Šta je novo?

Pametna kuća (Smart home) - Diskusija, pitanja, ideje

Preciscavac svakako ne mozes dodatno da opametis. Ono sto mozes je da stavis na ulaz 230V i da se on prekida i pali, ali time nista ne postizes.
Mislim da su vecina, ako ne svi preciscavaci vec pametni, do duse sa svojim aplikacijama. Mislim da mi home (ako je xiaomi uredjaj) moze da se uveze sa tujom pa bi uz tuya uredjaj mogao da dobijes neku automatizaciju tipa da stisnes fizicki prekidac koji bi pokrenuo scenu koja pokrece preciscavac.
Oni releji su dobri za uredjaje koji rade cim dobiju 230V. Ventilatori, radijatori, svetla. Rade istu stvar kao i prekidaci za dozne, samo sto su manje pametni.

Sam uredjaj mora da bude pametan da bi se full kontrolisao
Nije da ne može dodatno da se opameti :)

Ja sam kod sebe napravio automatizaciju u Node-RED, da ako je prozor otvoren i količina PM 2.5 čestica je >50, da mi pošalje notifikaciju da zatvorim prozor.
Sa druge strane, ako je prozor zatvoren i ako je količina PM 2.5 čestica >100, da mi pošalje notifikaciju da otvorim prozore. Ovo se dešava samo kada pržimo nešto u kući, ne puši se inače.
Isto tako, ako je količina PM 2.5 čestica <20 i prozor je zatvoren, podešeno je da ugasi prečišćavač, da sačuva filter.

👆 Jako slične automatizacije imam i ja za prečišćivače, plus koristim njihove senzore za temperaturu, vlažnost i osvetljenje za druge automatizacije (npr. da se upale svetla kad krene usisivač, ali samo ako je u stanu mrak).

Da neko nema slučajno Dyson prečišćivač? Ne mogu nikako da ga ubacim u HA.

Da li postoji varijanta da se svetlo u kupatilu pali kada se otvore i zatvore vrata i da se posle ugasi kada se sledeci put otvore i zatvore vrata?

Znam da su potrebni senzori za vrata, ali cu morati malo da proguglam da vidim kako se sve moze povezati i da na kraju funkcionise

Ako to treba da sluzi da pali svetlo dok je neko unutra, mozda je bolje staviti PIR senzor.

Da, potrebno mi je da svetlo bude upaljeno samo dok je neko u kupatilu. Imam malu decu koja ne mogu da dohvate prekidač pa bih iz tog razloga automatizovan paljenje i gasenje svetla u kupatilu. Gledao sam na yt, ali nisam jos uvek pronašao neko rešenje, tj koji su mi tačno uredjaj potrebni i kako da ih povežem da bi sve to funkcionisalo

Bas sam hteo da kazem, PIR nije idealno resenje jer on detektuje promene pa tokom kratkog mirovanja on misli da je prostor prazan. Moze se to fino podesiti, produziti vreme osvetljenja nakon detektovanja promene, ali senzor prisustva je bolje resenje.

Hvala vam na odgovorima. Da li mi je osim njega još nešto od uredjaja potrebno?
Ne treba jer taj senzor detektuje i pokret tako da ce se sijalica upaliti cim se vrata otvore, a ugasiti kada bude detektovao prazan prostor.

Osim ovoga, treba i uredjaj koji ce kontrolisati rad sijalice.

Sacekaj malo ovo je za ewelink platformu, mozda ce neko imati bolji predlog.

Ako ima za Smart Life ovakva kombinacija bilo bi jos bolje jer ja nju koristim

Da, potrebno mi je da svetlo bude upaljeno samo dok je neko u kupatilu. Imam malu decu koja ne mogu da dohvate prekidač pa bih iz tog razloga automatizovan paljenje i gasenje svetla u kupatilu. Gledao sam na yt, ali nisam jos uvek pronašao neko rešenje, tj koji su mi tačno uredjaj potrebni i kako da ih povežem da bi sve to funkcionisalo

Ikea senzor pokreta postavljen tako da hvata celo kupatilo, plus TRADFRI pametne sijalice. Za to ti ne treba hub. Gasi se samo, tri minuta od poslednjeg registrovanog pokreta, što praktično znači da se gasi kad se napusti kupatilo. Radi odlično, ima sigurno deset godina kako nisam ručno upalio svetlo u kupatilu ili toaletu.

Apropo senzora pokreta, Ikea je izbacila novi, Vallhorn, i super ke sto radi na dve AAA baterije, i odlicno se integrise u Home Assistant (kao i Parasoll za vrata, jedna AAA)

Samo ima ozbiljnu manu, trebaju da se koriste NiMH punjive baterije (1.2v), jer sa obicnim od 1.5v non stop daje lazne dojave.

Inace kostaju 9.99 eur, samo ne znam da li su ih pustili u Srb.

da li je neko probao
Jel rade ti ikeini senzori na tuya zigbee hub?

Imam jedan Tradfri Motion Sensor ali ga nikada nisam koristio, uzeo bih tuya zigbee hub ako moze da se koristi
Guglam ali su uglavnom svi komentari o tome da li tuya senzori odgovaraju na ikein hub, mene zanima, obrnuto: kompatibilnost ikeinog senzora na tuya hub.

Poslednja izmena:
@balsa To je super varijanta, ukupno oko 2
Ne treba jer taj senzor detektuje i pokret tako da ce se sijalica upaliti cim se vrata otvore, a ugasiti kada bude detektovao prazan prostor.

Osim ovoga, treba i uredjaj koji ce kontrolisati rad sijalice.
Just found this amazing item on AliExpress. Check it out!
RSD1,238.54 64%OFF | Smart Zigbee 3.0 Gateway Hub Bridge Smart Home Timer Schedule Smart Life Remote Control Work With Tuya Smart Alexa Google Home

Zaboravio sam da sam već naručio ovaj Hub, uskoro treba da mi stigne.

Da li mogu ovaj hub da kombinujem sa onim senzorom PRISUSTVA? Koji onda dodatak da povežem ispred sijalice?

Ja sam opet izludeo danas sa ikea senzorima i prekidacima. Doslo vreme za zamenu baterija. Prosli put su mi rekli da ne cekam da se baterija istrosi posto uredjaj izgubi konfiguraciju.

Medjutim to se desi svaki put kad uredjaj ostane bez baterije. Sad vidim da ima dosta prijava na ove probleme.

Senzore pokreta sam za 20 min zamenio sa aqarinim (zigbee), ostaju mi prekidaci.

Sve u svemu ja bih bio izuzetno oprezan i sa tim novim senzorom…

Ne verujem
@balsa To je super varijanta, ukupno oko 2

Just found this amazing item on AliExpress. Check it out!
RSD1,238.54 64%OFF | Smart Zigbee 3.0 Gateway Hub Bridge Smart Home Timer Schedule Smart Life Remote Control Work With Tuya Smart Alexa Google Home

Zaboravio sam da sam već naručio ovaj Hub, uskoro treba da mi stigne.

Da li mogu ovaj hub da kombinujem sa onim senzorom PRISUSTVA? Koji onda dodatak da povežem ispred sijalice?
Ne verujem da može (SONOFF SNZB-06P is compatible with multiple Zigbee hubs, such as SONOFF NSPanel Pro, SONOFF iHost, SONOFF ZB Bridge Pro, SONOFF ZBDongle-E, SONOFF ZBDongle-P and Echo Plus 2nd...).

Taj hub što si naručio, trebao bi da podržava sledeće senzore:

https://www.aliexpress.com/item/100...uxo3h04A&utparam-url=scene:search|query_from:

https://www.aliexpress.com/item/100...GEf0K5f4&utparam-url=scene:search|query_from:

A za sijalicu može bilo koji tuya prekidač-switch

Ekipa, relativno glupo pitanje, ali na jednom objektu radim sprat velicine 140m2 i odrecenje modifikacije na donjem spratu. To mi je dobara prilika, da u projektu elektroinstalacija provucem apsolutno sve sto je neophodno za IOT muziku/mrezu/optiku i slicno... da ste na mom mestu imate li neke ideje odakle krenuti, sta ne propustiti i slicno...

Budzet nije limitiran, ali nisam sad ni nesto ogranicen istim.

sigutno ces nesto zaboraviti/prevideti... :cool:
Ja se kajem sto nisam rekao majstoru da mi provuce kranalice/creva kroz zid (od razvodne table preko razvodnih kutija pa do prekidaca/utikaca) za sve instalacije pa da ja posle prepravljam kako mi odgovara, provlacim sta i gde treba... Mada, mozda to ne sme tako da se radi, pojma nemam...

Ekipa, relativno glupo pitanje, ali na jednom objektu radim sprat velicine 140m2 i odrecenje modifikacije na donjem spratu. To mi je dobara prilika, da u projektu elektroinstalacija provucem apsolutno sve sto je neophodno za IOT muziku/mrezu/optiku i slicno... da ste na mom mestu imate li neke ideje odakle krenuti, sta ne propustiti i slicno...

Budzet nije limitiran, ali nisam sad ni nesto ogranicen istim.
Ako želiš da staviš pametne prekidače za svetlo(Što je po mom iskustvu višestruko bolja varijanta nego pametne sijalice) onda obavezno do mesta predvidjenih za prekidače dovuci Nulu. I dobra varijanta za prekidače je da ih uzmeš u varijanti sa što više prekidača(dugmadi) bez obzira što je prekidač predvidjen samo za jednu sijalicu(lampu). Ostale prekidače možeš isprogramirati da pale ostale pametne uredjaje, scene ili bilo šta ti padne na pamet.

Nazad
Vrh Dno