Šta je novo?

Android navigacija i mape

Gmaps je užasan, bukvalno za zadnjih mesec dana me je više puta naveo pogrešno.

1. Od valjeva/mionice se uključujem na autoput, desno je odvajanje za beograd, gmaps kaže da nastavim pravo, ne samo glasom, gledam na mapu pokazuje da nastavim pravo što bi me osvelo na suprotni pravac autoputa i ubio bih 40km bezveze.
2. Bg centar, prelazim brankov most navigacija upućuje na skretanje levo u pop lukinu, to ne postoji godinama, posle ubio 10min po gužvi vrtenja da dođem gde sam želeo.
3. Zemun, neka od manjih uličica koja se uključuje na glavnu, dozvoljeni smer kretanja isključivo desno, tabla i puna linija, gmaps navodi da idem levo, ponovo vrtenje po jednosmernim ulicama da se vratim do mesta na koje želim.

Takođe me nervira "nepoznavanje" raskrsnica, u smislu nailazim na T raskrsnicu, glasovna navigacija kaže da nastavim pravo? Naravno ako pogledam mapu ispostavi se da se ulica nastavlja npr. u levo i da je za navigaciju to pravo jer si na istom putu, ali tada sam bio na skuteru, telefon u torbici, oslanjam se na glasovno navođenje...

Definitivno moram preći na nešto drugo, samo se plašim da ne bude još gore 🙃

Meni je nakad GM bio najbolji, sad mi se ne svidja, presao sam na TomTom, sad mi je ta na prvom mestu.

Pisao neko 100x, gmaps je super da nadjes restoran ili prodavnicu.
Oduvek je tako, nikad nije baš dobro radilo navođenje i rutiranje. Ja GMaps koristim kod pešaćenja za snalaženje, a za autonavigaciju gotovo nikad. Druga rešenja su tu mnogo bolja.

Ima i softverskih bagova. Postavim početnu tačku moju Kuću, ispiše nešto na španskom, posle mi brat kaže da se i njemu dešava. Hoću da izađem iz aplikacije svajpovanjem i stranu ili iz zadate rute, ili mi neda ili otvara detalje rute.....ma brdo nekih *******cija.
Sygic koristim za navigaciju, čak i Mapy.cz al pre neki dan Gmaps kao, ajd nisam dugo vremena, a ono katastrofa.
Gmaps je definitivno najbolji za POI za sve ostalo, pogotovo auto navigaciju , je uzimati sa rezervom.

Moja lista:
1. Igo
2. Sygic (Mapy.cz klon Sygic-a)
3. Maps.me
4. Here

Koristim isključivo GMaps. Ne kažem da je najbolji ali probao sam nekoliko drugih i jednostavno, najbolje mi leži interfejs.
Naravno da pre dalekog puta prethodno ovlaš pogledam na monitoru rutu i uporedim sa ViaMichelin čisto da nema neka nebuloza tipa BG-Beč preko Slovenije umesto Mađarske (mada nisam imao takva izletanja) i to je to. Da sam profi vozač, taxi, dostava, kamion... tu bih već tražio druga rešenja.

Jel još neko ima utisak da Gmaps ima neke gadne bagove?
Ima.
Dok sam isao u Bg po krovni kofer izvozala me ko majmuna. Pre dve godine sam isao na isto mesto pa sam skapirao da nesto nije kako treba i prepoznao gde treba da idem, da nisam vozala bi me u krug. Ali opet me nije odvela kuda je trebalo.
U Grckoj me z*** za 50km koje sam nepotrebno izvozao. Posle sam bas obracao paznju na znakove i da nisam opet bi me zeznula.
Ima i olaksavajucuja okolnost ako se to tako moze reci. Na putanji su bili radovi na autoputu i trake kuda sam ja trebao proci su bile zatvorene. Morao sam par km da vozim suprotnim smerom.
Dal je zbog toga ili nesto drugo ne znam. Posle drugog zamalo z*** sam je ugasio.
Inace do pre 2 nedelje kada se to izdeavalo nikad nisam imao problem.

Poslednja izmena od urednika:
Upravo se vratio sa letovanja.. Beograd-Marsej kolima..
Moram da pohvalim Tom-Tom navigaciju koriscenu preko telefona.. Razmisljao sam se za sygic offline,, gmaps ali na kraju odlucih da testiram TomTom Go NAvigation App. Rutiranje savrseno. Testirao sam je i ovde u Beogradu dok sam isao na posao, i jedina mi je davala tacnu rutu, a ne da me voza na kruzni tok, preko pesackih prelaza itd... Dok su sygic i gmaps vozali okolo. TEstirao sam i uporedno po Marseju i kad smo isli van grada. Gmaps je pokazivao losiju rutu (kroz neko seoce). Lep put, vredelo je skrenuti i videti, ali nije magistralni kojim je vodio tom tom (na obe navigacije tad ukljuceno izbegavanje naplatne rampe). Po marseju svaka ulica koja je oznacena u tom tom navigaciji da je zatvorena, zaista je i bila zatvorena zbog radova.
Jednom je napravio gresku i odveo kroz centar Marseja kroz ulicu za koju je potrebna kartica tj ima kontrola pristupa za odredjena vozila i stanare.
Sve u svemu zadovoljan. odbacujem gmaps i prelazim na tom tom
Jedina prednost gmaps je poi. Tu sam ulazio samo kad me zanimalo sta ima po kraju.

Prednosti
1)rutiranje savrseno.
2)koristio sam internet tako da je svaki zastoj odradjen u metar.
3)dopada mi se route bar sa desne strane. gde pokazuje sta nailazi sledece. radovi koji su bili na navigaciji bili su i uzivo. JEdina stvar je sto se par puta (30%) desilo da su radovi na navigaciji ali ih uzivo nema. a pri prolasku tu su i znakovi i tacno se primeti da su tek zavrsili sa radovima jer su sa strane putarski cunjevi
4) route bar pokazuje koliko km do prvog obavestenja (da li je to kamera, pumpa, odmaraliste, naplatna rampa... i pokazuje u metar)

Mane
1)glasovne komande. Mozda nisam uspeo da nadjem odgovarajucu, ali bilo bi dosta lepse da ima glas kao gmaps ili slicno. Koji god da izaberem, a bila je i za nase podrucje, deluje mi robotski.
2) kada se naidje na opasniju deonicu ili na deonicu gde se meri vreme predjenog puta radi kaznjavanja, route bar postane beo i izgube se svi simboli. Stekne se utisak da je zabagovala aplikacija, ali ustvari samo uvelica

Ne znam da li je mana ili ne, ali od 10 upozorenja za kamere, mozda je bilo 7 koje sam video. ostale sam pokusavao da uocim ali nisam uspeo.

2. Bg centar, prelazim brankov most navigacija upućuje na skretanje levo u pop lukinu, to ne postoji godinama, posle ubio 10min po gužvi vrtenja da dođem gde sam želeo.

Zabrana je bila od 2010. do 2018, pa je bilo dozvoljeno do 15.4. ove godine.
Potrebno je neko vreme da nauči.

Postoje raskrsnice gde zaista godinama stoji neko pravilo i ne Gmaps šalju pogrešno, ali za Pop Lukinu im ne zameram.

Slažem se da poslednjih meseci zaista značajno lošije radi.

Za TomTom Go glasovne komande može da se u TomTom Labs uključi "Platform TTS voices" pa se pojave nove opcije pod Sound & Warnings > Voices, tu se može odabrati en-US-default. To sam nedavno od nekoga čuo pa sam podesio da probam, ali nisam još stigao previše testirati. Ne znam da li ima nešto čestito na našem jeziku. Pristojne glasovne komande na našem jeziku možda imaju samo GMaps i Waze, nisam viđao kod drugih.

TomTom Go nema upozorenja za kamere ovde u BiH :(
Iz njihovog Supporta su mi rekli da ih ja prijavljujem, pa sam to i radio sa nekom ovde blizu gdje živim. Ali teško da to niko nije prijavljivao do sada, nešto mi je tu čudno. Takođe, kada na plan.tomtom.com hoću da uključim prikaz kamera na mapi ta opcija je "disabled" ako mi je mapa otvorena na BiH (a mislim i Hrvatsku), ali ako "odem" na Sloveniju, Austriju i slično, tada opcija za prikaz kamera može da se uključi, i vide se kamere na mapi. Tako da mi je to čudno, ili je neki bug, ili nas nešto diskriminišu. Mada u samoj aplikaciji kada sam iz BiH ušao u HR kamere je počeo prikazivati, dakle kod njih rade.

Ja bih rado prijavljivao kamere dok vozim ali je problem što ta opcija ne postoji kroz Android Auto. Kao ni mnogo toga drugog, ta Android Auto verzija je prilično osakaćena. Rekli su mi da je to zbog ograničenja koje sam Google postavlja, čak je neko rekao da smatraju da time Google ne želi da dopusti konkurenciju (valjda svojoj GMaps). Ali mi je čudno da OSMand ima dosta tih mogućnosti kroz Android Auto, baš te koje TomTom nema, a pri tome je open source, pa mogu na GitHubu da vide kako su oni to riješili, a njima je to kao onemogućeno.

Odličan mi je prikaz dozvoljene brzine na tom dijelu puta na kojem se nalazim, često je vrlo precizan, nakon što prođem pored znaka za ograničenje za oko 1-2 sekundu nakon toga to prikaže. Mada ima dionica gdje to ne radi kako treba, ali uglavnom radi dosta dobro.

Meni se TomTom sviđa, fino mi je radio dok sam ga testirao, ali ima tu prostora za unapređenje. Jedno je da dozvole kreiranje strukture za sačuvane lokacije, dakle da možemo kreirati foldere, kao u svim drugim aplikacijama ovog tipa. A ne da imamo dugačku listu koju treba skrolovati. A kad trebam negdje ići pa to sačuvam i odem u auto ta lokacija se često neće ni prikazati jer za Android Auto prikažu samo prvih 6, pa ako ta nova lokacija abecedno nije među "top 6" onda je ne možeš odabrati, ne vidiš je. Druge aplikacije nemaju takvo ograničenje.

Dosta toga sam korigovao na mapi kroz tomtom.com/mapshare/, sve su mi prihvatili (često dosta brzo), to fino radi, i neke izmjene se već neko vrijeme vide na plan.tomtom.com, ali kada je nedavno izašao update za offline mape tu se još uvijek ne nalaze te izmjene. I to mi je čudno. A već neko vrijeme su na online verziji.

Malo je šteta što TomTom ima dosta dobro ono što je najbitnije i najteže da se dobro napravi, to je algoritam za navigaciju, a "padaju" na sitnicama koje su drugi dosta bolje riješili. Ali najbitnije je da sama navigacija dobro radi, koliko sam do sada mogao da vidim.

Nismo im nikada bili interesno tržište pa nema podršku za naše jezičko područje. Šteta, da su hteli, dobili bi besplatno kompletan prevod kao što smo uradili za NDS...
A da doziraju opcije vrlo polako i selektivno, to rade. U samom kodu softvera postoji mnogo toga što je neaktivno
Inače live mape namerno drže kao najsvežije i najkompletnije i ne uvršćuju promene odmah u stalne. Malo ima logike u svemu tome (dok se zasigurno ne proveri) a malo opet namerno - forsira se onlajn pristup. Neki (mnogi) plaćaju dobro za to ...

Mali ima logike u svemu tome (dok se zasigurno ne proveri) a malo oept namerno - forsira se onlajn pristup. Neki (mnogi) plaćaju za to ...
Na šta misliš pod online pristup?
Da li TomTom može da umjesto offline prikaza uzme online verziju, koja je ažurnija, ukoliko zaključi da se te dve verzije razlikuju? I da tako radi cijelo vrijeme tokom upotrebe/rutiranja, ukoliko ima internet konekciju?

Da.
Offline mapa je baza za funkcionisanje, ali online paketi osim ispravki donose i dodatke koji ne postoje u offline režimu. To je i suština novog softvera koji je započet sa NDS konceptom.
Neki od dodataka su recimo jako bitni kod komercijalnih vozila (truck/lkv isl)

Da li trebam nešto da podesim da bi mi radilo u tom režimu, da tokom navigacije uzima online podatke ukoliko su oni noviji od offline podataka?
Imam plaćenu godišnju subskripciju, da li je potrebno da nešto podesim?
Imam uključeno ono TomTom Services > Online routing.
Jel' to to?

Da, između ostalog. Stanje na putevima, online pretraga i kreiranje rute. Za podešavanje rute, uzima u obzir aktuelnu situaciju na putevima ako je dostupna i shodno režimu vozila koje koristiš.
U svakako "gazi" deo podataka na mapi onima koji su svežiji, to te ne pita već ako si online, uključuje ih po defoltu.

Ok, to mi je sve uključeno :)
Promjena rutiranja zbog gužve na putu radi dosta dobro, to sam već imao prilike vidjeti. Takođe i prikaz zatvorene ceste, to sam jednom vidio kada sam planirao povratak sa mora baš tim jednim putem, tek preko TomTom sam saznao da je ta duža cesta zatvorena zbog radova na prevenciji od odrona, pa sam preko AMS saznao da je rok za te radove dva mjeseca. Kad su je pustili i TomTom ju je "otvorio".

A odakle uzima podatke o kamerama, da li je to u offline mapama, ili to uzima online?
Jer ako je online (ili čak ako je oboje, ali uzme ono što je novije) onda bi mogao lako da ih prikazuje nakon što budu prijavljene i potvrđene. Međutim iz nekog razloga kao da su blokirali prikaz kamera u BiH :(

Doduše kamere moraju biti offline jer su mi radile čim sam iz BiH ušao u HR, a tamo nisam imao internet (osim ako je još dok sam putovao kroz BiH skinuo sa interneta sve što me čeka na ruti koju sam koristio).

Jeste, kamere su offline podatak
Ali, ne samo Bosna, iako je ona posebno loša, ovaj ceo region je slabo/netačno pokriven. Nije za to kriv TomTom već naše nadležne institucije

Ja bih rado prijavljivao kamere dok vozim ali je problem što ta opcija ne postoji kroz Android Auto. Kao ni mnogo toga drugog, ta Android Auto verzija je prilično osakaćena. Rekli su mi da je to zbog ograničenja koje sam Google postavlja, čak je neko rekao da smatraju da time Google ne želi da dopusti konkurenciju (valjda svojoj GMaps). Ali mi je čudno da OSMand ima dosta tih mogućnosti kroz Android Auto, baš te koje TomTom nema, a pri tome je open source, pa mogu na GitHubu da vide kako su oni to riješili, a njima je to kao onemogućeno.
Kakav je carplay po tom pitanju. Tu tomtom funkcionise normalno ili ima ogranicenja?

Odličan mi je prikaz dozvoljene brzine na tom dijelu puta na kojem se nalazim, često je vrlo precizan, nakon što prođem pored znaka za ograničenje za oko 1-2 sekundu nakon toga to prikaže. Mada ima dionica gdje to ne radi kako treba, ali uglavnom radi dosta dobro.
Dozvoljenu brzinu je pogodio 90%. Bilo je bar deonica koje sam vozio gde su tek stavljeni znaci pa nije uneseno. Inace ostalo je dobro odradio

Meni se TomTom sviđa, fino mi je radio dok sam ga testirao, ali ima tu prostora za unapređenje. Jedno je da dozvole kreiranje strukture za sačuvane lokacije, dakle da možemo kreirati foldere, kao u svim drugim aplikacijama ovog tipa. A ne da imamo dugačku listu koju treba skrolovati. A kad trebam negdje ići pa to sačuvam i odem u auto ta lokacija se često neće ni prikazati jer za Android Auto prikažu samo prvih 6, pa ako ta nova lokacija abecedno nije među "top 6" onda je ne možeš odabrati, ne vidiš je. Druge aplikacije nemaju takvo ograničenje.
Meni za sada odradjuje posao. Nisam koristio tj nisam cackao po navigaciji. Prosto search > unos adrese > vozi :D. A rutu koju predlozi zaista jeste odlicna. Jedina opcija koju bih mozda trebao da probam je alternativni pravac. Ukljuceno je da svaki put pita za promenu rute. Pa se par puta pojavi zelena ruta, ali uek smo pratili plafu..

Mene jedino zanima sta li je bolje pretplatiti.. sygic ili tomtom. Koliko sam pronasao, sygic placa tomtom mape. Znaci li to da placaju i taj njihov algoritam ?

Ne.
TomTom je globalni provajder mapa, Izdavač. Njegove mape koriste konvertovane i prilagođene za dosta različitog softvera i različite uređaje.
Svaka softverska kompanija, autor softvera, ima samo svoj algoritam

U narednom periodu trebao bi da odem na po jedan dan u Temišvar i Segedin. Imam u paketu i net u romingu. Koji navigaciju predlažete, a da može da radi i preko Android Auto?
Uz free navigacije imam i plaćen Sygic, ali bez Premium+....

Interesatno da mi put od Berana do Kolasina jedino pokazuje GM i Waze dok Sygic, IGO i TomTom ne, kod njih taj put i ne postoji ucrtan, i oni vode preko Andrijevice pa za Kolasin.
Inace radovi od Bjelog polja do Berana su uzas za voznju.

Waze koristi Guglove mape.
Da, ostali još nisu ažurirali bazu. Ali u NDS-u ima tog puta, tako da će ga i ostali pomenuti pokazivati u narednom turnusu.

Koliko vidim i OSM mape imaju ucrtan taj dio kroz novi tunel. Ostali obično kasne, ali trebali bi i oni dobiti.

Da li su i vama u zadnjem update-u Waze-a uklonili tip kreiranja rute, najbrži ili najkraći?
Meni je nekada bilo u settings > navigation... ali više nije tu?

Vrh Dno