Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Hisense je ovde nahvaljen bas za tu spoljasnju, da je jako tiha i na minusima.
Nema tu komplikacije, samo jos jedno crevo slicno odlivnom za kondenz i jos jedno dugme na daljinskom.

Hvala puno, onda ću vjerojatno ići sa tom opcijom. Htio sam Nordic, no ako su razlike minimalne kako ste naveli nema šta.
Hvala još jednom!

Kakvi su ovi "ulazni" modeli on/off Midea 12 za 40ak hiljada? Hladjenje prioritet, grejanje mozda par puta godisnje u prelaznom periodu

Losiji od invertera u istom cenovnom rangu.

Hisense je ovde nahvaljen bas za tu spoljasnju, da je jako tiha i na minusima.
Nema tu komplikacije, samo jos jedno crevo slicno odlivnom za kondenz i jos jedno dugme na daljinskom.
Nisam nikad imao priliku da ju vidim u praksi. Kad neko kaze i na minusima sta to znaci? Za mene nije minus na nekih primjera -5c ili -7c npr. Mislim da bi realno bilo na -15c reci dali grije dobro i dali je tiha. Mozda gresim ali kada neko uzima klimu za primarno grijanje onda mi je logicno da mora na tim minusima da radi. Ok, iskljucicemo primorska podrucija gdje su zime.... Ja recimo nisam naisao na klimu da od -10c pa jos nize bude besumna sem ako nije tipa Panasonic, Mitsubishi ili Daikin... I to ne neka srednja niza klasa, tako da se nezavaravamo da ako je marka na glasu da mora biti tiha na minusima.

Losiji od invertera u istom cenovnom rangu.
Imam preko drugara 20% rabat, 43 je cena mene izlazi ~35, ali suzen je izbor... Nisam siguran za tacan naziv modela. Videcu ima li nekog invertera u ponudi za te novce

Nisam nikad imao priliku da ju vidim u praksi. Kad neko kaze i na minusima sta to znaci? Za mene nije minus na nekih primjera -5c ili -7c npr. Mislim da bi realno bilo na -15c reci dali grije dobro i dali je tiha. Mozda gresim ali kada neko uzima klimu za primarno grijanje onda mi je logicno da mora na tim minusima da radi. Ok, iskljucicemo primorska podrucija gdje su zime.... Ja recimo nisam naisao na klimu da od -10c pa jos nize bude besumna sem ako nije tipa Panasonic, Mitsubishi ili Daikin... I to ne neka srednja niza klasa, tako da se nezavaravamo da ako je marka na glasu da mora biti tiha na minusima.
Pa to sto ti nemas iskustva sa mnogo klima, ne znaci da ne postoje druge klime koje lepo rade :)
Ja trenutno imam oko 20 inverter klima i imao sam preko 40 invertera, pa ne bih uzeo kao bitno to na sta sam ja naisao i u kojoj situaciji, mali je to uzorak.

Poslusaj Gree Amber Premium na -15c, prede kao na +7c, ne stresira se ni najmanje.
Prosle godine je islo oko -10c, ljudi su rekli da im je ta Hisense bila tiha, da nije imala vibracije, a ista je deklarisana na -22c.
Hisense i nije bas nesto na nekom glasu, klime se kod nas prodaju svega par godina...

U Beogradu ti recimo apsolutno ne treba klima koja je deklarisana na -25c, a takodje i druge klime koje su deklarisane na -15c, rade i na -25c(ima u staroj opstoj temi o klimama vise primera gde su ljudima najnormalnije radile i grejale na ispod -20c), samo budu dosta neefikasne i zato su u specifikaciji stavljene do -15c.
Svakoj klimi mozes dodati grejac tacne i da se nikada ne bojis tih ekstremnih minusa koji su u Beogradu recimo jednom u 50 godina i to jako kratko.
Svako za svoj predeo i svoj prostor mora videti kakav uredjaj mu je potreban.

Pozdrav , jel ima neko iskustva sa Vivax N desing-om , tacnije Vivax 12CH35AENI/I , vidim da je wifi ready i da ima grejace tacne kondezatora kao i grejac kompresora ali nisam nesto nasao vise o njoj napisano...

Pa to sto ti nemas iskustva sa mnogo klima, ne znaci da ne postoje druge klime koje lepo rade :)
Ja trenutno imam oko 20 inverter klima i imao sam preko 40 invertera, pa ne bih uzeo kao bitno to na sta sam ja naisao i u kojoj situaciji, mali je to uzorak.

Poslusaj Gree Amber Premium na -15c, prede kao na +7c, ne stresira se ni najmanje.
Prosle godine je islo oko -10c, ljudi su rekli da im je ta Hisense bila tiha, da nije imala vibracije, a ista je deklarisana na -22c.
Hisense i nije bas nesto na nekom glasu, klime se kod nas prodaju svega par godina...

U Beogradu ti recimo apsolutno ne treba klima koja je deklarisana na -25c, a takodje i druge klime koje su deklarisane na -15c, rade i na -25c(ima u staroj opstoj temi o klimama vise primera gde su ljudima najnormalnije radile i grejale na ispod -20c), samo budu dosta neefikasne i zato su u specifikaciji stavljene do -15c.
Svakoj klimi mozes dodati grejac tacne i da se nikada ne bojis tih ekstremnih minusa koji su u Beogradu recimo jednom u 50 godina i to jako kratko.
Svako za svoj predeo i svoj prostor mora videti kakav uredjaj mu je potreban.
Da iz tih razloga je i logicno pitanje usljedilo. Da npr, ugradjujem klime neni postavio takvo pitanje. Cesto sam naisao na dosta klima koje su vec na -7c neprihvatljive sa radom a deklarisane na -20c. Mozda nisu bucne za komsije ( ako je kuca ) ali "zuji" i trese. Ja sam tipican primjer lose srece a da sam naprimjer uzeo tu gree i da mi radi priblizno kao ova, sigurno nebi dao tolike pare na Mitsubishi.

Ljudi koji ugradjuju najmanje znaju kako klime rade. Moj cale je 30 godina drzao servis bele tehnike, ja mu prebacujem klimu sa grejanja na hladjenje, a majstori nijednu nisu gledali kako radi na minusu.
I ako su ugradili hiljade klima, ne znaju da ti kazu nista za modulaciju recimo, jer to prosto nije deo njihovog posla.

Da li je neko imao iskustva sa firmom "Coolsistem" iz Ozrenske 4, kakvi su im majstori, pitam zbog ugradnje? Hvala.

Pozdrav, ako moze neko da mi preporuci klimu pre svega za grejanje. Budzet do 70k, ali pozeljno je se potrosi manje para. U pitanju je dnevna sa trpezarijom oko 35 kvadrata na spratu kuce. 3 spoljna zida izolovana 10cm stiroporom, jedan je unutrasnji zid. Soba ispod je identicnog oblika, greje se na drva. Plafon je bez izolacije, samo blok i beton, a krov nije zatvoren jos uvek. Prosle zime sam pokusao da grejem sa ta pec 3.5kw, ali nije uspevala da zagreje kako treba.

Pozdrav, ako moze neko da mi preporuci klimu pre svega za grejanje. Budzet do 70k, ali pozeljno je se potrosi manje para. U pitanju je dnevna sa trpezarijom oko 35 kvadrata na spratu kuce. 3 spoljna zida izolovana 10cm stiroporom, jedan je unutrasnji zid. Soba ispod je identicnog oblika, greje se na drva. Plafon je bez izolacije, samo blok i beton, a krov nije zatvoren jos uvek. Prosle zime sam pokusao da grejem sa ta pec 3.5kw, ali nije uspevala da zagreje kako treba.
Hisense energy pro plus/nordic/energy x

Kakva je gree comfort clivia u odnosu na te hisense modele. Vidim da je ona po specifikacijama predvidjena da grejebi na -25°c, a cene su im slicne. I sta mislite za but, jel 12k dosta?

Ja bih pre isao na hisense za grejanje jer ima 4200W maksimalnu snagu grejanja u odnosu na 3800 kod gree-a i 10KG tezu spoljasnju jedinicu.

Zanima me šta uzeti od sledećih par komada pretežno za hlađenje?
Vivax acp-12ch35aehi
Vivax acp-12ch35aeri
Vivax acp-12ch35aexis
Hvala.

Zanima me šta uzeti od sledećih par komada pretežno za hlađenje?
Vivax acp-12ch35aehi
Vivax acp-12ch35aeri
Vivax acp-12ch35aexis
Hvala.
Aeri bi trebalo da je nesto visa klasa od aehi i aexi ali neka me neko ispravi ako gresim.

Nema tu visa-niza klasa, samo jaca-slabija i ova-ona funkcija. Meni je H serija interesantna zbog strujanja vazduha.

Ima li neko Midea Xtreme 12 i kako je zadovoljan?
Izuzetna klima ,za sada svaka preporuka.
Kakva je gree comfort clivia u odnosu na te hisense modele. Vidim da je ona po specifikacijama predvidjena da grejebi na -25°c, a cene su im slicne. I sta mislite za but, jel 12k dosta?
Sutra je sestra namesta pa cu blize da ti kazem .Ja kada sam kupovao birao sam izmedju nje i moje midee extreme,druge marke nisam ni gledao ,mozda ima nesto bolje.

Prilozi

• Screenshot_2024-07-02-15-38-29-012_com.viber.voip.jpg
    Screenshot_2024-07-02-15-38-29-012_com.viber.voip.jpg
    63.1 KB · Pregleda: 101
Super, jesi li koristio mideu tokom zime? Meni treba pre svega za grejanje pa mi je svako iskustvo i savet znacajan.

Neko skoro rece da mu klima uredjaj po vrucini, ima istu, ako ne i vecu potrosnju, nego na grejanju. E pa, pridruzujem mu se u racunu )
Juzna mi je strana, pa je veselo. Samo iznosim iskustva, ne zalim se nikako, sve mi je potaman.

Kontam da bi plus 35c bilo isto kao 0 do- 5 zimi po potrosnji, ako ste, da kazemo, juzno orjentisani.

Da, dobro je da nema defrosta, jel :)

Poslednja izmena:
Kod roditelja sam, imaju Vox inverter klimu, mislim da je 12ka.

U sobi je 24° i kada setuju klimu na 27°, klima duva jednako, ne smanjuje se kompresor.
Kako god da setuju, na 20 ili 27°, ona hladi pa hladi.

Grejanje radi ok, kad dodje do zeljene temperature, smiri se, slabije duva ali hladjenje ne reaguje na setovanu temp.

@Klapaucius
A kad postavis na 26 i ostavis da tako radi neko vreme, da li onda ohladi na 24 ili odrzava 26?
Neko skoro rece da mu klima uredjaj po vrucini, ima istu, ako ne i vecu potrosnju, nego na grejanju. E pa, pridruzujem mu se u racunu )
Juzna mi je strana, pa je veselo. Samo iznosim iskustva, ne zalim se nikako, sve mi je potaman.

Kontam da bi plus 35c bilo isto kao 0 do- 5 zimi po potrosnji, ako ste, da kazemo, juzno orjentisani.
Ista prica, zimi trosi na 5 stepeni spoljne kao leti na 30-35 spoljne sto je opet okej. Dao bih i duplo vise da ne sedim unutra na 30 stepeni.

Namestena danas ,radi lepo

Prilozi

• Screenshot_2024-07-06-15-37-04-011_com.miui.gallery.jpg
    Screenshot_2024-07-06-15-37-04-011_com.miui.gallery.jpg
    214.6 KB · Pregleda: 86
  • IMG_20240706_154140.jpg
    IMG_20240706_154140.jpg
    111.2 KB · Pregleda: 87
Nazad
Vrh Dno