Šta je novo?

Stambeni krediti

Izvor je verovatno ovo:

Pad je takav jer je to za decembar za koji jos nema podataka (premali broj ugovora). Zato i takav graf. Tamo pocetkom/sredinom januara ce biti potpuni podaci za decembar.
Vidi se na drugom grafu gde broj prodaja tezi nuli.
Ako neko misli da za mesec dana cena moze da padne za 1000e po m2 (po grafu) onda...

PS: Prvi bih bio koji bi oberucke docekao toliki pad cena ali nazalost nije realan.

ukratko: ovi grafikoni nisu verodostojni posle novembra

Tako je. I cenestanova.com i cenenekretnina.rs su kredibilni, vuku podatke iz katastra. Minorno se međusobno razlikuju zbog metodologija koje primenjuju, ali baza im je ista.
Katastar jednom nedeljno ažurira podatke i obično se četvrtkom uveče refrešuje i na ova dva sajta. A prethodni mesec se kompletira poslednjeg ili pretposlednjeg četvrtka u tekućem mesecu, tako da je tek sinoć kompletiran novembar. Decembar nije verodostojan naravno, jer ima tek dva unešena ugovora za Bgd.

Pad prodaje na godišnjem nivou je oko 35%

Jeste, stim što se sada ustalio na tom nivou. Tako da je teško očekivati i naredne godine iste procente.
Ono što većinu zanima su cene, ne obim prometa, a cene se još drže. Mada s obzirom na inflaciju od 8% zvaničnu, a u stvarnosti i veću, i ta stagnacija je nešto...

Pozdrav,
Da li neko ima informaciju gde je trenutno najbolje uzeti stambeni kredit i koja je opcija najbezbolnija.
Da li uzeti fiksnu kamatnu stopu od 5,03% ceo period otplate (OTP, cula sam da i Intesa daje tu opciju),
Ili neku kombinovanu da bude 5,03% na 3 ili 5 godina, a nakon toga priblizno 3,3%+6M Euribor (OTP i NLB),
Potreban nam je kredit od 50K evra na period otplate 15-20god.
Prvi put uzimamo stambeni kredit i svaki savet ili iskustvo nam znaci 🙂

Sad da opet uzimam, uzeo bih fiksnu, manje je stresno. U roku od godinu dana je rata otisla sa 330 na 550e

Нема поенте везати се за фиксну камату кад су камате рекордно високе.

Ima smisla i to što kazes. Krenule su da padaju polako, pa ako bude uzimao kad jos malo padnu, onda mozda i da razmisli o fiksnoj

da li svi kombinovani ili krediti gde nije fiksna kamata u nekom trenutku mogu da se prebace na cisto fiksnu...npr kada padne na neke pristojne procente

Kada je krenulo ludilo sa EURIBOR-om ja sam tražio od RF banke da mi da ponudu sa fiksnom stopom, tada sam imao kredit sa varijabilom. Nisu bili zainteresovani, pa sam uradio refinansiranje sa Erste i uzeo kredit sa fiksnom 5,2% za 30.000€ na deset godina.
Tako da zavisi od banke, da li će ti izaći u susret i kockati se da te možda ne zadrže kao klijenta.

Plata je veca 2x.
Ali su mi rekli da je 51%.
Takodje, problem je limit, da li je neko uzimao skoro, pa da li gledaju za opterecenje plate ratu trenutnu, ili ratu koju prognoziraju od 1.1.2025 nakon sto prestane ogranicenje marze banke od 1.1% ?

Plata je veca 2x.
Ali su mi rekli da je 51%.
Takodje, problem je limit, da li je neko uzimao skoro, pa da li gledaju za opterecenje plate ratu trenutnu, ili ratu koju prognoziraju od 1.1.2025 nakon sto prestane ogranicenje marze banke od 1.1% ?

Gledaju kao da uredbe nema jer takav ugovor se i potpisuje sa bankom

A da li znas ako se uzima kombinovani kredit gde je 5god fixna kamata pa varijabilna, verovatno se gleda onda fixna prvih 5 god?
Neke banke nude 5.1 fixnu na 3-5 god. Pa onda varijabilna

Pozdrav,
Da li neko ima informaciju gde je trenutno najbolje uzeti stambeni kredit i koja je opcija najbezbolnija.
Da li uzeti fiksnu kamatnu stopu od 5,03% ceo period otplate (OTP, cula sam da i Intesa daje tu opciju),
Ili neku kombinovanu da bude 5,03% na 3 ili 5 godina, a nakon toga priblizno 3,3%+6M Euribor (OTP i NLB),
Potreban nam je kredit od 50K evra na period otplate 15-20god.
Prvi put uzimamo stambeni kredit i svaki savet ili iskustvo nam znaci 🙂
U ovom razmisljanju sam i ja, nije mi hitno srecom, ali se vodim ovom logikom. Ako je banci stalo da mene sada obaveze sa 5% na 20-30godina, sta se krije iza toga sem da znaju da ide pad kamate i da ce u ovom momentu sebe lepo obezbediti, a nas privuci neodoljivom trenutnom ponudom. Isto otp gledah sinoc. Mozda gresim..

U ovom razmisljanju sam i ja, nije mi hitno srecom, ali se vodim ovom logikom. Ako je banci stalo da mene sada obaveze sa 5% na 20-30godina, sta se krije iza toga sem da znaju da ide pad kamate i da ce u ovom momentu sebe lepo obezbediti, a nas privuci neodoljivom trenutnom ponudom. Isto otp gledah sinoc. Mozda gresim..
Banke su uvek na dobitku i uvek rade sa interesom. Obrni-okreni nemoj ni razmišljati šta oni znaju i koja je njihova kalkulacija (trenutna ili buduća, svejedno).
Gledaj samo sebe i uzimaj ako ti uslovi odgovaraju i nemaš drugu povoljniju opciju da dođeš do sredstava.

Banka se kocka kao i vi, ja kada sam uzimao kamate su bile jako male na fiksne stope u EU, vodio sam se takodje logikom oni mora da znaju sto ja ne znam idem na variabilnu nece to skakati skoro. Na kraju skocile su u nebo, korona, izbio je rat itd. Takodje uvek imate opciju da refinansirate kada se stanje promeni.
Jos nesto, ako stvarno otplacujete 25 godina recimo, bez prevremene otplate vama je skroz ok fiksna od 5-6% jer svakako variabilna na taj period kada se uproseci nece biti bolja.

Ne postoji univerzalno pravilno razmisljanje osim da je nekretninu uvek bilo bolje kupiti juce.

Sve ostalo je od primera do primera, nisu svima iste niti zarade niti zivotne okolnosti.
Svako mora racunicu spram svog zivota da izvede.

Da li je neko skorije uzimao stambeni kredit za kupovinu kuce, gde je najpovoljnije, gde je najmanje ucesce? Znam da za stanove moze da se nadje 10%, ali za kucu ne verujem. Podigao bih 40000e, s'tim sto bi se to umanjilo za ucesce. Kuca je legalizovana, ali ima jedan manji objekat u dvorustu koji nije, sad ne znam vredi li se upistati u proceduru, ako taj objekat pravi problem.

Nece ti dozvoliti banka da uopste udjes u proceduru dok se to ne porusi pa brise ili ne legalizuje.

Zavisi da li je taj objekat upisan (ucrtan) u RGZ kao nelegalan. Ako nije, ne vidi se u listu nepokretnosti.
Ako jeste onda ovo sto kaze njikolaj.

Uhvatio si verovatno poslednji voz za neku iole normalnu kombinaciju. Meni tada npr. RF nije hteo da prebaci sa varijabile na fix, pa sam otišao u Erste za 5,2% fix na 10 godina, 30K evra.

Трампили се, ја сам отишао у супротном смеру, у Рајфајзен, из истог разлога.
Не капирам зашто не постоји неки модел "рефинансирања" у оквиру исте банке, ако они већ нуде те услове. То им је баш велики но-но.

И мали off, који је ипак успео да ме изнервира - кеш кредити у Србији имају дупло већу камату него у окружењу, нпр. у Босни или Македонији. Иако је иста банка у питању?!
Мада када размислим, зашто би новац био изузет када нам је све остало већ скупље...

Nazad
Vrh Dno