Šta je novo?

Samsung Galaxy S23

Kako su meni na Iphone temama govorili: kome ne odgovara, ima onoliko drugih telefona 😂 za sta god sam se pozalio nasao se neko da kaze: promeni telefon ako ti ne odgovara 😂

Mene kao prosecnog korisnika ne interesuje da uzimam kurseve fotografije - izvadim telefon, uperim, slikam. Ako ne odgovara, iskljucim/ukljucim blic, ukljucim nocni rezim, eventualno kliknem da se fokusira na neki deo i to je to. Poenta je poredjenje stock fotografija.
Upravo to je problem gde Samsung gubi trku.

Opet kazem, fotografija sama po sebi je da kazes ok, dok ne uporedis sa gcam-om ili nekim drugim telefonom.

A ove price o fotografiji i nebulozi gde ja moram sad da sedim i drndam svaku fotku kroz galaxy enhance x, da je mlatim u lightroomu i snapseedu 3 sata da bih dobio nesto, neka hvala.
Mislim, nemam nista protiv naravno, ali ne moze se uporedjuje obradjena fotka sa stock-om.
Eno da uzmem mamin mi a3 ili moj stari note 10+ sto je kod caleta, pa da obradim fotke, bice bolje od s23u stock-a, a to nije poenta.

A ovde da kazes nesto protiv telefona, ko apple tabor, za vrat hvataju :D kao da su ga oni pravili pa im u srce diras.
Kamo srece da su ljudi svesni i da se svi bune, pa da nema kupaca, ne bi bilo ni kompanija.

Ali i to dobro pokazuje sliku drustva koja se prenosi u ostale sfere zivota, poput politike, raznoraznih protesta itd. Ali da ne sirim pricu, poenta je telefon.

Ja sam bas kritican i nemam potrebu da branim svoju kupovinu, a i kad mi nesto ne valja i da uzmem drugo. Zaista, savrseno je ako su jeftini kineski telefoni bolji, to je za nas korisnike lepa buducnost da za 300e imamo odlicnu kameru na telefonu. Ali nesto mislim da ipak nije tako

To nisam rekao, rekao sam editovane fotke bolje od stock-a.

Evo vam primer Point and shoot-a.
Videćete da je gcam čak i brži, 1/50 shutter u odnosu na 1/33 kod Samsunga.

Kao što sam i ranije rekao, na prvi pogled je fotka ok, ali kad čovek uporedi, vidi kakvo je zapravo smeće.
A ne upoređujem za drugim telefonom nego sa gcamom, što će reći da Samsung može da je napravi 30 puta boljom, a da li neće ili ne znaju, to ne znam da kažem.

Ovo je razlika u relativno dobro osvetljenoj prostoriji.
Razlika je 50 puta veća kad je slabije osvetljenje ili teža situacija gde ima jak izvor svetlosti.

Prilozi

• 20240111_140259.jpg
    20240111_140259.jpg
    100.8 KB · Pregleda: 133
  • STP_9.2_20240111_140324088.jpg
    STP_9.2_20240111_140324088.jpg
    83.5 KB · Pregleda: 113
  • Screenshot_20240111_140444_Photo Compare.png
    Screenshot_20240111_140444_Photo Compare.png
    473.4 KB · Pregleda: 111
  • Screenshot_20240111_140508_Photo Compare.png
    Screenshot_20240111_140508_Photo Compare.png
    549 KB · Pregleda: 104
  • Screenshot_20240111_140534_Photo Compare.png
    Screenshot_20240111_140534_Photo Compare.png
    406.6 KB · Pregleda: 97
  • Screenshot_20240111_140551_Photo Compare.png
    Screenshot_20240111_140551_Photo Compare.png
    451.6 KB · Pregleda: 131
Ja sam probao gcam, i samo tokom probe mi je ta narodna verzija zabagovala par puta. Tako da mi je to tek katastrofa ako hocu da odradim point and shoot a ono zabode app...
A da moze bolje, moze svalako, sto se na ovim poredjenjima i vidi. Ali tu ima i ono sto neko rece nije telefon samo kamera, a na kraju u 80-90% slucajeva ce ova postojeca biti sasvim ok, i oni na to i idu, i nemaju potrebu da menjaju

Ne znam za vas ali kod mene na 50mp hdr radi :) mislim to mozete lako i testirati ne mora neko da vam prica gluposti radi/ ne radi :D
Ja kad sam testirao pre par meseci, HDR efekat je bio samo na 12mpx modu. Ne treba odmah napasti da neko priča gluposti. Pritom je HDR u Camera Assistant bio ON. Nema veze, uglavnom poenta je bila da treba paziti i koji mod koristite kad ste unutra i prozor vam onako curi kao kod kolege što je postavio sliku. 12mpx ce imati bolji HDR, 50 i 200mp tek možda blagi oblik HDR.

Ja kad sam testirao pre par meseci, HDR efekat je bio samo na 12mpx modu. Ne treba odmah napasti da neko priča gluposti. Pritom je HDR u Camera Assistant bio ON. Nema veze, uglavnom poenta je bila da treba paziti i koji mod koristite kad ste unutra i prozor vam onako curi kao kod kolege što je postavio sliku. 12mpx ce imati bolji HDR, 50 i 200mp tek možda blagi oblik HDR.
Ne taman posla da sam ja tebe napao, ili bilo kog...ne slikam sa 50mp, opalim po nekad, mozda i ja pricam gluposti :D
Cisto sam bas probao za taj prozor, skoro pa slicna situacija i na 12 i na 50..oba puta hdr odradio svoje....ne znam kako je on uspeo da dobije onakvu sliku

Ne znam da li sam se utripovao ali prilikom scroll-a kao da vidim, po horizontali, na sredini ekrana tamnu senku? Bas se vidi na svetlijoj pozadini, kao recimo ovde na forumu. Jel se nekom desavalo?

99% njih nema pojma o fotografiji i tehnici fotografisanja. Kakvo znanje, takve i fotke.
Ima ovde na forumu korisnika koji prave sjajne fotke sa mobilnim, pa i sa S23U iz prostog razloga jer znaju fotografiju.
Ovi ostali se frljaju sa "smece, krs, ocaj, katastrofa" i ostalim glupostima...

Htedoh u vise navrata da se nadovezem na neke komentare, ali mi u tim momentima tesko da biram reci... :LOL:
Ali je Marti bas lepo rekao ono sto izmedju ostalo i ja mislim.

Drugarica je na moju preporuku uzela s23+ i odmah se prvo vece zali kako su lose fotke. Inace, fotkala vatromet i crkvu u mrklom mraku, sa 3x zumom, sa 30ak metara udaljenosti sa upaljenim blicem. Sledeca scena, isto 3x, neki lokal uvece, osvetljenje nepostojece, sad bez blica, a ljudi se krecu...

Konto hdra- ljudi ocekuju da hdr na telefonu izvlaci 10 ekspozicija, pri tom taj isti hdr izvlaci iz jedne fotke. Niti je smisao istog da u preterano kontrasnim situacijama izjednacava ekspoziciju vise delova kadra, niti treba tako da izgleda. Ljude vise ne zanima da iole verodostojno prenesu atmosferu, bitno je samo da izgleda sto bolje, kako oni misle da treba da izgleda...

Znaci ne radi se vise o tehnici fotografisanja i nekim osnovim pojmovima fotografije, ovde se radi o fundamentalnom poimanju bilo cega... :LOL:
A takvih je sve vise, dozvoljeno im je da voze, operisu, projektuju, vode drzavu...
Preterah...

Konto hdra- ljudi ocekuju da hdr na telefonu izvlaci 10 ekspozicija, pri tom taj isti hdr izvlaci iz jedne fotke. Niti je smisao istog da u preterano kontrasnim situacijama izjednacava ekspoziciju vise delova kadra, niti treba tako da izgleda. Ljude vise ne zanima da iole verodostojno prenesu atmosferu, bitno je samo da izgleda sto bolje, kako oni misle da treba da izgleda...

Znaci ne radi se vise o tehnici fotografisanja i nekim osnovim pojmovima fotografije, ovde se radi o fundamentalnom poimanju bilo cega... :LOL:
A takvih je sve vise, dozvoljeno im je da voze, operisu, projektuju, vode drzavu...
Ako ces vec o fundametalnosti, bilo bi stvarno dobro da znas kako stvari funkcionisu pre nego sto ih napises :D

Telefoni HDR hvataju iz minimum tri fotografije, ne jedne, sa razlicitim ekspozicijama i onda kombinuju u jednu.
Samsung to radi nakon sto se klikne shutter dugme, dok Gugl hvata fotke pre nego ste shutter pritisne, dok jos gledas u viewfinder, odatle i brze fotkanje i manje ghostinga prilikom fotografisanja stvari u pokretnu, jednostavno to bolje rade.

Takodje HDR pravi da ti fotografiju vidis prirodnije, upravo onako kako je ocima vidis, jer ako nemas hdr i ako fotkas jednu sliku, zbog nemogucnosti tehnologije, ili ce ti izvor svetlosti biti preeksponiran ili senke previse tamne.
Evo ti iz prve ruke, prva fotka sa HDRom, grb i sve upravo onako kako sam ga ja video, dok je bez HDRa preeksponiran i gube se detalji.
Imam i lepsi primer gde zraci sunca padaju na parket gde ja vidim lepu narandzastu boju dok telefon to hvata kao svetlu belu boju, gde se ne vidi uopste pojedinacno parket sta je i kako je.

Ono sto ne valja jeste preterani HDR sto je Samsung isto pre par godina poceo da radi, sa S21 cini mi se, da previse dize senke i smanjuje svetlo gde pravi poprilicno flat fotografiju.

Prilozi

• STP_11_beta2c_010224_110643.NIGHT.jpg
    STP_11_beta2c_010224_110643.NIGHT.jpg
    242.3 KB · Pregleda: 97
  • STP_11_beta2c_010224_110731.jpg
    STP_11_beta2c_010224_110731.jpg
    232.8 KB · Pregleda: 107
Kakva vam je baterija na 6.0 ? Meni je bar 30% losija... osetna razlika bas, a na 5.1 mi je bila odlicna. Wipe sam cache nakon update-a ali nema vajde. Jel bi reset na fabricka pomogao ?
Takodje ako malo brze skrolujem u browseru, chrome konkretno, javlja se seckanje / frame drop , a to nisam primecivao na 5.1.
A sto se tice kamere od prvog dana mogu da potvrdim da su skroz ispod mojih ocekivanja, jednostavno previse cesto delovi fotografija budu mutni, takozvani banana efekat je prisutan. Slike u 50 i 200mp totalno drugacije boje daju nego one sa 12mp.
Generalno dok sam bio na 5.1 sam bio prezadovoljam telefonom, pogotovo baterijom, iako ima prosecnu kameru po mom misljenju (nije mi kamera presudna).

To nisam rekao, rekao sam editovane fotke bolje od stock-a.

Kao što sam i ranije rekao, na prvi pogled je fotka ok, ali kad čovek uporedi, vidi kakvo je zapravo smeće.
A ne upoređujem za drugim telefonom nego sa gcamom, što će reći da Samsung može da je napravi 30 puta boljom, a da li neće ili ne znaju, to ne znam da kažem.

Razlika je 50 puta veća kad je slabije osvetljenje ili teža situacija gde ima jak izvor svetlosti.
Ovo sam i ja primetio za x3 kameru, kao da su je pokvarili u odnosu na ranije, nije bila ovako "meka". Recimo sa x1 nije takav slučaj, x10 takođe mnogo bolja na gcam.

@AlexRob инсталирај апликацију Screen Test, имаш је на гугл продавници и знаћеш јесте или није burn in.

U čemu je problem da neko ko nije zadovoljan sa OneUI 6.0 vrati na 5.1?
Videh na netu da postoji procedura.
Pa izvolite.

Ovo sam i ja primetio za x3 kameru, kao da su je pokvarili u odnosu na ranije, nije bila ovako "meka". Recimo sa x1 nije takav slučaj, x10 takođe mnogo bolja na gcam.
Meni je 3x zoom bolji. Kamera asistent koristim i podešavanja za istu

Primer 3x zoom sa decembarskim apdejtom

20240106_162136.jpg20231220_203050.jpg20231216_185427.jpg

A ove price o fotografiji i nebulozi gde ja moram sad da sedim i drndam svaku fotku kroz galaxy enhance x, da je mlatim u lightroomu i snapseedu 3 sata da bih dobio nesto, neka hvala.
Mislim, nemam nista protiv naravno, ali ne moze se uporedjuje obradjena fotka sa stock-om.
Eno da uzmem mamin mi a3 ili moj stari note 10+ sto je kod caleta, pa da obradim fotke, bice bolje od s23u stock-a, a to nije poenta.
A ovde da kazes nesto protiv telefona, ko apple tabor, za vrat hvataju :D kao da su ga oni pravili pa im u srce diras.
Kamo srece da su ljudi svesni i da se svi bune, pa da nema kupaca, ne bi bilo ni kompanija.

Ali i to dobro pokazuje sliku drustva koja se prenosi u ostale sfere zivota, poput politike, raznoraznih protesta itd. Ali da ne sirim pricu, poenta je telefon.
Bio sam spreman da polozim dva'es maraka da ces ti biti najglasniji sa svojim kmecanjem. Ljudi kao ti upropastise svaku temu u koju sednu svojim egom, kmecanjenje, kmecanje i kmecanje do sutra. Ne mozes nista korisno da procitas, samo kme kme kme, Ako ti ne se ne dopada kakve fotke pravi mob, uzmes prodas ga i teras dalje, nadjes svoju radost u zivotu. Pixelpeeping je vrsta mentalnog izazova koji kad jednom uzme pod svoje, ostavlja teske posledice po sveopstu paradigmu.
Jel Samsung mogao bolje, jeste, jel uradio, nije! Zasto? Zato sto ima politiku kakvu ima! Jel to znaci da je smece, krs, djubre i ostalo? Ne, naravno, uredjaj je generalno odlican. Hoces bolje, kupis nesto drugo i svima lepo! U medjuvremenu ostavis ovu temu na miru kako bi nam se ekrani povremeno osusili od tvojih suza i slina....
To ti sve kaze covek koji cak i nema Samsung, da ne bude nekih trecih misli...

Evo moram da pitam. Sta ti radis sa svojim fotkama kad se bavis ovako ekstremnim sportom kao sto je pixelpeepovanje? Stampas u velikim formatima, izlazes, gledaju se na velikim ekranima, ocenjuje neko tehnicke aspekte fotografije, sta radis pa si u ovako ocajnom stanju duha i tela da si pod takvim stresom kada pises u ovoj temi da se ja oporavljam od stresa posle svakog tvog posta, jer empatican sam covek pa mi sve nekako tesko zbog tebe...

Ako ces vec o fundametalnosti, bilo bi stvarno dobro da znas kako stvari funkcionisu pre nego sto ih napises :D

Takodje HDR pravi da ti fotografiju vidis prirodnije, upravo onako kako je ocima vidis, jer ako nemas hdr i ako fotkas jednu sliku, zbog nemogucnosti tehnologije, ili ce ti izvor svetlosti biti preeksponiran ili senke previse tamne.
Evo ti iz prve ruke, prva fotka sa HDRom, grb i sve upravo onako kako sam ga ja video, dok je bez HDRa preeksponiran i gube se detalji.
Imam i lepsi primer gde zraci sunca padaju na parket gde ja vidim lepu narandzastu boju dok telefon to hvata kao svetlu belu boju, gde se ne vidi uopste pojedinacno parket sta je i kako je.

Ono sto ne valja jeste preterani HDR sto je Samsung isto pre par godina poceo da radi, sa S21 cini mi se, da previse dize senke i smanjuje svetlo gde pravi poprilicno flat fotografiju.
:ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO:⚗️
Dakle lepo sam ja rekao da treba nesto da se nauci o fotografiji pre nego se pisu svakakve gluposti. HDR nema nikakve veze sa prirodnoscu niti sa nacinom kako covek vidi svet oko sebe. Ocima ne vidis HDR, gde god da si to procitao ili ti neko rekao, to naprosto nije istina, osim ako ti nemas neki AI unapredjen vid pa vidis ko Arnold u T2.
Dakle prvo i prvo, vid, kao i sluh i njuh je vrlo individualna stvar.
Postoje ljudi koji mogu da vide i do 20 blendi dinamickog raspona, vecina dobacuje do 18 u retkim situacijama ali najbolje kamere beleze oko 13-14 blendi. Cinjenica da mozes da okom dobacis do 18 blendi, ne znaci da u svakom trenutku tvoj mozak ima mogucnost da "renderuje" sve senke i preeksponirane delove kako treba. Od coveka do coveka, 10-17 blendi plafon u jednom trenutku. Jednako kao sto je covek u stanju da vidi oko 17 miliona boja, ali samo oko 400 000 u jednom kadru je u stanju da razazna, i malo jace od 4000 nijansi sive.
Dakle kad napucavate HDR i lozite se da je to kao prirodnije, lazete sami sebe i pokusavate da prevarite svoj mozak, koji bazira razumevanje trodimenzionalnosti prostora oko sebe na postojanju odredjenog kontrastnog raspona. Dakle "crne zapusene" moraju da postoje da bi kalibrisani mozak mogao da stekne utisak u prostornosti. Fotke su vam uglavnom djubre jer se lozite na HDR koji nije prirodan i nema nista dodirno sa nacinom kako mozak renderuje scenu i razume svetlost. Eto male lekcije za dvae's maraka, za hdr pixelpeepere...

Krenuh nesto da odgovorim, ali toliko mi je mrsko da ti ne mogu opisati... I sta sad reci posle Martija... :D

Da, gugl kombinuje vise fotki(ne mora biti 3), samsung u najvecem procentu ne. Potrazi na netu sf i mf hdr.

I slozices se da to nema veze sa fundamentalnim poznavanjem fotografije, mada mi je poznato malo vise od toga, imao sam po neki dslr...

1000002986.gif
P.S.
Lako je Vama, vi nemate burn in na telefonu starom 10ak dana. :|
Ali da, kamera vam nije savršena...

Daj da skrenemo malo temu, kakav burn in?
Ako ti na jednobojnoj (sivoj) pozadini stoji nesto, slova brojevi linije itd, to je burn in.
Baš to, to je test pokazao.
Znači na sivoj pozadini, duž sredine ekrana, po horizontali, tamnija senka.
Baš nisam imao sreće.
S21 sam koristio više od 2 godine i nikakv burn in.

^ ukucaj u dialer zvezda taraba 0 zvezda taraba i pozovi. Izađe ti meni gde možeš da testiraš kompletno sve pa i sam ekran. Kroz prolazak u bojama ćeš videti, ako ima reklamacija.

Mislim koja je verovatnoća da ima veze sa zaštitnim staklom, Spigen GLAS.tR, mozda tu nešto nisam uradio kako treba...

Prilozi

• Screenshot_20240111_200148_Phone.jpg
    Screenshot_20240111_200148_Phone.jpg
    50.7 KB · Pregleda: 168
Nazad
Vrh Dno