Šta je novo?

iPad - opšta diskusija

Ja imam Logitech (najskuplju varijantu) za ipad pro i odlična je!

Hvala!
U međuvremenu mi je iskočio oglas na KP pa sam se odlučio za ipad pro 2. generacije od 256gb uz koji je išao magic keyboard, za sada sam prezadovoljan kako radi

Trazio sam po netu (malo), vise mi treba potvrda. Da li moze na ipad da se prebace filmovi (fajlovi) kao i na normalnom uredjaju, zakacim kabl i copy paste folder?

Da.

Možeš i USB direktno u njega ako ti je tako lakše, ili bilo koji eksterni drajv, tada direktno prebacuješ fajlove kao na PC.

Odakle prebacuješ? Pretpostavljam da nije MacOS u pitanju.
Mora preko Files aplikacije. Sestričini sam kupio ipad a davno sam isprobao. Ne mogu da se setim da li je isto kao i za iPhone ili je lakše tog tipa copy/paste.
Možeš inače i preko 3uTools sa kompjutera, kablom ili preko Wifi, svejedno. Davno sam tako prebacivao muziku ili nešto da odgledam na iphone ako odem negde. Stremio i Spotify su ubili te manipulacije u potpunosti.

Sa windowsa prebacujem, naravno 😀. Klasican metod ne radi, ne vidi windows nista sem foldera sa slikama, a kad pokusam nesto da prebacim sa copy paste kaze da nemam ovlascenja...

Probaj 3uTools, i iTunes se instalira zajedno zbog drajvera i wifi opcije.
Spoji prvo kablom pa imaš objašnjeno kako da uključiš preko wifi.
Svako sledeće pokretanje 3uT automatski poveže sa PC preko wifi ako su na istoj mreži.
Pogledaj uputstvo, prilično jednostavno. Meni je zbog Stremia instaliran VLC. Izaberem vlc npr. i prebacim muziku ili film.
Ako ćeš fabričke, onda treba instalirana apple music app ako prebaciš u muziku. Što ja ne koristim. Za video ide neka app, za slike photos...
Meni lično lakše preko vlc za muziku i filmove kada već mora da je tu. Za knjige njihova books, prebaciš epub...

Vidim da Files app ima opciju da se nakaci na samba server. Pokusavam to da namestim nekako. Ako ne uspem probacu 3utools.
Neverovatno mi je da je ovo toliko zatvoreno i dalje, uzas zivi...

Nisam siguran da je isto ,ali.Na MackBooku spoljni disk mora biti formatiran kao EXFAT.Tada mozes i da iznosis fajlove na disk.

Da se zahvalim opet svima na savetima. Nisam zadovoljavajuce uspeo ni sa 3u tools. Na kraju sam kupio usb c/a flash drivez i sa tim konancno radi normalno. Fat32 je, verovatno ce morati drugi file system zs vece fajlove, ali za sada je sve kako treba.

Treba da mi stigne, službeno, iPad 10’th generacije, zapravo ovaj:

Ne znam da li da kupim Apple Pencil (USB C) ili neku jeftiniju alternativu. Ne bavim se grafikom i slikanjem. Pro verzija olovke koliko sam gledao nije podržana.

Bolje radi Apple olovka. Probaj da nađeš bar polovnu.

Može se verovatno naći i ona olovka koju je ovaj iPad inicijalno podržavao, Apple Pencil 1. generacije valjda sa konektorom lightning.

Sve zavisi za koju upotrebu. Mislim da se definitivno isplati samo originalna olovka, ali treba računati i na to da display na tom iPadu i dalje nije laminiran.

Za osnovni ipad može zaštitno staklo. Sa Pro M1 sam ga skinuo posle 2 dana jer unakazi sliku, toliku degradaciju u životu nisam video na nekom uređaju.

Ne znam da li da kupim Apple Pencil (USB C) ili neku jeftiniju alternativu. Ne bavim se grafikom i slikanjem. Pro verzija olovke koliko sam gledao nije podržana.
Uzeo sam sestričini USB C varijantu. Možeš i Apple pencil 1.
USB C je kompatibilna zato što si već dobio kabl i jeftinija je prilično. Nema onu opciju osetljivosti na pritisak. Kako podesiš debljinu linije tako i piše. Nije neka velika mana ako nisi profi. Za pisanje, beleženje i povremeno crtanje je odlična.
Za Apple pencil 1 dobiješ adapter ali vodi računa da ga ne izgubiš. Ona ima osetljivost na pritisak. Dosta je bila veća cena kada sam uzimao.

Uplatio sam AC+ koji je nekih 3 dolara mesečno i ništa nisam lepio. Kupio neku futrolu sa ležištem za olovku na Aliju i to je sve. Inače je prezadovoljna, ja nešto precrtao (vektorizacija) za probu i zadovoljan sam. Ne znam kakve su te papir-like folije za ekran. Verujem da je bolje ali nema potrebe ako ne crtaš često. Ona ima 11 godina tako i stalno nešto škraba i ne žali se.
Ako joj bude trebalo vremenom nešto bolje onda verovatno neki air ili pro sa tim novijim olovkama. Inače ovo radi kao zmaj, a bateriju čak ni zajedno sa braćom ne uspeva tako lako da isprazni :)

Ja sam kupio na eBay polovnu Pencil 1 bez adaptera i kutije, ali imam s Aliexpressa kablić za punjenje, nije ni dva dolara bio koliko se sjećam, a radi posao.

Modernizovao sam se malo, uzeh iPad Pro 11" Wifi (2018) 64GB (bez i najmanje tačkice), battery health 92%, sa Pencil 2 (otvorena ali i dalje u celofanu) za ukupno oko 40,000 rsd s poštarinom i otkupom. Može neka preporuka za case (3rd party, ne zanimaju me Apple proizvodi koji koštaju više od tableta) i paper like foliju?

Modernizovao sam se malo, uzeh iPad Pro 11" Wifi (2018) 64GB (bez i najmanje tačkice), battery health 92%, sa Pencil 2 (otvorena ali i dalje u celofanu) za ukupno oko 40,000 rsd s poštarinom i otkupom. Može neka preporuka za case (3rd party, ne zanimaju me Apple proizvodi koji koštaju više od tableta) i paper like foliju?
Ja imam Esr magshift ili tako nesto (izguglaj) za air 5,i solidno je i posle skoro god dana koriscenja.
Takodje ima dosta nivoa podesavanje visine i orjentacije, kostalo je oko 40 usd

Ja imam Esr magshift ili tako nesto (izguglaj) za air 5,i solidno je i posle skoro god dana koriscenja.
Takodje ima dosta nivoa podesavanje visine i orjentacije, kostalo je oko 40 usd
Djeluje odlično, ali nemaju za ovaj model. Kapiram da je fazon u rasporedu magneta.
Za moj Ipad već drugi put naručujem ovu… ne znam da li ima za tvoj model… ako ima preporuka.
Sad sam baš gledao tako nešto, bih da ima i za olovku a da se puni, i odlično je što je akrilik, ne žuti.

Ipak sam na kraju naručio nešto slično sa Temu, imao sam neke kredite od ranije i bukvalno sam naručio besplatno ovaj case i dva paper like matte screen protectora. Dopada mi se što ovo ima i rotaciju:
1732532609891.png
(Na slici je Air, ali ovo je univerzalni za 11" modele, dođe sa odvojenim coverom za kameru za model koji treba, pošto je to manje više jedina razlika između modela)

Ja sam sa temu za 12.9 naručila šareni case (jer drugih nije bilo) a da se odvaja poklopac. Znači sa obe strane ima magnete pa moze da se skine poklopac skroz. 3000 i nešto sitno čini mi se. Stigao mi case koji nije presvučen onim materijalom...samo karton car našarao i to je to. Znači kane malo vode i ćao.

Uf. Za te stvari uvijek samo s puno recenzija i ako može sa slikama/videom.

Iz nekog razloga za 12.9 modele nigde nema case a ako ima onda šiping ubija. Zanimljivo da i za novi 13inch modele ima da se bira ali za 12.9 slabo. Baš mnogo oglasa na aliju sam prošla i za sve modele ima osim mog. Možda sam trebala goojodoq sa alija da uzmem za 35e al sad je gotovo. Inače mi se goojodoq istopio na suncu kad je onda bilo 20 i koji stepen. Ostavila sam ga na stolu i pustila neku muziku, kad sam htela da sklopim poklopac on se sav izvitoperio od sunca. Sreća da sam taj case platila nekih 7e na nekim popustima na aliju.

Temu je pun oglasa za 12.9 iPade, ali su uglavnom označeni godina i dimenzija u cm. Ja volim kad stave tabelu ili ovako ilustrativno:

Prilozi

• IMG_20241125_182803_111.jpg
    IMG_20241125_182803_111.jpg
    72.5 KB · Pregleda: 35
Koliko može koštati zamena stakla na iPad Air 4 modelu i isplati li se to uopšte?
Pitao sam na par mesta, i svi kao javiće… još uvek nisu.
Za većinu mojih potrebe je i dalje ok, ali je baterija oslabila nakon 4 god svakodnevnog korišćenja.

Ako kupujem, ne znam šta bih uzeo… Pro ima bolji ekran ali je i preskup.
Najjeftiniji 11” model je preko 1000 eura.
Gledam sad ovaj novi Air što je tek izašao, i koliko vidim ništa sem čipa promenjeno nije.
Čak ni boje ili promo wallpaper.

Nazad
Vrh Dno