Šta je novo?

Toplotna pumpa

Zasto si odabrao plafonsko hladjenje a ne recimo fancoil?
Zbog žene 😁
A i ja ne volim kad duva klima (ili fancoil). Ne bih stavio parametri nikako. Imam mogućnosti za plafonske fancoil uređaje ali su bili neverovatno skupi. A i njihovo održavanje je muka da ne razbacuju grinje i prašinu po kući.
Zadovoljan sam kako smo rešili. Osećaj je da je prijatno hladno iako nam je kuća od ujutru do uveče na suncu. Imamo i klimu u dnevnoj/kuhinji i ona nam rešava vlagu i dodatno rashladi kada se koristi rerna ili ima puno ljudi.

Ja sam takođe u nekom sporom režimu izgradnje kuće.

Ja imam tu mogućnost da gornja ploča bude potpuno od betona , kako kažu AB ploča pa ću ići na plafonsko grejanje hlađenje. Takođe je ideja da bude geotermalna toplotna pumpa sa horizontalnim izmenjivačem u zemlji.

Ima neko iskustva sa sličnim sistemom ?

Geoternalna sa izmeljivačem je najbolje rešenje. I najskuplje.
Ne znam šta pokušavaš sa AB pločom i plafonom. Kuća je prizemna? Neće biti podno grejanje. Gde će biti pozicija izolacije u podu i plafonu (i koliko)? Gde će ići cevi za grejanje i hlađenje? Direktno u AB ploču, zalivene u beton?

Ako sve bude po planu, biće geotermalna sa horizontalnim izmenjivačem. Zašto misliš da je najskuplje ? Ili u odnosu na šta je najskuplje ?
Da, prizemna će biti. Biće i podno grejanje. Plafon tj AB ploča će biti 20 ili 25 cm, između dva armaturna sloja ide mašinski deo tj cevi za grejanje i cevi za ventilaciju. Iznad ploče u tavanski prostor ide izolacija.
U podu tj iznad betonske ploče ide cca 15 cm izolacije pa cevi za grejanje i košuljica.

Da cevi za grejanje hlađenje idu u sam beton u ploču, yalivene u beton.

Dosta sam se bavio ovom temom, pa ako te interesuje u neke detalje mogu da podelim neka youtube videa, a od Rehau sam dobio i knjigu Energz Storage concrete- Thermal component Activation, koja smatram da nama polu laicima dosta stvari objašnjava.

Bolje pitanje u odnosu na šta nije najskuplje? :D
Ne mislim na troškove grejanja i hlađenja, već na samu cenu sistema.
Zašto? Koji je sistem grejanja najskuplja početna investicija? Plin? Ne. Pelet? Ne. Odgovor je: toplotna pumpa. A koja toplotna pumpa je najskuplja? Voda-voda? vazduh-voda? Odgovor je zemlja-voda. Baš ono što si izabrao. U izboru imaš horizonatlnu ili vertikalnu, a koliko sam se raspitivao pre više godina, blizu su po troškovima izrade. Možda ti horizontalna bude ipak malo manje skupa. Samo pazi na površinu. Koliko se sećam treba ti duplo veća kvadratura zemljišta pod cevima od prostora koji planiraš da greješ. Dubina cevi na oko 2m. I da bude malo udaljeno od objekta koji greješ.

Što se tiče kuće, mislim da je OK sve što si opisao. Ne vidim manu.

Najskuplja vrsta grejanja po invvesticiji je svakako TP, nikako ne vidim isplativost kroz vreme. Medjutim, moja racunica je ta ,da jedino struju mogu da napravim kao energent, sa upravljanjem energijom mogu da je uskladistim kao termalnu energiju.
Moj plan je da imam 0% utrosak energije iz mreze za nekih 10 godina.
Trenutno mi je plac svakako u rasulu , pa malo kopanja nije na odmet.

Trenutno mi je najveca nedoumica upravo sto si rekao, kazu da treba duplo veca kvadratura u odnosu na grejanu povrsinu. Ali svasta kazu.
Na mestu gde zivim u proteklih 30, 40 godina su podzemne vode jako visoke, pa smatram da cu imati dobru podlogu kao izmenjivac toplote, ali .... opet ne bi zeleo da dva puta kopam.
Podatak sam nasao da je tlo sa vodom cca 40W/m2

Imam proracun da za cca 130 m2 mi treba oko 700m cevi od 1" da polozim u zemlju, na razmak od min 50 cm. Neki rade tzv lazy loop, tj motaju okiten na krugove, i tako 3 ili cak i vise puta vise cevi stane na istu povrsinu. Ali kod nas niko nema iskustva da mi potvrdi ili negira.
Ima puno legendi, gde su busili po 10 bunara sa vertikalnim izmenjivacem valjda do 40m i da nije dovoljno za hladjenje objekta od 600m2 , e sad ....
Nazalost kod nas jos nije rasprostranjeno pravljenje projekta za masinski deo, samim tim niko se ne prihvata projektovanja a da ne kazem odgovorsnoti za posle. Pricam za porodicne kuce.

Trenutno mi se radi projekat za grejanje hladjenje sa TP, pa cu videti sta kaze nauka.
U inostranstvu dosta je popularna TP NIBE. Oni su vrlo ponosni na njihovu tehnologiju zemlja voda. Medjutim, tako malo informacija mogu da nadjem da jos nisam doneo konacnu odluku za proizvodjaca. Imaju predstavnika i kod nas, medjutim pokusao sam i da zovem i da pisem, ali nemam odgovor.

Svakako i zbog moje delatnosti tj cime se bavimo kao firma cu da ispratim sve sa slikama i tekstovima ,a svakako i zbog deljenja iskustva cu ovde verovatno jos dosta pisati o ovom mom projektu :)

Ovo što si zamislio je jako, ali jako skupo. Ako možeš, go for it... ali dobro je da si svestan da nije isplativo.

Šta kažu proračuni, koliko bi energije ukupno trošio po grejnoj sezoni? 130m2 je relativno malo, vidim da si ozbiljan i da ćeš po PS-u praviti kuću a 130m2 se i sa normalnim budžetom danas može napraviti da bude jako štedljivo. Svoju struju i planiranu toplotnu akumulaciju možeš iskoristiti i bez TP.

Plafonsko hlađenje je fensi, nema šta. Da li je baš neophodno? Ja samo u dnevnoj (40m2) imam 16m2 prozora južno i jugoistočno orijentisanih, visinu oko 4m. Ovih dana, na 37-8, jedna 12-ka jedva da i radi. Samo popodne se uključuje, na najslabije duvanje, krilca skroz podignuta, ostatak kuće se ni ne hladi, samo posredno iz dnevne.

Hoću da kažem:
-sa budžetom za TP, kuću možeš "ugurati" u standarde za pasivne kuće. Tada ti sva pitanja oko grejanja i hlađenja izgledju ružičastije.

Sve ovo što je dlalic rekao.
Inače, najbolje grejanje i hlađenje je pasivno. Projektuj kuću što više po standardima pasivne kuće i TP ti skoro neće ni trebati.
Mi smo morali da pravimo uz ulicu koja je sa južne strane. Nismo imali mogućnosti za velike nadstrešnice prema jugu i to sad osetim. Još više što na ulici nema drveća.
Mislim da je pozicija, orjentacija i dizajn kuće 80% klimatizacije, onih 20% možeš da postigneš sa bilo kojim izvorom energije (a ipak dajem prednost TP).
Razmisli još jednom manama horizontalnog postavljanja cevi u zemlji. Možda ne moraš da unajmljuješ bušenje bunara i geosonde i slično, ali šta ako za X godina želiš tu da ukopaš bazen? Ili sadiš drvo? Na kojoj dubini planiraš da ti bude najplića cev? Preporučuju 1.5 do 2m, zato što na manjoj dubini je suviš mala razlika u temperaturi zemlje i vazduha.
Velika površina je potrebna ne samo zbog kapaciteta izmenjivanja, već i zbog same mase zemlje. Pošto kažeš da ima podzemnih voda to može da bude i dobro i loše. Ako su plitke, možda podzemne vode brže prenesu toplotu u gornje slojeve zemljišta, što ti ne odgovara. Najbolje je da je suva zemlja od cevi do površine, a vlažna ispod.

Da, mene donekle vade nadsterešnice. Meni je dnevna sa dvorišne strane, tako da su mi tu trem i terasa. Zbog ugla letnjeg sunca imam malo na prozorima, ali zimi, kada mi treba, ugao je manji pa je osunčanost mnogo veća.
Tu se arhitekte i estetika mnogo ne vole sa energetskom efikasnošću. Sve pasivne kuće imaju prozore ko nemački bunkeri.

Ovo što si zamislio je jako, ali jako skupo. Ako možeš, go for it... ali dobro je da si svestan da nije isplativo.

Šta kažu proračuni, koliko bi energije ukupno trošio po grejnoj sezoni? 130m2 je relativno malo, vidim da si ozbiljan i da ćeš po PS-u praviti kuću a 130m2 se i sa normalnim budžetom danas može napraviti da bude jako štedljivo. Svoju struju i planiranu toplotnu akumulaciju možeš iskoristiti i bez TP.

Plafonsko hlađenje je fensi, nema šta. Da li je baš neophodno? Ja samo u dnevnoj (40m2) imam 16m2 prozora južno i jugoistočno orijentisanih, visinu oko 4m. Ovih dana, na 37-8, jedna 12-ka jedva da i radi. Samo popodne se uključuje, na najslabije duvanje, krilca skroz podignuta, ostatak kuće se ni ne hladi, samo posredno iz dnevne.

Hoću da kažem:
-sa budžetom za TP, kuću možeš "ugurati" u standarde za pasivne kuće. Tada ti sva pitanja oko grejanja i hlađenja izgledju ružičastije.
Znam da je skupo, ali sve je relativno. Najviše sam mislio da sama TP nije isplativa.

Ako računam da je cca 8000 eur sama pumpa, a da je gasni kotao koji zna i da priča nepunih 2000. 6000 eur se nikada neće vratiti.
I tu dolazim do toga da gas ne mogu da napravim a struju mogu....

Plafonsko hlađenje je možda i fensi a možda i nepotrebno, ali gledam tako plafon mora da postoji, ako stavim cevi u plafon košta me vise za cevi i rad. Kažem sve je relativno.
Ali ako i tu upoređujem plafon od greda, gipsa i velikog blata onda ...

Nažalost plac je uzak u odnosu na dužinu, nemam baš izbora za neku orijentaciju da bude savršeno. Nažalost će mi i terasa biti zapadno orijentisana.

Sa budžetom za TP za današnje pojmove mogu da napravim pasivnu kuću, koja će za 5 godina biti standard a ne pasivna. Smatram da nam promena klime na ovim području tek sledi.

Sve ovo što je dlalic rekao.
Inače, najbolje grejanje i hlađenje je pasivno. Projektuj kuću što više po standardima pasivne kuće i TP ti skoro neće ni trebati.
Mi smo morali da pravimo uz ulicu koja je sa južne strane. Nismo imali mogućnosti za velike nadstrešnice prema jugu i to sad osetim. Još više što na ulici nema drveća.
Mislim da je pozicija, orjentacija i dizajn kuće 80% klimatizacije, onih 20% možeš da postigneš sa bilo kojim izvorom energije (a ipak dajem prednost TP).
Razmisli još jednom manama horizontalnog postavljanja cevi u zemlji. Možda ne moraš da unajmljuješ bušenje bunara i geosonde i slično, ali šta ako za X godina želiš tu da ukopaš bazen? Ili sadiš drvo? Na kojoj dubini planiraš da ti bude najplića cev? Preporučuju 1.5 do 2m, zato što na manjoj dubini je suviš mala razlika u temperaturi zemlje i vazduha.
Velika površina je potrebna ne samo zbog kapaciteta izmenjivanja, već i zbog same mase zemlje. Pošto kažeš da ima podzemnih voda to može da bude i dobro i loše. Ako su plitke, možda podzemne vode brže prenesu toplotu u gornje slojeve zemljišta, što ti ne odgovara. Najbolje je da je suva zemlja od cevi do površine, a vlažna ispod.
Bazen je već planiran ;)
Cevi planiram da postavim na između 1,5 i 2m , ceo plac je trenutno niži od komšiluka i puta za cca 30 cm (sve će se nasipati kad se steknu uslovi)
Što znači da ću kopati na 1,5m u proseku pa posle kako ispadne.

Što se tiče samo horizontalnog izmenjivača, došao sam do zaključka da se bojimo nepoznatog. Našao sam između ostalog i studiju o cca 500 slučajeva u germanskim zemljama gde su iste postavljali na malim placevima. Količinu tj masu nadomeste kružnim postavljanjem (lazy loop kažu ameri). Ima i nekih pregleda oko potrošnje po godinama itd, međutim nemački mi nije jača strana.
Takođe se radi i lazy loop ali na kant tj okomito , onda buše dublje 2,2 m recimo, ali širina je srazmerna cevi (postoje te neke lančaste testere koje prave rov za kabel recimo)

Još uvek istražujem, čitam, učim i slušam savete :)

Nažalost kod nas ne mogu da dođem do sagovornika koji ima dovoljno iskustva, ali se nadam da će možda proizvođač TP imati dovoljno iskustva i saveta da na kraju sve bude OK.

Kako budem napredovao, deliću ovde iskustva :)

Ovakvi sistemi se kod nas retko rade zato što u našem podnevlju nisu potrebni. TP vazduh-voda rešava sve probleme. Ako živiš na severu evrope gde imaš manje sunčanih dana i zimi je vazudh vlažan i hladan, onda gledaš da toplotu izvučeš iz zemlje.
Medijalna zimska temperatura za januar moj grad (Vojvodina) je +2°C. To je najhladniji mesec. Za celu zimu to je +7°C.
Proveri za svoju lokaciju i odluči da li želiš da uložiš toliko para i rada. Kad se budeš uselio u kuću i živeo tu, neće te biti briga da li imaš cevi u zemlji ili spoljnu jedinicu u nekom ćošku. Važno je da radi i da ti odgovara temperatura u kući, a računi da budu niski.
Najbolje grejanje je ono o kome ne razmišljaš niti imaš potrebe da ga čačkaš.

Glavno pitanje je šta želiš da postigneš? Ako hoćeš da eksperimentišeš i da budeš pionir u nekoj oblasti onda to nema cenu.
Ako ti želiš da rešiš pitanje grejanja i hlađenja, onda mislim da je bolje da radiš proverene stvari ili nešto što se lako može promeniti ili prepraviti.

Ako sam dobro razumeo kuća će biti 130m2, prizemna? To je dušu dalo za super debelu izolaciju. Možeš i sam da je postaviš :)
Pumpa od 8000€ je sigurno overkill. Ja bih pre računao duplo manji iznos. Još ako je voda-voda, onda je i manje. Olkiten creva neće biti ni 1000€. Jedino to kopanje i zatrpavanje ne znam koliko izađe. Ako uzimaš firmu da ti radi sve "ključ u ruke", cena će sigurno da skoči. Zato što je to posao koji traje i vreovatno radi ekipa ljudi za koje treba firma da obezbedi prevoz, hranu, dnevnice, smeštaj,... Sam možeš da unajmiš bager jedan dan, sam postavljaš cevi nekoliko dana, i na kraju opet zoveš bager. Onda ugradiš TP na gotove cevi. Ali ima cakica oko mesta gde cevi izlaze iz zemlje. Mora da se dobro uradi izolacija da ne bude smrzavanja na tom mestu.

Nadam se da ćeš uraditi što si od početka naumio (iako nema finansijskog smisla) pa da podeliš svoja iskustva.

Najskuplja vrsta grejanja po invvesticiji je svakako TP, nikako ne vidim isplativost kroz vreme. Medjutim, moja racunica je ta ,da jedino struju mogu da napravim kao energent, sa upravljanjem energijom mogu da je uskladistim kao termalnu energiju.
Moj plan je da imam 0% utrosak energije iz mreze za nekih 10 godina.
Trenutno mi je plac svakako u rasulu , pa malo kopanja nije na odmet.

Trenutno mi je najveca nedoumica upravo sto si rekao, kazu da treba duplo veca kvadratura u odnosu na grejanu povrsinu. Ali svasta kazu.
Na mestu gde zivim u proteklih 30, 40 godina su podzemne vode jako visoke, pa smatram da cu imati dobru podlogu kao izmenjivac toplote, ali .... opet ne bi zeleo da dva puta kopam.
Podatak sam nasao da je tlo sa vodom cca 40W/m2

Imam proracun da za cca 130 m2 mi treba oko 700m cevi od 1" da polozim u zemlju, na razmak od min 50 cm. Neki rade tzv lazy loop, tj motaju okiten na krugove, i tako 3 ili cak i vise puta vise cevi stane na istu povrsinu. Ali kod nas niko nema iskustva da mi potvrdi ili negira.
Ima puno legendi, gde su busili po 10 bunara sa vertikalnim izmenjivacem valjda do 40m i da nije dovoljno za hladjenje objekta od 600m2 , e sad ....
Nazalost kod nas jos nije rasprostranjeno pravljenje projekta za masinski deo, samim tim niko se ne prihvata projektovanja a da ne kazem odgovorsnoti za posle. Pricam za porodicne kuce.

Trenutno mi se radi projekat za grejanje hladjenje sa TP, pa cu videti sta kaze nauka.
U inostranstvu dosta je popularna TP NIBE. Oni su vrlo ponosni na njihovu tehnologiju zemlja voda. Medjutim, tako malo informacija mogu da nadjem da jos nisam doneo konacnu odluku za proizvodjaca. Imaju predstavnika i kod nas, medjutim pokusao sam i da zovem i da pisem, ali nemam odgovor.

Svakako i zbog moje delatnosti tj cime se bavimo kao firma cu da ispratim sve sa slikama i tekstovima ,a svakako i zbog deljenja iskustva cu ovde verovatno jos dosta pisati o ovom mom projektu :)
Ako je cilj 0% energije iz mreže, puno je isplativije dobro izolovati kuću + staviti solare i neku TP, nego ići u ovolike zahvate.
Ako je cilj istraživanje, učenje, pionirstvo, tu se onda ne pita za cijenu i ekonomičnost, jer je sa ovim ulaganjem i cijenama energenata kod nas isplativnost takvog sistema sigurno nećeš imati.

Radoznao sam da čujem, imaš li okvirni proračun koliko će te sistem izaći, obzirom na sve radove koji kod nas nikako nisu uobičajeni i svakodnevni, pa samim time ni cijena vjerujem da nije?

Iskreno, stavio bih apsolutni prioritet i akcenat na izolaciju. Ako dobro izoluješ kuću, mislim baš dobro (do nivoa pasivnosti ili približno), moći ćeš ju grijati i hladiti sa apsurdnim sistemima, a ogroman dio godine ih nećeš ni koristiti. Recimopar običnih manjih vazduh/vazduh invertera koji doslovce nemaju infrastrukturnih ulaganja/radova bi grijala i hladila pasivnu kuću samo tako. Da ne pominjem podno+par fan coila i neka bilo koja TP od par kW, koju će par m2 panela na krovu opskrbiti energijom.

Sad iz ove perspektive i životnog iskustva, nema više šanse da bih ulagao u silne cijevi, instalacije, majstore i majstorluke. Što efikasnije i jednostavnije, što jeftinije a da nije škart, pa za 10-15 godina kako se tehnologija razvija, ne žalim za ogromnim ulaganjem i održavam sistem po svaku cijenu, nego postojeće "počupam" i ubacim novu generaciju.

@component @monstrum

Obojica ste u pravu :)
Ja sam takođe zagovornik dobre izolacije, ali i sa dobrom ventilacijom. Prava pasivna kuća je kesa u kojoj dišeš ako nema ventilaciju, i zaista je ugreješ ili ohladiš sa jako malo energije. Međutim nemamo kadrove i znanje da se to realizuje u Srbiji (po tržišnim cenama)

Mi kao firma se bavimo upravljenjem energijom , montiramo solarne panele, radimo automatizaciju itd i posle sa istom tom proizvodnjom upravljamo preko nekih sistema (pametna kuća) sladištimo je kao toplotnu energiju ukoliko je moguće. Znam i razumem o čemu pišete. I nikad nije sve ni crno ni belo, već bude sivo.

Što se tiče mašinskog/elektro dela, dosta stvari ćemo zaista uraditi sami, pa zato proračun i budžet za ovako nešto u mom slučaju nema smisla.
Naveo sam u prethodnom postu, da sve gledam relativno. Lično (da nema moje žene), kuća bi bila od sendvič panela, i bila bi maksimalna ušteda sa najboljom izolacijom. Fasada bi se uradila ipak da liči na kuću a unutra gipsane ploče i funkcijom bi se sve zadovoljilo. Iz ovih razloga recimo ja ne razumem ljude koji se odluče za montažne kuće.

Uglavnom, javljam napredak a posle nadam se i potrošnju i sam konfort :)

Nećemo te više odgovarati ;)
Podrazumeva se da nađeš firmu sa bogatim iskustvom, koja će stati iza projekta, dati ljudsku garanciju, servisera u tvom gradu...

Ako je cilj 0% energije iz mreže, puno je isplativije dobro izolovati kuću + staviti solare i neku TP, nego ići u ovolike zahvate.
Ako je cilj istraživanje, učenje, pionirstvo, tu se onda ne pita za cijenu i ekonomičnost, jer je sa ovim ulaganjem i cijenama energenata kod nas isplativnost takvog sistema sigurno nećeš imati.

Radoznao sam da čujem, imaš li okvirni proračun koliko će te sistem izaći, obzirom na sve radove koji kod nas nikako nisu uobičajeni i svakodnevni, pa samim time ni cijena vjerujem da nije?

Iskreno, stavio bih apsolutni prioritet i akcenat na izolaciju. Ako dobro izoluješ kuću, mislim baš dobro (do nivoa pasivnosti ili približno), moći ćeš ju grijati i hladiti sa apsurdnim sistemima, a ogroman dio godine ih nećeš ni koristiti. Recimopar običnih manjih vazduh/vazduh invertera koji doslovce nemaju infrastrukturnih ulaganja/radova bi grijala i hladila pasivnu kuću samo tako. Da ne pominjem podno+par fan coila i neka bilo koja TP od par kW, koju će par m2 panela na krovu opskrbiti energijom.

Sad iz ove perspektive i životnog iskustva, nema više šanse da bih ulagao u silne cijevi, instalacije, majstore i majstorluke. Što efikasnije i jednostavnije, što jeftinije a da nije škart, pa za 10-15 godina kako se tehnologija razvija, ne žalim za ogromnim ulaganjem i održavam sistem po svaku cijenu, nego postojeće "počupam" i ubacim novu generaciju.
Ništa ne može da pobedi vazduh-vazduh varijantu po pitanju cene i isplativosti. A sa dobrom izolacijom ne mora ni da duva jako

Ništa ne može da pobedi vazduh-vazduh varijantu po pitanju cene i isplativosti. A sa dobrom izolacijom ne mora ni da duva jako
Ima nešto i u komforu. Vazduh voda je tu u prednosti. Pogotovo u kombinaciji sa podnim grejanjem.
Ako posmatramo samo cenu, ništa ne može da pobedi peć na drva po pitanju cene i isplativosti :)

Grejanje na drva je skuplje od grejanja na efikasnu TP. Sem ako ne misliš na Smederevac i kradena drva 😁

Mislim na smederevac i kupljena drva. Upravo kupili bagrema po 7500 din/m3 i hrast po 8500 din/m3.
Drva imaju kalorisku vrednost od 1750 kW po m3 ukoliko je iskorišćenje 70%.
Jeftinije je od TP, ali nosi, seci, cepaj, nosi, potpaljuj svako jutro, održavaj vatru, čisti pepeo,...
I dalje sam za malo skuplju TP. Drva samo za kamin s vremena na vreme, radi ugođaja.

Svaki vid grijanja osim na drva, gas i pelet je jeftini, hoću da budem gospodin, a ne rob. Da li košta, svakako da košta ali moje vrijeme je najskuplje.

Mislim na smederevac i kupljena drva. Upravo kupili bagrema po 7500 din/m3 i hrast po 8500 din/m3.
Jeftinije je od TP, ali nosi, seci, cepaj, nosi, potpaljuj svako jutro, održavaj vatru, čisti pepeo,...
I dalje sam za malo skuplju TP. Drva samo za kamin s vremena na vreme, radi ugođaja.
Rađeno je terensko istraživanje pre nekoliko godina o procentu iskorišćenja šporeta, peći i kotlova na čvrsta goriva. Šporeti su na nekih, 35%, peći na oko 38% kotlovi na 42% iskorišćenja.

Pa, grijanje na drva ima nulte investicije, nađeš dobar polovan gusani kamin za 150 eura i startaš, naravno da je to teško "pobijediti" po ekonomskom učinku, barem na kratke staze.
Za šporet možda i da povjeruješ da ponegdje ima svega 35%, jer masa ljudi loži polusirova drva i uopšte ih ne prosuše kako treba za sezonu, lože samo da imaju vatru a žar ne koriste, plus lože smederevce i slične gluposti gdje je veći prioritet da možeš nešto ispeći i skuvati, nego da se griješ.
Zekane, onda je i peć na pelet 42%, što je totalna nebuloza.

Kako jeftinije? Bilo koja krstena TP moze toliko toplotne energije da isporuci uz utrosak struje od oko 500 kwh sto mu dodje oko 7000 din.. A da ne kazemo tek u prelaznom periodu kad je COP veci... A o ovom podatku od 70% iskoriscenosti tek mozemo diskutovati danima ;)
Npr. ja imam neki kotao koji bi trebao da se lozi na 85-90 stepeni da bi imao maximalnu efikasnost , posto nemam hidraulicnu skretnicu , bafer i ostale fensi dodatke ta voda kod mene ide direktno u radijatore i pri toj temperaturi u kuci ne moze da se zivi.. S druge strane ako se kotao pritvori-prigusi vatra tinja , temp vode u sistemu bude 40-50c tada pola ogreva bacim u vidu dimnih gasova , sljake , cadji u cevima i odzaku... Kako god obrnes ne valja... Tako da sad furamo klime skoro celu zimu , kad malo zaprdi minus kao u januaru ove godine tad podpalimo kotao i lozimo djubre koje smo skupili tokom godine... Isto ovako bih radio i da imam TP.

Oftopik je, ali postoji neki link ka istraživanju?
Ne mogu stvarno da nađem trenutno, mislim da je nemački Giz radio istraživanje, kao preduslov za davanje subvencija za zamenu neefikasnih sistema grejanja. Imam ga na nekom hardu, ako uspem da pronađem kačim ovde.

Ima nešto i u komforu. Vazduh voda je tu u prednosti. Pogotovo u kombinaciji sa podnim grejanjem.
Ako posmatramo samo cenu, ništa ne može da pobedi peć na drva po pitanju cene i isplativosti :)
Dolazi vreme kada će se ceniti najprostija rešenja.
Sve je ovo egzotika kod nas koja može da se pretvori u jednom momentu u pakao.

Kako jeftinije? Bilo koja krstena TP moze toliko toplotne energije da isporuci uz utrosak struje od oko 500 kwh sto mu dodje oko 7000 din.. A da ne kazemo tek u prelaznom periodu kad je COP veci... A o ovom podatku od 70% iskoriscenosti tek mozemo diskutovati danima ;)
Npr. ja imam neki kotao koji bi trebao da se lozi na 85-90 stepeni da bi imao maximalnu efikasnost , posto nemam hidraulicnu skretnicu , bafer i ostale fensi dodatke ta voda kod mene ide direktno u radijatore i pri toj temperaturi u kuci ne moze da se zivi.. S druge strane ako se kotao pritvori-prigusi vatra tinja , temp vode u sistemu bude 40-50c tada pola ogreva bacim u vidu dimnih gasova , sljake , cadji u cevima i odzaku... Kako god obrnes ne valja... Tako da sad furamo klime skoro celu zimu , kad malo zaprdi minus kao u januaru ove godine tad podpalimo kotao i lozimo djubre koje smo skupili tokom godine... Isto ovako bih radio i da imam TP.
Uradio sam proračune za sve glavne tipove grejanja koji se koriste kod nas. Ako ne uzimaš u obzir cenu sistema, već samo troškove eksploatacije, i ako ne ulaziš u crveno, onda TP nema premca.
Ako imaš loše izolovan objekat, onda je TP jako skupo rešenje.
Nama TP je veoma isplativa i računam da će biti "break even" na oko 10-15 godina korišćenja u odnosu na prvi sledeći energent po isplativosti. Još ranije ako postavimo solarne panele (koje planiramo zbog drugih stvari).
Sama cena grejanja je dosta komplikovana da se izračuna.

Komplikovamo je jer ne znaš koliko će da ti traje TP, ili kotao na gas, itd.

Između ostalog.
Plus struja ima tarife i zone.
A i gas postaje komplikovan otkako ga računaju u kWh uz pomoć toplotne moći gasa.
Za drva ne znaš koliko će da ti zakinu na merenju i koliko su vlažna.
Pelet je tek priča za sebe. Totalno odsustvo nekog standarda. Svako pravi i prodaje kako mu volja.

Drva si dužan sam da sezoniraš/prosušiš kako Bog zapovjeda, nije prodavač dužan da ti suha dostavi, njegovo je da ti naplati barem 20% više nego što ih ima 😅 .
Znači vraća se dobra stara Tea peć, što bi rekao narod :)
Mada, realno, uz odlično izolovan stan i tu basnoslovno jeftinu noćnu tarifu u Srbiji, TA bi sasvim lagano odradila posao, a radni vijek joj je ihaaaahaj.

Imam problem sa TP (Hisense vazduh voda, hladjenje pod/zid).
Kada je uključim ona kreće da radi i dostigne zadatu temperaturu vode u sistemu (npr. 21). Za to joj treba par sati i onda se kuća lepo ohladi. Međutim, ona kao da prestane da rashladjuje vodu kada jednom dostigne tu temperaturu i nakon tog i pod i zidovi se polako greju nazad.

Tada je isključim i uključim ponovo i onda kreće ponovo da radi kako treba.

Praktično ne održava zadatu temperaturu vode, nego je samo jednom dostigne. Pumpa je nova, ni 2 godine.

Ima li neko savet?

Vrh Dno