako nisi oprezan, biće ti malo 8GB/256GB. Ali sve dok pogasiš šta ne koristiš i ne skladištiš svašta nepotrebno, radi i za veća opterećenja dobro. Ne znači da možeš ostaviti otvorene i PS i kod editore, mnogo tabova, Premier, velike tabele, itd itd danima pa kao ideš u sleep i nastavljaš sutra i tako stalno. Onda ćes osetiti lag i čekanje da se swap prisabere ili će trebati restart jer će se vrteti točkić sa bojama.
Dok god malo paziš i zatvaraš stvari, ostavljaš sebi par desetina GB slobodno storage,8GB je veoma moćno. A sve se otvara opet brzo tako da bolje commad+Q nego da stoji u pozadini.

Slažem se, meni je i na PCju sa 128GB navika da gasim ono što ne koristim.

Jesi koristio i sta? Mozda bih i ja to mislio da nisam koristio - pisao sam ranije, jer sam dosta vremena radio na M1, M2 sa 8GB rama, i to neki srednji zahtevni setup, bez problema. Prosto ne mogu da zamislim scenario da dozivis usporenje redovnim koriscenjem, ni u narednih par godina.

Jesam pre pune decenije. I tada je bilo tesno, a bavio sam se memorijski nezahtevnim zadacima.
Sada već imam profesionalne razloge za veću memoriju.

Ovaj gore preporučuje da se dežura na Cmd+Q, i to je..rešenje?

Valjda vam nešto govore ovakve vesti:

U stvari, preporučujem model sa 8GB, samo otvoriš aplikaciju, Cmd+Q, i opet novu aplikaciju. I uvek ima mesta. Eto rešeno.

Postavio sam oglas za prodaju M1 Pro 14 inc, pošto me je dosta ljudi kontaktiralo i navelo da je malo više od 200 ciklusa mnogo za ovu generaciju i na osnovu toga smanjuju cenu za 200, 300 eur.

Moj stav je sledeći:

Baterija ovog modela dizajnirana je da izdrži do 1000 ciklusa pre nego što kapacitet padne na 80% od originalnog. Sa nešto više od 200 ciklusa, ova baterija je još uvek u odličnom stanju i ima preostalu dugotrajnost od oko 800 ciklusa pre nego što bi trebalo da se očekuje ozbiljnije opadanje kapaciteta. Apple je poznat po visokom kvalitetu baterija, a ovaj model ima litijum-jonsku bateriju koja je dizajnirana da traje godinama uz uobičajenu upotrebu. Čak i sa više ciklusa, ovi uređaji nastavljaju da pružaju dug vek trajanja baterije. Pored ciklusa baterije, mnogo je važnije opšte stanje uređaja, uključujući kako se uređaj koristio, da li je redovno održavan, i da li je pretrpeo bilo kakva fizička oštećenja. U ovom slučaju, broj ciklusa ne bi trebalo da bude glavni faktor za značajno smanjenje cene, jer ne odražava stvarno stanje ili performanse uređaja.

Apple zvanično navodi da baterije njihovih prenosnih računara, uključujući MacBook M1 Pro, mogu izdržati do 1000 ciklusa pre nego što zadrže 80% svog originalnog kapaciteta. Link do officijalnog sajta je https://support.apple.com/en-us/HT201585

Tako da smanjenje cene od 200/300 evra zbog 200 ciklusa baterije nije opravdano s obzirom na informacije koje sam naveo.

Interesuje me šta vi mislite o tome? Da li je stvarno 200 ciklusa mnogo za ovu generaciju?

Poslednja izmena:
Mogli bi filozofirati do sutra,da ne ulazim u cikluse i cenu. Kao i sve,ne samo racunar, vredi onoliko koliko je ko spreman da plati. Tvoje je da trazis koliko zelis ali ces ga,na kraju ,prodati za onoliko koliko on vredi kupcu a ne tebi.

Nazad
Vrh Dno