Šta je novo?

Intel 14th gen. LGA1700 "Raptor Lake Refresh"

Naponi za default 6200 sada su:
CPU system agent voltage na AUTO (1.233)
VDDQTX (to je valjda IVR transmitter) na AUTO
VDD memory controller na AUTO (1.332)
Inače sam sve ovo postepeno povecavao od najniže do najviše voltaže, ili neće da butuje, ili je BSOD, ili butuje a nestabilno je u testu
čak sam naterao memoriju od 7200hz da radi na 7200hz , ali nakon restarta jednom se lepo restartuje, posle neće. Ako isključim PC pa upalim onda hoće da radi.
Iščitao sam pola interneta 😁, probao 4 dana po ceo dan i zapisivao zapažanja, ali nešto ne radim kako treba, nešto fali
Uglavnom, menjao sam 4 memorijske voltaže, od 1.25 do 1.70, i SA agent od 1.20 do 1.45 - milion kombinacija
Svestan sam da mi niko ne može dati rešenje, ali bar neke smernice, jer svako ima različita podešavanja

Naponi su i više nego dovoljni za 7200mhz.
Isti procesor, ram @7600mhz na asus z790 itx ploči, vdd/vddq držim na 1.44v, mem controller/vddqtx @1.35v, cpu sys agent 1.15v.

Proveri da nije kuler procesora isuviše stegnut, to sigurno ume da bude faktor. Contact frame takodje, ako ga koristiš - a trebalo bi. Ako si siguran u instalaciju procesora i hladnjaka, onda poteraj y-cruncher VT3 test i vidi na kojoj frekvenciji memorijski kontroler otkazuje. Ako počne da se javlja odmah preko 6200mhz - nisi imao sreće i apsolutno nije važno.

Ovo je veliki shitshow, bas me zanima sta ce se ispostaviti kao uzrok :)

Kod mene nekim čudom i9-14900k za sada radi stabilno sa default podešavanjima, ne prelazi temperaturu od 85 stepeni pod Cinebench 2024. Idle oko 30, normalno oko 40-45, a najviše što sam video u CyberPanku oko 65-70 stepeni i to ne stalno. Međutim četiri stick-a Kingston Fury Renegade DDR5 6000MT/s CL32 od po 32GB, nema šanse da se nateraju da rade na 6000mhz. Čim uključim XPM nema butovanja. Ako ostavim samo dva stick-a sve radi ko sat. Sa svih četiri radi mi na 4800. Preturio sam net, ali za sad nema rešenja. Navodno, treba sačekati neki novi bios za ploču. Tako da za sad ostaje 4800.🥹

Poslednja izmena:
Vrlo je simptomaticno da kada pretrazim sta ima kod "severnih" prijatelja u ponudi od DDR5 kitova kapaciteta 128GB, sve sto ima su iskljucivo 4x32GB (nema 2x64GB) kombinacije i brzine u ponudi su 5200 ili 5600, nema nista brze. Naravno CL iskljucivo 40 ili 38.
Za tvoju memoriju postoji sledeca tabela XMP vrednoasti:
1720787226473.png
Jedno pitanje u vezi tvoje situacije. Da li si probao sledece:
1. Ubodes 2 modula
2. Selektujes 6000 CL32, naravno bootuje
3. udjes u BIOS, ne menjas XMP profiel, ides na frekvenciju i spustis na 5600, restartujes. Trebalo bi da sada radi DDR5-5600, CL 32-38-38 @1.35V. Na taj nacin si zadrzao podesavanja kao za 6000, ali si oborio takt i dao memoriji/kontroleru malo vise "prostora" da tako kazemo.
4. Ugasis masinu, dodas preostala 2 modula... nadas se najboljem da sve radi. Ako radi, vrlo verovatno postoji i 5800MHz kao takt pa mozes probati i njega. Naravno verifikacija stabilnosi memtestom 86 je obavezna.
Takodje ako nista ne radi vec radi samo XMP # 3 na 4800Mhz, mozes probati obrnut proces, tj. da kada stavi 4800 rucno podignes takt na 5200 pa pokusas da izvuces makar malo boji rezultat.

Poslednja izmena:
Naponi za default 6200 sada su:
CPU system agent voltage na AUTO (1.233)
VDDQTX (to je valjda IVR transmitter) na AUTO
VDD memory controller na AUTO (1.332)
Inače sam sve ovo postepeno povecavao od najniže do najviše voltaže, ili neće da butuje, ili je BSOD, ili butuje a nestabilno je u testu
čak sam naterao memoriju od 7200hz da radi na 7200hz , ali nakon restarta jednom se lepo restartuje, posle neće. Ako isključim PC pa upalim onda hoće da radi.
Iščitao sam pola interneta 😁, probao 4 dana po ceo dan i zapisivao zapažanja, ali nešto ne radim kako treba, nešto fali
Uglavnom, menjao sam 4 memorijske voltaže, od 1.25 do 1.70, i SA agent od 1.20 do 1.45 - milion kombinacija
Svestan sam da mi niko ne može dati rešenje, ali bar neke smernice, jer svako ima različita podešavanja
Jednostavno morate shvatiti da mnogo utice IMC, a posle toga ploca a tvoj Hero se nije proslavio globalno u OC memorije.

@GoranM ni ja nisam uspeo da nađem dva stick-a po 64GB, a tražio sam zbog dual chanala i na kraju uzeh ova četiri ne znajući za problem sa uključenim XPM-om🤔
BTW: ploča je Asus Rog Strix Z790-F Gaming WiFi II, a AIO DeepCool Mystique 360 sa zamenjenim originalnim ventilatorima Noctuom NF-A12x25 LS-PWM.

Vrlo je simptomaticno da kada pretrazim sta ima kod "severnih" prijatelja u ponudi od DDR5 kitova kapaciteta 128GB, sve sto ima su iskljucivo 4x32GB (nema 2x64GB) kombinacije i brzine u ponudi su 5200 ili 5600, nema nista brze. Naravno CL iskljucivo 40 ili 38.
To je zato što ne postoje. Samo do 48gb udimm, 64+ su RDIMM.

Sve razumem, ali mi je neobično da Corsair 6200 radi stabilno na 6600 uz malo tvikovanja, a Corsair 7200 neće stabilno čak ni na 6800, Hynix čipovi

Za tvoju memoriju postoji sledeca tabela XMP vrednoasti:
Pogledajte prilog 449899
Jedno pitanje u vezi tvoje situacije. Da li si probao sledece:
1. Ubodes 2 modula
2. Selektujes 6000 CL32, naravno bootuje
3. udjes u BIOS, ne menjas XMP profiel, ides na frekvenciju i spustis na 5600, restartujes. Trebalo bi da sada radi DDR5-5600, CL 32-38-38 @1.35V. Na taj nacin si zadrzao podesavanja kao za 6000, ali si oborio takt i dao memoriji/kontroleru malo vise "prostora" da tako kazemo.
4. Ugasis masinu, dodas preostala 2 modula... nadas se najboljem da sve radi. Ako radi, vrlo verovatno postoji i 5800MHz kao takt pa mozes probati i njega. Naravno verifikacija stabilnosi memtestom 86 je obavezna.
Takodje ako nista ne radi vec radi samo XMP # 3 na 4800Mhz, mozes probati obrnut proces, tj. da kada stavi 4800 rucno podignes takt na 5200 pa pokusas da izvuces makar malo boji rezultat.
Nisam ništa čačkao, jednostavno ugasio XPM i tako ostavio.
Kapiram, sačekaću novi bios.😁
Generalno, sprava radi kao singerica i prezadovoljan sam, a iskreno nisam siguran da bih na oko primetio neku razliku drndanjem po biosu.
Inače, ja sam ti od onih tipova koji kad nešto kupi (pogotovo kad za to izdvoji ozbiljan novac), voli sve da utakne gde mu je mesto i kad upali, da to radi kako treba.
Što se biosa tiče, sklon sam da ostavim fabrička podešavanja,
sem da kliknem na XPM.😂🤣😂

Poslednja izmena:
U međuvremenu sam skinuo hladnjak i malo odtegao (🤭) cpu frame, jer sam ga zategao dušmanski, kao i hladnjak, sad Corsair 6200 lagano prolazi testove na 6600 hz, 1.30v, 1.30v, SA 1.22v.
Ostaje da se poigram sa 6800hz i 7000hz.
Hvala Mali hoBiT na savetu za pretezanje hladnjaka, nisam znao da to utiče toliko

Naponi su i više nego dovoljni za 7200mhz.
Isti procesor, ram @7600mhz na asus z790 itx ploči, vdd/vddq držim na 1.44v, mem controller/vddqtx @1.35v, cpu sys agent 1.15v.

Proveri da nije kuler procesora isuviše stegnut, to sigurno ume da bude faktor. Contact frame takodje, ako ga koristiš - a trebalo bi. Ako si siguran u instalaciju procesora i hladnjaka, onda poteraj y-cruncher VT3 test i vidi na kojoj frekvenciji memorijski kontroler otkazuje. Ako počne da se javlja odmah preko 6200mhz - nisi imao sreće i apsolutno nije važno.
Šta se dešava kad se pretegne kuler ili CF pa zbog toga memorija koja bi inače radila na 7000mhz ne može preko 6000mhz?

Onako laicki deluje mi kao da se priblize provodnici u ploci (kompresuje se sve) pa dodje do (vece?) elektromagnetne interference izmedju njih. Moguce i da lupetam.

Gubi se integritet signala zbog fizičkog pritiska ILM-a/kontakt ram-a na ploču i/ili procesora na soket.

Ja koristim kontakt ram koji je stegnut toliko da stoji na mestu, jedva da sam primenio ikakvu silu prilikom zatezanja. Waterblock stežem unakrsno moment ključem do 0.5nm pa onda sve dotegnem za još 0.1nm,

Roman je i pokazao u video da se frame samo jedva prisrafi. A Malom hobitu radi bolje memorija izmedju ostalo sto ima ITX plocu koja je mnogo bolja od Hero.

@Shomi22 Na tom linku (koji je objavljen pre mesec dana) je pod "Update" napisano:
Screenshot 2024-07-16 201409.png

Akcenat na drugi paragraf: While the issue is potentially contributing to instability, it is not the root cause

@danilo989 Pročitao sam. Iako inače nisam imao problema sa stabilnošću, malopre sam apdejtovao bios. Za sad sve radi kako treba i sa ovim. Jedino što sam primetio (ili mi se čini) da pri pokretanju neke aplikacije, ili pri započinjanju downloada, ne skoči naglo temperatura CPU sa 31 (idle) na 55, par sekundi, pa se stabilizuje.🙂

Izgleda da se tu svi boje da "prevrnu kamen" jer mi moglo iskociti nesto sto ne bi zeleli da se vidi.

buildzoid je izbacio klip u trajanju sat vremena o kresovanju, tako da ocigledno ni on ne zna da namesti da radi kako treba kao eksperti sa bench foruma :)

Nazad
Vrh Dno