Pretpostavljam da deluje konfuzno.
Da se ne bih ponavljao previše ovde (pisao sam ranije na ovom delu foruma kako je sve podešeno), ukratko je ovako...
Kuća ima jedan polazni vod za grejanje. Oko 40% je podno grejanje, a ostatak površine je pokriven sa 10 panelnih radijatora. Ista temperatura je i na radijatorima i kod podnog grejanja. Termo ventil u razvodnoj kutiji za podno grejanje je podešen na 34 stepene (tako se pokazalo najbolje kod mene).
Sama pumpa nema termostat jer nikako da ga ugradim. Pokazalo se vremenom da mi nije potreban jer sam naučio kada i kako da regulišem rad pumpe sam.
Na pumpi podesim (shodno uslovima napolju) temperaturu od recimo 20 stepeni na polaznom vodu. To je teperatura koju bi pumpa pokušavala da postgne u životnom prostoru u kući. Pošto nemam termostat, to ne bude naravno 20 stepeni nego izađe negde na 23-24 stepena. Eksperimentisanje u toku prve godine sam uspeo da dođem do podešavanja koja su meni dobra.
U zavisnosti od temperature napolju, tu temperaturu podešavam u rasponu 19-21 stepen - realno je to nekoliko puta u grejnoj sezoni (3 ili 4 puta recimo).
Temperatura u kući stalno bude u rasponu 23-25 stepeni.
E sada, znam da je puno bolje da se ugradi termostat, ali sve nešto kao ne nalazim vremena da to uradim. Pored toga, navikao sam ovako već godinama i odgovara mi potpuno.
Sa druge strane, morao bih da razmišljam o maloj poštedi TP na duge staze. Termostat i verovatno neki bafer će biti ugrađeni. Već sam i kontaktirao u toku godine firmu koja je radila pumpu kod mene pa ću videti kada prođe sezona grejanja da to i uradim.
Još nešto... Zbog čega nisam žurio sa termostatom svih ovih godina, tj., zbog čega mi nije toliko bitan?
Kada podesim TP da radi na 20 stepeni recimo, onda pokušava da postigne tu temperaturu ali nema termostat u kući koji bi joj objasnio da je postigla istu i da se isključi.
Ali... TP prati promenu temperature napolju i uzima prosek na svaka 4 sata pa prema tome prilagođava svoj rad prema krivi grejanja koju sam podesio.
Zbog toga ona sama na nekoliko sati poveća ili smanji temperaturu u polaznom vodu kako koliko je već potrebno. Ona sama ima svoju logiku i pokazalo se da radi odlično.
Termostat bi po meni samo preciznije uključivao i isključivao pumpu, ali smatram da ušteda ne bi bila prevelika pa sve nešto nisam žurio da ga nabavim.