Šta je novo?

Kupovina prvog DSLR-a?

Torba se nikada ne kupuje na slepo. Poneses opremu pa u radnju i probas sa svojom opremom. Racunaj da se neces zaustaviti na tom jednom objektivu, znaci unapred misli na mesto za sledeca stakla. Navlaka je navlaka ako smem da primetim. U zivotu nisam 2x stavio navlaku, jednostavno neces u monsunske dzungle da fotkas.
Razmisljam i o sledecim objektivima, ali ne bih onda sve to trpao u torbu koju nosim na ramenu. Ako budem imao dosta opreme, verujem da mi je onda ranac bolja opcija?
Sto se tice navlake, bolje da je tu nego da je nema. Bas zbog gore pomenute situacije :D

Torbe i ranchevi se ne iskljucuju, imam ih po nekoliko od svake vrste, u zavisnosti od toga sta se fotka...
Mislim da smo sada vec debelo off topic...
@Roy Fokker - pozdravio te brat Venders... ;)

Ne zaleci se odmah na te skuplje torbe, uzmi nesto povoljnije sa oglasa, stekaj pare za objektive.

Drugo, ranac ti nece uvek biti pogodan za vucaranje jer - tezina - tako da ces eventualno da imas potrebu i za rancem i za nekom manjom torbom.

Fokus su ti objektivi, skupi rancevi i torbe su samo magnet za brze prste, ne zaboravi to.

Usao sam na gigatron pa sam video da su ove torbe medju jeftinijima. Vidim sad da moze jos jeftinije. Videcu da uzmem neku za 2-3k.

Ok su to torbe ali su cene na novo u tim vecim a i specijalizovanim radnjama takve da dodas jos malo i kupis npr famoznu palacinku 24mm :)

Inace ima svacega na oglasima, odustanu ljudi od fotografije pa se ratosiljaju opreme za relativno male pare - tad se najlepse kupuje.

Moj predlog ti je da udjes i u grupu Foto Berza na FB i da i tamo pratis oglase, imas i pretragu pa kucaj nazive ovih brendova, imas sigurno x puta bolje ponude za manje para nego na novo u Gigatronu.

Da ne idemo u off vise - batali pratecu opremu na novo sem eventualno SD kartica i baterija - ne isplati se.

A neki mrav, devojka?
Daj neki utisak. Je l' bolje od telefona?
Da na forumu fotografija najaktivija tema ne bude 'video nadzor' 😑

Ovo su medju prvim fotografijama koje sam okinuo kada je stigao objektiv.
U RAW-u su malo tamnije i bolje po meni fotografije.
Svidja mi se i taj DOF, ali sam ovde na ovim fotkama preterao. Pretpostavljam da samo treba da dignem otvor blende za manje zamucenje?
Vec mi se svidjaju fotografije, jos da naucim da fotkam i bice super :)

Prilozi

• IMG_3555.jpg
    IMG_3555.jpg
    177.9 KB · Pregleda: 98
  • IMG_3557.jpg
    IMG_3557.jpg
    198.7 KB · Pregleda: 95
Jel ima neka alternativa knjizi na jutjubu? Neki kanal za preporuku?

Praksuj se i fotkaj. Teraj program pa posle na S, A i manuelno. Sve dolazi u obzir. Fotografski manir je najpre vezan za kompoziciju pa tek onda kadriranje, dok je u videografiji ono preče. Počni od štapa i kanapa poput kutije presvučene čaršafom u čijem središtu visi sijalično grlo i svašta nešto pa lako ćeš posle dalje da ulažeš u bolju opremu.

Problem je do mene, ne do knjige. Jel imas onda neku knjigu za preporuku?

Kupio bih prvi DSLR da se malo ucim i zanimam se.
Budzet recimo do 250e maksimalno, jer ipak je prvi pa da vidimo da li ce me drzati :D
Slikao bih najvise street style fotografije, landscape malo a portrete i ljude ne.
Vidim spominje se Canon D5100, ima ga za oko 200e sa raznim izborima objektiva u koje se ne razumem bas najbolje.
18-105mm VR
Tamron 70-300mm
Koji je bolji od ova dva za ovo sto meni treba npr?
Imam honor magic6 pro koji pravi bas lepe fotke pa ne znam koliko vredi da uzimam neke od ovih najjeftinijih kamera, da li ce fotke biti bolje i koliko?
Ako je laicko pitanje previse, to je zato sto sam bas laik za foto opremu :(

To je Nikon, ne Canon. Ako ideš da bude bolje od telefona, zavisno od okolnosti možeš poprilično da se razočaraš u senzor iz 2011.

Istina je negde između, a u vezi s tim, predložio bih da razmotriš i neki MILC poput Sony a6000. Mada za nešto više novca naći ćeš a6300, koga koristim od 2016. i za mene je nezamenljiv, ali ja se bavim videografijom i snimam na Slog3. Može i da se fotka sa uključenim profilima boja, te to je neka druga priča kada je reč o ulaznom materijalu i šta se dobija u postprodukciji.

To je Nikon, ne Canon
Pardon, od silnog guglanja sam permutovao :D
Ako ideš da bude bolje od telefona, zavisno od okolnosti možeš poprilično da se razočaraš u senzor iz 2011.
To je bas ono sto zelim da cujem, voleo bih ipak da ako dajem novac na to da znam da ce me oduseviti i da ce biti bolje nego pro mod na kameri telefona.
MILC poput Sony a6000
Izgleda lepo ali kosta otprilike duplo vise od DSLRa.
Da li vredi doplate ako me video apsolutno ne zanima?

Voleo bih ipak da ako dajem novac na to da znam da ce me oduseviti i da ce biti bolje nego pro mod na kameri telefona.
Za bokeh onda juriš objektiv sa manjom f vrednošću, telo tu ne igra značajnu ulogu. Popularna je Canon 50mm f1.8 zbog povoljnije cene, ali ta pedesetica ti neće dati taj wow efekat i makar bez 1.4 to jednostavno nije to. Ken Rockwell ima solidne recenzije za objektive pa možeš kod njega da pogledaš sve hronološki i tražiš ih po oglasima.

Fotografije pravi fotograf. Čime te telefon ograničava? Šta želiš da dobiješ prelaskom na dslr? Brzinu? Kontrolu? DoF? Nešto drugo? DSLR ti daje kontrolu, ali ti moraš da znaš šta hoćeš, neće aparat star 10-15 godina napraviti bolju fotku od novijeg telefona sam od sebe.

Čudno mi je kako ljudi često krenu u priču od DSLRu a da nisu ni imali prilike da isprobaju kod nekog. Tu bi sve bilo jasnije za tipa pola sata nego ne znam kakve naše preporuke.

Imam i tu opciju da probam kod drugara Canon 6D pa cu sigurno i to uraditi kad bude on mogao ali voleo bih da cujem i misljenja vas koji se razumete u materiju.

Fotografije pravi fotograf. Čime te telefon ograničava? Šta želiš da dobiješ prelaskom na dslr?
Jasno je meni to da je daleko bitnija kreativnost od same opreme.
Zelim da dobijem tu kontrolu i da naucim vise o fotografiji kroz to iskustvo u koriscenju aparata.
U poslednje vreme dosta fotka telefonom i igram se u lightroom-u pa otuda i zainteresovanost.
Voleo bih da ti podignem na neki visi nivo.

Ako to ne moze da se odradi sa 200-250e pocetnog ulaganja nije problem sacekati malo i uloziti 500-600e ako vredi i ako pravi razliku.

Zato kažem ako imaš mogućnost uzmi i probaj, jer svi smo sto puta gledali priču gdje se neko naoruža opremom, ponekad i dosta skupom, i na kraju odmah skapira da mu ne odgovara ili ne ide, pa sve ide na doboš.

Definitivno cu poslusati savet i kroz nekoliko dana probati kod drugara aparat pa cemo videti kako i sta dalje.
Hvala!

@tablet_fan Uclani se u FB grupu Foto-berza, tamo ljudi prodaju gomilu opreme i svasta moze da se nadje.
Pre toga najbolje je da probas 6D jer ti je licno iskustvo najdragocenije, pogotovo ce ti znaciti da vidis Full Frame fajl naspram tog sa telefona.
Dobro istrazi i na netu, pogledaj malo razliku izmedju DSLR i MILC.

Objektivi i svetlo su ti dragoceniji od tela. :)

(kazem ja koji prodajem funkcionalno telo da bih uzeo drugo koje mi u sustini ne treba :LOL: )

Nazad
Vrh Dno