Šta je novo?

Kupovina prvog DSLR-a?

Razumem ja sve to, dodavanje suma da bi docarali situaciju, dobili nekakav efekat no to je kontrolisano. Pitanje je kako upregniti i drzati pod kontrolom sum jer je u ovom slucaju to nekontrolisana pojava.

LR uklanja šum dobro, a svakako je za preporuku jer nema aplikacije koja bolje “razvija” RAW masovno. Ako te slike završavaju na rezoluciji ekrana, može baš jako dobro da izgleda. Ja sam Exit kao press slikao pre 16 godina sa Canon 40D, peglao slike, bile bombona. Mogu da probam da ih iskopam, to super izgleda.

Evo ovde ima na sajtu izvođača mojih slika, nađi samo Exit 2008:

Danas šta imate za slikanje je neuporedivo bolje.

Sve je to okej ali treba se spustiti na zemlju i komunicirati na nivou realnosti. Naravno da džaba tehničko savršenstvo ako je fotografija loša, ali važi i obrnuto - ako je fotografija dobra, "mane" poput šuma nemaju toliko efekta. Koncerti, street photo, sve gdje dodaje na atmosferi taj malo grungy ili retro look ne treba da razmišlja od šumu. Ali šum je ponekad razlika između upotrijebljive i neupotrijebljive fotografije u graničnim slučajevima, a s njima se srijećemo češće nego što očekujemo.

Pozdrav svima. Da li mozete da mi preporucite gde ocistiti senzor na a6500?
Duvaljka i ostalo vise ne pomaze. :) Koliko god pazio pri menjanju objekita, desilo se to da na samom senzoru imam dve tri mrlje koje su konstantne a ne znam, niti zelim sam to da cistim :)

Žena nosila u SS Digit, dobro odradili posao.

Da li postoji neki dobar polovan dslr fotoaparat za 100-200e? Ovo bi mi bio prvi fotoaparat i nisam ranije imao iskustva sa fotografijom.

Ispod Canon 550D, poželjno barem 600D ili 1200D nikako, a sve bolje idealno. Nikon barem D3200. Sony je pak za MILC bolje rešenje zbog objektiva ili adaptiranja i to makar a6000. Takođe i objektivi su ti pored tela dodatni trošak, a sve zavisi šta nameravaš da fotografišeš, mada poželjno je da obezbediš više opsega. Na primer, sa Canon 5D MK II uglavnom koristim 28-135mm za full frame jer mi pokriva skoro sve (na crop telima je puta 1.5 dakle 42-202.5mm). Kraća žižna daljina - široki ugao, kao enterijeri pa i pejzaži, dok srednje i više osim za portrete ka udaljenijim subjektima/objektima (aka zoom). To je to ukratko.

Video sam oglas za 210e Canon 650d i objektiv.
Razmisljam sada da uzmem bolji aparat sa manje dodatne opreme pa posle da kupujem postepeno? Fotografisao bih, klasicne fotke ono grad, priroda, automobile itd... Pored toga bih voleo da moze izbliza portret osobe da se fotografise.

Pazario sam sony ZV-E10 (nesto poput a6400 samo nema blica i viewfinder i jeftinije daleko).
Kit objektiv je katastrofa neoštar, tek na f8 ima oštrine i na losijem svjetlu beskoristan sa tim otvorom.
Kupio 50mm prime 1.8f i 55-210 i odusevljen sam sa oba.
Oduševio sam se kako dobro podnosi low light i nešto veći ISO. Pomoću lightruma i AI noise removal sa raw formata bez problema pegla ISO do 12000.
Bez noise removala podnosi solidno ISO do 6400

@suarezz
Razumem tvoju zelju ali za 200e kupiti telo i objektiv je nemoguce, odnosno moguce ali ces pri prvoj fotki biti blago receno razocaran. Moj savet je sakupi jos novca i onda kupi solidno telo i sto bolji objektiv.

@LukasP
Budimo realni ali fotkati sa ZV-E10 na iso 12000 , obraditi, ukloniti sum... ta fotka moze biti dobra samo za svoje kucne potrebe. Usudio bih se reci da je i iso 6400 neupotrebljivo i da ni jedan program ne moze to ispeglati...previse je tu izgubljenih detalja da bi se moglo popraviti.

@suarezz
Razumem tvoju zelju ali za 200e kupiti telo i objektiv je nemoguce, odnosno moguce ali ces pri prvoj fotki biti blago receno razocaran. Moj savet je sakupi jos novca i onda kupi solidno telo i sto bolji objektiv.

@LukasP
Budimo realni ali fotkati sa ZV-E10 na iso 12000 , obraditi, ukloniti sum... ta fotka moze biti dobra samo za svoje kucne potrebe. Usudio bih se reci da je i iso 6400 neupotrebljivo i da ni jedan program ne moze to ispeglati...previse je tu izgubljenih detalja da bi se moglo popraviti.
I mislio sam na hobi upotrebu i ekstremene situacije ali kačim sutra par primjera pa ces vidjeti

Šta znam, možda ne znam da koristim ali meni taj denoise u lightroom, kao i svaki drugi, topaz sam isto probao, samo umanji detalje i počne da liči na telefon foto.
Bolje mi detalji + noise, nego plastični izgled.

Čekamo par primera tvojih 🙂

Šta znam, možda ne znam da koristim ali meni taj denoise u lightroom, kao i svaki drugi, topaz sam isto probao, samo umanji detalje i počne da liči na telefon foto.
Bolje mi detalji + noise, nego plastični izgled.

Čekamo par primera tvojih 🙂
Topaz je ok u nekim primjerima, nekad bolje odradi a nekad losije. Ovo u LR i camera raw pluginu nije onaj klasicni sarpening i noise removal nego AI noise reduction. Radi samo sa raw fajlovima. Saljem skrinsote, fajlove bez edita i fajlove sa editom samo sa tim noise removal. Malo je reći da radi čuda a ne koristi (bar ne očigledno) neko generičko popunjavanje preko noisa, nikako ne izmjeni sliku niti doda nešto, već jednostavno ukloni noise...ovako kad napišem i meni zvuci nerealno

skrinšoti (ISO sa strane):
primjer 1 - 6400 ISO
1.jpg
primjer 1 sa noise removal
2a.jpg
primjer 2 - 8000 ISO bez obrade
2.jpg
primjer 2 sa noise removal
1a.jpg

evo link sa slikama bez i sa noise removala jer su prevelike datoteke da se okace ovdje

@LukasP
povlacim svoju prethodnu izjavu da taj iso moze ici samo za ekstremne potrebe, sa ovim noise removalom mislim da izgleda kao da je noise 400-800 max

primjer 1 sa noise removal
2a.jpg
Iskreno meni ova slika lici na generisanu pomocu AI. Mozda je do same teksture igracke, mozda je boja takva da AI malo pretera sa obradom, ali generalno smanji sum, to stoji. Treba da uporedis ovu sliku sa slikom sa dobrim osvetljenjem i niskim ISO pa ces videti da li ima razlike.

Uporedjivao sam, identicno je kao sa nizim iso. Slikao sam svoju djecu, glupo mi da saljem slike djece. Koristim ovu opciju dugo bar pola godine, testirana je dobro, znaci nema ni truna izmjene slike 100%

Iskreno, ispade da se sony e10 koji je crop, bolje bori sa sumom od a7xxx, ff tela. Uzmi ti to i fotkaj portret neke dame pri sijalicnom osvetljenju, posto je fotkano sa portretnim staklom za crop, a da je jedan deo glave subjekta u senci, pa pogledaj koliko je detalja izgubljeno recimo u kosi, tj uporedi istu sa istim portretom fotkano danju. Takodje uporedi i kozu, koja nakon peglanja izgleda ponegde plasticno, ponegde suvise da kazemo mrljavo.

Da li postoji neki dobar polovan dslr fotoaparat za 100-200e? Ovo bi mi bio prvi fotoaparat i nisam ranije imao iskustva sa fotografijom.
Zavisi šta želiš da fotkaš i koliko si spreman da se potrudiš oko fotke.
Ukoliko fotkaš u dobrom osvetljenju nemaš brige.. ukoliko planiraš dobre fotke i u mraku tu se zakomplikuje situacija :)

Za 180e bi mogao nabaviti Nikon D300 + 18-55mm VR .. VR će pomoći u mraku.. to je nešto univerzalno za pejzaže i fotkice.. oštar i kontrastan KIT objektiv.
Ili za malo više isti komplet samo sa D7000. ALI za mene kupovina aparata nema svrhu da bi se koristio sa KIT objektivom, to će dati slične ili tik bolje fotke od fona.

Sakupiš još 60e i kupiš 50mm 1.8D koji će ti pomeriti dupe kad vidiš portete i zamućenje pozadine.. ako tek prelaziš sa fona.. Ili malo više za 85mm 1.8D, 80 200mm 2.8D itd..

Ako si mislio samo na fotoaparat onda Nikon D700 možeš naći za 200e, ali će ti trebati bar još 60e za objektiv 50mm 1.8D :)

Ne slušaj ove koji misle da ne može da se fotka sa 200e,
sa aparatom od 30e sam napravio fotke koji bi oni mislili da su sa 1000e,
a imao sam kod sebe i aparate od više hiljada evra, nekolicina su koštali 6000 7000e i objektive od 1000e.. imam ih i sad... tako da ti odgovorno tvrdim da može.

Nikonom D200 koji sam platio 30e i 50mm 1.8D od 60e...
Porteti bruka, pejzaži bruka.. boje bruka.. Samo što radi dobro isključivo napolju u dobrom svetlu, unutra je već potreban blic.. Zato je i jeftin..

Takođe opcija može biti i nešto iz Sony NEX serije, na koji god jeftin da natrčiš, sa nekim KIT objektivom za pejzaže.. I kupiš M42 adapter i bocneš Helios 58mm F2, neki 135mm f2.8 200mm f4 i slično.. to su vintage manuleni objektivčići od po 20-40e iz doba filma sa adapterom... ali pomeriće ti mozak kakve portete možeš napravit sa time..

Elem ima opcija za foktanje - pare nisu problem, problem je želja.. Ako hoćeš da sve radi sam i da za 200e slikaš kao sa Ajfonom, a da slike budu 100x bolje - NEĆE MOĆI..

Poslednja izmena:
Zavisi šta želiš da fotkaš i koliko si spreman da se potrudiš oko fotke.
Ukoliko fotkaš u dobrom osvetljenju nemaš brige.. ukoliko planiraš dobre fotke i u mraku tu se zakomplikuje situacija :)

Za 180e bi mogao nabaviti Nikon D300 + 18-55mm VR .. VR će pomoći u mraku.. to je nešto univerzalno za pejzaže i fotkice.. oštar i kontrastan KIT objektiv.
Ili za malo više isti komplet samo sa D7000. ALI za mene kupovina aparata nema svrhu da bi se koristio sa KIT objektivom, to će dati slične ili tik bolje fotke od fona.

Sakupiš još 60e i kupiš 50mm 1.8D koji će ti pomeriti dupe kad vidiš portete i zamućenje pozadine.. ako tek prelaziš sa fona.. Ili malo više za 85mm 1.8D, 80 200mm 2.8D itd..

Ako si mislio samo na fotoaparat onda Nikon D700 možeš naći za 200e, ali će ti trebati bar još 60e za objektiv 50mm 1.8D :)

Ne slušaj ove koji misle da ne može da se fotka sa 200e,
sa aparatom od 30e sam napravio fotke koji bi oni mislili da su sa 1000e,
a imao sam kod sebe i aparate od više hiljada evra, nekolicina su koštali 6000 7000e i objektive od 1000e.. imam ih i sad... tako da ti odgovorno tvrdim da može.

Nikonom D200 koji sam platio 30e i 50mm 1.8D od 60e...
Porteti bruka, pejzaži bruka.. boje bruka.. Samo što radi dobro isključivo napolju u dobrom svetlu, unutra je već potreban blic.. Zato je i jeftin..

Takođe opcija može biti i nešto iz Sony NEX serije, na koji god jeftin da natrčiš, sa nekim KIT objektivom za pejzaže.. I kupiš M42 adapter i bocneš Helios 58mm F2, neki 135mm f2.8 200mm f4 i slično.. to su vintage manuleni objektivčići od po 20-40e iz doba filma sa adapterom... ali pomeriće ti mozak kakve portete možeš napravit sa time..

Elem ima opcija za foktanje - pare nisu problem, problem je želja.. Ako hoćeš da sve radi sam i da za 200e slikaš kao sa Ajfonom, a da slike budu 100x bolje - NEĆE MOĆI..
Evo ovo su npr moje fotkice objektivom koji košta 60e.. ima daleko boljih.. ali su za privatne .. pošto uglavnom slikam portete. Na koji god Nikon DSLR da ga nakačiš iste fotke bi radio, primer Nikon D300 sam sebi uzeo za 60e.. sa njim bi oduvao većinu nabedjenih stručnjaka sa aparatom od 2000e :) !
Priče da za 200e ne može da se slika i da ćeš se razočarati su od LAIKA, koji NE ZNAJU da SLIKAJU ...
Ne treba ti ISO 12800, 50mpx i telo od 1000e da bi napravio dobre fotke ... Ove fotke su aparatom od 10mpx .. bitan je OBJEKTIV i SLIKAR ! :)

Prilozi

• ALX_0642-2-2.jpg
    ALX_0642-2-2.jpg
    110.3 KB · Pregleda: 92
  • MAT_5857.jpg
    MAT_5857.jpg
    469.7 KB · Pregleda: 80
  • MAT_5871.jpg
    MAT_5871.jpg
    739.6 KB · Pregleda: 69
  • MAT_5899.jpg
    MAT_5899.jpg
    407.2 KB · Pregleda: 55
  • MAT_5917.jpg
    MAT_5917.jpg
    405.2 KB · Pregleda: 60
  • MAT_5925-2.jpg
    MAT_5925-2.jpg
    325.2 KB · Pregleda: 76
  • MAT_8795-Edit.jpg
    MAT_8795-Edit.jpg
    99.3 KB · Pregleda: 97
Poslednja izmena:
Iskreno, ispade da se sony e10 koji je crop, bolje bori sa sumom od a7xxx, ff tela. Uzmi ti to i fotkaj portret neke dame pri sijalicnom osvetljenju, posto je fotkano sa portretnim staklom za crop, a da je jedan deo glave subjekta u senci, pa pogledaj koliko je detalja izgubljeno recimo u kosi, tj uporedi istu sa istim portretom fotkano danju. Takodje uporedi i kozu, koja nakon peglanja izgleda ponegde plasticno, ponegde suvise da kazemo mrljavo.
Ode ti u krajnost sad sa tim sjenkama i čudima, pa nije a9 III od 5000e već zv e10 od 600e
Samo sam htio reći da ovaj aparat sa solidnim objekivom izvlači ekstra slikice, pogotovo za mene hobistu i amatera, a uz AI noise removal čini čuda i na većem iso

ISO 8000 unedit
111.jpg
ISO 8000 AI noise removal
asdd.jpg
poređenje
asdad.jpg
evo ovdje jpg iz aparata, znači bez edita uz neki picture profile koji sam nastimao da imam za jpg, kompresovana do maksimuma i smanjena malo da se moze okaciti, za iso 8000 meni je ovo top
DSC07814.jpg

Ode ti u krajnost sad sa tim sjenkama i čudima, pa nije a9 III od 5000e već zv e10 od 600e
Samo sam htio reći da ovaj aparat sa solidnim objekivom izvlači ekstra slikice, pogotovo za mene hobistu i amatera, a uz AI noise removal čini čuda i na većem iso

ISO 8000 unedit
Pogledajte prilog 448181
ISO 8000 AI noise removal
Pogledajte prilog 448182
poređenje
Pogledajte prilog 448183
evo ovdje jpg iz aparata, znači bez edita uz neki picture profile koji sam nastimao da imam za jpg, kompresovana do maksimuma i smanjena malo da se moze okaciti, za iso 8000 meni je ovo top
Pogledajte prilog 448185
Ljudi se opterećuju sa specifikacijama, tehničkim detaljima.. Do kojeg ISO može da ide bez šuma, koliko povlači iz podexponiranog.. koliko ovo koliko ono..

Suština je da dođe čovek sa film aparatom i prime objektivom koji je tehnički po specifikacijama QURAC za sve ovo i ODUVA VAŠE slike.. pa se zapitaj kako ?
Ukapirah menjajući aparate i ložeći se na tehničke detalje od lvl0 nivoa do naj- naj-najskupljeg nivoa... da je stvar u OBJEKTIVU i FOTOGRAFU.. lepši pogled na slici, ili osmeh.. bolje postavljeno prelamanje svetla tj bolja igra senki... bolja postavka boja koja prija očima... bolji izbor pozadine... bolja kompozicija... bolji momenat.. ZNAČI MNOGO VIŠE nego da li ima 1 megapixel više ili ne.. da li ima zrno šuma ili ne.. To su trivialne gluposti kojim se bavi slabi fotografi ! Kad vidiš dobru fotku i kažeš WAU to nije zbog ISO-a, to nije zbog superiornog povlačenja senki iz podexponiranog.. to nije zbog ultra oštrine.. :) Vidim fotku sa brdo šuma, ali prelep portet.. objektiv koji vrhunski crta a jeftin je.. film aparat koji na iso 400 baca šum... i ODUŠEVIM SE, vidim fotku sa Z9 i 85mm 1,2 kod drugog kvazi fotografa i kažem koje je ovo ****** od fotke..

Poslednja izmena:
Ljudi se opterećuju sa specifikacijama, tehničkim detaljima.. Do kojeg ISO može da ide bez šuma, koliko povlači iz podexponiranog.. koliko ovo koliko ono..

Suština je da dođe čovek sa film aparatom i prime objektivom koji je tehnički po specifikacijama QURAC za sve ovo i ODUVA VAŠE slike.. pa se zapitaj kako ?
Ukapirah menjajući aparate i ložeći se na tehničke detalje od lvl0 nivoa do naj- naj-najskupljeg nivoa... da je stvar u OBJEKTIVU i FOTOGRAFU.. lepši pogled na slici, ili osmeh.. bolje postavljeno prelamanje svetla tj bolja igra senki... bolja postavka boja koja prija očima... bolji izbor pozadine... bolja kompozicija... bolji momenat.. ZNAČI MNOGO VIŠE nego da li ima 1 megapixel više ili ne.. da li ima zrno šuma ili ne.. To su trivialne gluposti kojim se bavi slabi fotografi ! Kad vidiš dobru fotku i kažeš WAU to nije zbog ISO-a, to nije zbog superiornog povlačenja senki iz podexponiranog.. to nije zbog ultra oštrine.. :) Vidim fotku sa brdo šuma, ali prelep portet.. objektiv koji vrhunski crta a jeftin je.. film aparat koji na iso 400 baca šum... i ODUŠEVIM SE, vidim fotku sa Z9 i 85mm 1,2 kod drugog kvazi fotografa i kažem koje je ovo ****** od fotke..
Sve ovo sto si rekao stoji, dodavanje zrna u dokumentarnoj fotografiji je nesto sto istu i cini dokumentarnom i doprinosi prici koju pricamo kao i sve ono sto je namerno odradimo kako bi docarali tu pricu ili dali karakter je OK i pozeljno, te shodno tome, fotografiju ne cini ni taj objektiv kako kazes vec iskljucivo znanje fotografa. Ukoliko neko ima oko, viziju i znanje kako to odraditi, onda mu ne treba aparat vec telefon i zavrsen posao. Video sam na hiljade fotki nastale telefonom koje nisu fotografije vec umetnost. Da skratim. Ja ne vidim poentu preporucivati pocetniku telo sa adapterom i manuelcem. Naravno da moze napravoiti vrhunske fotografije sa time ali svrha teme je sve to takodje odraditi sa modernijom opremom uz sto manju cenu i manje truda. Stoji i to da ce uz vise truda i mucenja bolje nauciti fotografiju, ali zasto. Naucice on fotografiju i sa modernijim telom, malo sporije, ali naucice. Jednostavno svaka nova generacija aparata donosi jos laksi nacin kako doci do vrhunskih rezultata, pa zasto onda to ne koristiti jer olaksava posao.... Dakle kupovina starog tela i stakla, pocetnika ce verovatno razocarati i vrlo brzo ce mu to sakupljati prasinu. Da ce oduvati nekoga sa modernijom opremom, da hoce ali kroz jedno 5 god kada dobro nauci fotografiju.. Cilj je uzeti solidno telo i staklo i sam sebe oduseviti te dobiti elana za jos bolje i bolje a ne gledati vrhunske fotke i polako odustajati jer nece biti ni blizu, bar ne kao pocetnik. Sto se mene tice ja bih mu preporucio da sakupi jos novca i ukoliko ide na crop uzme jedan canon 80d i stakla 15-85mm i 50mm f/1.8 i ima da peva.

Sve ovo sto si rekao stoji, dodavanje zrna u dokumentarnoj fotografiji je nesto sto istu i cini dokumentarnom i doprinosi prici koju pricamo kao i sve ono sto je namerno odradimo kako bi docarali tu pricu ili dali karakter je OK i pozeljno, te shodno tome, fotografiju ne cini ni taj objektiv kako kazes vec iskljucivo znanje fotografa. Ukoliko neko ima oko, viziju i znanje kako to odraditi, onda mu ne treba aparat vec telefon i zavrsen posao. Video sam na hiljade fotki nastale telefonom koje nisu fotografije vec umetnost. Da skratim. Ja ne vidim poentu preporucivati pocetniku telo sa adapterom i manuelcem. Naravno da moze napravoiti vrhunske fotografije sa time ali svrha teme je sve to takodje odraditi sa modernijom opremom uz sto manju cenu i manje truda. Stoji i to da ce uz vise truda i mucenja bolje nauciti fotografiju, ali zasto. Naucice on fotografiju i sa modernijim telom, malo sporije, ali naucice. Jednostavno svaka nova generacija aparata donosi jos laksi nacin kako doci do vrhunskih rezultata, pa zasto onda to ne koristiti jer olaksava posao.... Dakle kupovina starog tela i stakla, pocetnika ce verovatno razocarati i vrlo brzo ce mu to sakupljati prasinu. Da ce oduvati nekoga sa modernijom opremom, da hoce ali kroz jedno 5 god kada dobro nauci fotografiju.. Cilj je uzeti solidno telo i staklo i sam sebe oduseviti te dobiti elana za jos bolje i bolje a ne gledati vrhunske fotke i polako odustajati jer nece biti ni blizu, bar ne kao pocetnik. Sto se mene tice ja bih mu preporucio da sakupi jos novca i ukoliko ide na crop uzme jedan canon 80d i stakla 15-85mm i 50mm f/1.8 i ima da peva.
Ja ne znam šta si ti hteo reći,
čovek ima budžet 200e što je sasvim dovoljno za početak.. cene su dosta pale. 80d je užasna kupovina jer košta cirka 500e.. Ja sam skoro drugaru prodao za 290e D750 sa novom zavesicom. Za 500e tek može uzet aždaju.. Nikon Z5 sam skoro prodao za 550e. Nikon D800 može uzet za 300e.. koji podere 80d kao zvečku.. itd

80D je dslr i radi na isti princip kao D700,D300, D7xx serija koje sam preporučio do 200e. Tako da učenje neće biti ništa lakše čak je ISTO,
niti će sa 80d i 50mm 1.8 biti bolje fotke nego sa D700+50mm 1.8D koji je full frame.

Preporučio sam i NEX npr 6 ili 7 koji su na nivou A6000, PIŠE - sa KIT objektivom za pejzaž i m42 adapterom za portete.. NE ZNAM ZAŠTO SI SAMO IZDVOJIO GDE PIŠE ADAPTER ?

Elem bavim se time tj foto-opremom,
proturio sam svaki dslr i mirorles i objektiv koji hoćeš zamislit. Ne može uzeti ništa bolje od onog što sam mu napisao - za te pare.

Poslednja izmena:
U suštini treba svako da proba što više stvari je u mogućnosti. Vidim dosta ljudi koji puknu relativno velike pare jer su negdje nešto pročitali pa kad shvate da to nije to krenu da rasprodaju. Pozajmite, probajte, pogledajte što više iskustava, bukvalno jedno test fotkanje će više reći od sve ove diskusije. Moja najbolja odluka u fotografiji je bila da prodam Canon opremu koju sam koristio maltene otkad sam uzeo prvi fotoaparat i probam Fuji. Shvatio sam odmah da je to to, da mi odgovara filozofija rada, ergonomija, objektivi, i bukvalno sam prestao da peepujem i drndam se sa RAW i softverima, manje više pucam JPEG i obrada je minimalna. Za moju dušu je to to. A uvijek imam mogućnost da idem u tehnikalije ako ima potrebe. Šum mi je omiljeni aspekt, sjajno mi izgleda pravo iz aparata, čak ga ne bih dirao ni na ISO6400. Meni recimo ništa ne fali portretu dečka postavljenom gore, i bez noise reduction.

U suštini treba svako da proba što više stvari je u mogućnosti. Vidim dosta ljudi koji puknu relativno velike pare jer su negdje nešto pročitali pa kad shvate da to nije to krenu da rasprodaju. Pozajmite, probajte, pogledajte što više iskustava, bukvalno jedno test fotkanje će više reći od sve ove diskusije. Moja najbolja odluka u fotografiji je bila da prodam Canon opremu koju sam koristio maltene otkad sam uzeo prvi fotoaparat i probam Fuji. Shvatio sam odmah da je to to, da mi odgovara filozofija rada, ergonomija, objektivi, i bukvalno sam prestao da peepujem i drndam se sa RAW i softverima, manje više pucam JPEG i obrada je minimalna. Za moju dušu je to to. A uvijek imam mogućnost da idem u tehnikalije ako ima potrebe. Šum mi je omiljeni aspekt, sjajno mi izgleda pravo iz aparata, čak ga ne bih dirao ni na ISO6400. Meni recimo ništa ne fali portretu dečka postavljenom gore, i bez noise reduction.
Imao sam FUJI-je.. Meni nije legao.. XT1 mi ima najlepše boje od svih tih krop mirorles aparatića.. ali je kvarljiv, ovde nema servisa.. objektivi nerealno skupi, kvalitet izrade dugmiča loš.. onako je osetljiv pipav.. a ja ne volim da mazim aparat.. :rolleyes::) Što se tiče šuma to mi ne predstavlja problem.. uvek imam stabilizaciju u telu.. Eto to mi je najveći upgrejd u odnosu na DSLR.. što ne moram dizat ISO uopšte napsram 5 osa stabilizacije i blende f1.4 ili f2 na full frame-u :)

Ja volim kompaktne - X-E1 i X-E3 koji sad koristim. Uopšte ih ne mazim, nisam imao problema. Objektivi uglavnom vrijede svaku paru ali ih ne možeš naći na svakom koraku kod nas kao što možeš za C i N, pa su i cijene takve. Ako se posreći može i fino da se prođe. Uglavnom se ne opterećujem jer uglavnom fotografišem isključivo za svoju dušu i nemam potrebu za IBISom itd. Ako i dalje budu održavali E seriju, imaće kupca. :)

@Matija00
Vidis, nista ti ne sporim, medjutim ono sto si napisao ispada da samo okines i sve bajno a niko ne govori da iza tog tela koje je neka mnogo skuplja oduvalo stoji fotograf sa stazom i da je taj rezultat pre nego je negde objavljen prosao obradu itd. itd. Jednostavno on kao pocetnik ce to tako shvatiti iz tvog pisanja i nakon kupovine istog najblaze receno bice razocaran. Ja samo tvrdim da sa tom cifrom od 200e, sta god kupio on kao pocetnik nece biti zadovoljan.

@Roy Fokker
Ista prica, pored moja dva canona sa kojima se igra cerka, fotka neke zezalice sa drugaricama, presao ima vec 2-3 meseca na fuji. Savrseno mi legao x-t3 i verovatno cu uzeti jos jedno telo za putovanja, manje. O objektivima je nepotrebno govoriti...jesu skupa ali vrede svaku paru.

@Matija00
Vidis, nista ti ne sporim, medjutim ono sto si napisao ispada da samo okines i sve bajno a niko ne govori da iza tog tela koje je neka mnogo skuplja oduvalo stoji fotograf sa stazom i da je taj rezultat pre nego je negde objavljen prosao obradu itd. itd. Jednostavno on kao pocetnik ce to tako shvatiti iz tvog pisanja i nakon kupovine istog najblaze receno bice razocaran. Ja samo tvrdim da sa tom cifrom od 200e, sta god kupio on kao pocetnik nece biti zadovoljan.

@Roy Fokker
Ista prica, pored moja dva canona sa kojima se igra cerka, fotka neke zezalice sa drugaricama, presao ima vec 2-3 meseca na fuji. Savrseno mi legao x-t3 i verovatno cu uzeti jos jedno telo za putovanja, manje. O objektivima je nepotrebno govoriti...jesu skupa ali vrede svaku paru.
Sad me već ljutiš brate.. :rolleyes: :ROFLMAO: Ja to ni nisam napisao, opet pišeš koješta koje nisu iz mojih usta.. Pa majku mu staru napisao sam gore VELIKIM SLOVIMA upravo TO.. citiraću:
"Elem ima opcija za foktanje - pare nisu problem, problem je želja.. Ako hoćeš da sve radi sam i da za 200e slikaš kao sa Ajfonom, a da slike budu 100x bolje - NEĆE MOĆI.."
" Ne treba ti ISO 12800, 50mpx i telo od 1000e da bi napravio dobre fotke ... Ove fotke su aparatom od 10mpx .. bitan je OBJEKTIV i SLIKAR ! :) "

Poslednja izmena:
Bitan je slikar, a ovamo pričaju "objektiv crta". Pa je li slikar ili objektiv? :D

Bitan je slikar, a ovamo pričaju "objektiv crta". Pa je li slikar ili objektiv? :D
I slikar i objektiv !
Kao što se od govana ne pravi pita.. Dobar objektiv možeš stavit na najjeftiniji aparat i dobit extra sliku, loš objektiv možeš staviti na najskuplji aparat i dobiti qrac.
Ako ne razumeš šta znači termin "crta" na objektivu onda ebg... da ne objašnjavam..

Elem postoji jedna stvar koja deli objektiv od 500e i objektiv od 3000e.. a nije oštrina.. Recimo jedan snimatelj koji je ovde na Balkanu br1 - snimao Senke nad Balkanom i sve te pizdarije... mi je to lepo objasnio.. postoji objektiv za snimanje koji košta 30k eura, ali kad prikazuješ kadar tj sliku on "crta" treću dimenziju, kuća iza kuće izgleda stvarno.. onaj objektiv od 1000e ih napravi da izgledaju ravno kao ploča tj 2D.. Ovde kvazi stručnjaci 3D povezuju sa bokehom ali to nije to...

Poslednja izmena:
@suarezz Ja bih na tvom mestu kupio 5D Classic i 50mm 1.8 za sve pare.
Trebalo bi da može da se uklopi u budžet, a za koju godinu ćeš moći da ga prodaš hipsterima i za veće pare. :)

Vrh Dno