Šta je novo?

Pametna kuća (Smart home) - Diskusija, pitanja, ideje

Stigao mi je SONOFF SNZB-06P. Veoma lako sam ga integrisao u HA. Baš kao što bi svaki uređaj i trebalo (što na žalost nije uvek slučaj). Zaključio sam da mi treba bar još jedan da bih dobro pokrio prostoriju. Upravo poručujem još 2 ista takva.
Malo mi je nezgodan način kačenja, pošto je magnet pa se lako pomeri ako nešto čačkaš oko njega. Morao sam da ga namestim visoko na ormanu da bi od gore pokrio što više od prostorije, pa ne verujem da ću ga često slučajno pomeriti.
Mislim da mi Sonoff postaje omiljeni prozvođač pošto su sve dobro dokumentovali za HA i sve radi out of box.

Za sada ću namestiti automatizaciju da se gase svetla i TV u dnevnoj sobi ukoliko je prošlo 10 sati uveče, a nikoga nema u prostoriji više od 15 minuta. Roletne se već spuštaju pri zalasku sunca, bez obzira na prisustvo u prostoriji.

Meni su stigli esp32 mini i LD2410C, u suštini kao screek senzor. Deluje da moraju da se podese zone, pa kad nađem vremena s tim da se poigram.

Primetan je delay od nekih sekund, pa ne znam da li bi možda PIR to rešio.

Ja imam par sonof senzora temperature, i na zalost stalno se gube, za razliku od Aqara malih kockastih.

Imam i Esphome sa 2410, ali ipak cu u nekom trenutku uzeti gotovo resenje tipa Sonoff ili Aqara.
PIR reaguje momentalno, resio bi ti to
Kada neko sedi na solji duze od 90 sekundi ili koliki je interval PIRa, ipak presence senzor je bolje resenje :)

^ apsolutno, razlicita im je namena.
Ako hoces da se svetlo upali kad udjes u sobu onda je bolji PIR jer reaguje momentalno, ali ako hoces da se ugasi kad nema nikoga u prostoriji onda je bolji presence senzor ;)

Valda sam u dobroj temi. Treba mi neka pametna wifi uticnica. Treba da prati i potrosnju. Bilo bi idealno da je Apple HomeKit kompatibilna ali nije nuzno. Citam da se ljudi zale da cesto gube vezu,niko ne predlaze nista. Ja sam mislio neke Koogeek (najvise zbog integracije sa Appleom.) .

Ne bas, to je smart osigurac prakticno.
Jesi ga stavio umesto klasicnog osiguraca, ili posle njega? Ja ne bih verovao njemu toliko da skidam klasicni dumb osigurac..

Elem, narucio sam shelly pro em za klime, trebalo bi da stigne do sledece nedelje pa da ga montiram..

Jesi ga stavio umesto klasicnog osiguraca, ili posle njega? Ja ne bih verovao njemu toliko da skidam klasicni dumb osigurac..

Elem, narucio sam shelly pro em za klime, trebalo bi da stigne do sledece nedelje pa da ga montiram..

Nikako umesto klasičnog. Oni su u razvodnoj, a ovo sam nakačio na kablove iz invertera isključivo radi praćenja potrošnje. Javi utiske za Shelly.

Da li neko zna za neki WI FI uredjaj, senzor, koji bi se prikljucio kod nekog potrosaca (220V) i registrovao kroz android aplikaciju da li potrosac dobija struju?

ne znam za sta ti tacno treba i kako bi to koristio, ali sa bilo kojom smart uticnicom to mozes da postignes... ako nema struje kroz uticnicu, ni ona ne radi, pa je samim tim offline... E sad, to bas nije 100% precizno, u smislu da ako nestane net, ona ce opet biti offline...

ne znam za sta ti tacno treba i kako bi to koristio, ali sa bilo kojom smart uticnicom to mozes da postignes... ako nema struje kroz uticnicu, ni ona ne radi, pa je samim tim offline... E sad, to bas nije 100% precizno, u smislu da ako nestane net, ona ce opet biti offline...
Hvala na odgovoru. Evo da objasnim o cemu se radi:

Imam pumpu u sistemu solarnog grejanja vode koja se ukljucuje i iskljucuje u zavisnosti da li ima protoka. Desilo se par puta da pumpa nastavi da radi nocu i kada nema protoka (verovatno taj senzor protoka pravi problem), pumpa radi na suvo, greje se ... Hteo sam da na mobilnom bacim ponekad pogled i da vidim da li pumpa radi kada ne treba i eventualno da je iskljucim. Ovo sa smart uticnicom, to sam i ja prvo mislio ali bi bio sledeci problem: na primer ima protoka, uticnica gde je pumpa ima stuju, sve radi. Kada se iskljuci protok, uticnica ostaje bez napajanja. Kada se pojavi protok, uticnica i dalje ne radi dok ja rucno na mobilnom ne ukljucim. Bar tako radi ova moja uticnica. Default mod je off. Ako bi postojala uticnica koja ima default mod ON (ili da to moze da se podesi) onda bi moglo tako. Ne znam da li sve uticnice tako rade.

Kontam...
Imas one wifi/smart merace potrosnje. mozes da meris potrosnju i online pratis, ali da nemas on/off kontrolu...
ovaj link je prvo sto sam nasao, cisto kao smernica... ne mogu da preporucim, nisam koristio, mada planiram da stavim nesto ovako na ulaznu liniju da bih kontrolisao strujomer... ja sam ovo i ovo razmatrao

Drugo sto mi pada na pamet je neko custom resenje...

Poslednja izmena:
Kontam...
Imas one wifi/smart merace potrosnje. mozes da meris potrosnju i online pratis, ali da nemas on/off kontrolu...
ovaj link je prvo sto sam nasao, cisto kao smernica... ne mogu da preporucim, nisam koristio, mada planiram da stavim nesto ovako na ulaznu liniju da bih kontrolisao strujomer... ja sam ovo i ovo razmatrao

Hvala, razmotricu, zanimljiva varjanta.

Ako nisi, pogledaj temu pametne-uticnice-za-pracenje-potrosnje pa možda tamo nađeš šta ti treba.

Meni se čini da bi bilo koji Tuya switch/braker/merač sa praćenjem potršnje mogao da ti odradi posao. Imam nekoliko za DIN šinu i mislim da svaki ima opciju Relay Status (OFF, ON ili Memory). Tj kad nestane struje kako da se ponaša. Meni odgovara da budu ON, tj. kad dođe struja da defaultno stanje bude uključen.

Mogao bi sve da automatizuješ uz pomoć Tuya uređaja, ali pre bih koristio Home Assistant ili nešto slično pošto ne volim da mi takve stvari budu u Cloudu.

Ikea uskoro izbacuje pametnu uzicnicu sa merenjem potrosnje.

Inace Shelly ima odlicne, i malu i veliku uticnicu koja je skroz na Wifi inima svoj server pa se pristupa sa lokalne mreze iz browsera, bez ikakvih smart aplikacija.

Ako nisi, pogledaj temu pametne-uticnice-za-pracenje-potrosnje pa možda tamo nađeš šta ti treba.

Meni se čini da bi bilo koji Tuya switch/braker/merač sa praćenjem potršnje mogao da ti odradi posao. Imam nekoliko za DIN šinu i mislim da svaki ima opciju Relay Status (OFF, ON ili Memory). Tj kad nestane struje kako da se ponaša. Meni odgovara da budu ON, tj. kad dođe struja da defaultno stanje bude uključen.

Mogao bi sve da automatizuješ uz pomoć Tuya uređaja, ali pre bih koristio Home Assistant ili nešto slično pošto ne volim da mi takve stvari budu u Cloudu.
Jeste, mislim da moze, na primer ovako nesto. Hvala puno.

Hvala na odgovoru. Evo da objasnim o cemu se radi:

Imam pumpu u sistemu solarnog grejanja vode koja se ukljucuje i iskljucuje u zavisnosti da li ima protoka. Desilo se par puta da pumpa nastavi da radi nocu i kada nema protoka (verovatno taj senzor protoka pravi problem), pumpa radi na suvo, greje se ... Hteo sam da na mobilnom bacim ponekad pogled i da vidim da li pumpa radi kada ne treba i eventualno da je iskljucim. Ovo sa smart uticnicom, to sam i ja prvo mislio ali bi bio sledeci problem: na primer ima protoka, uticnica gde je pumpa ima stuju, sve radi. Kada se iskljuci protok, uticnica ostaje bez napajanja. Kada se pojavi protok, uticnica i dalje ne radi dok ja rucno na mobilnom ne ukljucim. Bar tako radi ova moja uticnica. Default mod je off. Ako bi postojala uticnica koja ima default mod ON (ili da to moze da se podesi) onda bi moglo tako. Ne znam da li sve uticnice tako rade.
Od modela šuko uticnica za wifi pracenje potrosnje kojih ima kod nas u prodaji, xiaomi smart plug 2 ima funkciju memorije prethodnog stanja kod prekida struje.

Eve Energy Smart Plug nemaju?

Možda neko zna, nemam takvu utičnicu pa ne mogu da probam.

Da li u Smart Life (ili nekoj drugoj app) može kao uslov za aktiviranje da bude da li ima ili nema protoka kroz utičnicu, tj preko neke granice potrošnje?

Imam IR uređaja koji nemaju odvojeno on/off nego ima power dugme koje pali gasi.

Primer - imam automatizaciju "ugasi sve" i sada ako je na primer pojačalo (za audio sistem) već bilo off - komanda će ga uključiti.

Pa ako bih stavio uslov "ako vuče napon onda klikni na power dugme, a ako je već bez protoka struje onda ništa.

Nisam našao na SmartLife da može da se napravi takav uslov. Najbliže ima da ti trigeruje nešto kada pređeš broj potrošenih kWh.
Ali verujem da može na Home Assistant, ali tu već nisi jedan uređaj+jedna mobilna aplikacija.

Imam IR uređaja koji nemaju odvojeno on/off nego ima power dugme koje pali gasi.

Primer - imam automatizaciju "ugasi sve" i sada ako je na primer pojačalo (za audio sistem) već bilo off - komanda će ga uključiti.

Zapravo, većina IR uređaja ima odvojene IR kodove za on i off, kao i kombinovani on/off. Znam da moj Denon ima, i namestio sam IR blaster da ima odvojene on i off funkcije. Nažalost, ne koristim Smart Life app pa ne mogu konkretno da ti pomognem, ali pišem da znaš da najverovatnije može.

E, našao sam da može na SmartLife. Nije do aplikacije nego do uređaja. Recimo za ove imam opciju "Power":

a za ovaj nemam (ima samo kWh, ne i kW):

Mogu da namestim "scene", "When device status changes", "Power" gde izaberem da ako bude više od izbabranih W, da se trigeruje nešto. Recimo da uradim On ili Off drugog Tuya uređaja. Ono što mi se nesviđa što je ta automatizacija u Cloudu, dakle, neće se izvršiti ukoliko u tom trenutku oba uređaja nemaju internet konekciju.

Hvala obojici, korisne informacije ✌️

Verovatno nešto može da se uradi ipak.
Ne bi mi palo na pamet da iako je na originalanom ir daljinskom jedno Power dugme da ipak ima opciju za odvojeno.

Ideja je da recimo fizički zidni tasteri za kontrolu scena, na primer kod ulaznih vrata, jedna od opcija bude da se sve pogasi, kao negde iznenada krećeš 🤨

Naravno može i iz aplikacije i kada se napusti lokacija preko gps-a.. mada sam zaključio sve što zahteva da se otključa telefon, skroluje, klikće.. bude zanimljivo par dana onda uvek pređem tih par metara i stisnem taster na zidu

U Home Assistant imaju scene i automatizacije. Mnogo bolje i više nego kod SmartLife. Da bi takve automatizacije radile potreban ti je neki server koji će voditi računa o tome. Cloud kod SmartLife ili lokalni kompjuter kod Home Assistant.
Ja sam izuzetno zadovoljan sa HA i ne planiram da ga menjam u skorije vreme.
Sad čekam da mi stigne Zigbee dugme pa da uradim i tu automatizaciju kad napustim ili se vratim u kuću. U kombinaciji sa PIR i presence senzorima može baš lepa logika da se uradi.

Kontam...

Ne mogu ni ja da preporučim ovaj prvi, a koristio sam ga :D možda je do mene, ali nisam uspeo da ga podesim i dobijam logične rezultate

Instaliran danas Shelly Pro EM konačno :)
Plašio sam se da će biti zez da se ugura sve, ali leglo je lepo sve bez ikakvih problema, ima mesta ;)

Prilozi

• PXL_20240905_175136084.jpg
    PXL_20240905_175136084.jpg
    149.3 KB · Pregleda: 84
  • Screenshot_20240905-224114.png
    Screenshot_20240905-224114.png
    107.6 KB · Pregleda: 84
Nabavio sam neki Temperature And Humidity Sensor i probao da ga povezem preko Smart life aplikacije ali nisam uspeo. Posle video da ima oznaku Zigbee i procitao negde da ne moze da se koristi bez Zigbee gateway. Ne znam bas mnogo o ovome pa bih prvo pitao da li je ovo tacno? Posle video da ima sada dosta Zigbee uredjaja. Da li ima neke prednosti Zigbee tehnologija ako postoji na primer slican uredjaj kome je dovoljan samo Wifi, da ne mora da se ugradjuje dodatni uredjaj (Zigbee Gateway). Posto planiram da nabavim jos neke uredjaje (senzore, neku uticnicu i slicno) moja dilema je da li da trazim uredjaje kojima je dovoljan WIFI ili da nabavim ovo i koristim Zigbee uredjaje? Verujem da i drugi (koji nisu bas upuceni u problematiku) imaju slicnu dilemu.

@avsoft.za
Pisao sam ti na drugoj temi, pada prebacim ovde...

Ako nabavljaš na Aliexpresu, alternativa je Tuya uređaj koji radi preko WiFi i nije potreban nikakav gateway. Ali je potrebna internet konekcija pošto tada koristiš Tuya server u Cloudu.

Zigbee je mesh protokol i potrebno je da imaš gateway. Mesh znači da svaki Zigbee uređaj komunicira sa drugim Zigbee uređajem tako da svi zajedno prave komunikacionu mrežu. Na primer ako želiš da koristiš taj senzor negde daleko od gatewaya, možeš između staviti neki drugi Zigbee uređaj (treba da hude i hub, ne samo receicer) i taj senzor koji je daleko će komunicirati putem posrednika. Ako planiraš da koristiš već broj uređaja, ja bih pre koristio svoj gateway i Zigbee. Prednost je što sve radi i bez Interneta.
Ja sam krenuo sa par Tuya uređaja, pa sam rešio da kupim Zigbee dongle i instaliram na mini PC-u Home Assistant. Trenutno imam oko 32 aktivna Zigbee uređaja. Ovako mi ovako izgleda mreža
1725614360571.png

Inače nije Zigbee jedini, ali sam primetio da je cenovno najpristupačniji. Ako želiš pouzdanije uređaje možeš izdvojiti više para za z-wave (drugi protokol).

Nazad
Vrh Dno