Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Pa naravno da ne moze dostignuti 23 u prostoru ako klima prije ukljucivanja ocitava 22, zato mu i treba dosta vremena da dobaci 22. A ocigledno da mu klima prati senzor unutrasnje jedinice, a ne senzor daljinskog. Na spoljnih 13-14 meni daikin u startu pokazuje stepen vecu od sobne, a po ukljucivanju ubrzo dobaca i 2, cesto i 3 stepena na senzoru preko zadate i to pri zadatih 26, dok je na sobnom termometru potpuno druga prica jer ne moze pratiti te preskoke u realnosti pri visokim spoljnim temperaturama. Upravo zato i stavljam na 26/27, da bi klima radila bez gasenja. E zamisli na zadatih 23.
Pa i njemu prati senzor unutrasnje jedinice, a ne znam da li ima senzor na daljinskom, posto mu pokazuje razlicitu temperaturu. Ti u PG stavljas klimu sada u prelaznom periodu na 26/27 samo da se ne bi ugasila?? Ja stvarno ne razumijem, evo moji su poceli uveliko da griju klima je na 24, ko voli toplije neka podesi, ali klima odrzava tacno 24 to sto ce ona da se ugasi, meni ne predstavlja probelm i sta klima treba da grije 26 stepeni samo da se ne bi ugasila. Klimu svaku podesis na temperaturu koji hoces, dostigne je i odrzava, ako prebaci za +1,5/2 stepena ugasi se, naravno da nece grijati do besvijesti. Problem je taj sto je podesio klimu da grije, a ne dostigne mu temperaturu na ovim spoljnim temperaturama. Ako klimu u prelaznom periodu moras podesiti na 26 da bi grijala na 24, bolje je baci.

Imam Amber 3 god i Muse 2godine..vise puta pisao..al me ne mrzi jos koji put..😁Amber je za 50%bolja klima u svemu u poredjenju sa Musom i po meni nikad ne.treba zaliti.dodati jos tih 200€za Amber..jer vredi svaki.€vro..Amber je imala primat i grejala.stan od 53kv.(dnevna+kuhinja+hidnik oko 30kv.kao i manju sobu.oko 9kv)bez problema verujem sa 50%kapaciteta..dok je Musa uzivala i vatala prasinu.u deciju sobu od 11kv,palila.se povremeno tek kada temp.spadne ispod.0c.i.to.bas,bas kratko mozda po 5.min.na sat vremena..Musa nikad nece ni stici da modulira u 11kv.a kao.sto su i mnoogiii rekli nece nize od 500w.dok Amber znao.da modulira.od.200-300w.iznad 0c.ispod 320-370w.Najveci racun zimus 8.000din.Nis.Videcemo kako.ce se pokazati Clivija na grejanju zimus(ugradjena kod brata na selu u kuci..)
Druze koji Amber? Amber Comfort 12 ide do/ispod 200w , Amber Pro je novija i jaca od Comfort i pise kao do 180w... ali kod Gree moze i 50w da pise a u praksi dobijes ********* :ROFLMAO:
Ja imam Amber 9 Premium(7 godine) i ona ne ide ispod 500w ;) ali to me kod moju Amber ne smeta sto radi posao kako treba i greje kao zmaj u 60m2 i veoma precizno odrzava temp.
Povuce i onda se zakuca na 550-570w i ne mrda od 19:30 zna i ona da se ugasi ali ne na svaki 15-30min... Ima u Gree Temu moji post za 24h 5 puta se ugasila
Screenshot_20240918-001208.png

Poslednja izmena:
Pa i njemu prati senzor unutrasnje jedinice, a ne znam da li ima senzor na daljinskom, posto mu pokazuje razlicitu temperaturu. Ti u PG stavljas klimu sada u prelaznom periodu na 26/27 samo da se ne bi ugasila?? Ja stvarno ne razumijem, evo moji su poceli uveliko da griju klima je na 24, ko voli toplije neka podesi, ali klima odrzava tacno 24 to sto ce ona da se ugasi, meni ne predstavlja probelm i sta klima treba da grije 26 stepeni samo da se ne bi ugasila. Klimu svaku podesis na temperaturu koji hoces, dostigne je i odrzava, ako prebaci za +1,5/2 stepena ugasi se, naravno da nece grijati do besvijesti. Problem je taj sto je podesio klimu da grije, a ne dostigne mu temperaturu na ovim spoljnim temperaturama. Ako klimu u prelaznom periodu moras podesiti na 26 da bi grijala na 24, bolje je baci.
Ja sumnjam da je njemu klima neispravna. Pisao sam misleci relativno o svim pojmovima. Neka je stavi na 26, vjerujem da ce klima grijati normalno i samim tim ce znaciti da je klima ispravna. Pa ako bude radila normalno, kad bude nesto niza temperatura nek joj zada predjasnjih 23, i vjerujem da ce i tad raditi kako treba. Pogotovo jer mu je odlicno hladila kako kaze.Mislim da je to bolja ideja nego da brze bolje konstantujemo e ta klima je nesto neispravna ili kako ti meni napisa tek onako da bacim moju. 🤣A kao drugo kod mene je klima na 25/6 preko cijele zime, kod nas je gotovo mediteranska klima... Zasto to kazem? Pa po zapadu dje je tokom godine ujednacenija temperatura poput holandije, belgije, velike britanije njima je normalno da se griju na 20. Vama u Srbiji/Bosni je to hladno pa se grijete na 23. E tako je i nama u Pg hladno na 23 pa se grijemo na 25/6. :) Primjera radi u pg je ovog ljeta bilo preko 70 dana sa temperaturom 35+. Navikli smo da nam je vruce. 🤣 Inace vec sam pisao da je kod mene prosle sezone klima 6 mjeseci grijala neizolovanu kucu i potrosila manje od 200e, a ne da ne moze da postigne 24 stepena u septembru na zadatih 24.😃 Postici ce, uz gasenje i paljenje sto meni ne odgovara da slusam povuci potegni.

Poslednja izmena:
Ako njegova klima ni na 26 ne podize temperaturu onda nije u redu. A ako je suprotno znaci da je klima ispravna.

Evo vidim da ste se raspisali o mom slučaju, pa da vam javim šta je bilo juče. Poslušao sam vaše savjete, i to je radilo dosta bolje.

Prvo, klima definitivno ima i senzor u daljinskom, ali ga ne konsultuje, već je on tu izgleda samo informativno, za mene, da kada kliknem na taster za sobnu tempreaturu on na samom daljinskom (ne i na onom displeju na unutrašnjoj jedinici) napiše sobnu temperaturu, i ona se potpuno poklapa sa onim što mi pokazuje ditalni termometar koji se nalazi u sobi na stolu. To sam utvrdio jednostavnim ekspterimentom tako što sam daljinski (kada je prikazivao 21) na kratko ubacio u frižider, i nakon par minuta je pokazivao 16. A ono što pokazuje mobilna aplikacija je ona sobna temepratura koju klima vidi, i koju koristi za regulaciju rada.

Ovako je bilo juče, kod paljenja nakon što sam se vratio sa posla u sobi je bilo oko 19.9 po digitalnom termometru, daljinski od klime je prikazivao 20, a isto toliko je prikazivala i mobilna aplikacija za klimu, dakle svi su pokazivali isto.

Klimu sam podesio na 28 i ventilator na F3, to je veoma brzo i dosta fino podizalo temepraturu u sobi, klima se nije gasila, ali je počelo ono odstupanje prikaza koliko je stvarno u sobi i koliko klima prikazuje, tako da je čak dostiglo i 6 stepeni razlike (u sobi 21 a klima pokazuje 27, pa onda u sobi 22.5 a klima pokazuj 28.5). Kada je u sobi bilo 22.6 ja sam na daljinskom smanjio na 23, i ona od tada zaista može da to održava, kada je u sobi došlo do 23 ona se po prvi put tada isključila, da bi opet počela da duva kada je u sobi palo na 22.6, i prestala je kada je bilo 22.9, i opet se uključila na 22.7.

Dakle po ovome meni djeluje da inicijalno treba podesiti ovako visoko, a onda kada realna temperatura bude ona koja mi i treba da joj tada spustim na baš tu temperaturu, i djeluje mi da ona to fino može da održava. Ovo održavanje tih 23 nisam mogao duže da testiram jer sam je gasio pošto sam izlazio, ali ću ponovo probati ovaj način, da je u startu dignem pa kasnije spustim, i da vidim kako će održavati.

Po ovome takođe djeluje da bi to radilo i da sam u startu podesio 23 (kao dan ranije), samo što se onda pali i gasi, ali polako ipak podiže, i kad bi došla do 23 po ovome bi mogla da održava. Dakle došlo bi na isto, samo što bi joj trebalo duže vremena. Bar mi tako djeluje iz svega ovoga, ali još ću vidjeti.

Nije možda neki problem, i gore je Huho napisao da senzor prikazuje više nego što je sobna temperatura, i to je zaista tako, ali samo dok zaista duva toplo (kao da duva preko samog senzora), ali kada prestane da duva tada ta "temperatura" brzo i pada. Oni su izgleda znali da je to tako kod grijanja jer i kada ode +2 preko podešene temeprature ona i dalje duva (mislim da stane kad dođe do +3 preko zadane), jer su izgleda znali da ta temepratura koju ona vidi nije relana, i da mora još da duva. Kod hlađenja nije tako, ako podesim 25 ona će tu negdje i stati, neće proletiti do 22 pa tek onda stati, što je takođe ispravno jer kad dođe do 25 tada je zaista 25, tu nema promašaja. Ali promašuje dosta kod grijanja, mada su oni to očigledno znali pa joj dozvole da ide do +3 preko zadane, i tu negdje se isključi.

A vidjeću kako će sve ovo biti kada bude baš zima, možda bude nešto drugačije.

I sad iz svega ovoga, da li vam ovo sve djeluje u redu, da nije nešto neispravno?

Evo vidim da ste se raspisali o mom slučaju, pa da vam javim šta je bilo juče. Poslušao sam vaše savjete, i to je radilo dosta bolje.

Prvo, klima definitivno ima i senzor u daljinskom, ali ga ne konsultuje, već je on tu izgleda samo informativno, za mene, da kada kliknem na taster za sobnu tempreaturu on na samom daljinskom (ne i na onom displeju na unutrašnjoj jedinici) napiše sobnu temperaturu, i ona se potpuno poklapa sa onim što mi pokazuje ditalni termometar koji se nalazi u sobi na stolu. To sam utvrdio jednostavnim ekspterimentom tako što sam daljinski (kada je prikazivao 21) na kratko ubacio u frižider, i nakon par minuta je pokazivao 16. A ono što pokazuje mobilna aplikacija je ona sobna temepratura koju klima vidi, i koju koristi za regulaciju rada.

Ovako je bilo juče, kod paljenja nakon što sam se vratio sa posla u sobi je bilo oko 19.9 po digitalnom termometru, daljinski od klime je prikazivao 20, a isto toliko je prikazivala i mobilna aplikacija za klimu, dakle svi su pokazivali isto.

Klimu sam podesio na 28 i ventilator na F3, to je veoma brzo i dosta fino podizalo temepraturu u sobi, klima se nije gasila, ali je počelo ono odstupanje prikaza koliko je stvarno u sobi i koliko klima prikazuje, tako da je čak dostiglo i 6 stepeni razlike (u sobi 21 a klima pokazuje 27, pa onda u sobi 22.5 a klima pokazuj 28.5). Kada je u sobi bilo 22.6 ja sam na daljinskom smanjio na 23, i ona od tada zaista može da to održava, kada je u sobi došlo do 23 ona se po prvi put tada isključila, da bi opet počela da duva kada je u sobi palo na 22.6, i prestala je kada je bilo 22.9, i opet se uključila na 22.7.

Dakle po ovome meni djeluje da inicijalno treba podesiti ovako visoko, a onda kada realna temperatura bude ona koja mi i treba da joj tada spustim na baš tu temperaturu, i djeluje mi da ona to fino može da održava. Ovo održavanje tih 23 nisam mogao duže da testiram jer sam je gasio pošto sam izlazio, ali ću ponovo probati ovaj način, da je u startu dignem pa kasnije spustim, i da vidim kako će održavati.

Po ovome takođe djeluje da bi to radilo i da sam u startu podesio 23 (kao dan ranije), samo što se onda pali i gasi, ali polako ipak podiže, i kad bi došla do 23 po ovome bi mogla da održava. Dakle došlo bi na isto, samo što bi joj trebalo duže vremena. Bar mi tako djeluje iz svega ovoga, ali još ću vidjeti.

Nije možda neki problem, i gore je Huho napisao da senzor prikazuje više nego što je sobna temperatura, i to je zaista tako, ali samo dok zaista duva toplo (kao da duva preko samog senzora), ali kada prestane da duva tada ta "temperatura" brzo i pada. Oni su izgleda znali da je to tako kod grijanja jer i kada ode +2 preko podešene temeprature ona i dalje duva (mislim da stane kad dođe do +3 preko zadane), jer su izgleda znali da ta temepratura koju ona vidi nije relana, i da mora još da duva. Kod hlađenja nije tako, ako podesim 25 ona će tu negdje i stati, neće proletiti do 22 pa tek onda stati, što je takođe ispravno jer kad dođe do 25 tada je zaista 25, tu nema promašaja. Ali promašuje dosta kod grijanja, mada su oni to očigledno znali pa joj dozvole da ide do +3 preko zadane, i tu negdje se isključi.

I sad iz svega ovoga, da li vam ovo sve djeluje u redu, da nije nešto neispravno?
Ovo je vec sad druga stvar to je vec priblizna temperatura podesenoj. Ja znam da nekim klimama u aplikaciji nije tacna i da masi, ali onda moras procackati kako odrzava tvoju temperaturu.
Pa po zapadu dje je tokom godine ujednacenija temperatura poput holandije, belgije, velike britanije njima je normalno da se griju na 20. Vama u Srbiji/Bosni je to hladno pa se grijete na 23. E tako je i nama u Pg hladno na 23 pa se grijemo na 25/6. :) Primjera radi u pg je ovog ljeta bilo preko 70 dana sa temperaturom 35+. Navikli smo da nam je vruce. 🤣
Znam ja o cemu pricas, a da si citao koji predhoni post znao bi da smo iz istog grada😂, samo sto ja jos nemam potrebu da grijem

Gree Amber ultra 12k ili Hisense energy se 24k?
Prostor 50m2(slabije izolacije) plus noću hodnik 10m2 i stepenište.

@Vader
Očigledno je kod tebe problem unutrašnji senzor koji očitava temperaturu kod klime i zbog toga toliko maši temperaturu, a kad koristiš aplikaciju klime tada klima koristi samo taj senzor za očitavanje temperature. Predlažem ti da pauziraš sa korišćenjem aplikacije i koristiš samo daljinski za klimu (i i feel funkciju merenja preko daljinskog).

Nisam ispratio koju beše klimu koristiš?

@Vader
Predlažem ti da pauziraš sa korišćenjem aplikacije i koristiš samo daljinski za klimu (i i feel funkciju merenja preko daljinskog).
Zar to može? Kako da mu "kažem" da koristi senzor na daljinskom a ne onaj na klimi?
A inače daljinski sam i koristio da mu podešavam temperaturu i jačinu ventilatora, nisam to radio preko aplikacije na mobilnom, u nju samo zavirujem da vidim koliko troši, i da vidim šta očitava kao sobnu temperaturu. Kontrolisanje parametara rada klime radim preko daljinskog.

Inače svaki klik na daljinskom se oglasi sa bip, kada šalje instrukcije uređaju, ali toga nema kada kliknem da vidim sobnu temperaturu, jer tada ne šalje ništa nego mi samo prikaže na daljinskom koja je sobna temperatura, po senzoru u daljinskom.

Imam LG Dual Inverter S12ET, rekli su da je to noviji model. Šta je ta iFeel funkcija, ima li je ovaj LG?

Rešio da očistim Fujitsu kgte klimu jer se baš uhvatila buđ iza turbine. Nađem na yt video kako lik to radi, moja jedinica je identična malterne. Skinuh turbinu, moralo je da se zapne, al sad nema šanse da je navučem. Zapinjem kao sivonja, navučem je delimično na osovinu motora, al nikako da uđe do kraja. Osovina potpuno zaobljena, znači ne treba da se postavlja u određeni položaj. Jel ima neko iskusrvo s ovim ili neki pametan predlog pre nego što počnem da skidam i elektroniku i ceo motor?

Zar to može? Kako da mu "kažem" da koristi senzor na daljinskom a ne onaj na klimi?
A inače daljinski sam i koristio da mu podešavam temperaturu i jačinu ventilatora, nisam to radio preko aplikacije na mobilnom, u nju samo zavirujem da vidim koliko troši, i da vidim šta očitava kao sobnu temperaturu. Kontrolisanje parametara rada klime radim preko daljinskog.

Inače svaki klik na daljinskom se oglasi sa bip, kada šalje instrukcije uređaju, ali toga nema kada kliknem da vidim sobnu temperaturu, jer tada ne šalje ništa nego mi samo prikaže na daljinskom koja je sobna temperatura, po senzoru u daljinskom.

Imam LG Dual Inverter S12ET, rekli su da je to noviji model. Šta je ta iFeel funkcija, ima li je ovaj LG?
Ja ne poznajem tematiku oko klime toliko ali čitajući ovaj forum naučio sam sledeće.

Senzor za unutrašnju jedinicu se kod većine klima nalazi tu oko displeja što je jako blizu isparivaču koji se stalno greje ili hladi i zbog toga on ima odstupanja od temperature u sobi za nekoliko stepeni.
E sad, japanci i skuplje klime to odstupanje koriguju kvalitetnim softverom dok ovi kinezi, a izgleda i Lg što me baš čudi, to i ne rade toliko.

Kod Midea/Vivax kineza imaš set dugme koje klikćeš dok se na displeju ne pojavi čovek sa vazduhom oko njega. Tad se aktivira funkcija praćenja temperature sa daljinskog (ifeel, zonefollow, active feel, ima razna imena) i tada klima dobija informacije za temperaturu od daljinskog na svakih 5-10 minuta što pomaže kinezima.
Verovatno toga ima i na LG samo ne znam kako se zove i aktivira, imaš u uputstvu sigurno.

Mislio sam da imaš neki Hisense model koji ima tu funkciju, za taj LG zapravo nisam našao nigde na sajtovima gde ga prodaju da ima "i feel" funkciju merenja temperature sa daljinskog. Ako neko bolje poznaje taj model može da me ispravi.

Mislim da daljinski kod te klime ne moze da salje informaciju klimi sa senzora daljinskog.
Klima kod hladjenja samo treba da pokupi topao vazduh kod senzora i da ga ohladi, a potom hladniji vazduh pada ka podu i senzor radi rastereceno, da tako kazem. Na grijanju je specifican problem jer se topliji vazduh vec nalazi kod senzora (pri plafonu), a od nje se trazi da grije dodatno, a topao vazduh je laksi od hladnog i prirodno ide ka gore i time dodatno opterecuje sofver klime. Zbog toga proizvodjac podesava softver da klima pri plafonu grije +2/3 iznad zadate temperature, kako bi klima u realnosti koliko toliko u prostoru postigla trazenu temperaturu. Bolja klima sa boljim sofverom ce bolje raditi i to je to. Losija ce masiti 5, 6 na senzoru i to je to. Da bi se korigovala ta nepravilnosti ti povecas grijanje za dva stepena vise i to je to. Pa ima dosta korisnika klima koji upravo to rade.
Kod mene npr kod senzora ima otvor kroz koji cirkulise vazduh, znaci nije potpuno zatvoren u masku klime i samim izuzetno precizno prati temperaturu, jos je gleda ka podu, a ne ka plafonu.

Prilozi

• IMG_20240918_154735575~2.jpg
    IMG_20240918_154735575~2.jpg
    42.7 KB · Pregleda: 67
  • Screenshot_20240918-155113~2.png
    Screenshot_20240918-155113~2.png
    215.3 KB · Pregleda: 48
  • Screenshot_20240918-155109~2.png
    Screenshot_20240918-155109~2.png
    89.9 KB · Pregleda: 33
  • Screenshot_20240917-235309~2.png
    Screenshot_20240917-235309~2.png
    191.5 KB · Pregleda: 33
  • Screenshot_20240917-235313~2.png
    Screenshot_20240917-235313~2.png
    88.9 KB · Pregleda: 42
Poslednja izmena:
Jel ima neko iskusrvo s ovim ili neki pametan predlog pre nego što počnem da skidam i elektroniku i ceo motor?
Na kraju sam ipak sve rasturio. Mislim da se zbog ugla prilaska turbine ona jedva skida s osovine motora, pošto kada sam skinuo motor lagano se navlači. Trebalo je možda sat i po za sve, zato što radim prvi put, ali nije neka velika nauka. Buđi više nema.
20240918_132925.jpg20240918_140107.jpg20240918_135715.jpg20240918_135723.jpg

Zato kod Daikina 4 šrafa i turbina je napolju. Bukvalno 5 minuta posla.

Dvoumim se između ove 2 klime, koju kupiti:

MIDEA Inverter Breezeless MSFAAU-12HRFN8 WIFI ready
Hisense Energy Pro X Black 12K QH35XV3BG Klima

Hladjenje primarno - Midea
Grejanje primarno - Hisense

Daikin su poznate kao komplikovane za servisiranje, barem vecina modela.

Ne znam. Piše u prospektu da može da ubaci i prečisti vazduha za 60m3 kako im to god značilo. Namerno sam ostavio duže ovu plastičnu cev jer će kad tad doći na zid izolacija od 10 cm pa ćemo je posle skratiti. Znam da ne izgleda estetski lepo ali služi svrsi.
Kako se ponasa na dogrejavanju unazad ovih dana ? Minimalna potrosnja ?
Ono sto me interesuje da li ima nekih zvukova krckanja ili sustanja protoka gasa (to mene zanima, starija osoba ne cuje tako dobro)
Razmatram je za stariju osobu u 20-25m2 bas zbog opcije ubacivanja vazduha, neznam dal vredi sve to za oko 60k din ili ipak nesto drugo za te novce. Da li ce da bude dovoljna ako stegne bas. Ne verujem da ima dvoredni isparivac, eev ventil nesto sto bi davalo osecaj sigurnosti kapaciteta.
postavio sam jos niz pitanja na par stranica unazad ako imas vremena :)
hvala

Ako je kao moja S18EQ, ima samo senzor za očitavanje temp, ne i Ifeel funkciju da se klima rukovodi po istoj.

Sad sam na moru bio u kući, 3 AUX klime imala, 2 u spavaćim sobama 12kbtu i u dnevnoj (sa kuhinjom i trpezarijom) 18kbtu - oko 50 kvadrata ovaj prostor, spavaće su po 15-20. Ja kulturniju klimu nisam u životu video, lepo su i odabrali pozicije pa se nikad ne dešava da duva direktno u bilo koga. U trpezariji postavljena iznad stola ali dovoljno visoko je da prebaci sve koji tu sede, duva prema dnevnoj sobi opet u deo gde nema sedenja. U spavaćim sobama, pošto su malo šire, postavljene u delu koji je okrenut prema terasama (praktično u vrata duva), opet pored kreveta, lagano se ostavi da radi celu noć. Kad treba da povuče, hlade baš ozbiljno, ovako su vrlo kulturne i umerene kad rade duže vreme. Maksimalna temperatura bila oko 32-33, noćna 25, sve su radile non stop kad smo u kući, kad izađemo smo gasili ove u spavaćim sobama. Podešene bile na 24 sve. Mislim da su AUX-12J2O i AUX-18J2O modeli bili.

Vrh Dno