Šta je novo?

Intel 14th gen. LGA1700 "Raptor Lake Refresh"

Fora je što tu ne treba ništa nameštati, nego da normalno radi bez ičega.

Poslednja izmena:
Fora je što tu ne treba ništa nameštati, nego da normalno radi bez ičega.

pa tako je bilo za vreme PIII i C2D....e sad su napravili da ako hoćeš da ti radi kako treba ima da kupiš della
ili da visiš po forumima, ja sam za ovo drugo uvek!

Tako je bilo do pre par generacija tačnije, ti si daleko otišao. Do 12900K da kažemo da je radilo out of box.

Tako je bilo do pre par generacija tačnije, ti si daleko otišao. Do 12900K da kažemo da je radilo out of box.

...ovo sa pregrevanjem je počelo još od i9-7900x
do tada je bilo naučna fantastika nezamislivo da se to dogadja osim kod extremnog OC
...i traje evo sve do danas...poremećeni power 1 i power 2...
istovetna priča ista fora zaključno sa 14900 i to traje evo kolko već, 7 godina?

Nisam računao HEDT.

Ako je verovati ovima sa HWU (koliko god ih neki ovde ne voleli ;) ), izgleda da je Gigabyte podesio limite kako je Intel trazio (125/188 za baseline podesavanje), dok je Asus iskoristio Extreme preset (253/253) kao osnovni. Navodno ce svi tokom maja morati da objave nove BIOSe za sve ploce, koje pri tom po defaultu moraju biti setovane bas na ovo baseline podesavanje.

-Check CEP & TVB is enable
-Set Loadline cabration to extreme & IA AC & DC Loadline to 12
-Put ICCMax at 400 if you got a good enough cooling to handle it. 307 or 320 as the sweet spot, below 247 is possible for smaller cooler or for longevity however performance will drop
-drop half the E-cores clock ratios to 42x for an i9
-(Optionally)if you're paranoid, set the temperature limit to 90 Celsius this setting still needs ICCMax as well

Svejedno, procesori su degradiraju izgleda (informacije sa computex-a)

Jel ima neka preporucena RAM brzina za i5 14600k kao sto ima za AMD(tamo bese preko 6000 ili 6400 nema smisla zbog UCLK frekvencije)? Drugarica gleda da uzme pa ne znam da li da joj preporucim 6000MHz ili da doplati 20e za 6400MHz(ili mozda jos vise)

Može slobodno 6400 CL32, to je fin sweetspot za Intel a i generalno DDR5...
Može i 6800 CL34, vrlo verovatno bi radilo na XMP ali mislim da ne dobija puno a 6400 je sigurna varijanta.

Sve je to statisticka greska ili poeni u cb
Za gaming skoro nikakva dobit
Prezvakano xxxx

Mnogo mjauična situacija. Mnogo.

^ ja imam 14900k i apsolutno nemam ni jedan problem. Niti gaming niti moj posao.

ma preuvelicavaju ko sa 4090 rtx...sve jje to markeeting samo da se prica :D

^ tako je. Znam 15 ljudi sa 13900k i 14900k do sada niko ni jedan problem. Dizanje tenzije bez razloga.

Nije poenta da li vama radi ili ne, vec da ima dovoljno primera globalno gde ne radi kako treba. Kompanije koje imaju servere bazirane na 13/14th gen kazu da ima primetno vise nestabilnosti, u uslovima gde maticne ploce ne furaju OC profile po default-u.

^ 13900k i 14900k su namenjeni za gamere. Da bi se koristio za servere moraju da se optimiziju ili se dešavaju ove gluposti.

Mislis da Supermicro ploce imaju nasvirane profile za OC 14900k? Nemojmo se saliti, serverske W680 ploce prate Intel specifikacije u potpunosti.

ma preuvelicavaju ko sa 4090 rtx...sve jje to markeeting samo da se prica :D
preuvelicavaju velike profesionalne firme, za koje je Wendell rekao da su mu predstavnici rekli da ce ako im Intel privatno ne ponudi zadovojavajuce resenje, krenuti da indirektno javno stavljaju pritisak na Intel ?
^ 13900k i 14900k su namenjeni za gamere. Da bi se koristio za servere moraju da se optimiziju ili se dešavaju ove gluposti.
A zasto 9-12 nisu morali ?

^ Od 11 serije su morali, pre su procesori pravljeni da se radi OC a sada undervolt. Kao što si pričao oko nekih "spike" " sa 4090 pa do sada ja to nisam video ni jednom da je kartica povukla 2000w ni sa atx 2.0, 3.0... Zato bolje nemoj bespotrebno paliti vatru.

@danilo989 kad radi pod intelovim podešavanju koje nije OC 14900K ide u 100c za par sekundi sa 400w potrošnje.

@danilo989 kad radi pod intelovim podešavanju koje nije OC 14900K ide u 100c za par sekundi sa 400w potrošnje.
Dobro, cekaj sad, ako se vodimo tvojom tvrdnjom, ko je kriv? Intel koji daje specifikacije (TDP od 400W i 100°C) koje ne mogu svi primerci njihovih procesora da isprate ili neko drugi?

Problem u svemu ovome nije iskljucivo potrosnja i temperatura. Problem je i jacina struje, Voltage/frequency kriva koja nije optimalna za sve procesore (jerbo moraju da iscede svaki megaherc), voltage regulacija maticnih ploca koja nije optimalna za odredjena opterecenja (kresuje u Cinebench a ne u yCruncher npr). Neki ljudi su govorili kako ogranicavanje potrosnje na <253W resava probleme, ali nisu obratili paznju da taj TDP povlaci za sobom i drugacije ponasanje V/F krive i jacine struje koju procesor moze da koristi. I onda imas primere ljudi kojima ni ogranicavanje potrosnje ne resava probleme, vec moraju modifikovati druge parametre u BIOSu da iole bude stabilno. Pogledaj 2-3 videa od Buildzoid-a koji je detaljno eksperimentsao sa podesavanjima pa ce biti jasnije o cemu pricam.

^ ne moram ništa da gledam, davno sam napisao da se svaki 13900k i 14900k može srediti pa bio napušten od strane administracije. Jednostavno default podešavanja ne rade posao, kod mene 14900k ne pređe 82c u Cinebench R23 kroz 30min a baci 42.000+ poena. Zato izlazim iz rasprave jer ću opet biti kriv.

davno sam napisao da se svaki 13900k i 14900k može srediti
Poenta je da ne treba krajnji korisnik da sredjuje CPU, bilo temperaturu, potrosnju ili stabilnost. Ajde za temperature/potrosnju razumem da mozes od krajnjeg korisnika ocekivati da sredi po svojoj zelji, ali da ocekujes od njega da sredjuje probleme sa stabilnoscu niposto.
P.S. sve ovo sto smo pisali u prethodnih par postova se odnosilo na stabilnost, ne na ranije prepiske/prepiranje oko temperatura ;)

^ slažem se da krajnji korisnik ne treba ništa da radi kad kupi najbolje od jednog proizvođača ali ispadne da mora. Ono što sam pisao pre u 13-toj temi a odnosi se i na ovu da se optimizacijom dobije stabilnost, manja temperatura i potrošnja sa tim neće ni doći do degradacije procesora koja se desi kad procesor mesecima radi na 100c i ogromnoj potrošnji struje.

Koliko puta treba da prođemo kroz ovo isto?
Poenta je da uvaljuju poluproizvod i kraj.

Kad smo već kod 14 generacije, da postavim pitanje.
Ploča je Asus z790 Dark Hero, sa 12700KF procesorom i DDR5 Corsair (Hynix) 6200hz sam lagano namestio da ram radi na 7000hz, samo podesio voltažu rama na 1.41 (VDD i VDDQ), prolazio je sve testove, dva meseca je bilo sve kako treba.
U medjuvremenu sam nabavio 14700KF,
nema teorije da mi ram radi stabilno dalje od 6400hz, šta god mu radio, pozjamim Corsair 7200hz (Hynix), situacija još gora, jedva radi stabilno na 6400hz.
Odustao sam od mučenja, i ostavio Corsair 6200hz da radi na 6200hz, spustio voltažu na 1.20 (VDD i VDDQ), i CPU na 1.20, prošao je većinu znanih testova, radi jako stabilno i hladan je (CPU)
Da li neko ima savet, gde, šta i kako da probam da nateram bar ram od 7200hz da radi na 7000hz. IMC je 78, profil XMP I.
Nije mi zapelo da mora, ali me baš zanima gde grešim.
Nadam se da nisam promašio temu 🙂

Kad smo već kod 14 generacije, da postavim pitanje.
Ploča je Asus z790 Dark Hero, sa 12700KF procesorom i DDR5 Corsair (Hynix) 6200hz sam lagano namestio da ram radi na 7000hz, samo podesio voltažu rama na 1.41 (VDD i VDDQ), prolazio je sve testove, dva meseca je bilo sve kako treba.
U medjuvremenu sam nabavio 14700KF,
nema teorije da mi ram radi stabilno dalje od 6400hz, šta god mu radio, pozjamim Corsair 7200hz (Hynix), situacija još gora, jedva radi stabilno na 6400hz.
Odustao sam od mučenja, i ostavio Corsair 6200hz da radi na 6200hz, spustio voltažu na 1.20 (VDD i VDDQ), i CPU na 1.20, prošao je većinu znanih testova, radi jako stabilno i hladan je (CPU)
Da li neko ima savet, gde, šta i kako da probam da nateram bar ram od 7200hz da radi na 7000hz. IMC je 78, profil XMP I.
Nije mi zapelo da mora, ali me baš zanima gde grešim.
Nadam se da nisam promašio temu 🙂

Kažu da je teže naterati ploče sa 4 slota iznad 7k... koji je napon na imc-u(mem kontroler i vddq tx)? system agent ?

Nazad
Vrh Dno