Šta je novo?

iPad - opšta diskusija

Ne bi trebalo da obara ako ga protok zadovoljava.

Meni obara uvek i na ios-u i na Android box-u. Verovatno je do oscilacije neta. Mogu da podesim kako god, uvek je isto. Gledam nešto, treba mi €700+ da se apdejtujem na novi ipad plus olovku. Trenutno ništa posebno ne donosi nova olovka za moje potrebe i dok ne predstave šta podrazumevaju pod AI capabilities mislim da ću ostati na mom m1. Nešto me i mrzi da se cimam za ništa posebno. Verovatno će ipad os 18 doneti nešto novo.

Šta će da donese novo?

Možda IOS 28 donese nešto primetno, od 14 je isti đavo, koliko mi je Apple primarni uređaj.

Trenutno imam Apple iPad 9.7" (6th generation).
Nesto me sad golica da li ga zamenim za neki noviji :sneaky:

Da li ici na ovaj najnoviji ili bolje da gledam nesto starije, tipa M1/2?

Inace koristim ovu olovku, nisam nikad koristio apple pencil, ali meni ova radi sve ok. Ne koristim je za nesto profi, ali za notes radi super.

iPad Pro M1 polovan ako iskoci, po nekoj ok ceni. Ako ga bas koristis dosta, i imas love na pretek, nema razloga da se ne ide na najnoviji (ako si van drzave ili imas nekog da ti kupi).

Trajace ti tableti po pola decenije bez ikakvog problema.

Može li se nekako namestiti Gboard za Ipad, da prikazuje sve naše karaktere na latiničnoj tastaturi ( kao što prikazuje na androidu). Ovako je puna tastatura samo kada se izabere ćirilica a latinična ne prikazuje Č, Ć, Ž,Š, Đ, već mora posebno da se bira svaki iz podmenija. Microsoft Swift tastatura ima normalno sva slova , ali je problem sa mikrofonom jer ne prepoznaje konverziju glasa u tekst na srpskom, što gboard radi sjajno.

Evo i ja da se pohvalim da sam konačno postao ponosni vlasnik Ipad Pro 11 m4 (standardna varijanta od 256 gb) :) ! Uređaj zaista izgleda elegantno i lagano sa istančanim ivicama i malom debljinom uređaja. Ekran je poništio sve moje strahove u vezi istog. Više sam nego zadovoljan sa njim. Pravo je zadovoljstvo čitati knjige i stripove na njemu. Uzeo sam i PRO Pencil i prosto mi je nevjerovatno koliko je ugodno i "realistično" raditi sa njom. Inače, nisam imao prethodno iskustvo sa olovkama za tablet uređaje. Ono što mi se čini kao nešto što bi moralo biti bolje, jeste baterija na Ipad-u. Nisam siguran da je uopšte trajnija od Ipada iz 2012 godine kog sam imao priliku daaavno da koristim.

Molio bih samo da mi neko kaže koju aplikaciju da koristim za čitanje knjiga a da sa njom mogu prilagodjavati boju pozadine (da bude malo braon, margine, veličinu slova...). Koristim trenutno standardnu Book app i ta podešavanja ne mogu da nađem.

Kada otvoriš knjigu imaš dole kod broja stranice neku ikonicu i tu poneko podešavanje za font i pozadinu.
Nisam koristio neke druge app jer čitam uglavnom na ebook.

Može li se nekako namestiti Gboard za Ipad, da prikazuje sve naše karaktere na latiničnoj tastaturi ( kao što prikazuje na androidu). Ovako je puna tastatura samo kada se izabere ćirilica a latinična ne prikazuje Č, Ć, Ž,Š, Đ, već mora posebno da se bira svaki iz podmenija. Microsoft Swift tastatura ima normalno sva slova , ali je problem sa mikrofonom jer ne prepoznaje konverziju glasa u tekst na srpskom, što gboard radi sjajno.
Brže je za kucanje bez kad se malo uštosiš, pošto ćeš najviše da kucaš vertikalno.

Cerkica je izrazila zelju za ipadom, licno mislim da ima smisla uzeti tablet koji ce koristiti 5+ godina, pa sad krecem polako u istrazivanje. Apple mi je oduvek bio precrtan, tako da blage veze nemam sta je sta. Vidim da je trenutno aktuelno ipad 9th i 10th gen i ipad air modeli. Pro ne spominjem jer je potpuno nepotrebno. Generalni use case je crtanje i generalna multimedija, ogrbacu se i ja kad idem na put da ponesem za filmove.
Cene po kp su okvirno 9 300ak, 10 400ak i air m1 oko 550e. Pricam o modelima od 64GB. Pretpostavljam da je to dovoljno, ili se varam?
Koliko donosi svaki od modela u odnosu jedan na drugi, za svaki je doplata 30ak posto. Treba li da obratim paznju na nesto posebno? Napominjem potpuni sam laik za apple, nisam u zivotu koristio uredjaje duze od 10 minuta...

Meni je za sestričinu bilo prvo da joj uzmem 9th. Malo se odvojilo više para pa sam joj ipak uzeo 10th.
Prednosti su noviji hardver, estetika, ekran, postavka zvučnika (meni recimo, prilično bitna stavka za multimediju). Probao sam i 9th, nije to nešto sporije niti lošije za tu neku uobičajenu upotrebu ali se baš vidi da je prethodna generacija.
Air mi je ostao za neku sledeću, ozbiljniju kupovinu kada bude trebalo. Možda čak bude to i pro verzija, ima i to svoje prednosti. Ovo je nekako meni lično najviše odgovaralo u smislu potreba i finansijskih mogućnosti.
Pogledaj malo na youtube ovaj vs onaj :) cinculirali su ljudi detaljno.
Računaj i da je original olovka stavka od sto evrića. I tu imaš malo koja sa čim i kako. Taj deo su bezveze zakomplikovali. Npr. za 10th ide usb-c olovka koja nema osetljivost na pritisak ili prva generacija olovke koja ima, ali moraš da koristiš adapter za punjenje i prvo povezivanje.
U principu, bilo koji da uzmeš, nema neke greške. 3 dolara mesečno je Aplle care plus. Svi su brzi kao munje, ne baguju, ne usporavaju...
Jedino kod memorije je problematično ako je napuniš. Zato sam i uzeo 10th, jer ima usb-c port i možeš neki eksterni ssd ili fleš da koristiš. Mana je što su limitirali port na USB 2.0 brzinu pa nije za neke ogromne fajlove tipa milion gigabajta, ali za normalnu upotrebu nema nekih problema. Naravno, bolje bi bilo da je USB 3.0 ali to je već Air.
Druga opcija je doplata za iCloud, startno imaš besplatno 50GB, 3 dolara mesečno je 200GB.

I meni je 10th izgledao kao najbolji izbor u ovom slucaju. Pretpostavljam da ima razlike tu i duzini podrske, duze ce biti updatea za 10 nego za 9. Trenutno je u istyle 10 oko 55 hiljada, sto je 50ak evra vise nego na kp. Jel ima to smisla ili da ipak ustedim i uzimam kod svercera.
Sto se prostora tice, kapiram da moze bekap i na komp preko kabla (nekako 😁).
Glupo pitanje, jel moze da se prebaci mkv/avi file direkt na tablet pa da se tako gleda offline, ili mora neki netflix download?
Istrazicu oko olovke sta je pametniji izbor. Jel rade tu kinezi posao, ili je samo apple dovoljno dobar?

Mislim da pored original olovke zamjene nemaju nikakvog smisla.

Sasvim dovoljnbo za sve tekuce potrebe. Ako ne mislim skidati muziku ili filmove i serije, previse.

Ja već jedno 15 godina profesionalno crtam i slikam digitalno, i koristim iPad s olovkom jedno šest. Od svega što sam ikad koristio, Apple Pencil ima najbolji odnos s hardverom i softversku podršku. U dobrom softveru (kao što je Procreate za iPad koji koristim) se osjeti svaki nivo osjetljivosti i niska latencija. Iskreno, ne volim šta Apple radi i odbijam da koristim njihov hardver koliko je god moguće, ali kada sam probao na minut Apple Pencil u Procreate na 12.9" iPadu sa odličnom Photodon polu-mat folijom kod kolege, odmah sam rekao "Okej, ovo je sjajno" i kupio sam polovan iPad Pro 9.7" (2017) i polovnu Apple Pencil 1, i koristim ih i dalje. Noviji modeli su još bolji po svemu.

I onda sad treba da prelaziš na drugu platformu, pa da učiš drugi program za crtanje....nema šanse.... Onda normalno i iphone uzmeš da sve to bude sinhronizovano, ali treba ti vremenom i laptop jer te smara da sa ipad-a kačiš online, lakše je sa laptopa ili iMac-a....I tako....

Ima iPhone, tj. ima nas nekoliko :) Zato sam i platio ta tri dolara dodatni iCloud.
Ne brini se gde god da kupiš. Iskoristio sam neki popust koji je bio u tom momentu u Giatronu, izašao me 52.000. Na KP je tada bio oko 420€ najjeftinije. Uplatio sam Apple Care plus (imaš temu o tome na forumu pa se informiši) i košta me oko tri dolara mesečno. Sve pokriveno, i slučajno i namerno, od kvarova i lomova.

Preko PC-ja možeš direktno na kabl i radi šta želiš, jedno slovo u exploreru. Fleš ili eksterni disk su ti po meni najbolja rešenja.
Takođe iCloud na PC pa ne treba ni kabl. Prebacuj kako god voliš. Uđeš na PC na icloud i skineš u komp šta ti god treba. Posle briši na uređaju. Ali pazi, kada brišeš na uređaju, briše i na iCloudu. Zato je meni povezano i sa Google photos i Drive, gde ne briše. Uglavnom postoji milion mogućnost. Knjige i stripovi su na Dropbox-u itd...
Napomenuo sam da su problem malo veći fajlovi zbog USB 2.0 protokola prenosa preko kabla. Nisam probao, video sam neki snimak gde prebacuje oko 20-30 GB pa mu, naravno, treba koji sat :) Generalno mi to ne treba. Rade ti svi streaming servisi fenomenalno. Podesi se stremio za minut. Jednio baš ako negde ideš bez neta onda ima smisla da prebacuješ, ali opet, fleš ili eksterni ssd su ti po meni nešto što je napravljeno za tu namenu.

Apple sistem ima neke svoje životne filozofije i nema tu neke nauke, ili ti odgovara ili ne. Meni je prelaz na iPhone nešto najbolje što se desilo oko telefona. Nema nepotrebnih android gluposti. Kliknem danas i sve isto brzo otvara i radi kao i pre koju godinu. Jednostavan je i brzo i lako se navikneš.

Nisam baš stigao pošteno da isprobam olovku, ali meni je utisak što se tiče crtanja odličan. Ne želi još pro create, nema dete baš toliko vremena pored svih aktivnosti pa ne znam koliko je bolja olovka prve generacije sa osetljivošću na pritisak, ali verujem da jeste. Ja probao malo vektorizaciju, photoshop i oduševio sam se. Za neki stariji vacom koji imam i odavno ne koristim ovo je nešto mnogo bolje.
Pogledaj malo na Youtube, hvale i neke kineze. Ne znam da li možeš u iStyle da isprobaš, imaju i oni neke jeftinije. Imaš i neku Logitech koju hvale. Nisam pametan, ali nisam hteo da joj rasparujem.

Realno, deca su u pitanju, naučiće za dva minuta. Mi matori konji slabo primamo nove komande pa se na žalimo :) Nije ni Apple tolika egzotika više. Jeste da je sve preko AirDropa i iClouda u milisekundi tu ali nije baš da treba i dalje neka magija za ostale platforme.
Procreate moram da joj kupim pa makar zbog mene :) Layer-i, podešavanja, fluidnost... Samo da nađem vremena.

Hvala svima na iscrpnim odgovorima. Poenta je i bila da dobijem neki realan info za use case. Verovatno ce izbor pasti na 10th 64GB, pa cemo videti kako to ide. Generalno ako to traje 5 godina sve fluidno to mi je sasvim u redu za taj novac.
Istrazicu dalje naloge, apple care itd..

BTW, ako je za crtanje, ja bih iskreno radije uzeo neki polovan Pro model nego "mainstream" iPad, jer na njima nije laminiran ekran - postoji distanca između stakla i samog ekrana. Ako je uslov da je novo, ništa...

Pre bih novo uzimao, ako se to bas primi toliko uzecemo i air/pro model kasnije.
Ostalo je samo jos neodgovoreno da li se isplati cimati se sa kp za 50e, tj ima li prednosti kupovina u radnji?

Pa, meni je iskreno sigurnije da idem preko zvaničnih kanala prodaje. Da, postoje sigurniji prodavci na Kupujem Prodajem, ali meni ništa ne priređuje veće zadovoljstvo nego kada zakonski nekog mogu da "uhvatim za gušu" ili imam dokaz o kupovini. Naravno, sve se to zaobilazi prostim Apple Care, ali ono, ja smireniji.

Pisao sam da želim da kupim zbog pisanja iPad koji podržava olovku i krenuo sam od šeste generacije ali nije laminiran ekran pa sam gledao Pro ali on je preskup i na kraju sam shvatio da meni odgovara Air koji ima laminiran ekran a nije skup kao Pro tako da ću sačekati da kupim Air sa olovkom i rešena stvar.

Pa, meni je iskreno sigurnije da idem preko zvaničnih kanala prodaje. Da, postoje sigurniji prodavci na Kupujem Prodajem, ali meni ništa ne priređuje veće zadovoljstvo nego kada zakonski nekog mogu da "uhvatim za gušu" ili imam dokaz o kupovini. Naravno, sve se to zaobilazi prostim Apple Care, ali ono, ja smireniji.
Pa to nema neke logike kod Apple uredjaja, mislim gde god kupio (pod uslovom da je originalan uredjaj, a kod sigurnih prodavaca to se ne dovodi u pitanje), imas internacionalnu garanciju u svakom ovlascenom servisu. Ali ko voli da preplacuje tehniku i ima viska novca, samo nek izvoli

Pozdrav! Postoji li ikakva opcija da se trajno izabere željena rezolucija videa na YouTube ( npr. 1440p) , a ne da mi gotovo svaki put , iako je štikliran viši kvalitet videa, pušta snimke u 360p i 480p uglavnom. iPad 9.

Mislim da na Youtube na svim platformama sad to radi - procijeni po veličini ekrana i rezoluciji koliko je "dovoljno" pa toliko stavi, da ne bi traćili protok.

Ne postoji. Iritantno plus na tv-u ukidaju titlove izgleda.

Nazad
Vrh Dno