Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Treba mi savjet, tj nije mi jasno šta se dešava! Klima kod staraca je počela da smrdi ali ne konstantno, već samo kada nakon hlađenja prebace na ventilator opciju, dok je režim hladjenja nista se ne osjeti.
Ovo sam ih naučio da rade baš zbog toga da se klima ne bi ubuđala, uveče kada gase klimu, stave 15tak minuta samo fan da je isuši.
-Nije mi jasno kako se uspjela usmrditi ako se ovo primjenjuje
-Zašto se smrad osjeti samo kada se prebaci sa cool na fan opciju ?

Pretpostavljam da mi treba dezinfekcija i ciscenje unutrašnje jel da ?
Imam isti problem u autu već duže vreme.Radio sam raznorazne dezinfekciju sistema,čišćenje ozonom,sa nekom penom i sprejevima na bazi ozona i asepsola i nažalost ništa nije pomoglo.
Sad mi je ostalo da razbucam komplet kontrolnu tablu i da očistim sve cevi jer su se verovatno cevi ubudjale i tu više nema pomoć.
Mozda ti se budj stvorila u cevima ,ali ne razumem se u klime pa ne bi da lupetam ali sigurno postoje neka sredstva sa kojima to možeš rešit.

Imam isti problem u autu već duže vreme.Radio sam raznorazne dezinfekciju sistema,čišćenje ozonom,sa nekom penom i sprejevima na bazi ozona i asepsola i nažalost ništa nije pomoglo.
Sad mi je ostalo da razbucam komplet kontrolnu tablu i da očistim sve cevi jer su se verovatno cevi ubudjale i tu više nema pomoć.
Mozda ti se budj stvorila u cevima ,ali ne razumem se u klime pa ne bi da lupetam ali sigurno postoje neka sredstva sa kojima to možeš rešit.
I ja ovo isto imam u autu ali nije toliko izrazajno, jedva se malo osjeti baš kad isključim klimu a ostane ventilator... pa ignorisem za sad :rolleyes:

Ja bi rekao: da verovatno nahvatalo na turbini i to tesko moze da se skine sa sprejevima... Samo rasklapanje i lepo pranje...
I kod moju Amber 9 Premium osetim neki miris dok radi/hladi sve ok a kad iskljuci SP i kad se samo turbina vrti onda se oseti neki miris
Ali ok sledeci mesec dolazi majstor zbog pranje

Poslednja izmena:
Pozdrav dobri ljudi.
Hteo bi da se posavetujem oko pozicije drugog klima uređaja,isključivo za grejanje.
Kuća je prizemna,PVC vrata i prozori,plafon visine 2.60.Plafon je od trske i blata i šta već ide,debljine oko 40cm.Kuca je od cigle,debljina zidova je 40-50cm,zidovi su obloženi bavalitom spolja.Izmedju prozora i plafona ima oko pola metra.Jos uvek nema termo izolacija ali gledaocu da postavim sledeće godine.
Već imam jedan klima uredjaj,Hisense energy pro black 12 u dnevnoj sobi pa bi da stavim još jednu dvanaesticu u trpezariju pa me zanima koja bi bila najbolja pozicija za postavku iste.Druga klima će biti Gree pular evo plus 12.Dobio sam je povoljno preko firme pa reko uzeću.Pored pozicije klime ako neko ima iskustva sa istom,kakva je klima?Vidim da je energetska efikasnost grejanja A+ srednja zona a A+++ topla zona pa ako bi neko mogao još to malo da objasni,ne razumem bas najbolje.
Da li će ovo biti dovoljno za grejanje kuće?
Naravno postoji i velika kraljeva peć na drva u dnevnoj sobi za svaki slučaj.Pozz svima
Pogledajte prilog 453505
Gledas koliko Kw u kojoj zoni daje. Pdesing. Topla zona 7 stepeni. Srednja zona -7. Tipa taj Energy pro ti daje 2.7kw na -7 stepeni. Znaci moze da unese 2.7kw toplotne energije kada je napolju -7. E sad tebi treba da izracunas koliki su ti toplotni gubitci da bi mogao da vidis dal moze da pregura zimu. Malo je kompleksno ali posle god dana citanja po ovom forumu snaci ces se :)

PdesignH не приказује максималну снагу климе, већ је параметар за рачунање SCOP.

Ugradio sam danas klimu, došla dvojica ne mogu da ih pohvatam šta koji radi. Nisu na kraju cevi spajali holenderom nego varili, ne znam šta da mislim o tome.
I dok me ovaj jedan držao unutra, nisam uopšte siguran da li su vakumirali ili ne.

Ugradio sam danas klimu, došla dvojica ne mogu da ih pohvatam šta koji radi. Nisu na kraju cevi spajali holenderom nego varili, ne znam šta da mislim o tome.
I dok me ovaj jedan držao unutra, nisam uopšte siguran da li su vakumirali ili ne.
Ludilo brate, boles! To ti je tako sa svim majstorima danas. Tipicni šibicari. Sad je vidis, sad je ne vidis sistem 🙅

U nedoumici sam, odlucio sam se za Mideu, ali nisam siguran da li AG-12NXD1.WIK ETREME ili MSFAAU-12HRFN8 Breezeless ?

Klima ce se koristiti za grejanje u manjem dnevnom boravku (17m2) i nemam sumnju da ce obe zavrsiti posao, ali opet voleo bih da cujem misljenje onih koji bolje znaju.

Na papiru sve deluje vrlo dobro, ali da li je tako i u praksi, koje su eventualne znacajnije razlike? Malo me brine kod druge opcije temperaturni opseg pri grejanju: od -15...

Kakva je klima Hitachi Air home 600 dvaneska
Pitao u prodavnici Mitsubishi ay 35
Kaže da je bolja ova Hitachi
Stan 40 kvadrata, služilo bi mi za grejanje

Dibar je Hitachi brend, ali nije nesto jaka ta 12ica/35ica...ako bi mogao da uzmes 42 model, ona ima 2 cilindra i ide do 6kW toplote, a isto bih ti rekao i za AY model, da gledas 42, ne 35.

U nedoumici sam, odlucio sam se za Mideu, ali nisam siguran da li AG-12NXD1.WIK ETREME ili MSFAAU-12HRFN8 Breezeless ?

Klima ce se koristiti za grejanje u manjem dnevnom boravku (17m2) i nemam sumnju da ce obe zavrsiti posao, ali opet voleo bih da cujem misljenje onih koji bolje znaju.

Na papiru sve deluje vrlo dobro, ali da li je tako i u praksi, koje su eventualne znacajnije razlike? Malo me brine kod druge opcije temperaturni opseg pri grejanju: od -15...
Kad sam ja počeo da se interesujem za klime jedan poznanik koji ugrađuje klime mi je na prvu predložio mideu extreme. To je sve što ti mogu reći. Mislim da imaš ovdje posebnu temu za mideu breezless.
https://forum.benchmark.rs/threads/midea-breezeless.479748/page-25

Komsija uzeo neku Aux klimu.Sve lepo radi.Medjutim iz spoljne jedinice iz dela gde je kompresor se cuje zvuk,kao da klokoce voda ili struji vazduh.Cuje se do nekih 2-3m od jedinice.Nekad slabije,nekad malo pojaca zvuk.Ne mogu tacno da objasnim zvuk.Takav zvuk sam cuo da pravi kompresor zamrzivaca.Da li je problem sa kompresorom ili je sve ok?

Šta je bolje za grejanje 35m2 od navedenih 12ca:

Hisense energy pro x
Haier Flexis plus
Lg s12eq

ili nešto četvrto?

Pozdrav forumasi,

na kolikom rastojanju mogu da se postavljaju unutrasnje jedinice ? Na sredini hodnika ( ukupna duzina hodnika 5.5m)imam mesto gde bih mogao da postavim unutrasnje jedinice , jedna bi duvala ka jednoj polovini stana a druga ka drugoj polovini, Ali nisam siguran kako bi te jedinice uticale jedna na drugu, verovatno lose ali aj da pitam.
Napravio sam skicu , , strelice oznacavaju kako se otvaraju vrata, Zelene kocke su unutrasnje jedinice u scenariju jedan, crvene strelice smer duvanje. . Dok su plave kocke alternativa , odnosno scenario broj dva za postavljane unutrasnjih jedinica.
1723545661835.png

Vox 18-tica, dnevna plus kuhinja, 54 kvm 😎

Prilozi

• IMG20240813143419.jpg
    IMG20240813143419.jpg
    71.8 KB · Pregleda: 181
I ja ovo isto imam u autu ali nije toliko izrazajno, jedva se malo osjeti baš kad isključim klimu a ostane ventilator... pa ignorisem za sad :rolleyes:
Auto i odma na dezinfekciju ozonom,nije skupo negde oko 20 eura.Dok ti nije kasno,posle nećeš moći vozit koliko smrdi,a i što duže čekaš,nakupice se više budjii u sistemu i teže ćeš se rešiti.Ja sada svaki mesec dana kupujem na pumpi onaj za dezinfekciju klime (800 din) inače ne može se koristiti klima u autu.Sve sam živo probao i ništa ne pomogne duze od mesec dana,ostalo mi je kompletno da razbucam kontrolnu tablu i ceo sistem da se ispere ali onda to više ne može da se vrati kako je bilo pa plastika počne da krcka i tako.

Rad senzora i softvera kod relativno jeftinog Daikina u prostoru dje se bez aspiratora 2 sata kuvao rucak, registruje svaku promjenu u roku od nekoliko sekundi. Senzor i softver para vrijede iako je ulazni model.

Prilozi

• Screenshot_20240814-200149~2.png
    Screenshot_20240814-200149~2.png
    51.6 KB · Pregleda: 86
  • Screenshot_20240814-190119~2.png
    Screenshot_20240814-190119~2.png
    46.9 KB · Pregleda: 80
  • Screenshot_20240814-185654~2.png
    Screenshot_20240814-185654~2.png
    533.7 KB · Pregleda: 153
Otisao stanar na par meseci kuci u Moskvu, ja otisao da vidim zasto mu slabo radi klima, zali se vec mesec dana, kaze i zimus slabije hladila(Midea Mission 12)...pitam ga ja kada si cistio filtere? Kaze, a gde se to cisti...zive 2 i po godine tu, znaci 2 i po godine nije ocisceno, a stan se greje na klime :D
Dodatno, da pokazem i kako tiho radi Haier Flexis Plus(bukvalno ne moze da sw cuje na najslabijoj brzini), a i kako smo sproveli grejace za zimski odvod, posto ne sme na ulicu da curi.

Prilozi

• IMG-bf59e99a25c6fae174fa5c58b2c40b96-V.jpg
    IMG-bf59e99a25c6fae174fa5c58b2c40b96-V.jpg
    247.3 KB · Pregleda: 153
  • 20240812_180443.jpg
    20240812_180443.jpg
    143.9 KB · Pregleda: 148
  • 20240812_180431.jpg
    20240812_180431.jpg
    131 KB · Pregleda: 127
  • 20240812_180305.jpg
    20240812_180305.jpg
    216.3 KB · Pregleda: 119
  • 20240812_180254.jpg
    20240812_180254.jpg
    228.5 KB · Pregleda: 114
Otisao stanar na par meseci kuci u Moskvu, ja otisao da vidim zasto mu slabo radi klima, zali se vec mesec dana, kaze i zimus slabije hladila(Midea Mission 12)...pitam ga ja kada si cistio filtere? Kaze, a gde se to cisti...zive 2 i po godine tu, znaci 2 i po godine nije ocisceno, a stan se greje na klime :D
Dodatno, da pokazem i kako tiho radi Haier Flexis Plus(bukvalno ne moze da sw cuje na najslabijoj brzini), a i kako smo sproveli grejace za zimski odvod, posto ne sme na ulicu da curi.

Bas je dobra ta flexis🤩prelepo izgleda
Jel ona bese ima mitsubishijev kompresor ili panasonicov?

Nazad
Vrh Dno