Ne 50mm vec 24mm STM sto ce ti na kropu dati 35mm fov. Ako hoces da ucis kadriranje a ne da gubis vreme sa 75mm fov i mislis da nesto radis...Canon 50mm 1.8 EF II ili STM
"Ovaj" mu je dao vise korisnih saveta, dok ti nisi dao nijedan, i ne preprodajem mu nista.. Poslao sam mu linkove gde ima da kupi i sta da kupi, dakle ulozio sam napor da mu nadjem nesto.Covek ima, slovima i brojem, nula 0 iskustva u fotografiji, on tek treba da nauci osnovne stvari pa tek onda da vidi sta i kako dalje, mozda mu sve ne bude imalo taj feeling i vajb koji misli da ce imati. Dakle mora da nauci od tehnike fizickog koriscenja do fotografske tehnike osnovne barem. Moze da se lozi da hoce ovo ili ono da fotka, ali nista nece nauciti ako ne nauci da radi i sto je bitnija, da fotografski razmislja u 35-50mm rasponu, od kadriranja pa na dalje, a kadriranje se uci ceo zivot.
Zbunjujete coveka sa informacijama i namerama, koje su za njega u ovom trenutku irelevantne, na stranu sto ovaj sto preprodaje opremu hoce da radi biznis sa njim, sto zahteva i malo moderacije aj ajde...
Nece samo zenske, hoce sareno.... Fotografisao bih, klasicne fotke ono grad, priroda, automobile itd... Pored toga bih voleo da moze izbliza portret osobe da se fotografise.
Meni je u privatnom chetu rekao da hoce portete primarno jer devojka radi sminku, ne bitno..Nece samo zenske, hoce sareno.
Njegove reči "Ne 50mm vec 24mm STM sto ce ti na kropu dati 35mm fov. Ako hoces da ucis kadriranje a ne da gubis vreme sa 75mm fov i mislis da nesto radis..."Nezahvalno je da se preporuci bilo sta kad covek kaze da hoce jedno u pitanju a onda privatno kaze e hocu da fotkam nasminkane devojke, logicno da nece 24mm da koristi za to niti mu je covek rekao da sa 24mm radi portrete.
Za indoor fotkanje sminke gde mu devojka sigurno ima i fino svetlo zavrsava 60D + 50mm 1.8.
Za outdoor isti djavo.
Za sve ostalo - tu je MasterCard.
I nemojte da se bijete, ionako je iPhone najbolji sistem danasnjice.
/s
"Ovaj" mu je dao vise korisnih saveta, dok ti nisi dao nijedan... dakle solis pamet u prazno.
@Marti Misterija je u pravu za 50mm ili 35mm,
Priznaj da ti fali ta vrsta ludila!?Fali jos samo da se pojavi Talijan i opali po Nikonu![]()
Koji tačno koristan savet, da slika 24mm STM portete.. to je najveća budalashtina koju sam davno pročitao.Onog momenta kad procitah ignore, posegnuh za proverenom kombinacijom Presolol + Xalol da me umiri, tesko sam to primio, zaista.
Ali avaj, nervozni korisnik sa dve nule na kraju, nije sam sebi slucajno dao taj nick. jer nisam siguran jel su to nule ili cohones,..
Elem...
Moras da se odlucis jel jesam ili nisam dao koristan savet!? Doduse ne treba meni tvoje misljenje da znam jel jesam ili nisam, a veruj mi ni vecini ljudi ovde, dogvoljno dugo me poznaju. Hvala ti sto si me obavestio da su 35 i 50mm Dragan Stojkovic Piksi za portrete, kad samo procitam sa koliko drajva si napisao sve ove tvoje monologe, nekako mi malo tugica da se sad sa tobom raspravljam u fazonu "ciji je duzi", ali...
Kad sam poceo da ucim fotografiju, a bezmalo pre pola veka sam dobio svoj prvi filmas, ljudi su se ucili fotografiji sa rasponom 35-50mm. Postoji dobar razlog za to, a vidim po onim tvojim fotkama, da to nisi savladao i razumeo. Ne umem da kucam reci velikim slovima, to je bas trash, ali najlakse ce da nauci osnove kadriranja bilo cega ako pocne da uci kompoziciju od tog raspona. To je valjda opsta stvar u fotografiji kao umetnosti oko koje se necemo raspravljati, ili mozda hocemo u tvom slucaju!? Ukoliko ne nauci u normalnom podrucnu sta je kadar i kompozicija, nikad nista nece nauciti, bez obzira koje staklo uzme u ruke i ko ga nalozi da ce sad odmah da fotka portrete koje je video po netu a ne zna koje predznanje lezi iza.
Malo mi je neprijatno da odgovaram na sve ove tvoje budalastine, ali hvala ti sto si me stavio na ignore, bilo bi mi zao da nepotrebno uzbudjujem tvoju osetljivu i napacenu dusu pisanjem koje u sustini ne razumes.
PS - Jel se iskljucio iz rasprave, zna li se sta!? Vidim samo preti napustanjem zurke a i dalje mu picence u ruci i hebe sve po spisku di dzeju...
Dečko je napisao da hoće da slika portete IZBLIZA, jer mu se devojka bavi šminkanjem.. Drugi su preporučili 35mm ili 50mm.. jedan daje FOV 50mm drugi 75mm.Ne 50mm vec 24mm STM sto ce ti na kropu dati 35mm fov. Ako hoces da ucis kadriranje a ne da gubis vreme sa 75mm fov i mislis da nesto radis...
Nikonov 50mm 1.8G je optički napredniji i oštriji od 1.8 STM koji ima isti optički dizajn kao i stariji EF II, samo je ubačen drugi motor...U današnje vreme je barem lako da se na YT nadju kvalitetni testovi za objektive, pa bez problema može da se vidi kakav je recimo 50mm 1.8stm na crop ili FF telu, a za pare koje košta teško da može da nađe bilo šta slično u Nikon ili Canon taboru.
Tamron 17 50 i nije za preporuku.. Sigmu 17 50 bih mogao preporučiti, imao sam ih oba..![]()
Tamron svakako nije za preporuku ... Ne kažem da je loš optički.. Nego nema zvaničan servis u Srbiji.. moraš ga slati u Beč il Budimpeštu najbliže.. zaboravih. Sigma ima DS Stričević u BGu..Taj Tamron sa stabilizacijom je bio problematican i definitivno nije za preporuku.
Neko nešto reče o izvlačenju iz kontexta... qq lele duplih aršina.. Piše od 85mm do 200mm.....ali za portrete cepa 200-600mm minimum...![]()
O misteriozni čoveče... neznani junače... mudracu 7 svetova .. Canonove vere.. Piši vezano za temu, prestani se baviti samnom... valjda su to pravila grupe ?O prepodobni Koji Se Time Bavis, ja tebe ne mogu da stavim na ignore, propusticu nesto da naucim a i vera mi zabranjuje.
Sto se tice vadjenja iz konteksta, dragi moj Koji Se Time Bavis, ti si vec pokazao svoju vestinu u tome sa onim kao kvotovanjem.
Dakle budi musko, pritisni ignore!![]()
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari