Šta je novo?

Samsung Galaxy A55

Slažem se da nije skupa, ali telefon jednom kada se otvori nikad više neće biti kao nov. Tu mislim na onaj original dvostrani lepak koji dolazi sa donje strane maske, to jest poklopca. Serviseri po Beogradu taj lepak ne menjaju, već samo zagreju postojeći i vrate. Posle toga telefon nije vodootporan i ulazi prašina u nekim slučajevima što oštećuje rad kamere. Nagledao sam se svega i svačega i zato sam sebi menjam bateriju kada rešim da zadržim neki telefon ili prodam. Naručim sve preko interneta i zamenim. Doživeo sam čak da ti zamene bateriju i kao original, a ispod nalepnice koja fabrički dolazi uz bateriju i na kojoj piše Samsung sve iskopirano kao na originalu, ispod dolazi još jedna koja dokazuje da baterija nije original. Tako da, teško je naći original bateriju i zbog toga treba čuvati bateriju. Svakako, koga to opterećuje, puni na 100% i tera dalje do zamene telefona.
Ako bateriju mijenja ovlašteni servis, on je kao nov i poslije otvaranja i baterija je original. Ovlašteni servisi koriste nove ljepljive trakice i original baterije i to odgovorno tvrdim.

Druga stvar je ako telefon servisiraš na buvljaku, onda se dešava to što si opisao, ali kod ovlaštenih servisnih centara to nije moguće.

Ne bih se kladio na to, cist primer od pre dve nedelje na Lefkadi kada je drugar ostao bez S22U kada je zamenjen ekran u ovlascenom servisu (Pro mobi).
Pre toga je bez problema koristio u vodi i snimao a nakon zamene ekrana posle svega 5-10 minuta u vodi, ona je usla u telefon.

Ne bih se kladio na to, cist primer od pre dve nedelje na Lefkadi kada je drugar ostao bez S22U kada je zamenjen ekran u ovlascenom servisu (Pro mobi).
Pre toga je bez problema koristio u vodi i snimao a nakon zamene ekrana posle svega 5-10 minuta u vodi, ona je usla u telefon.
Inače nikako ne treba telefon potapati u morsku vodu, ali je tačno da nakon otvaranja telefona zaštita nije više garantovana, ali takodje, ta zaštita ne važi za morsku, slanu, vodu.

Ja pričam da baš ta firma iz Beograda ugradila u dva telefona bateriju koja nije original, već ispod prve folije je bila druga na kojoj je stajalo neko levo ime baterije, a oni naplatili kao da je original. Pa, jer vi mislite da bi oni zarađivali kada bi radili to što tvrdiš, a to je da je sve po pe esu?

Ja pričam da baš ta firma iz Beograda ugradila u dva telefona bateriju koja nije original, već ispod prve folije je bila druga na kojoj je stajalo neko levo ime baterije, a oni naplatili kao da je original. Pa, jer vi mislite da bi oni zarađivali kada bi radili to što tvrdiš, a to je da je sve po pe esu?
Da znaš ko tu i kako zaradjuje, ne bi pričao to što pričaš. Šanse nema da ovlašćeni servis, kojem proizvođač šalje delove, nešto tu mulja. Ja sam zamenio bateriju 2023. za model iz 2019. (Huawei Nova 5T) za 2500 dinara, telefon je ko nov i nakon godinu dana što se trajanja baterije tiče.

Vise puta ponavljano, bateriji najvise smeta (poredjano od najvise ka najmanjem):

1 - TOPLOTA (pregrejavanje - igranje igrica, koriscenje CPU intezivnih aplikacija, brzo punjenje, punjenje + cackanje telefona, koriscenje telefona na letnjem suncu, ostavljanje telefona na suncu...)

2 - duboko praznjenje (isprazni se telefon do kraja da se sam ugasi, vama se prikaze da je na 0% realno je na 3-4% i vi ga tako ostavite da ga ne napunite i potrosi se i tih 3-4% 'rezerve' = veliki sok za bateriju). U principu, najbolje puniti kad vam telefon prijavi da je vreme za punjenje.

4 - konstatno odrzavanje napunjenosti na 100%. E zbog ovoga postoji punjenje do ~80% ili optimizovano punjenje do 100% (puni do 80% a onda pred budjenje ujutru vam napuni do 100%). Medjutim, ovo najmanje steti bateriji a uvedeno je za uredjaje koje imaju bateriju a stalno su na punjacu (recimo laptop uredjaji) oa se baterija stalno drzi na 100%. Na telefonima nema puno smisla...

Znaci, gledajte da vam se telefon ne pregrejava, ne koristite stalno super/giga/mega fast punjenje, ne praznite ga stalno do jednocifrenog postotka napunjenosti i sve ce biti ok, iedju te dve krajnosti, punite kako hocete i bez brige.

Temperatura vise skodi od napunjenosti 100%.Na drugom mestu praznjenje do 0%.

Interesantno da dobija, jer su rekli da procesor mora da podržava AI u sebi. Sada ispada da može i A54 to isto da ima? Možda u nekoj sledećoj verziji androida.

Ma mogu oni da ubace u A55 bukvalno sve kao i u S24 i radiće , ali neće namerno ... Pa "sasekli" su Note 20 Ultra da ne dobije Android 14 što je totalna besmislica , valjda je slab 😁 .
Ali sad sa ovih 4 do 7 godina Android ažuriranja "debelo" su se zaHeБali - 90% korisnika koji su menjali tel svake godine sad će menjati na 2 ili 3 godine (što je i normalno) .

Kako god radili ovo što su uradili ove godine je čist promašaj. Ja čekam još koju godinu i sledeći telefon je jabuka, jer neću da razmišljam o ažuriranjima i tome da sve radi sporije na svakoj novoj nadogradnji, a o bateriji da ne pričam. Na jabuci sve što ti imaš imaju i drugi u suštini, a to mi se sviđa. Isto kao na Windows računarima kada je sistem u pitanju. Samsung mi je stvarno dobar ali vidim da idu nekim čudnim putem i to je loše za korisnike.

Kako god radili ovo što su uradili ove godine je čist promašaj. Ja čekam još koju godinu i sledeći telefon je jabuka, jer neću da razmišljam o ažuriranjima i tome da sve radi sporije na svakoj novoj nadogradnji, a o bateriji da ne pričam. Na jabuci sve što ti imaš imaju i drugi u suštini, a to mi se sviđa. Isto kao na Windows računarima kada je sistem u pitanju. Samsung mi je stvarno dobar ali vidim da idu nekim čudnim putem i to je loše za korisnike.
Ma da, na jabuci inače nema ažuriranja i nikad nema problema izuzev Antennagate, Bandgate, IOS 11, iPhone 5C, pregrijavanje iPhone 15, Apple maps....

Poenta je što ja i moj Samsung trenutni ne ažuriram A54. Sve mi radi i zašto bih ažurirao kada donose samo vizuelni dobitak i neke funkcije koje ni 10% ljudi ne koristi? Imam i S9 i njega sam ažurirao ali mi je on još davno doneo dosta stvari za video obradu usporenog videa i nekih novih funkcija. Samsung to više ne radi kao nekada, jer štancuju telefone kao na traci. Verovatno u cilju da prodaju telefon pre nego što će izbaciti nešto značajno ažuriranjem. Isto tako i za jabuku. Ako je uzmem, neću ništa da diram ako radi. Ako nešto zeza i slično naravno da ću da ažuriram. Ne ložim se ja na te brojke i to kao novi sistem... Evo, Win 10 i Win 7 su ubedljivo najbolji za sada, ako se ne računaju oni prethodni... To kada neko kaže, nemaš sigurnosne zakrpe na telefonu ako ne ažuriraš... ne vidim da imam nekih problema. Službeni mi je A12 i još odavno nema zakrpe kao ni S9 sekundarni, a sve radi. Da, da napomene da sam na S9 vratio adnroid 8, jer radi mnogo mnogo brže.

Od jutros mi na A55 stoji notifikacija da na USB portu ima vlage, mislio sam da je to što sam možda koristio telefon dok su mi bile vlažne ruke ali notifikacija stoji još uvek i sad zbog toga ne mogu napuniti telefon.
Inače svaki dan posle posla izvadim telefon iz jedne futrole, obrišem vlažnom maramicom i prebacim u drugu futrolu, dešavalo mi se nekad posle toga da stoji neko vreme notifikacija da ima vlage na USB portu ali nestane posle nekog vremena, pošto je telefon vodootporan smatram da to nije problem.

Nista licno, ali da li moras uvek to da radis? Napravilo je problem najverovatnije. Ugasi tel, izbaci ako ima vode u usb portu, na kraju mikrofiber krpicom predji usb port i nakon toga ukljuci tel.
Ako budes opet presao vlaznom i previse vode udje u usb port izbacice ti istu poruku.

Planiram kupovinu A55 ali se dvoumim između njega i Note 13 pro plus.
Da li je neko imao tu dilemu i šta vas je opredelilo za A55?

Koliko vam traje baterija, kako ste zadovoljni kamerama i ekranom?

I dodatno, imam 40w punjač sa P30 pro, da li će odgovarati ovom samsungu? Neko je izbacio da postoje problemi ako se ne puni original punjačima...
Hvala!

A55 svakako zbog podrške i baterije.

Imao A54 deo deci, uzeo A55. Sta znam standardno koristim telefon, u radu deluje fluidnije u odnosui na A54 ... Koristim Samsungov 25w punjac,, kupljen jos jedan punjac bez kabla , sa ptt izneo oko 2100din , nisam zeleo da eksperimentisem sa drugim punjacima.

Koristim A55 već nekih 10-ak dana i stvarno je ovdje Samsung napravio sjajan posao. Da će da bude sve fluidno to sam i očekivao, ali da će da naprave Exonys koji se ne grije i koji je jako štedljiv, e to je već prijatno iznenađenje. :) Odlična baterija, jako sam zadovoljan do sada kako se telefon ponaša. Kamera takođe odlična, poredio sam kratko sa S22U, u dosta situacija je kamera na A55 radila bolji posao vjerovali ili ne. Ono što bih naveo kao minus kod kamere je prosječan portret mod, predmet koji treba da je u fokusu je u većini slučajeva malo mutan, ne bude to oštro kao kod flagship modela, ostalo sve super uključujući i fotografije po mraku koje ispadaju odlično, bar ovo što sam probao kratko, video takođe super. Za ovo vrijeme koje ga koristim kao minus bih još naveo jedino slab vibra motor, čak i na najjače kad je podešeno to kuckanje poruka (haptic) nije toliko ugodno kao kod flagship modela.

Pozdrav.
Da li je neko dobio poklon slušalice iz preordrea A55 ili A35 telefona ? Hvala na odgovoru.

Da li vam radi dobro ''face unlock'' ako netko koristi ? Meni na S10e radi super, i u malo mračnijoj okolini.
Govori se da proximity senzor kod ovog radi dobro, zanima me koliko blizu uha treba držati prednju kameru da drži ugašen ekran ? Nije valjda da mora stalno dodirivati.

Da sada kupujem mobitel, A55 bi mi bio možda i glavna opcija. Prvo sam mislio da ima preširoke rubove oko ekrana, ali to malo sakrije maska (ako nije prozirna).
Fingerprint senzor bi navodno brže radio ako se ugase animacije. Ja animacije inače smanjim ili ugasim, sve je onda brže, a i štedi bateriju.

Jedino bih radije da je mobitel malo manji pogotovo po širini, i malo lakši. Nije baš ugodan za džepove, ali bio bi ok za u torbe. Za A56 sljedeće godine će vjerovatno suziti taj rub okolo, pa će rezanjem samo tog viška ispasti kao bitno poboljšan.

Malo sporije punjenje meni osobno nije baš nikakav problem, čak mi je i drago, jer brza punjenja pregrijavaju i brže uništavaju bateriju dugoročno.

Poslednja izmena:
Od jutros mi na A55 stoji notifikacija da na USB portu ima vlage, mislio sam da je to što sam možda koristio telefon dok su mi bile vlažne ruke ali notifikacija stoji još uvek i sad zbog toga ne mogu napuniti telefon.
Inače svaki dan posle posla izvadim telefon iz jedne futrole, obrišem vlažnom maramicom i prebacim u drugu futrolu, dešavalo mi se nekad posle toga da stoji neko vreme notifikacija da ima vlage na USB portu ali nestane posle nekog vremena, pošto je telefon vodootporan smatram da to nije problem.
Just found this amazing item on AliExpress. Check it out!
US $0.63 | Type C Plug Dust Plug 3.5mm Earphone Jack Sim Card USB Type-C Anti Dust Plug For Samsung S10 S9 S8 Note 8 9 Huawei P10 P20 P30

Koji punjač kupiti za A55 kod domaćih ovlašćenih distributera, a da mu odgovara i da je original ako je moguće?
Ne bih da kupujem neki krš punjač uz telefon. Hvala!

Može link.

Uzeo sinu danas A55. Izuzetno dobri prvi dojmovi. Kao dugogodišnji korisnik Samsung flagshipova, očekivao sam puno veće razlike. Dok sam ga postavljao, sve je fluidno i brzo odrađivao. Dobar ekran, zvučnici, OneUI poslovično odličan... Mane su sporije punjenje i nešto sporiji fingerprint ali odlično radi s kaljenim jer je optički. Sve u svemu, za svoju cijenu od cca 350€ u SH vrhunski odabir za midrangera.

Vrh Dno