Šta je novo?

Xiaomi Redmi Note 13/13 Pro/13 Pro+

Redmi Note 13 Pro možda, ali Plus... ipak je to Samsung senzor kamere, tako da dinamički raspon, kontrasvetlo i senke su mu slaba strana (istina, na S23 Ultra je taj problem prevaziđen). Mada, ja bih išao na neku zlatnu sredinu kao što je Pixel 7a. Xiaomi 9T takođe ima Sony senzor pa bi bilo problematično da promeniš svoje već utvrđene navike. Ako je veći budžet u planu, onda bez sumnje OnePlus Nord 3.

Poslednja izmena:
Pozdrav svima,

Nakon vise godina koriscenja RN 9S kupio sam RN 13 Pro 5G. Supruga ima A52 vec par godina i dvoumio sam se izmedju A54 i ovog modela, ali na GSMareni sam procitao da ima malo jace perormanse i kameru, dok je na strani A54 bolja baterija i jaci IP sertifikat.
Iako mi je ovo znacajan upgrade u odnosu na 9S, ono sto mogu da napisem nakon poredjenja sa A52 koji je stariji model jeste da je ekran na Samsungu ipak bolji, crna je nekako ''crnja'', dok ovde vuce na braon.
Baterija ok, nista specijalno, ali ovo brzo punjenje bas znaci.

Ipak imam dva solidna problema, koje niko nije pomenuo, a trudio sam se da iscitam temu od pocetka:

1. Kamera:
Kamera ima problem sa fokusiranjem. Ako zelim da fokusiram nesto iz blizine, kada kliknem na oblast na kojoj zelim fokus, kamera uopste ne moze da fokusira, a to je bilo bez problema na 9S.
Prilazem sledece fotografije:

Kao sto mozete videti, kamera uopste ne moze da fokusira cvet, iako klikcem fokusom na njega. Na cetvrtoj fotografiji ja pokusavam da fokusiram donji pupoljak, a kamera fokusira gornji. Probao sam i makro opciju i portret, nista ne prepoznaje. Imam jos slicnih primera.
Macu na petoj fotografiji prepoznaje uspesno. :)

2. Unos teksta: Desava mi se prilikom kucanja teksta, bilo u google pretrazivacu, WhatsAppu, Viberu, da ako zelim da iskucam na primer: "Dolazim za 5 minuta". telefon lepo iskuca "Dolazim", a onda se prikaz iskucanog teksta stopira, i ja kucam po tastaturi, a onda nakon sekund-dva izadje sve sto sam naknadno iskucao, sto je jako iritirajuce, jer tek onda mogu da vidim gde sam pogresio.

Da li ovo mogu da budu softverski problemi ili bi trebalo da reklamiram uredjaj?

Telefon sam kupio u Mi radnji u Beogradu, 13.02. prijavio sam se za slusalice, ali ih jos nisam dobio. : [

Hvala unapred!

Što se tiče kamere i fokusa na blizinu svi noviji telefoni sa većim senzorom ne mogu da fokusiraju toliko blizu kao što su mogli neki stariji telefoni od pre 5-6 godina i starije. Prosto tako to funkcioniše, uglavnom mogu da fokusiraju minimum na možda nekih 10-15 cm, kako koji. Meni recimo neki matori samsung s5 je mogao da fokusira na nekih 3-4cm a ovi noviji to ne mogu zato i stavljaju makro kamere (koje su uglavnom krš 🙂), znajući da glavna kamera ne može tako blizu da izoštri.

Poštovani,
želela bih da vas sve zamolim za pomoć pri odabiru telefona. Isčitala sam prethodne stranice ali i dalje nisam načisto oko izbora.

Trenutno sam korisnik Xiaomi mi 9t (k20) telefona, evo već 4.5 godine. Ostali članovi porodice takođe imaju različite modele Xiaomija i generalno smo zaista svi zadovoljni.
Što se konkretnog telefona koji ja koristim prezadovoljna sam kako je funkcionisao do nedavno, međutim vreme mu je za odlazak u penziju.
Nisam prezahtevan korisnik, kod telefona mi je najbitnije da je baterija OK i da mu je kamera dobra. Ne igram komplikovane igrice, ukoliko je bitno da naglasim.

Krajem leta treba da idem na jedan događaj za koji mi je vrlo bitno da kamera, što za fotografije što za beleženje video zapisa, bude dobra. Naravno, ne očekujem da kvalitet bude kao kod Samsung s23 ultra modela, prosto, jasno mi je - koliko para toliko muzike.
U tom smislu me zanima da li je ovaj Redmi Note 13 pro plus 5g dobar izbor? Da li se neki drugi model u tom cenovnom rangu pokazao kao bolja opcija?
Unapred hvala svima na odgovorima!
Ovaj RN13 Pro Plus 5G je zaokružena celina, odličan telefon sa jako dobrom kamerom (prvenstvo mislim na glavi senzor) koji će raditi posao. Svakako vredi razmotriti i Xiaomi 13T i 13T Pro koji imaju bolji video zapis. Takođe, od sutra kreće globalno objava modela Nothing Phone 2a kome a uskoro stiže i Realme 12 Pro Plus. I poslednji koga bih dodao na tu listu je Samsung A55 za koji takođe mislim sa će imati dobre kamere. Da ja ličnosti biram, ako sam u mogućnosti uzeo bih Xiaomi 13T Pro, to je baš ozbiljan telefon. Zatim RN13 Pro plus 5G ili Nothing phone 2a, a kao četvrti izbor bi mi bio Realme 12 Pro Plus jer iako ima gotovo flagship nivo kamera senzora, sa glavnim, telefoto i uktrawide senzorom, telefoto sa 3x optičkim uvećanjem, nisam siguran da će čipset biti u stanju da to procesuira na nekom baš visokom nivou. Eto to je moje mišljenje, e sad koji će se tebi dopasti i do koje cene, to već ne mogu da znam. Nadam se da ćeš biti zadovoljna izborom i da će telefon ispuniti taj zadatak.

Slažem se. Upravo taj problem sa barijerama imam ja. Ali opet koliko god se trudio da ne platim više od 250-300 evra, svjestan sam da za dobar model kao što je Pro+ sada treba 400. I opet sam svjestan da ne mogu očekivati čuda i neki vrhunski uređaj. Ali i mi smo postali razmaženi jer je i onaj Pro 4G od 300 evra super telefon i dovoljan za prosječnog korisnika na duži period, ali gledamo top modele i htjeli bi da nam taj od 300 radi kao onaj od 1500 pa nastaje razočarenje.

Sve je poskupilo, od hljeba pa na dalje tako da su i telefoni skuplji nego ikada.

P40 je telefon iz više klase, nije fer da se poredi sa 13 Pro + u srednjoj klasi, kao što je i sama rekla svesna da neće biti kao na S23 Ultra (viša klasa). Polovan P40 neće kupovati, tvoj komentar joj nikako nije od pomoći, bolje da sti postavio konkretne primere slika/videa da proceni.

Ljudi imaju problem da se prilagode na trenutno stanje koje se dešava na tržišti telefona, stanova, vozila itd, Cene uređaja su se pomerile i ne kupuje se više isto za 300e što i nekada (ona prva ima uređaj iz Mi klase koji su bila viša ili srednja viša klasa nekad kod Xiaomi, u to vreme on je imao amoled ekran, kameru na izvlačenje, port GCam i slike odlične, odlična baterija itd.), Nekad je viša klasa mogla da se kupi za 300-400-500e, toliko je neko odredio u glavi "pre par godina" i tako sada gleda i poredi, ali viša klasa uređaja je sada otišla na 1000e i finansiski je teže dobaciti i naravno promeniti barijeru zacrtanu u glavi do koliko novca se daje za fon. Baš takav primer ima na predhonim stranama člana koji je imao LG neki model, ima telefon iz više klase i nije oduševljen uređajem srednje klase (mislim da je imao Note 13 Pro ali 4G, kako vidim sa 5G verzijom ste zadovoljni), naravno, kupiš sada višu klasu pa poredi.
U pravu si, mozda sam i ja preterao u poredjenju, ali opet mi nikako nije fer da telefon viseg ranga pravi bolje fotografije od telefona srednje klase, a star 4 godine.
Izmislili svasta nesto novo, a u stvari nam prodaju sve isto godinama.
Da ne odem u off, po meni rn13pro+ ima okej kameru, za prosecnog korisnika ce biti dobra, ko zeli nesto vau, nek potrazi neku visu klasu.

Pozdrav,
Interesuje me da li neko od Vas ima iskustva sa Xiomi Redmi note 13+ 512 i tagom za monitoring šećera FreeStyle 2 libre, naime kupio sam telefon i jednostavno ne može da očita tag.
Svaki drugi telefon koji sam imao unazad 7 8 godina je čitao bez problema ovaj ne može pa sad ako je neko imao isti problem nek podeli. Inače ta aplikacija nema kod nas da se skine mora se švercuješ preko Tunnelbear-a, i šta god da sam probao neće. Unapred hvala na pomoći.
Hvala

Meni se upravo ažurira na pro 5g.

Jel moze nekako da se namesti gore u statusnih traci kad imam više obaveštenja da se sva vide a ne samo jedno pa tri tačke?

То је то. До сада су била питања када стиже HyperOS на мој телефон, а од сада ће бити како да решим проблем који имам од када сам прешао на HyperOS или како да се вратим на MIUI.

Koliko korisnici imaju povjerenja u Xiaomi da se boje update da odrade. :/

Ostao mi jos stock HyperOs da probam, stock Miui, Xeu Miui i Xeu Hyper Os, svi imaji po neki bag, za sad najbolje se pokazao Xeu HyperOs, najmanje bubica ima 🤣🤣

Nisam ja nezadovoljan ili nepoverljiv korisnik, naprotiv. Nego ne želim da "popravljam" nešto što mi radi, ne treba mi ništa "ekstra".
Ništa lično drug, ni ti želim nekog da omalovažavam. Imaš povjerenje ,ali znaš da ćeš morati nešto da popravljaš. I sam sam imao xiaomi i baš zbog tih problema zamijenio isti jedan za jedan sa softverski "mrtvim" telefonom, ali bez miui bubica.

A Xiaomi ne bi bio Xiaomi da recimo (što bi nekako bilo i logično) prvo pusti na najjači model RN13 serije HyperOS i AN14 update, već to prvo radi na srednjem modelu. A da ne pričam da bi najnormalnije bilo da su sva tri modela iz serije već fabrički došla tako.

Nisam ja nezadovoljan ili nepoverljiv korisnik, naprotiv. Nego ne želim da "popravljam" nešto što mi radi, ne treba mi ništa "ekstra".
Ništa lično drug, ni ti želim nekog da omalovažavam. Imaš povjerenje ,ali znaš da ćeš morati nešto da popravljaš. I sam sam imao xiaomi i baš zbog tih problema zamijenio isti jedan za jedan sa softverski "mrtvim" telefonom, ali bez miui bubica.
Nikad nisam ništa "popravljao", to hoću da kažem. Osim kad baterija rikne, al onda već dođe vreme za zamenu uređaja i nikakvo ažuriranje neće srediti stvar ;) Ne čačkam ništa ako radi, to sam i napisao.

Pozdrav svima,

Nakon vise godina koriscenja RN 9S kupio sam RN 13 Pro 5G. Supruga ima A52 vec par godina i dvoumio sam se izmedju A54 i ovog modela, ali na GSMareni sam procitao da ima malo jace perormanse i kameru, dok je na strani A54 bolja baterija i jaci IP sertifikat.
Iako mi je ovo znacajan upgrade u odnosu na 9S, ono sto mogu da napisem nakon poredjenja sa A52 koji je stariji model jeste da je ekran na Samsungu ipak bolji, crna je nekako ''crnja'', dok ovde vuce na braon.
Baterija ok, nista specijalno, ali ovo brzo punjenje bas znaci.

Ipak imam dva solidna problema, koje niko nije pomenuo, a trudio sam se da iscitam temu od pocetka:

1. Kamera:
Kamera ima problem sa fokusiranjem. Ako zelim da fokusiram nesto iz blizine, kada kliknem na oblast na kojoj zelim fokus, kamera uopste ne moze da fokusira, a to je bilo bez problema na 9S.
Prilazem sledece fotografije:

Kao sto mozete videti, kamera uopste ne moze da fokusira cvet, iako klikcem fokusom na njega. Na cetvrtoj fotografiji ja pokusavam da fokusiram donji pupoljak, a kamera fokusira gornji. Probao sam i makro opciju i portret, nista ne prepoznaje. Imam jos slicnih primera.
Macu na petoj fotografiji prepoznaje uspesno. :)

2. Unos teksta: Desava mi se prilikom kucanja teksta, bilo u google pretrazivacu, WhatsAppu, Viberu, da ako zelim da iskucam na primer: "Dolazim za 5 minuta". telefon lepo iskuca "Dolazim", a onda se prikaz iskucanog teksta stopira, i ja kucam po tastaturi, a onda nakon sekund-dva izadje sve sto sam naknadno iskucao, sto je jako iritirajuce, jer tek onda mogu da vidim gde sam pogresio.

Da li ovo mogu da budu softverski problemi ili bi trebalo da reklamiram uredjaj?

Telefon sam kupio u Mi radnji u Beogradu, 13.02. prijavio sam se za slusalice, ali ih jos nisam dobio. : [

Hvala unapred!

Za kameru ne znam ali ako koristis google tastaturu na telefonu, probaj da skines Swiftkey od Microsofta-a pa vidi da li kasni, ja sam imao taj problem na Realmu 8 telefonu, swiftkey radi savrseno

Posle nepuna dva meseca, oslobodio sam se RN 13 pro, prodavši ga za 250e, nekih 25e manje nego što sam ga platio po promo ceni 27. januara.
Da dodam još par mana, kad sam ga kopčao na PC, ne preko originalnog kabla, već od LG telefona, prijavi se uredno ali kao nema ničega, "folder is empty". Onda uđem u telefonu u developer options i štikliram file transfer, onda tek učita podatke, ali sledeći put kad se zakači, isto bude prazan folder, tad štikliram "photos transfer" i tad očita slike i tako je bilo svaki put, znači, uvek da se prebaci na drugu opciju naizmenično.
Nešto sam listao oglase na "kupujmprodajem", nije ih bilo moguće gledati, multiplikuje, gužva, smanjuje,...Aliexpres takođe nije bilo moguće listati, stalno izbacuje po celoj visini šlajfnu sa kineskim hijeroglifama. Sa starim LG V20 iz 2016, sve radi kako treba, iako jako sporo. Čujnost konverzacije neuporediva u korist LGa, svi su primetili sa kojima se čujem redovno.
RN radi zaista brzo i tečno, nema šta, ali nit je komforan za upotrebu nit je bez bagova kojih ne bi smelo biti. Pomislio sam da u nije puštena u promo prodaju neka lošija serija. Olakšanje kad sam se vratio na stari telefon, mada se sad saplićem, bio sam se navikao na RN, tako da sam sada sasvim siguran da je problem u neslaganju bio telefon, a ne moje neprilagođavanje.
Svima srećno dalje korišćenje, žaomi, ali teško da ču ikad više kupiti ovu marku, ili neku, nešto slično.

ništa onda, drži se ti lg-a iz 2016-te i njegovog kabla, nemoj ni slučajno šta novije probati, a da nije kao lg iz 2016-te :).
Meni ovo liči kao potencijalni bug/problem ali sa konkretnim primerkom uredjaja koji se zadesio kod njega. Sve ove operacije sto su navedene kao problematicne svakodnevno koristim, doduse na RN 13 PRO Plus i nista od toga nisam imao prilike da iskusim. Jeste da je Plus najjaci model u RN 13 seriji, ali prosto ne mogu da verujem da svi modeli ispod imaju ovakve trivijalne zezancije. Cak i kad uporedim svakodnevno koriscenje Xiaomi 13 Pro i RN 13 Pro Plus nema skoro nikakve razlike, samo sto 13 Pro ima definitivno bolji sistem kamera, ali ipak je on klasa iznad

Pored činioca koji ne omogućavaju komforno i lagodno korišćenje, pisao sam primedbe, loša čujnost je naročito od uticaja, zatim mjutovanje tokom razgovora prislanjanjem obraza, restart telefona jer je dugme na takvom mestu da kad uzmem telefon, prstom stisnem taster, ovo sa kineskim hijeroglifama i nemogućnost listanja još po nekih sajtaova kao što mi se dešavalo sa KP oglasima. Obična standardna vidljovost je lepša, lakša ili bolja na starom LGiju, iako po svim paratrima ne bi tako trebalo da bude. Šta je bilo sam tim primerkom ne znam, ili modelom generalno, ne znam niti me više zanima, nemam razlog za dalju kritiku, čisto moje iskustvo.

Ma tebi je zapao neki feler.

Nazad
Vrh Dno