Šta je novo?

Kupovina prvog DSLR-a?

Vidi odmah koliko te izadje punjac i baterija, ako uzimas zamensku samo Patona. Naravno i zaokruzi na 150e ako hoce da se cenjka covek, taman da pokrijes bateriju.

Ima palacinku za 70e na oglasima, samo da se odluci sta mu se vise fotka od onog sto je pomenuo, automobili i pejzaz ili devojke.

24mm i 50mm bi mu bila super budzet kombinacija ako moze da se protegne.

Ja sam na poslednjem cropu-u koji sam imao koristio sledecu STM kombinaciju 10-18mm, 24mm, 50mm i 55-250mm, svi kupljeni u mint stanju za oko 450e, a onda presao na FF i zadrzao 50mm STM i uzeo 24-105mm f4L IS. I dalje vise koristim 50 mm prime nego 24-105.

Ako ćeš slikati dominantno portete onda nema dileme, 50mm je tu najbolji na kropu...
Ako ideš na Nikon što je moja preporuka, on ima fantastičan 35mm 1.8G DX, koji čak i na FF radi na 1.8.
I ima 40mm 2.8G micro.. koji je isto jako zanimljiv, jer možeš slikat macro i 1:1 uvećanje od mrava i cveća, do porteta, pa do pejzaža.. Košta cca 120e i oštar je kao britva.

D7000 vredi max 120e brat bratu, 150e ako ćeš nekoga odalamiš za gornju cenu.

Preporučio bih ako već imaš 300e da se isprsiš za 240e D7200 koji sam ti poslao, nema AA filter i slike će biti znatno oštrije.. takođe velika poboljšanja u ISOu i Autofocusu..
Ako si baš ograničen za budžetom ni D3300 nije loš izbor.. nađi neki za 100 120e... Senzor je iz D7100 koliko znam, takođe bez AA filtera... Bolji je senzor od D7000, jedino što nema AF motor za starije objektive, ali sa obzirom da ćeš uzeti G seriju onda nemaš problema.. 40mm 2.8G, 35mm 1.8G, 50mm 1.8G.. 18-55mm VR koji košta 30e a radi odlično..

Poslednja izmena:
Covek ima, slovima i brojem, nula 0 iskustva u fotografiji, on tek treba da nauci osnovne stvari pa tek onda da vidi sta i kako dalje, mozda mu sve ne bude imalo taj feeling i vajb koji misli da ce imati. Dakle mora da nauci od tehnike fizickog koriscenja do fotografske tehnike osnovne barem. Moze da se lozi da hoce ovo ili ono da fotka, ali nista nece nauciti ako ne nauci da radi i sto je bitnija, da fotografski razmislja u 35-50mm rasponu, od kadriranja pa na dalje, a kadriranje se uci ceo zivot.
Zbunjujete coveka sa informacijama i namerama, koje su za njega u ovom trenutku irelevantne, na stranu sto ovaj sto preprodaje opremu hoce da radi biznis sa njim, sto zahteva i malo moderacije aj ajde...

Covek ima, slovima i brojem, nula 0 iskustva u fotografiji, on tek treba da nauci osnovne stvari pa tek onda da vidi sta i kako dalje, mozda mu sve ne bude imalo taj feeling i vajb koji misli da ce imati. Dakle mora da nauci od tehnike fizickog koriscenja do fotografske tehnike osnovne barem. Moze da se lozi da hoce ovo ili ono da fotka, ali nista nece nauciti ako ne nauci da radi i sto je bitnija, da fotografski razmislja u 35-50mm rasponu, od kadriranja pa na dalje, a kadriranje se uci ceo zivot.
Zbunjujete coveka sa informacijama i namerama, koje su za njega u ovom trenutku irelevantne, na stranu sto ovaj sto preprodaje opremu hoce da radi biznis sa njim, sto zahteva i malo moderacije aj ajde...
"Ovaj" mu je dao vise korisnih saveta, dok ti nisi dao nijedan, i ne preprodajem mu nista.. Poslao sam mu linkove gde ima da kupi i sta da kupi, dakle ulozio sam napor da mu nadjem nesto.
Koliko ima iskustva je irelevantno sa trazenjem BESTBUY opcije, ili ti da ne spiska pare u nesto sto NE VREDI, dakle solis pamet u prazno.
Dalje niko nema 0 iskustva u fotografiji ako je imao telefon, znam mnoge ljude koji cim su zamenili aparat telefonom pravili su bolje slike nego neko sa 10 20 godina svadbarenja, tako da ga ne treba spustati na nivo NULA.

TI si na ingore od sada kod mene, posto nista korisno nisi napisao, osim sto pokusavas da solis pamet i ispadnes pametan, a to u ovoj sferi nisi.
35 50mm raspon je qita za portete zbog distorzije - nikad nece imati pravi oblik glave sa tim, a tek sa 24mm, to je raspon za ULICU, i nema se sta uciti rasponu 35mm ako decka ZANIMA drugi RASPON fotografije, dakle postoji makro fotografija, fotografija telcima, portetna fotografija itd... 35mm je univerzalni RASPON za ULICU. Decko zeli da slika portete devojke - to je naglaseno da je primarno, tako da 24mm na kropu koji mu preporucujes ne ide NIKAKO na slike GLAVE, ni pod tackom RAZNO - jer ce slike biti za BACANJE, ne bih da pomislim na sta lice nos oci oblik glave i ostalo na 24mm u poredjenju sa 85 ili 105m

Necu dalje da se ukljucujem posto ima pametnih koji preporucuju 24mm za portete, pozdrav.

Poslednja izmena:
Nece samo zenske, hoce sareno.
Meni je u privatnom chetu rekao da hoce portete primarno jer devojka radi sminku, ne bitno..
24mm nije za izbliza portete svakako, to je za moderatore.. ko to savetuje .. osim ako nece da devojka baci aparat i objektivu u kantu kad vidi slike izoblicenog nosa i lica i da pita gde su te to savetovali ( na benchu 🤫🤫 :ROFLMAO: )

Auti se slikaju sa 200mm, tj sto duzim objektivom.. 24m ne nikako.. Najbolji pejzazi su slikani telcem vertikalno.. Najbolji fotograf pejzaza koga znam iz SRBIJE,
slika sve vertikalno sa 80 do 200mm, nesto stičuje nešto ne..
Pricati nekom da MORA fotografski primarno da razmislja od 35 do 50mm.. Tj unapred mu nametati SVOJ šablon fotografisanja.. je tako .. da nekažem šta. :rolleyes:

35 i 50 su allround objektivi, tj da nakačiš jedan i ne menjaš.. tj devojka za sve, ali ne ona PRAVA .. nego ona NAJLAKŠA !

Ne bitno.. Ja se iskljucujem, ima ovde onih koji sve znaju, cak i ono cime se primarno ne bave.. znaju bolje od onog ko se time bavi .. POZ iz teme :)

Poslednja izmena:
Nezahvalno je da se preporuci bilo sta kad covek kaze da hoce jedno u pitanju a onda privatno kaze e hocu da fotkam nasminkane devojke, logicno da nece 24mm da koristi za to niti mu je covek rekao da sa 24mm radi portrete.

Za indoor fotkanje sminke gde mu devojka sigurno ima i fino svetlo zavrsava 60D + 50mm 1.8.
Za outdoor isti djavo.

Za sve ostalo - tu je MasterCard.

I nemojte da se bijete, ionako je iPhone najbolji sistem danasnjice.

/s

Nezahvalno je da se preporuci bilo sta kad covek kaze da hoce jedno u pitanju a onda privatno kaze e hocu da fotkam nasminkane devojke, logicno da nece 24mm da koristi za to niti mu je covek rekao da sa 24mm radi portrete.

Za indoor fotkanje sminke gde mu devojka sigurno ima i fino svetlo zavrsava 60D + 50mm 1.8.
Za outdoor isti djavo.

Za sve ostalo - tu je MasterCard.

I nemojte da se bijete, ionako je iPhone najbolji sistem danasnjice.

/s
Njegove reči "Ne 50mm vec 24mm STM sto ce ti na kropu dati 35mm fov. Ako hoces da ucis kadriranje a ne da gubis vreme sa 75mm fov i mislis da nesto radis..."

Preporučio 24mm STM, jer će sa "50mm" gubiti vreme misleći da nešto radi... iako je napisao da će slikati portete devojke izbliza.. tako da ne znam kako mu nije preporučio ?!

Sa 50mm na kropu će gubiti vreme dakle ... Od toga što je naveo, kola porteti i pejzaži.. za sva 3 je bolji 75mm, pejzaže mora znati stičovat ali to je 10 sekundi u lajtrumu.

Ja sam kasnije preporučio 35mm 1.8G DX ili 40mm 2,8G Micro koji su bolji izbor od 24mm STM, 40mm 2.8G micro je svakako tu najzanimljiviji... jer daje mogućnosti i 1:1 makroa uz sve ostalo..
takođe oba objektiva su OPTIČKI DALEKO BOLJA od 24mm stm. 50mm sam naveo da uzme SAMO ako će primarno slikati portete devojke..

Isključujem se sada konačno, bez daljih replika... prepuštam dečka većim stručljacima :)

Poslednja izmena:
Onog momenta kad procitah ignore, posegnuh za proverenom kombinacijom Presolol + Xalol da me umiri, tesko sam to primio, zaista.
Ali avaj, nervozni korisnik sa dve nule na kraju, nije sam sebi slucajno dao taj nick. jer nisam siguran jel su to nule ili cohones,..
Elem...

"Ovaj" mu je dao vise korisnih saveta, dok ti nisi dao nijedan... dakle solis pamet u prazno.

@Marti Misterija je u pravu za 50mm ili 35mm,

Moras da se odlucis jel jesam ili nisam dao koristan savet!? Doduse ne treba meni tvoje misljenje da znam jel jesam ili nisam, a veruj mi ni vecini ljudi ovde, dogvoljno dugo me poznaju. Hvala ti sto si me obavestio da su 35 i 50mm Dragan Stojkovic Piksi za portrete, kad samo procitam sa koliko drajva si napisao sve ove tvoje monologe, nekako mi malo tugica da se sad sa tobom raspravljam u fazonu "ciji je duzi", ali...
Kad sam poceo da ucim fotografiju, a bezmalo pre pola veka sam dobio svoj prvi filmas, ljudi su se ucili fotografiji sa rasponom 35-50mm. Postoji dobar razlog za to, a vidim po onim tvojim fotkama, da to nisi savladao i razumeo. Ne umem da kucam reci velikim slovima, to je bas trash, ali najlakse ce da nauci osnove kadriranja bilo cega ako pocne da uci kompoziciju od tog raspona. To je valjda opsta stvar u fotografiji kao umetnosti oko koje se necemo raspravljati, ili mozda hocemo u tvom slucaju!? Ukoliko ne nauci u normalnom podrucnu sta je kadar i kompozicija, nikad nista nece nauciti, bez obzira koje staklo uzme u ruke i ko ga nalozi da ce sad odmah da fotka portrete koje je video po netu a ne zna koje predznanje lezi iza.
Malo mi je neprijatno da odgovaram na sve ove tvoje budalastine, ali hvala ti sto si me stavio na ignore, bilo bi mi zao da nepotrebno uzbudjujem tvoju osetljivu i napacenu dusu pisanjem koje u sustini ne razumes.

PS - Jel se iskljucio iz rasprave, zna li se sta!? Vidim samo preti napustanjem zurke a i dalje mu picence u ruci i hebe sve po spisku di dzeju...

Onog momenta kad procitah ignore, posegnuh za proverenom kombinacijom Presolol + Xalol da me umiri, tesko sam to primio, zaista.
Ali avaj, nervozni korisnik sa dve nule na kraju, nije sam sebi slucajno dao taj nick. jer nisam siguran jel su to nule ili cohones,..
Elem...

Moras da se odlucis jel jesam ili nisam dao koristan savet!? Doduse ne treba meni tvoje misljenje da znam jel jesam ili nisam, a veruj mi ni vecini ljudi ovde, dogvoljno dugo me poznaju. Hvala ti sto si me obavestio da su 35 i 50mm Dragan Stojkovic Piksi za portrete, kad samo procitam sa koliko drajva si napisao sve ove tvoje monologe, nekako mi malo tugica da se sad sa tobom raspravljam u fazonu "ciji je duzi", ali...
Kad sam poceo da ucim fotografiju, a bezmalo pre pola veka sam dobio svoj prvi filmas, ljudi su se ucili fotografiji sa rasponom 35-50mm. Postoji dobar razlog za to, a vidim po onim tvojim fotkama, da to nisi savladao i razumeo. Ne umem da kucam reci velikim slovima, to je bas trash, ali najlakse ce da nauci osnove kadriranja bilo cega ako pocne da uci kompoziciju od tog raspona. To je valjda opsta stvar u fotografiji kao umetnosti oko koje se necemo raspravljati, ili mozda hocemo u tvom slucaju!? Ukoliko ne nauci u normalnom podrucnu sta je kadar i kompozicija, nikad nista nece nauciti, bez obzira koje staklo uzme u ruke i ko ga nalozi da ce sad odmah da fotka portrete koje je video po netu a ne zna koje predznanje lezi iza.
Malo mi je neprijatno da odgovaram na sve ove tvoje budalastine, ali hvala ti sto si me stavio na ignore, bilo bi mi zao da nepotrebno uzbudjujem tvoju osetljivu i napacenu dusu pisanjem koje u sustini ne razumes.

PS - Jel se iskljucio iz rasprave, zna li se sta!? Vidim samo preti napustanjem zurke a i dalje mu picence u ruci i hebe sve po spisku di dzeju...
Koji tačno koristan savet, da slika 24mm STM portete.. to je najveća budalashtina koju sam davno pročitao.
35 1.8G DX i 50mm 1.8G su tu bili u priči..
I ne ni 35 ni 50mm nisu PIKSI za portete, već su QURAC. Da išta znaš o portetima to bi znao.. PIKSI za portete je 200mm i 135mm, 105mm i mooozda 85mm, ili ti najbolji i najrealniji oblik glave se postiže sa većom kompresijom - OSNOVNO ne znaš.. a nekoga nazivaš budalaštinom...

Jedini koji ništa ne razume o fotografiji SI TI, ali od EGA nikad ništa novo nečeš ni naučiti.. Diskutuješ sa nekim ko se time bavi, i postavljaš se iznad njega... odličje nekog ko nije zagrebao 2mm ispod zemlje ni o čemu. POZDRAV, šilji miška preko interneta .. ja se isključujem !

Decko, de kvotuj me gde sam ja napisao da fotka portrete sa 24 STM!?
Ajde iskljuci se vise i ne salji golubove preko tastature...

Ne 50mm vec 24mm STM sto ce ti na kropu dati 35mm fov. Ako hoces da ucis kadriranje a ne da gubis vreme sa 75mm fov i mislis da nesto radis...
Dečko je napisao da hoće da slika portete IZBLIZA, jer mu se devojka bavi šminkanjem.. Drugi su preporučili 35mm ili 50mm.. jedan daje FOV 50mm drugi 75mm.

TI si napisao ne 50mm, vec 24mm STM...

Koji je optički POD BROJ 1 - Optičko ĐUBRE i za Nikonov 35mm 1.8G DX i 50mm 1.8G DX i 40mm 2.8G DX micro koji sam preporučio.

POD BROJ 2 - Napisao si PIKSI za portete je 35mm i 50mm, toliko o tvom "portetskom" znaju .. dalja diskusija pada u vodu jer mi se ne diskutuje sa laicima, bilo koji ozbiljan portetaš radi sa MINIMUM 85mm, iako i ptice na grani znaju da je 135-200mm najidealnije za oblik glave .. samo marti ne zna :rolleyes: .. za njega je 24mm STM ili ti fov od 35mm DRAGAN STOJKOVIČ PIKSI za portete.. pridji dami i slikaj joj portet sa 35mm, čisto da vidim hoće li tražit keš za hiruršku intervenciju nosa i brisanje slike ODMAH ili SAD :ROFLMAO:

Ja moram da se poklonim tvom liku i delu, *** kad covek sretne superiornu fotograsfsku inteligenciju i znanje kao sto je tvoje, a uz to je jos jako dobar u vadjenju iz konteksta, samo mogu da zanemim i posegnem za jos gore navedenih lekova. A i ti bi trebao da uzmes svoje...
Izvini jos jednom sto sam se "stavio iznad tebe", tebe koji se time bavis!!!???
Neoprezno sa moje strane, iskreno izvinjenje tebi i drugima.
Hoce li da proradii taj ignore vec jednom?
:ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO:

U današnje vreme je barem lako da se na YT nadju kvalitetni testovi za objektive, pa bez problema može da se vidi kakav je recimo 50mm 1.8stm na crop ili FF telu, a za pare koje košta teško da može da nađe bilo šta slično u Nikon ili Canon taboru.
A možda je najbolje da za stotinak evra uzme ovo, objektiv u videu je testiran bas sa Canonom 60d.

Poslednja izmena:
U današnje vreme je barem lako da se na YT nadju kvalitetni testovi za objektive, pa bez problema može da se vidi kakav je recimo 50mm 1.8stm na crop ili FF telu, a za pare koje košta teško da može da nađe bilo šta slično u Nikon ili Canon taboru.
Nikonov 50mm 1.8G je optički napredniji i oštriji od 1.8 STM koji ima isti optički dizajn kao i stariji EF II, samo je ubačen drugi motor...

Po meni je Nikon 40mm 2.8G Micro DX jako zapostavljen objektiv .... i možda i najbolji izbor za dečka.
Košta tu kao 50mm, a daje zanimljive macro 1:1 mogućnosti, malko bolji raspon od 50mm za nekog ko ima samo 1 objektiv.. Uz to je kao svaki 1:1 macro žilet..

Tamron 17 50 i nije za preporuku.. Sigmu 17 50 bih mogao preporučiti, imao sam ih oba.. :)

Tamron 17 50 i nije za preporuku.. Sigmu 17 50 bih mogao preporučiti, imao sam ih oba.. :)

Ja sam imao sva tri, oba Tamrona, sa i bez stabilizacije i Sigmu sa stabilizacijom. Tamron bez stabilizacije sa klipa po oglasima ide 100-110e, Sigma sa stabilizacijom ide 200+ evra.

Taj Tamron sa stabilizacijom je bio problematican i definitivno nije za preporuku.

Taj Tamron sa stabilizacijom je bio problematican i definitivno nije za preporuku.
Tamron svakako nije za preporuku ... Ne kažem da je loš optički.. Nego nema zvaničan servis u Srbiji.. moraš ga slati u Beč il Budimpeštu najbliže.. zaboravih. Sigma ima DS Stričević u BGu..
Kvalitet izrade je lošiji.. 70% tih polovnih Tamrona je decentrirano, jer celu kontstrukciju drži svega par šrafića.. a kad se decentrira slika je blagi užas..
Imao sam i Sigmu 18 50 2.8 koja je bila mnogo robusnija i ne može se lako rasklimat, i za divno čudo bila britva na 2.8 :)
...ali za portrete cepa 200-600mm minimum... :ROFLMAO:
Neko nešto reče o izvlačenju iz kontexta... qq lele duplih aršina.. Piše od 85mm do 200mm..
Ako ćemo tvojom komparacijom, ako ja cepam portete sa 600mm.. onda ti cepaš sa fish eye 8mm :ROFLMAO:

Elem zamolio bih da me više ne pominješ, ti mene na ignore ja tebe i svima pesma.

Poslednja izmena:
Nema kod nas, da, slalo se negde pa cekas.

Imao sam 70-300 USD VC i falio mi je AF Tune da ga "usaglasim" sa telom, prodao sam ga na kraju nekom coveku koji je polomio svoj jer ga nisam nesto ni koristio.

O prepodobni Koji Se Time Bavis, ja tebe ne mogu da stavim na ignore, propusticu nesto da naucim a i vera mi zabranjuje. :eek:
Sto se tice vadjenja iz konteksta, dragi moj Koji Se Time Bavis, ti si vec pokazao svoju vestinu u tome sa onim kao kvotovanjem.
Dakle budi musko, pritisni ignore! :ROFLMAO:

O prepodobni Koji Se Time Bavis, ja tebe ne mogu da stavim na ignore, propusticu nesto da naucim a i vera mi zabranjuje. :eek:
Sto se tice vadjenja iz konteksta, dragi moj Koji Se Time Bavis, ti si vec pokazao svoju vestinu u tome sa onim kao kvotovanjem.
Dakle budi musko, pritisni ignore! :ROFLMAO:
O misteriozni čoveče... neznani junače... mudracu 7 svetova .. Canonove vere.. Piši vezano za temu, prestani se baviti samnom... valjda su to pravila grupe ?

Ja ništa nizam izlvacio iz kontexta, niti ikog omalovažavao i zamolio bih te da prestaneš - dečku sam davao iskrene savete, imam nekog iskustva.. skromnog za tvoju VELIČINU ali imam... potrudio se da mu nađem šta je valjano za te pare, poslao mu linkove TUĐIH oglasa u inbox aka uložio svoje vreme pretrage da mu skratim muku.. iscimao sam neke ljude koji preprodaju da li bi mogli dati po nabavnoj ceni, ne vidim da si ti išta slično uradio osim klinačkih pokušaja da ispadneš najpametniji. Nek se javi ako sam poslao ijedan moj oglas, sa omalovažavanjem i izvlačenjima iz kontexa si ti počeo... ali dobro svakom na čast.

Budi pametan, pritisni ignore - ne raspravljaj se sa .. tri tačke :)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno