Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Besmisleno je raspravljati na ovaj nacin. Nekom su nesto dali, i to onda ispade pravilo. Pa nije tako.
Pravilo je ono sto pise u zakonima, a prodavac svakako moze da resi problem i na svoju stetu, ako zeli, cak i kada ga zakon na to ne obavezuje.

I ako niste lenji da trazite postove po forumu za koje mislite da nesto dokazuju, zasto biste bili lenji da isto uradite sa ZZP, tim pre sto kada koristite pretragu za rok koji spominjete, dobijate samo 6 rezultata. Meni bi bilo lakse to da pronadjem nego neki post na forumu.

Inace, taj rok od sest meseci se na forumu cesto spominjao zbog zahteva za otklanjanje nesaobraznosti, odnosno zbog garancije, ali to nije "vracanje zbog nezadovoljstva kupca", nego se mora dokazivati nesaobraznost.

edit: Ne pricam o Crnoj Gori, vec o Srbiji, mada pretpostavljam da nema velike razlike (ali samo pretpostavljam, ne znam).

Zato sam i pitao odakle mu to.
U zakonima takvo pravilo ne postoji i nezadovoljstvo kupca moze biti razlog za vracanje samo u prvih 14 dana i to ako je sklopljen ugovor na daljinu odnosno proizvod narucen putem interneta.
To sto je prodavac ispao korektan u nekom slucaju je super i bilo bi dobro da je vise takvih ali nikako nije pravilo niti se na to mozete osloniti prilikom kupovanja bilo kakvih uredjaja.

Besmisleno je raspravljati na ovaj nacin. Nekom su nesto dali, i to onda ispade pravilo. Pa nije tako.
Pravilo je ono sto pise u zakonima, a prodavac svakako moze da resi problem i na svoju stetu, ako zeli, cak i kada ga zakon na to ne obavezuje.

I ako niste lenji da trazite postove po forumu za koje mislite da nesto dokazuju, zasto biste bili lenji da isto uradite sa ZZP, tim pre sto kada koristite pretragu za rok koji spominjete, dobijate samo 6 rezultata. Meni bi bilo lakse to da pronadjem nego neki post na forumu.

Inace, taj rok od sest meseci se na forumu cesto spominjao zbog zahteva za otklanjanje nesaobraznosti, odnosno zbog garancije, ali to nije "vracanje zbog nezadovoljstva kupca", nego se mora dokazivati nesaobraznost.

edit: Ne pricam o Crnoj Gori, vec o Srbiji, mada pretpostavljam da nema velike razlike (ali samo pretpostavljam, ne znam).
Fino sam napisao da u pola godine uredjaj se smatra fabrickom grekom i na forumu postoji takodje search. Pa bas zbog ovoga i pisem jer mislim da je sve slicno, mozda ako su ga drugacije nazvali. Ja sam samo rekao kako je neko vratio iz nezadovoljstava, ako to moze u ovih 14 dana neka grabi, nijesam rekao da se mora. Citati zakone druge drzave trenutno stvarno necu, dosta mi je i od moje😂. Koliko znam nijesu ni njoj na lijepe oci novac vratili nego se nesto sporila sa njima, pa i to prelistajte. U svakom slucaju ne treba mu ukras. Nije lako dokazati da je uredjaj neispravan, mada kod nas i za to ima fora( moze se pozvati bilo koji ovlasceni serviser da provjeri uredjaj), pa neka prolista. Evo smo mu sve clanove vezano za prijavu i prigovor postavili i objasnili njegovo je samo da prekuca i da se pozove na njih, a ja se nadam da nece imati daljih problema.

Ja bih bio zadovoljan da vidim dokaz za to i za Crnu Goru, jer mi sest meseci za odustajanje bez razloga deluje kao potpuno nerazuman teret nametnut prodavcu, i tesko mi je da poverujem da to ide tako i u CG.
A i ovo nije iskljucivo srpski forum, citaju ovu temu i clanovi iz CG, pa bi im pomogao, ako si u pravu.

I sto se tice ovoga da se u prvih sest meseci nesto smatra fabrickom greskom, ne znam kako bi to moglo biti u relaciji s vracanjem zbog nezadovoljstva. I to bih voleo da vidim, jer sta bi to onda znacilo...neko vrati stvar bez pravog razloga, zakon obaveze prodavca da to tretira kao fabricku gresku, i onda sta, dozvoljava mu da ponovo proda stvar koja ima fabricku gresku? Ili vise ne sme da je prodaje, pa mora da je baci zato sto je neko kupio i vratio iz dosade posle nepunih sest meseci? Tesko.

Kupis klimu u oktobar grejes se i u mart vratis zbog nezadovoljstva... Ne greje/modulira kako treba :ROFLMAO:

Prvih 6 meseci imate pravo da vam se uredjaj zameni ili vrate pare umesto da se popravlja ako ne zelite, a posle toga imate standardnu garanciju i zamena i vravanje para ide samo u slucaju veceg kvara.
Sve to je samo u slucaju da je uredjaj neispravan ili da je doslo do kvara.

Ja se nadam da ce coveku da zamene klimu, ali ovde realno nema osnove da se ista proglasi neispravnom, zato sam i spomenuo da ima pravo da vrati ako je uzeo online i da se oprosti od para za ruke.

Ja bih bio zadovoljan da vidim dokaz za to i za Crnu Goru, jer mi sest meseci za odustajanje bez razloga deluje kao potpuno nerazuman teret nametnut prodavcu, i tesko mi je da poverujem da to ide tako i u CG.
Imas Google pa trazi, ja sam samo napomenuo da clanica je vratila klimu iz nezadovoljstva, a da do 6 mjeseci se smatra fabrickom greskom evo i kod cas i kod nas, jer je njemu klima neispravna. Meni je bila klima neispravna i ja sam je vratio, nijesam je vratio iz dosade, citaj nesto, isto kao sto se lik zalio na modulaciju hladjenja, a pisete o modulaciji na grijanju i kako svaka kineska klima se gasi?
@perkanidja ako ti serviseri kazu da nije ispravna i ako ti treba primjer prigovora glasni se u pp

Poslednja izmena:
Kako samo mozete da pomislite da postoji zakon koji dozvoljava da 6 meseci koristis nesto i vratis uz obrazlozenje da nisi zadovoljan uredjajem.Pa to ako moze,onda super.Menjam klimu na svakih 6 meseci za drugi model.Ima da isprobam sve sto postoji,dok valjda ne nadjem neku da me zadovolji😂 Onda prelazim na TV,frizider...😂 Svi sve znamo,samo ne znamo,da ne znamo nista.

vratimo se na temu.
za prava potrošača i odgovarajući zakon(e) postoji čuvena tema
svaki sledeći off-topic u vezi ovoga povlači za sobom (privremeno) udaljenje iz teme

Pozdrav, planiram da otkazem CG na god dana, jer je nenormalno poskupelo. Interesuje me grejanje na klime. Trenutno imam dve gree klime u stanu.
Stan je na 2 dva nivoa. Prvi nivo 40 m2 dnevna trpezarija kuhinja hodnik, sve izjedna, otvoreno. Drugi 45m2, tri sobe i kupatilo. Klime sam koristio za dogrevanje i hladjenje.
Stan je u principu topao, dobro izolovan, 20 cm stiropor , zgrada je stara 7 god.
Iznad celog stana je inace terasa, odnosno iznad 2. nivoa, nema krov, tako je i na ostala 3 kod komsija, ali je dobra izolacija .
Znam zavisi od zime, ne verujem da mogu sa ove dve klime, al sam mislio da uzmem jednu inverter umesto one gore npr. Da l bi mogao da "prodjem" zimu tako?
Inace grejanje samo fiksni deo placam 5.000 svih 12 meseci, plus potrosnja...(KG je u pitanju)
Hvala svima.

Zdravo, da li neko zna da mi kaže koje klime 12K btu mogu da se kupe na tržištu, da deklarisano rade sa 100% kapaciteta u režimu grejanja, pri temperaturi -15°C?

Poštovanje svima. Skoro sam uzeo Tcl tac 12chsd /fai. Odlično radi za sada i odlično hladi 70 kvadrata. Od skora sam primetio da u njenoj aplikaciji skinutu sa GP ne beleži praćenje potrošnje jedno 4,5,6 sati pa nastavi. Dešava se da je nameštena na 22 stepena ali je napolju približno toliko ujutru ili stepen dva više i ona radi, izduvava i na aplikaciji stoji zadnja zabeležena potrošnja i vreme rada tog dana. Jel moguće da ona dobro održava temperaturu nekoliko sati, da dobro modulira i da se radi a da se ne piše potrošnja kao da je ugašena. Kao da radi na leru. Jel to znači da ako budem potrošio 120 kw na primer za mesec dana da će mi biti da sam stvarno potrošio 130, 140 kw ili stvarno sam toliko potrošio, 120 kw. Jel aplikacija ne radi dobro posao ili radi? Klima odlično funkcioniše. Hvala. Ako ima neko ovu klimu ili sličnu nek napiše svoja iskustva sa njom.

Vratili joj pare i ona posle kupila Daikin ftx25
Zdravo, da li neko zna da mi kaže koje klime 12K btu mogu da se kupe na tržištu, da deklarisano rade sa 100% kapaciteta u režimu grejanja, pri temperaturi -15°C?
Uzmi MSZ-LN35VG2V + MUZ-LN35VGHZ2
I budi siguran da se neces pokajati. Jedna od klima koja zaista fino radi. Kod mene je bilo ove zime preko -15c i zaista je radila sa lakocom.

Poštovanje svima. Skoro sam uzeo Tcl tac 12chsd /fai. Odlično radi za sada i odlično hladi 70 kvadrata. Od skora sam primetio da u njenoj aplikaciji skinutu sa GP ne beleži praćenje potrošnje jedno 4,5,6 sati pa nastavi. Dešava se da je nameštena na 22 stepena ali je napolju približno toliko ujutru ili stepen dva više i ona radi, izduvava i na aplikaciji stoji zadnja zabeležena potrošnja i vreme rada tog dana. Jel moguće da ona dobro održava temperaturu nekoliko sati, da dobro modulira i da se radi a da se ne piše potrošnja kao da je ugašena. Kao da radi na leru. Jel to znači da ako budem potrošio 120 kw na primer za mesec dana da će mi biti da sam stvarno potrošio 130, 140 kw ili stvarno sam toliko potrošio, 120 kw. Jel aplikacija ne radi dobro posao ili radi? Klima odlično funkcioniše. Hvala. Ako ima neko ovu klimu ili sličnu nek napiše svoja iskustva sa njom.
Ako je napolju ista temperatura kao i unutra onda verovatno samo vrti ventilator na unutrasnjoj jedinici sto je otprilike 10w snage tako da ni ne belezi potrošnju.
Baci pogled i vidi da li radi spoljasnja jedinica tad, ako ne radi onda je ovo sto pricam i samo struji vazduh.

Ako je napolju ista temperatura kao i unutra onda verovatno samo vrti ventilator na unutrasnjoj jedinici sto je otprilike 10w snage tako da ni ne belezi potrošnju.
Baci pogled i vidi da li radi spoljasnja jedinica tad, ako ne radi onda je ovo sto pricam i samo struji vazduh.
Radi spoljna jedinica. Normalno radi i normalno se čuje i pokreće ventilator u njoj. Sad kada je napolju 35 stepeni unutrašnja jedinica odlično hladi i nameštena je na na 23 stepena ali kada uđem u aplikaciju ne pomera se niti beleži potrošnja struje niti sati rada. Od sinoć u 24 00 sam je ostavio na 22 stepena i ona je do 09 00 zadnje zabeležila 0,400kw i 8,97 sati rada i ostala na tome do sada. Nemoguće je da radi u sistemu hlađenja na 3,4 brzini ventilatora a da ne troši struju. To je nemoguće, barem tako mislim. Mislim da je ovo bag na aplikaciji i da će se ispraviti sledećim ažuriranjem. Intresuje me još šta znači GEN režim. Kada se uđe u njega piše N1-30%,N2-50%,N3-70% i Zatvoreno. Meni je na Zatvoreno čekirano. Šta to znači? Da radi punom snagom a ono drugo su procenti kojom snagom radi kada se tako namesti i da li to treba dirati? Hvala na odgovoru.

Onda definitivno aplikacija ne meri kako treba, ako zelis da meris potrosnju nabavi pametnu uticnicu.
Imas preporuke u ovoj temi:

GEN rezim ogranicava snagu kompresora, ostavi neograniceno.

Pozdrav,ne
Pozdrav,nemam tu klimu al iz iskustva znam da su te aplikacije nepoznate,bolje staviti pametnu utičnica ako je bitna potrošnja,ali sam jako zainteresovan za tu FAI klimu ali u prospektima piše da ne ide ispod 290 w u hladjenju,FBI ide do 80 w ali je skuplja oko 30% jel radi ta izmena vazduha, jer jak izduv ...jeste li zadovoljni generalno.

Pozdrav,ne

Pozdrav,nemam tu klimu al iz iskustva znam da su te aplikacije nepoznate,bolje staviti pametnu utičnica ako je bitna potrošnja,ali sam jako zainteresovan za tu FAI klimu ali u prospektima piše da ne ide ispod 290 w u hladjenju,FBI ide do 80 w ali je skuplja oko 30% jel radi ta izmena vazduha, jer jak izduv ...jeste li zadovoljni generalno.
Pozdrav. Ja sam uzeo tu klimu najviše zbog dece jer imaju zdravstvenih problema, najviše sa suvim kašljanjem i otežanim disanjem. Posle skoro mesec dana korišćenja deca manje kašlju i bolje se osećaju. Da li je zbog toga ne znam, ali pri instalaciji imaju dve rupe. Druga rupa je za cev za svež vazduh. Stvarno posle prečišćavanja oseća se neka svežina i lakše se diše. Sad koliko je to subjektivno a koliko stvarno Boga pitaj. Ima 4 neka filtera. Zna da modulira i na 172 vata a da je napolju recimo 34 a ja postavim na 23 stepena. Bila je ona ili Gree koja je 2,3 hiljade bila jeftinija ali nije imala tu opciju baš takvu za sveži vazduh. Ja sam prezadovoljan. Sada ću da vam pošaljem sliku kada sam prvih dana vodio potrošnju po najvećim vrućinama i po danu i noći. Možda nije merodavno jer ja sam namerno je seckao i davao različite temperature i brzine ventilatora. A i noću sam je gasio pa uključivao ujutru. Da je bila stalno uključena i pod jednim istim režimom bilo bi sigurno još boljih rezultata.

Prilozi

• Screenshot_20240904-072557.png
    Screenshot_20240904-072557.png
    132.9 KB · Pregleda: 44
Hvala na odgovoru klima je nova i nema puno korisnika ali deluje ok,ja nemam uslove za provetravanje zbog blizine autoputa

Moja LG Dual Inverter (imam je manje od 2 mjeseca) ponekad uđe u režim gdje troši samo 60W, to je najmanje što sam vidio. Baš juče sam izašao da vidim da li se tada vrti ventilator u vanjskoj jedinici, i nije se vrtio. Da li to znači da kompresor ne radi u tom momentu? Ona tada duva unutra na najmanjoj brzini. Zapravo režim "60 W" nije samo povremeno, upada ona u to kada valjda smatra da je dostigla zadanu temperaturu, napolju tada naravno i dalje bude viša temperatura nego unutra.

Pa da, naveli su gore, MItsubishi LN HZ verzija i Gree Amber Premium. EDIT: Sada sam se setio, ima jeftiniji MUZ-FT35VGHZ model, ruznija i prostija klima po opcijama od LN-a, ali takodje zbog HZ-HeatCore sistema, daje 100% do -15C).
Od MHI, cak ni premium srk35zsX model nema 100% kapaciteta na -15C, kao sto nema ni LN VG koji je sa njim u klasi, vec samo LN vgHZ.
Mitsubishi LN HZ nema zvanicno, ali sam ih video u Steelsoft magacinu, tako da ih verovatno samo treba zvati za cenu, ali posto je obican LN ko 200k, treba ocekivati solidno preko toga.
Opet, to su 12ice, ima sve te verzije umesto 35, 25-2.5kW ili ti 9ke(kao ova na slici) i one su jeftinije, a takodje daju 100% svog kapaciteta na -15C.

IMG_2175.JPGIMG_2177.JPG

Poslednja izmena:
Vrh Dno