Najskuplja vrsta grejanja po invvesticiji je svakako TP, nikako ne vidim isplativost kroz vreme. Medjutim, moja racunica je ta ,da jedino struju mogu da napravim kao energent, sa upravljanjem energijom mogu da je uskladistim kao termalnu energiju.
Moj plan je da imam 0% utrosak energije iz mreze za nekih 10 godina.
Trenutno mi je plac svakako u rasulu , pa malo kopanja nije na odmet.
Trenutno mi je najveca nedoumica upravo sto si rekao, kazu da treba duplo veca kvadratura u odnosu na grejanu povrsinu. Ali svasta kazu.
Na mestu gde zivim u proteklih 30, 40 godina su podzemne vode jako visoke, pa smatram da cu imati dobru podlogu kao izmenjivac toplote, ali .... opet ne bi zeleo da dva puta kopam.
Podatak sam nasao da je tlo sa vodom cca 40W/m2
Imam proracun da za cca 130 m2 mi treba oko 700m cevi od 1" da polozim u zemlju, na razmak od min 50 cm. Neki rade tzv lazy loop, tj motaju okiten na krugove, i tako 3 ili cak i vise puta vise cevi stane na istu povrsinu. Ali kod nas niko nema iskustva da mi potvrdi ili negira.
Ima puno legendi, gde su busili po 10 bunara sa vertikalnim izmenjivacem valjda do 40m i da nije dovoljno za hladjenje objekta od 600m2 , e sad ....
Nazalost kod nas jos nije rasprostranjeno pravljenje projekta za masinski deo, samim tim niko se ne prihvata projektovanja a da ne kazem odgovorsnoti za posle. Pricam za porodicne kuce.
Trenutno mi se radi projekat za grejanje hladjenje sa TP, pa cu videti sta kaze nauka.
U inostranstvu dosta je popularna TP NIBE. Oni su vrlo ponosni na njihovu tehnologiju zemlja voda. Medjutim, tako malo informacija mogu da nadjem da jos nisam doneo konacnu odluku za proizvodjaca. Imaju predstavnika i kod nas, medjutim pokusao sam i da zovem i da pisem, ali nemam odgovor.
Svakako i zbog moje delatnosti tj cime se bavimo kao firma cu da ispratim sve sa slikama i tekstovima ,a svakako i zbog deljenja iskustva cu ovde verovatno jos dosta pisati o ovom mom projektu