Šta je novo?

Intel 14th gen. LGA1700 "Raptor Lake Refresh"

Kad isključim cep r23 je 33000, sa ukjučenim oko 28000 multicore

Pozdrav svima, vidim da se ovde povela priča o problemima sa 13/14th gen procesorima, a ja upravi imam jedan takav problem.
Prošle godine sam drugaru spakovao "top" konfiguraciju sa ProArt z790 pločom, i7 13700k i cooler master 360L vodenim hlađenjem sa kojom je naravno imao problema sa pregrevanjem i "crash"-ovanjem celog sistema i pri malom i "većem" opterećenju (diablo)
Pošto su kao krenuli ovi update-ovi da izlaze, krenuo sam da to sredim, ali ništa pametno nisam uradio, kako upalim cinebench temperatura odmah skače na 100C i šta god radio, koliko god spuštao max napon on se pregreva.
Počeo sam da mislim da nije do vodenog, i danas sam uzeo "termalni pištolj" da premerim sve i na oba creva je temperatura ista ~31-32C, isto tako i radijator, celom svojom površinom je temperatura ista isto 31-32C, konektori creva isto oba konektora na bloku su iste temperature :S
Neki savet?

Pozdrav svima, vidim da se ovde povela priča o problemima sa 13/14th gen procesorima, a ja upravi imam jedan takav problem.
Prošle godine sam drugaru spakovao "top" konfiguraciju sa ProArt z790 pločom, i7 13700k i cooler master 360L vodenim hlađenjem sa kojom je naravno imao problema sa pregrevanjem i "crash"-ovanjem celog sistema i pri malom i "većem" opterećenju (diablo)
Pošto su kao krenuli ovi update-ovi da izlaze, krenuo sam da to sredim, ali ništa pametno nisam uradio, kako upalim cinebench temperatura odmah skače na 100C i šta god radio, koliko god spuštao max napon on se pregreva.
Počeo sam da mislim da nije do vodenog, i danas sam uzeo "termalni pištolj" da premerim sve i na oba creva je temperatura ista ~31-32C, isto tako i radijator, celom svojom površinom je temperatura ista isto 31-32C, konektori creva isto oba konektora na bloku su iste temperature :S
Neki savet?
Undervolt moras napravit inace nista neces postic, moguce da ces morat i taktove snizit... Ili to ili stavit "intel default settings" u biosu ali onda zaboravi na ove taktove koji bi inace trebali dolazit out of box bez problema...

Evo jedan video pa poprati...

Neki savet?
Kontamirana peraja unutar vodenog bloka. Reklamiraj AIO.

Nešto sa tim hlađenjem nije u redu.

Definitivno je do vodenog, danas sam uzeo da testiram na mojoj mašini (i5 12600k sa ThermalrightUltraExtreme 120 black) i moj procesor je throtle-ovao, a kada sam stavio moj cooler na ovu i7 zver, ladno sam dobio preko 5k veći scor u c23 (sa 24 je otišao na 29.2k)
Sada je pitanje da li će mi priznati reklamaciju vodenog

Undervolt moras napravit inace nista neces postic, moguce da ces morat i taktove snizit... Ili to ili stavit "intel default settings" u biosu ali onda zaboravi na ove taktove koji bi inace trebali dolazit out of box bez problema...

Evo jedan video pa poprati...

Beskoristan video

Da li je moguće da kad sam prepisao tajminge koji su za isti Corsair DDR5 ram od 7200hz na moj Corsair 6200hz, uz povećanje VDD i VDDQ na 1.42v, moj Corsair 6200 radi na 7000hz i prolazi sve testove, evo probam 2 dana i sve je perfektno. 14700KF SA je 1.20v i offset na
- 0.150.
Jedino da se poigram sa tajminzima koji su sad 34-44-44-44-96, ne znam kako da ih utegnem niže, ima li neki model koji bi mogao da probam ? Originalni tajming za Corsair 6200 je 36-39-39-39-76

Primarni tajminzi ti ne znače ništa, ja bih jurio max frekvenciju i sa labavijim tajminzima od tih i pokušao da dotegnem sekundarne i tercijarne tajminge.

Ima li modul koji bi trebao da ispratim u tajminzima?

taj Cors je neki hynix kapiram... znaš li koji su čipovi ? I koja je temperatura modula kada teraš neki mem test ? Ako ne prelazi 60 stepeni, ja bih probao 7200/7400+mhz... baci max VDD i VDDQ napon koji ti daje ploča bez "high voltage override" opcije, to je 1.44v na mojoj ploči... Ako koristiš xmp profil, digni primarne tajminge na 38-48-48-48-110, sve ostalo neka bude na "auto", ako je xmp profil promenio nešto od sekundarnih ili tercijarnih tajminga - promeni na "auto".

Ako dođeš do windowsa, y-cruncher vt3 test, 45 min ti je dovoljno da znaš da li je mem kontroler srećan ili ne... Ako jeste, onda se bavi tajminzima.

taj Cors je neki hynix kapiram... znaš li koji su čipovi ? I koja je temperatura modula kada teraš neki mem test ? Ako ne prelazi 60 stepeni, ja bih probao 7200/7400+mhz... baci max VDD i VDDQ napon koji ti daje ploča bez "high voltage override" opcije, to je 1.44v na mojoj ploči... Ako koristiš xmp profil, digni primarne tajminge na 38-48-48-48-110, sve ostalo neka bude na "auto", ako je xmp profil promenio nešto od sekundarnih ili tercijarnih tajminga - promeni na "auto".

Ako dođeš do windowsa, y-cruncher vt3 test, 45 min ti je dovoljno da znaš da li je mem kontroler srećan ili ne... Ako jeste, onda se bavi tajminzima.
Jeste birao sam Hynix, nisam siguran koji su čipovi. Stabilno rade memorije na 7200hz, idu do 66.5 stepeni , VDD 1.42. VDDQ 1.42, SA 1.21, Offset -0.150.
14700KF nikad nije prešao 93C, sve stabilno, sve ispod ovih voltaza u testovima daje freeze ili bsod. Profil je Intel Default - XMP I.
Hvala puno na savetima :)

Evo ti još koji 😁

Prvo, stavi neki ventilator da hladi module, na granici si što se temperature tiče. Rekao bih par stepeni gore i memtest puca 1/1. Podizanje frekvencije memorije kao posledicu ima niži temperaturni threshold, to uzmi u obzir - da ne bi pomislio da ti je procesor degradirao ako se dogodi bsod ili restart :cool:.

Drugo, sad dotegni sekundarne i tercijarne tajminge. Traje proces i smor je zbog testiranja ali vredi jer je dobitak osetan.

Moji moduli su m-die 2x24gb, evo ti konfiguracija, čisto da imaš početnu referencu.

1722638430232.png
1722638454683.png
1722638501488.png

Kad promeniš tajming, testiraš sistem sa testmem5 - 1usmus konfig fajlom.

Ovo se itekako poklapa sa mojim licnim iskustvom, procesori vec godinama itekako crkavaju od kad se jure limiti, samo sto je intel na tapeti ovih kvazi krezubih youtube novinara
ma to su bre gluposti....

Povodom tog izvestaja sa PugetSystems, obratiti paznju na:
our stance at Puget Systems has been to mistrust the default settings on any motherboard. Instead, we commit internally to test and apply BIOS settings — especially power settings — according to our own best practices, with an emphasis on following Intel and AMD guidelines. With Intel Core CPUs in particular, we pay close attention to voltage levels and time durations at which those levels are sustained. This has been especially challenging when those guidelines are difficult to find and when motherboard makers brand features with their own unique naming.

Znaci te brojke koje su u grafikonima, su failure rate nakon sto su manuelno podesili napone u BIOSu. Da su drzali na default bila bi druga prica verovatno ;)

Pa default na vecini ploca je OK, problem je samo do nekih ploca gde su proizvodjaci istih fantazirali....

ja na 13700k sad primetio imam jedan core sto ide +12-13C ranije je bilo ok, dal je hotspot (95-97C pod load) usled paste ili zeza senzor nemam pojma..

Pa default na vecini ploca je OK, problem je samo do nekih ploca gde su proizvodjaci istih fantazirali....
Intel je rekao da je problem u njihovom mikrokodu, nisu samo proizvodjaci maticnih problem

Pa da ali verovatno ima vise tu problema, pogledaj RMA na AMD i na Intelu zadnjih 4-5 godina, OGROMAN i svi cute, sad su novinari napujdani da napadnu intel jer iskreno intel nikad ih nije tretirao ni blizu kako ih AMD mazi/podplacuje....
Prvo je krenula bitka sa naponom u frekvencijom i temperaturom u oba tabora dok je izgleda intel vodio sa tim limitima a AMD bio odma iza, procenti skarta DAO su ogroni kod top klase kod oba i to se cuti godinama
E sad po svemu sudeci intel ima i problem sa nekim instrukcijama koje guraju cpu na velik napon po jezgru sto je mozda posledica i microcod-a ostaje da vidimo da li je samo to ili ne kad izbace patch

Isto i ovo povlacene novih AMD procesora koji su svi poslati na dodatna testiranja pod opetrecenje dok se nama prodaje prica da je zbog greske u slovu, smesno, ako AMD nacepi intel i oni ce sami biti pod lupom po pitanju RMA i ovih 2 nedleje ce iskoristiti da procesore detaljno testiraju i smanje RMA barem u prvim turama

Sinoc slucajno na 9gag videh za probleme sa 13th i 14th generacijom.
Imam vec duze vreme 13600k koji hladim sa Dark Rock 4 kulerom i zaista nisam primetio nikakav problem sa stabilnoscu?!
Kada stresiram CPU temp ode max na 80stepeni posle duzeg perioda.
Da li treba da panicim ili da updatujem bios? :)

Za par nedelja najvise bi trebalo da izadju BIOS-i sa novim mikrokodom koji bi trebalo da trajno rese probleme. Taj svakako instaliraj, ovo ostalo sam proceni. Inace, najugrozeniji su procesori najvise klase (i9 i i7), ali da li su i ostali podlozni degradaciji (i koliko) u ovom trenutku se ne zna pouzdano.

Za par nedelja najvise bi trebalo da izadju BIOS-i sa novim mikrokodom koji bi trebalo da trajno rese probleme. Taj svakako instaliraj, ovo ostalo sam proceni. Inace, najugrozeniji su procesori najvise klase (i9 i i7), ali da li su i ostali podlozni degradaciji (i koliko) u ovom trenutku se ne zna pouzdano.
Da li da updetujem bios sad na ovu trenutno dostupnu verziju?
Kako uopste covek i da vidi da li mu je procesor degradirao?!!

Nazad
Vrh Dno