Šta je novo?

Toplotna pumpa

Malo sam i ja pecnuo.
To pokušavam i da proturim kroz temu. Šta ćete ljudi ako (tj. kada) krenu ozbiljni problemi. Sve se kvari... Kao forumaš vidor, koji priznaje da bukvalno nema ni sagovornika na temu u Srbiji.

Fancoil ili klima multisplit? Šta je bolje/efikasnije/brže? Generalno pitam.
Ili, ajde da suzimo za jedan parametar - potkrovlje je u pitanju, solidno izolovano.

Ja sam na kraju stavio klimu. To je bio i predlog majstora sto je stavljao toplotnu pumpu. Kaze da pogotovo u kombinaciji sa tim da grejemo i santirnu vodu preko TP, bolje je da hladjenje bude odvojeni sistem. I inace fancoil ima slicu cenu sa klimom, te stvarno imas dva sistema za grejanje i odvojeni sistem za hladjenje. Produzavas zivotni vek TP.

Fancoil ili klima multisplit? Šta je bolje/efikasnije/brže? Generalno pitam.
Ili, ajde da suzimo za jedan parametar - potkrovlje je u pitanju, solidno izolovano.
A fancoil ćeš priključiti na TP pretpostavljam.
Multisplit je najbrže rešenje i svakako jefitinije.

Jedino sto ne volim kod multisplita je što si zakucao za proizvođača a obično ni kod istog proizvođača ne mogu bilo koje unutrašnje da se kombinuju sa bilo kojom spoljnom jedinicom.
Kod TP pravi toplu/hladnu vodu, a fan coil samo prenosi tu temperaturu u prostoriju.
Ali lepo je da imaš redundantni sistem kakav imaš kad je klima u pitanju.
Ja bih stavio obične inverter klime svaka da ima svoju spoljnu jedinicu (ako je to estetski OK).

Pošto je u potkrovlju, to može biti nemoguća misija

Pozdrav forumasi,
Da li ima neko da preporuci majstora za ugradnju TP ?
U pitanju je stan u Beogradu , 85 kvadrata ,pvc , cigla/ izolacija . Posto sam se do sada grejao na struju a vidim da su dobre ustete sa TP , inicijlani trosak jeste veliki ( ponude koje sam dobijao su oko 800k do 1100k) , mada misljenja sam da to moze i dosta manje , jer sam ponude dobija putem neta, poslajem semu stana a oni meni predracu ).

Ljudi planiram toplotnu pumpu,kuca je 150 m2 prizemna ,podno grejanje.
Izolacija spoljna 20 cm stiropora,tavanska na ploci imam oko 15 cm kamene vune .prozori sa tri stakla.imam ponudu za TP ,lg,midea,i viessman(ubedljivo najskuplja).sta vi preporucujete,imate neki savet,iskustva ?

Da li je ista garancija, da li imas sve servisere u svom gradu?

Ljudi planiram toplotnu pumpu,kuca je 150 m2 prizemna ,podno grejanje.
Izolacija spoljna 20 cm stiropora,tavanska na ploci imam oko 15 cm kamene vune .prozori sa tri stakla.imam ponudu za TP ,lg,midea,i viessman(ubedljivo najskuplja).sta vi preporucujete,imate neki savet,iskustva ?
Imali još koja ponuda osim ovih tri, koja je cijena ove najskuplje i koliko kW su experti preporučili ?

Trenutno renoviram kucu i razmisljam da ugradim toplotnu pumpu za grejanje.

Grejem se preko Beogradske elektrane. Kuca je u pitanju, moja vertikala ima oko 130 m2, placam infostan oko 17k mesecno (grejanje 13k okvirno).

Da li mi preporucujete ugradnju toplotne pumpe i koji model mislite da bi bio najbolji? Stavio sam novu stolariju Rehau (troslojno staklo), i ici ce stiropor Austrotherm 12 ili 14.

Stavicu globalove aluminijumske radijatore Global H-600, 185 W.

Kakva su Vasa iskustva u vezi toplotnih pumpi i da li se ta investicija isplati?

Majstori koji su zaduzeni za grejanje mi kazu da nisu do sada imali dobrog iskustva sa toplotnim pumpama i da su ih dosta puta servisirali, i predlazu mi da i dalje koristim Beogradsku elektranu.

Grejem se preko Beogradske elektrane. Kuca je u pitanju, moja vertikala ima oko 130 m2, placam infostan oko 17k mesecno (grejanje 13k okvirno).

Da li mi preporucujete ugradnju toplotne pumpe i koji model mislite da bi bio najbolji? Stavio sam novu stolariju Rehau (troslojno staklo), i ici ce stiropor Austrotherm 12 ili 14.

Kakva su Vasa iskustva u vezi toplotnih pumpi i da li se ta investicija isplati?

Majstori koji su zaduzeni za grejanje mi kazu da nisu do sada imali dobrog iskustva sa toplotnim pumpama i da su ih dosta puta servisirali, i predlazu mi da i dalje koristim Beogradsku elektranu.
Ako ja dobro to konverzujem u eure to izađe oko 100 eura za grijanje mjesečno jel ? Koliko platiš radijatore možeš uzeti jednu klimu za početak za prelazni period a ujedno se ljeti hladiš, a poslije po potrebi dodati još ako ima potrebe. Ako uzmemo u obzir da ti je potrebna onako odoka TP snage 10 kW eto troška samo tako i još ugradnja tj. majstor, nabere se toga.

AL radijator H600 (DT 10)
Polaz 40'C emituje 55W po rebru
Polaz 45'C emituje 72W po rebru
Polaz 50'C emituje 87W po rebru
Polaz 55'C emituje 105W po rebru

Vidi nadji negde da izracunas sve ali mislim da ce ti trebati 1 rebro po m2 prostorije

Moje iskustvo druga godina.

Pozicija TP dosta pomaze ako nije na nekom delu gde navejava sneg aili ako bas mora tu, napravi neku nadstresnicu, manje ce da ledi.
Kada radis proracun stavi -5/+24c

Gledaj TP sa elektrogrejacima

Takodje probaj da nadjes minimalnu potrosnju za tu neku TP.

Na +12 je hladno treba da se grejes a velika i jaka TP posto ima visoku minimalnu snagu nonstop ce da pali i gasi.

Poslednja izmena:
@Pezo

Imamo klime, ali nismo navikli da ih koristimo za grejanje. Mnogo je suv vazduh kada ih koristimo za zagrevanje prostorije.

@frrka

Ukupno cemo imati 96 rebara. I podno grejanje u kupatilima, kuhinji, i hodniku.

Planirao sam TP da stavim u garazu. Tu inace vec imam radijatore, tako da taj deo necu renovirati.

Moje iskustvo je da se investicija isplati.

Bilo bi dobro da kažu koja to loša iskustva su imali sa toplotnim pumpama. I šta znači "majstori zaduženi za grejanje"? :confused:
Koliko znam najskuplje grejanje je ako koristiš gradsku toplanu.

Planirao sam TP da stavim u garazu. Tu inace vec imam radijatore, tako da taj deo necu renovirati.
Šta znači da je TP u garaži? Uzeo bi split sistem sa unutrašnjom jedinicom u garaži? Imaš radijatore u garaži? Greješ auto zimi?

Ako si namerio da koristiš sistem vazduh voda, i da ceo uređaj staviš u garažu, svako pismen će ti reći da od toga nema ništa.
Obična klima, na spoljnoj jedinici ima protok vazduha od bar 500 m³/sat, a verovatno i više (taj podatak je lako dostupan).
Šta to znači?
Znači da, spoljna jedinica obične klime, stavljena u zatvoren prostor dimenzija 5x4x2.5, za jedan sat 10 puta "protera" kompletan vazduh iz prostorije hladeći ga konstantno.
Pitanje - za koliko vremena će taj vazduh postati hladniji nego onaj napolju, koji je inače hladan?

Nisam razumeo da hoće spoljnu jedinicu da stavi unutra u garažu. To nema smisla i ne bi mu ni jedan majstor ni ugradio tako.

Moje iskustvo je da se investicija isplati.

Bilo bi dobro da kažu koja to loša iskustva su imali sa toplotnim pumpama. I šta znači "majstori zaduženi za grejanje"? :confused:
Koliko znam najskuplje grejanje je ako koristiš gradsku toplanu.

Šta znači da je TP u garaži? Uzeo bi split sistem sa unutrašnjom jedinicom u garaži? Imaš radijatore u garaži? Greješ auto zimi?

Sto se losih iskustava tice - kazu da su se brzo kvarile i da su morali da ih servisiraju.

Majstori za grejanje - ljudi koji ce mi napraviti grejanje u kuci. :D

Kuca ima cetiri sprata. Garaza je prizemlje, kuhinja i dnevna soba prvi sprat, sobe drugi sprat, + treci sprat.

Da, imam radijatore u garazi, tu mi se nalaze masine za susenje i ves. Planirao sam da stavim TP u garazu, posto tu ne planiram vise da parkiram auto. Da li je sada malo jasnije?

Ako si namerio da koristiš sistem vazduh voda, i da ceo uređaj staviš u garažu, svako pismen će ti reći da od toga nema ništa.
Obična klima, na spoljnoj jedinici ima protok vazduha od bar 500 m³/sat, a verovatno i više (taj podatak je lako dostupan).
Šta to znači?
Znači da, spoljna jedinica obične klime, stavljena u zatvoren prostor dimenzija 5x4x2.5, za jedan sat 10 puta "protera" kompletan vazduh iz prostorije hladeći ga konstantno.
Pitanje - za koliko vremena će taj vazduh postati hladniji nego onaj napolju, koji je inače hladan?

Ne razumem se u TP, niti znam koji je najbolji siste, zato sam vas i pitao sta bi bilo najbolje da se koristi.

Ne može SPOLJNA jedinica toplotne pumpe (ili klime) da se stavi u UNUTRAŠNJOST objekta. Temperatura u toj prostoriji bi brzo otišla ispod spoljne temperature i TP bi prestala da radi. Postoje monoblok TP i split TP, monoblok ima samo jednu jedinicu, spoljnu, i postavlja se napolje. Split ima spoljnu i unutrašnju jedinicu, spoljna ide, jelte, napolje, a unutrašnja unutra. Ako si o položaju pričao sa tim majstorima i nisu te ispravili i ovo ti objasnili, menjaj majstore ili sagovornike za TP.

Ja sam razumeo da garažu ne koristi više kao garažu i da kad kaže da planira da tu stavi TP da ne misli da fizički tu drži TP, već da TP obezbeđuje grejanje za garažu.

alonzo, mislim da si se malo nesrećno izrazio. Molim te pojasni, gde će stojati spoljna jedinica TP? U dvorištu, na ulici? Da li bi bio monoblok ili split sistem?

Meni su "majstori za grejanje" bili različiti ljudi. Jedni su stavili cevi za podno i razdelnike, drugi su uradili košuljicu, treći su montirali TP i povezali. Imam i bafer (koji mi u principu nije trebao) i to su radili četvrti.
A to da serviseri za TP su imali posla oko servisiranja TP mi je sasvim očekivano. Ako im je to posao, nisu valjda očekivali da će im doneti TV na popravku? Moj automehaničar mi govori da automobili ne valjaju, stalno mora da ih popravlja. Kaže da su avioni i vozovi mnogo bolja prevozna sredstva. Još mu niko nije došao sa jednim pokvarenim. :D

Ne može SPOLJNA jedinica toplotne pumpe (ili klime) da se stavi u UNUTRAŠNJOST objekta. Temperatura u toj prostoriji bi brzo otišla ispod spoljne temperature i TP bi prestala da radi. Postoje monoblok TP i split TP, monoblok ima samo jednu jedinicu, spoljnu, i postavlja se napolje. Split ima spoljnu i unutrašnju jedinicu, spoljna ide, jelte, napolje, a unutrašnja unutra. Ako si o položaju pričao sa tim majstorima i nisu te ispravili i ovo ti objasnili, menjaj majstore ili sagovornike za TP.

Nisam ovo znao. Da, mislio sam da TP bude u garazi. Uopste ne znam da li imam mesta da drzim spolja TP.

Ja sam razumeo da garažu ne koristi više kao garažu i da kad kaže da planira da tu stavi TP da ne misli da fizički tu drži TP, već da TP obezbeđuje grejanje za garažu.

alonzo, mislim da si se malo nesrećno izrazio. Molim te pojasni, gde će stojati spoljna jedinica TP? U dvorištu, na ulici? Da li bi bio monoblok ili split sistem?

Meni su "majstori za grejanje" bili različiti ljudi. Jedni su stavili cevi za podno i razdelnike, drugi su uradili košuljicu, treći su montirali TP i povezali. Imam i bafer (koji mi u principu nije trebao) i to su radili četvrti.
A to da serviseri za TP su imali posla oko servisiranja TP mi je sasvim očekivano. Ako im je to posao, nisu valjda očekivali da će im doneti TV na popravku? Moj automehaničar mi govori da automobili ne valjaju, stalno mora da ih popravlja. Kaže da su avioni i vozovi mnogo bolja prevozna sredstva. Još mu niko nije došao sa jednim pokvarenim. :D

Mislio sam da TP bude u garazi. Ocigledno nisam imao dobre informacije u vezi ovoga. Problem sto nemam odgovarajuce mesto u dvoristu da stavim TP.

Ja zovem majstore za grejanje ove ljude koji bi montirali TP. :D

Uf, uf, uf... Shvatam sada da nemaš puno kontakta sa toplotnim pumpama. TP je u stvari klima. Spoljna jedinica, kao i spoljna jedinica klime, mora da stoji napolju.
Ako si pričao o ovom sa tim majstorima i da su i oni planirali da tako urade, onda beži od njih što dalje možeš! Ali verujem da niste došli do tog detalja.

Ne znam zašto ne bi mogao da nađeš mesto u dvorištu, ali ti najbolje znaš....

Nema razloga da ne možeš, može da se postavi kao i spoljna jedinica klime na zid (nije baš idealno, velika je, ali ako je ok zid verujem da ne bi bilo problema). Ako uzmeš split, još će ta spoljna jedinica biti manja, unutrašnju i možeš da staviš u garažu, i odatle ide razvod za grejanje (smatraj kao da ti je to kotao). Ali za TP pričaj samo sa ljudima koji rade samo TP, ako rade svašta, velika je verovatnoća da su pročitali neki pamflet u vezi sa TP i da toliko imaju iskustva. Ili na neku preporuku, firmu koja ima prave reference.

Nazad
Vrh Dno