Šta je novo?

Carina na pošiljke (2024 / 2025)

znam da je off, ali me bas interesuje koji to mis od 10eur moze bilo ko da zameni sa misem koji kosta 140?

iz aviona se vide razlike u kvalitetu

Kupio sam telefon preko alija, 138,000 rsd.
Rekao sam prodavcu da stavi da je unutra demo model teelfona i da kosta 45 dolara. Kako li cu proci sa carinom. Ako izvale, ko zna koliko ce me to eve kostati. Hvala

Ovde je lutrija kupovina telefona od 1200€ na AE a i carina kasnije 😂

Rekao sam prodavcu da stavi da je unutra demo model teelfona i da kosta 45 dolara. Kako li cu proci sa carinom. Ako izvale, ko zna koliko ce me to eve kostati. Hvala
Ako bude tog dana kada stigne telefon, na carini radio tinki vinki ili lala, proci ce ta varijanta koju si dogovorio sa kinezom, u suprotnom, otvorice ga sigurno i proceniti na pribliznu vrednost ili traziti izvod iz banke.

Ako bude tog dana kada stigne telefon, na carini radio tinki vinki ili lala, proci ce ta varijanta koju si dogovorio sa kinezom, u suprotnom, otvorice ga sigurno i proceniti na pribliznu vrednost ili traziti izvod iz banke.
Javicu vam bas kako je proslo.
Da li mogu da ne podignem paket? Kakva je onda situacija?
Da li ga posta vraca u kinu?

Racunaj na 32% troskova.
Mozes da ne preuzmes paket. Posta ga vrraca nazad ,pa od dobre volje prodavca zavisi koliki refund ces dobiti. Obicno odbiju samo povratnu postarinu.

Moje iskustvo sa carinom kada su diskovi sa muzikom u pitanju.Bio je box set sa 5 diskova i jos 2 pojedinacna.Sve sam platio unapred 58evra.I kada mi je postar doneo to slogirao sam se i bukvalno poludeo od besa kada sam video da je sve to ocarinjeno i oporezovano ukupno sa carinom sam morao da platim jos 2178 dinara znaci ceo jedan disk su mi uzeli.Kada sam video na deklaraciji ko je bio carinik u smeni nasao sam na netu da je to Vukmirica Svjetlana koja je hapsena u akciji policije na carini 2017 godine zbor carinskih prekrsaja u vrednosti od 2.500.000 evra i takva naravno opet radi isti posao jer je clan narodne bibiloteke.Znaci ako je ona u smeni makar koliko malo diskovi kostali ako ih je vise od par verovatno ce da vas odere i ne narucujte vise od jednog ili dva komada tako nesto je do sad prolazilo bez problema samo je pitanje da li ce prodavac hteti da vam salje vise puta ako od jednog istog kupujete vise komada.

@demijurg
ne vidim problem, platio si sve preko 50 evra, logično je da ćeš platiti carinu sa porezom što je 32% i izađe otprilike toliko koliko su ti naplatili.
ako ti je dosad prolazilo, znači samo da si imao sreće.
a ovo za samu radnicu i njene izlete u kriminal, jeza.

Vi se svadjate dal ima carine il ne, a ja ovde gledam moj paket i plačem 🤣

Prilozi

• Screenshot_20240824-110518.png
    Screenshot_20240824-110518.png
    55.9 KB · Pregleda: 116
Za telefon da ne bude problem što je demo model, lako mogu da kažu može samo firma i da se dublje čačne. Za drugo carinsko područje ranije je bilo čim piše fon bilo je obavezno otvaranje i skidanje cifre sa neta, posle su to malo olabavili a sad ne znam kako je jer ne čačkam.

Placanjem uvoznih dazbina, carine, poreza, ... roba se nacionalizuje, tj postaje fakticki domaca. Shodno tome, ako hoce da opet vrati (fakticki izveze) u inostranstvo, tretira se kao domaca. Jedino sto mi nije jasno kakvu carinu treba naplatiti za izvoz robe, kada je izvoz oslobodjen od carine ako se ne varam. E sad, sve ovo sto sam napisao odnosi se na pravna lica, firme, kako je sve to za fizicko lice treba prouciti
Ne znam da li se nešto promenilo, ali svojevremeno sam slao jedan hard disk po RMA, mora da se popuni obrazac da se radi privremen re-export (u pošti gde se šalje i oni ti to overe). Sa tim obrascem imaš dokaz da si imao isti takav proizvod i da si ga privremeno izvezao za potrebe popravke i ne plaćaš dadžbine na novi uvoz istog takovg jel si to već platio kod uvoza pre slanja na servis (ili zamena za isti takav, suština isti broj komada je ušao u zemlju). E sad ovo je bilo jako davno, ali kapriam da mora da postoji nešto slično i danas...

Ne znam da li se nešto promenilo, ali svojevremeno sam slao jedan hard disk po RMA, mora da se popuni obrazac da se radi privremen re-export (u pošti gde se šalje i oni ti to overe). Sa tim obrascem imaš dokaz da si imao isti takav proizvod i da si ga privremeno izvezao za potrebe popravke i ne plaćaš dadžbine na novi uvoz istog takovg jel si to već platio kod uvoza pre slanja na servis (ili zamena za isti takav, suština isti broj komada je ušao u zemlju). E sad ovo je bilo jako davno, ali kapriam da mora da postoji nešto slično i danas...
Sigurno postoji isti takav nacin i danas, jer je oduvek tako to funkcionisalo. Mozda se promenio obrazac, ali je princip ostao isti. Bilo da se salje postom ili se samostalno (kada sam prenosis robu) uvozi-izvozi.

Mora da postoji, ako niste sigurni, angažujte špeteditera, oni takve stvari rade non-stop, istina za malo krupnije stvari verovatno, ali svakako znaju postupak.

Ako moze mala pomoc oko informacija, drugar iz Makedonije hoce da mi posalje kao poklon 2-3 telefona u 1 kutiji, da imam za delove, bez otkupa, on placa tamo postarinu/troskove slanja, interesuje me da li ja placam kao primaoc neku carinu/pdv ili nesto slicno?

Evo ovo mi stiglo? Dal su ga ocarinili ili nisu?

Prilozi

• Screenshot_20240826_073414.jpg
    Screenshot_20240826_073414.jpg
    86.3 KB · Pregleda: 85
Kucaj u pretrazivacu Posta Track and Trave i unesi broj za pracenje.

Imas sam simpaticnu situaciju skoro. Firma sa kojom saradjujem iz inostranstva mi kaze da ce mi poslati neki poklon i da ocekujem uskoro. I posle 15-ak dana stize mail iz DHL da mi je roba na carini i procenjena vrednost paketa oko 50 evra i da traze dokaz o vrednosti robe. Ja razmisljam sta su sada ovi slali i onda dopisivanje sa njima sta je poklon i vrednost robe zbog carine. Znam da nisu mogli da veruju sto ih pitam i da se to carini, kao ni ja, posto se ispostavilo da je poslat rokovnik i privezak 😀. A ja tek u soku sa njihovom procenom vrednosti paketa.

Posle 10 dana agonije i dopisivanja sa svima njima na kraju je obustavljen carinski postupak i stigao paket bez bilo kakve naknade. Sve u svemu znam da mi se smucilo i da je moj poslednji mail bio da nista vise nemam da im posaljem kao dokaz i ako ne moze paket da prodje bez carinjenja da se vrati nazad. 😀

Poslednja izmena:
To mi je malo "nidje" veze, doduse i laik sam sto se tice carine i tih stvari ali ako ti neko posalje poklon bilo da je iz inostranstva ili iz neke EX-YU valjda bi trebalo samo da te "zakaci" neka cifra dostave jer posiljka nema otkup a posiljalac (fizicko lice, nije firma) je platio uredno slanje paketica :D

Imao sam vrlo lose iskustvo, doduse pre jedno 7-8 godina .. sa ovdasnjim DHL-om. Slicna situacija kao kod predhodno napisanog. Platio sam im siping iz EU, proizvod je bio na super akciji 80%, sa ptt-om je ukupna cena bila oko 45e. Posiljka dosla, i onda je pocelo ubedjivanje sa njima. Navodno je carina procenila da je roba dosta skuplja, hteli su da je carine. Oni ce da mi obezbede kako treba carinsku osnovicu, gde nece njihov siping da udje u to. To su bile reci referenta koji me je zvao. Na kraju sam, da se ne bi bas mnogo cimao, prihvatio carinjenje i bio spreman da platim carinu i porez. Ali srecom pitam za okvirni iznos koji treba da platim, racunajuci na skraceni carinski postupak, kao sto radi posta sa carinom. Znaci, na procenjenu vrednost od 75e koliko je bila cena bez popusta za taj artikal, racunao sam oko 32-33%. To kod njih nije moglo. Znaci oni kao moji zastupnici kojima sam platio ptt, nisu mogli da mi omoguce najjeftiniji zakonski nacin da roba udje u Srbiju, nego su hteli da je carine u redovnom postupku, te da mi shodno tome naplate jos oko 50e za papirologiju. Celog dana je trajalo ubedjivanje, niko nije znao da mi od njih objasni zasto oni, kao moji vozari i zastupnici, ne mogu da mi obezbede skraceni carinski postupak za fizicka lica, koji je zakonom propisan. Na kraju mi je neka zena, njihova sefica, priznala da oni nemaju u svom asortimanu usluga skraceni postupak, nego da svu robu i za fizicka lica, carine u redovnom postuku - sto je totalno van pameti. Sve se zavrsilo tako sto sam ipak moram da se cimam, trazim izvode iz banke, posaljem im, te sam posiljku dobio bez ikakvog dodatnog troska. Ali utisak, da su sami proveravali cene, i samoinicijativno uvodili robu bespotrebno u dodatne troskove, mi je bio ocigledan.
Ne znam da li se u medjuvremenu nesto promenilo, tj da li sprovode skraceni postupak pred carinom, i naplate kao posta tih 150 din ili koliko vec bese.

Poslednja izmena:
Nema skraćenog postupka kod kurirskih službi. Neko je pre par godina pominjao da to kao može ali, barem koliko se ja sećam, nije objašnjeno šta i kako.

Da li se nekom dogodilo da naruči više artikala od "različitih" prodavaca i da svi dobiju LS****NL isti broj za praćanje i sada su mi po broju na carini po iznosu će premašiti 50 eur,
a naručivao sam baš zato od različitih da se ne bi sabralo.

Edit: sada vidim da sve te prodavnice imaju ono Choice

To od više prodavaca su dve prodavnice choice a pošto si dobio samo jedan broj verovatno su sve stvarčice iz jedne prodavnice. Ako je iz dve prodavnice obično napišu da je vrednost skuplje pošiljke a u kesi je još jedna pošiljka iz druge prodavnice. Meni je do sada tako bilo a nije bilo otvaranja pošiljki, problem može biti ako otvaraju pošiljku.

DHL je ubedljivo najgori, imao sam ovog meseca par pošiljki, prvo što su daleko sporiji od drugih, tipa pošalju ti email gde pitaju nešto, ti odgovoriš za 5 min. a odgovor sa njihove strane je tek sutradan ili dva dana kasnije, da ne ualzim sada u detalje ali jako loše i predugo traje, recimo paket preko UPS , koji je plaćen skuplje nego taj koji je stigao preko DHL, a poslat nedelju dana kasnije, mi je uručen pre tog iz DHL, carinu sam platio za trećinu manje nego kod DHL, plus usluge špedicije nisu naplaćene, dok je DHL uredno naplatio i svoje usluge, e sad zašto je naplaćena veća carina (oko 3000 rsd) za proizvod koji je za 50e jeftiniji od pomenutog preko UPS, to je enigma, inače nije bilo dilema i diskusija nekih oko cene, plaćanja, faktura i ordera.

To mi je malo "nidje" veze, doduse i laik sam sto se tice carine i tih stvari ali ako ti neko posalje poklon bilo da je iz inostranstva ili iz neke EX-YU valjda bi trebalo samo da te "zakaci" neka cifra dostave jer posiljka nema otkup a posiljalac (fizicko lice, nije firma) je platio uredno slanje paketica :D
Veruj mi i ja sam tako mislio. Imao sam do sada stvari koje su ulazile u carinski postupak, kako sa Alija tako i mimo njega. Ali ovo mi nikakvog smisla nije imalo.

I ja mislim da je DHL za izbegavanje, nisu ni ovi mnogo bolji ali su bolji. Do duse ne mogu da kaze UPS om sam slao napajanje i bio je jedan lik tamo koji se zatekao i lepo mi je pomogao ali da mi on nije prisao bilo bi bas gadno. DHL samo izmislja neke namete svaki put nesto drugacije bas ona fina banda razbojnika.
mozes da ne prihvatis ali ti si to vec platio ima taj prodavac toliko da te *****ava da ces zazaliti. Carina ako se ne slaze sa cenom koja pise na paketu traze dokaz koliko si platio ako im i to ne odgovara onda traze sami cenu dok se ne pogodite imaju sirok dijapazon alata.

To od više prodavaca su dve prodavnice choice a pošto si dobio samo jedan broj verovatno su sve stvarčice iz jedne prodavnice. Ako je iz dve prodavnice obično napišu da je vrednost skuplje pošiljke a u kesi je još jedna pošiljka iz druge prodavnice. Meni je do sada tako bilo a nije bilo otvaranja pošiljki, problem može biti ako otvaraju pošiljku.

Upravo sam gledao 4 artikla, 4 prodavnice svaki order ima drugo ime store-a

računao sam sad u lošijoj varijanti čeka me oko 3.500 - 4.000 dinara carine sa pdv

jeli ti artikli imaju zelenim Fast Delivery?

meni su dva artikla sa tim dobili isti tracking code, iako je kupljeno odvojeno, prvobitni CNGXXXX je bio razlicit, ali su oba dobila isti LA...HU i evo vec 10 dana su na carini
Imao sam vrlo lose iskustvo, doduse pre jedno 7-8 godina .. sa ovdasnjim DHL-om. Slicna situacija kao kod predhodno napisanog. Platio sam im siping iz EU, proizvod je bio na super akciji 80%, sa ptt-om je ukupna cena bila oko 45e. Posiljka dosla, i onda je pocelo ubedjivanje sa njima. Navodno je carina procenila da je roba dosta skuplja, hteli su da je carine. Oni ce da mi obezbede kako treba carinsku osnovicu, gde nece njihov siping da udje u to. To su bile reci referenta koji me je zvao. Na kraju sam, da se ne bi bas mnogo cimao, prihvatio carinjenje i bio spreman da platim carinu i porez. Ali srecom pitam za okvirni iznos koji treba da platim, racunajuci na skraceni carinski postupak, kao sto radi posta sa carinom. Znaci, na procenjenu vrednost od 75e koliko je bila cena bez popusta za taj artikal, racunao sam oko 32-33%. To kod njih nije moglo. Znaci oni kao moji zastupnici kojima sam platio ptt, nisu mogli da mi omoguce najjeftiniji zakonski nacin da roba udje u Srbiju, nego su hteli da je carine u redovnom postupku, te da mi shodno tome naplate jos oko 50e za papirologiju. Celog dana je trajalo ubedjivanje, niko nije znao da mi od njih objasni zasto oni, kao moji vozari i zastupnici, ne mogu da mi obezbede skraceni carinski postupak za fizicka lica, koji je zakonom propisan. Na kraju mi je neka zena, njihova sefica, priznala da oni nemaju u svom asortimanu usluga skraceni postupak, nego da svu robu i za fizicka lica, carine u redovnom postuku - sto je totalno van pameti. Sve se zavrsilo tako sto sam ipak moram da se cimam, trazim izvode iz banke, posaljem im, te sam posiljku dobio bez ikakvog dodatnog troska. Ali utisak, da su sami proveravali cene, i samoinicijativno uvodili robu bespotrebno u dodatne troskove, mi je bio ocigledan.
Ne znam da li se u medjuvremenu nesto promenilo, tj da li sprovode skraceni postupak pred carinom, i naplate kao posta tih 150 din ili koliko vec bese.
da to je i dalje postupak za DHL Express, obican DHL ide regularnim putem preko nase poste, nema te spediterske kompanije koja zastupa DHL Express u Srbiji izmedju, sve radi nasa carina.
i meni je totalno nelogicno da naplacuju uslugu kao da rade sa firmom, a ne fizickim licem koje je nesto kupilo online i taj neko je poslao DHL Expressom da brze stigne, obicno je DHL Express skuplji kao shipping method

Vrh Dno