Šta je novo?

Toplotna pumpa

Stigao racun, po racunu kada su merili 7.11-6.12. pumpa potrosila 385kW ili kada prevedem u pare ~3850RSD, oko 38% nocne tarife. Ako gledam potrosnju na pumpi za novembar ona je 334kW. U odnosu na proslu godinu, kada je radila bez podesenje modulacije preko sobnog termostata, potrosnja je oko 11% manja i ako je novembar bio za oko stepen hladniji nego prosle godine plus sam prosle godine drzao nocnu 22C dok sad drzim 24C 24h. Mislim da se za sad ova zezanja sa podesavanjima modulacije imaju neki smisao i da Madoka ocigledno lepo upravlja pumpom preko temp. sobe i uslova u sobi.

Nemam termostat (mrzi me da dajem 100€). :)

Na pumpi je u periodu kao sada (do 15 stepeni napolju) podešeno da bude 20 stepeni. Kada je hladno napolju podesim da bude 21 stepen. Ako je baš... BAŠ hladno (desilo se dva puta po par dana za ovih 7 godina, postavim na 22 stepena. Inače kada je toplije napolju preko 15 stepeni postavim na 19 stepeni i ne diram.

U suštini se temperaturu promeni u toku sezone oko dva do tri puta. Ne više.

u kući je stalno od 23 do 25 stepeni. Prekjuče mi se supruga požalila da je pretoplo i ja se setim da podešeno na 21 stepen. Nisam se setio da je vratim nazad. U kući je bilo skoro 29 stepeni!

Dakle - uglavno oko 20 i 21 stepen podešeno na pumpi, što mi u kući daje 23-25 stepeni.
nije mi jasno kako moze 20 na TP da ti bude u kuci 23-25 ?

Koliku izolaciju imas?

Pozdrav ljudi,
Da li neko ima iskustvo sa tp argo (gree) 16kw?

Prilozi

• IMG-1b756577c3f71f1b83f1426a069cb2ec-V.jpg
    IMG-1b756577c3f71f1b83f1426a069cb2ec-V.jpg
    51.6 KB · Pregleda: 124
Nemam termostat (mrzi me da dajem 100€). :)

Na pumpi je u periodu kao sada (do 15 stepeni napolju) podešeno da bude 20 stepeni. Kada je hladno napolju podesim da bude 21 stepen. Ako je baš... BAŠ hladno (desilo se dva puta po par dana za ovih 7 godina, postavim na 22 stepena. Inače kada je toplije napolju preko 15 stepeni postavim na 19 stepeni i ne diram.

U suštini se temperaturu promeni u toku sezone oko dva do tri puta. Ne više.

u kući je stalno od 23 do 25 stepeni. Prekjuče mi se supruga požalila da je pretoplo i ja se setim da podešeno na 21 stepen. Nisam se setio da je vratim nazad. U kući je bilo skoro 29 stepeni!

Dakle - uglavno oko 20 i 21 stepen podešeno na pumpi, što mi u kući daje 23-25 stepeni.
Meni ništa nije jasno kako ti to regulišeš temperaturu... 20 stepeni na pumpi? 20 stepeni gde? Polazne vode? 29 stepeni u kući a podešeno 21 stepen? Ili nešto nije podešeno kako treba ili ti ne valjaju ti termometri.

Meni ništa nije jasno kako ti to regulišeš temperaturu... 20 stepeni na pumpi? 20 stepeni gde? Polazne vode? 29 stepeni u kući a podešeno 21 stepen? Ili nešto nije podešeno kako treba ili ti ne valjaju ti termometri.
:)

Pretpostavljam da deluje konfuzno.

Da se ne bih ponavljao previše ovde (pisao sam ranije na ovom delu foruma kako je sve podešeno), ukratko je ovako...
Kuća ima jedan polazni vod za grejanje. Oko 40% je podno grejanje, a ostatak površine je pokriven sa 10 panelnih radijatora. Ista temperatura je i na radijatorima i kod podnog grejanja. Termo ventil u razvodnoj kutiji za podno grejanje je podešen na 34 stepene (tako se pokazalo najbolje kod mene).
Sama pumpa nema termostat jer nikako da ga ugradim. Pokazalo se vremenom da mi nije potreban jer sam naučio kada i kako da regulišem rad pumpe sam.

Na pumpi podesim (shodno uslovima napolju) temperaturu od recimo 20 stepeni na polaznom vodu. To je teperatura koju bi pumpa pokušavala da postgne u životnom prostoru u kući. Pošto nemam termostat, to ne bude naravno 20 stepeni nego izađe negde na 23-24 stepena. Eksperimentisanje u toku prve godine sam uspeo da dođem do podešavanja koja su meni dobra.
U zavisnosti od temperature napolju, tu temperaturu podešavam u rasponu 19-21 stepen - realno je to nekoliko puta u grejnoj sezoni (3 ili 4 puta recimo).

Temperatura u kući stalno bude u rasponu 23-25 stepeni.

E sada, znam da je puno bolje da se ugradi termostat, ali sve nešto kao ne nalazim vremena da to uradim. Pored toga, navikao sam ovako već godinama i odgovara mi potpuno.

Sa druge strane, morao bih da razmišljam o maloj poštedi TP na duge staze. Termostat i verovatno neki bafer će biti ugrađeni. Već sam i kontaktirao u toku godine firmu koja je radila pumpu kod mene pa ću videti kada prođe sezona grejanja da to i uradim.
Još nešto... Zbog čega nisam žurio sa termostatom svih ovih godina, tj., zbog čega mi nije toliko bitan?

Kada podesim TP da radi na 20 stepeni recimo, onda pokušava da postigne tu temperaturu ali nema termostat u kući koji bi joj objasnio da je postigla istu i da se isključi.
Ali... TP prati promenu temperature napolju i uzima prosek na svaka 4 sata pa prema tome prilagođava svoj rad prema krivi grejanja koju sam podesio.
Zbog toga ona sama na nekoliko sati poveća ili smanji temperaturu u polaznom vodu kako koliko je već potrebno. Ona sama ima svoju logiku i pokazalo se da radi odlično.
Termostat bi po meni samo preciznije uključivao i isključivao pumpu, ali smatram da ušteda ne bi bila prevelika pa sve nešto nisam žurio da ga nabavim.

:)

Pretpostavljam da deluje konfuzno.

Da se ne bih ponavljao previše ovde (pisao sam ranije na ovom delu foruma kako je sve podešeno), ukratko je ovako...
Kuća ima jedan polazni vod za grejanje. Oko 40% je podno grejanje, a ostatak površine je pokriven sa 10 panelnih radijatora. Ista temperatura je i na radijatorima i kod podnog grejanja. Termo ventil u razvodnoj kutiji za podno grejanje je podešen na 34 stepene (tako se pokazalo najbolje kod mene).
Sama pumpa nema termostat jer nikako da ga ugradim. Pokazalo se vremenom da mi nije potreban jer sam naučio kada i kako da regulišem rad pumpe sam.

Na pumpi podesim (shodno uslovima napolju) temperaturu od recimo 20 stepeni na polaznom vodu. To je teperatura koju bi pumpa pokušavala da postgne u životnom prostoru u kući. Pošto nemam termostat, to ne bude naravno 20 stepeni nego izađe negde na 23-24 stepena. Eksperimentisanje u toku prve godine sam uspeo da dođem do podešavanja koja su meni dobra.
U zavisnosti od temperature napolju, tu temperaturu podešavam u rasponu 19-21 stepen - realno je to nekoliko puta u grejnoj sezoni (3 ili 4 puta recimo).

Temperatura u kući stalno bude u rasponu 23-25 stepeni.

E sada, znam da je puno bolje da se ugradi termostat, ali sve nešto kao ne nalazim vremena da to uradim. Pored toga, navikao sam ovako već godinama i odgovara mi potpuno.

Sa druge strane, morao bih da razmišljam o maloj poštedi TP na duge staze. Termostat i verovatno neki bafer će biti ugrađeni. Već sam i kontaktirao u toku godine firmu koja je radila pumpu kod mene pa ću videti kada prođe sezona grejanja da to i uradim.
Još nešto... Zbog čega nisam žurio sa termostatom svih ovih godina, tj., zbog čega mi nije toliko bitan?

Kada podesim TP da radi na 20 stepeni recimo, onda pokušava da postigne tu temperaturu ali nema termostat u kući koji bi joj objasnio da je postigla istu i da se isključi.
Ali... TP prati promenu temperature napolju i uzima prosek na svaka 4 sata pa prema tome prilagođava svoj rad prema krivi grejanja koju sam podesio.
Zbog toga ona sama na nekoliko sati poveća ili smanji temperaturu u polaznom vodu kako koliko je već potrebno. Ona sama ima svoju logiku i pokazalo se da radi odlično.
Termostat bi po meni samo preciznije uključivao i isključivao pumpu, ali smatram da ušteda ne bi bila prevelika pa sve nešto nisam žurio da ga nabavim.
ja i dalje ne razumem kako od 23 polaza vode ti imas 23 u kuci...

Da osvezim temu :) Dakle da mi je neko pricao ne bi verovao.. nakon postavlenja tavananske izolacije.. 170m2, radijatori .. kinez :)

Prilozi

• Screenshot_20231230_000528_Aqara Home.jpg
    Screenshot_20231230_000528_Aqara Home.jpg
    36.8 KB · Pregleda: 106
  • Screenshot_20231230_000506_iLetComfort.jpg
    Screenshot_20231230_000506_iLetComfort.jpg
    58.7 KB · Pregleda: 110
Pa to izadje 9-10kw. Za nagai od 12kw su mi rekli da moze zadovoljiti ali je na samoj granici.

-7 spoljna
+24 u kući

Ostalo probaj da bude sto približnije.

Što skuplja pumpa njima veca zarada a uvek idu na varijantu straha bolje jača za svaki slučaj.

Bolje da uznes auto od 3000 kubika za svaki slučaj.. Laički rečeno.

Direktno na plocu . Parna brana folija, 10cm kamena vuna , 10cm kamena vuna unakrsno i vodonepropusna folija na kraj.
Super.
Ja imam isto tavanski deo neizolovan za sad, jer planiram da sredjujem potkrovlje. Posto planiram da stavljam kosuljicu, a bitna mi je izolacija te poslednje ploce, jer ce potkrovlje da se koristi povremeno a sprat nize je primarni za stanovanje, kako najbolje izolovati tu plocu, pa staviti preko kosuljicu?

Super.
Ja imam isto tavanski deo neizolovan za sad, jer planiram da sredjujem potkrovlje. Posto planiram da stavljam kosuljicu, a bitna mi je izolacija te poslednje ploce, jer ce potkrovlje da se koristi povremeno a sprat nize je primarni za stanovanje, kako najbolje izolovati tu plocu, pa staviti preko kosuljicu?

Ima ovde lepo objasneno ali je na Makedonski. Nadam se da ces razumeti :)

Pozdrav,

Pažljivo sam pročitao par desetina stranica u nazad i dodatno sam se stavio u rebus. :)

Trebalo bi da počnem sa zidanjem kuće strukture prizemlje, sprat i tavan bruto površine 159m2 bez tavana. Princip gradnje će biti Ytong termo blok 37.5cm bez dodatne izolacije, a stolarija verovatno neki kvalitetniji PVC.
Grejanje će biti podno sa pločicama po celoj kući, a neto grejna površina negde između 115-120 kvadrata.

Dakle, pitanje za stručne ljude da li se uopšte isplati ugrađivati TP u takav objekat i koje snage?

Mora da napomenem da je plac na jako vetrovitom području, tj. nalazi se u ruži vetrova i stalno je prisutno određeno ,,provetravanje''.

Smatram da je svakako TP odlično rešenje za to. Pogotovo jer je podno grejanje u celoj kući. uz YTong blokove bi trebalo da je dobra kombinacija.
Da li ste sigurni da nije potrebna nikakva izolacija na YTong blokove?

@dzhoni
Mi imamo kuću, maltene, preslikanu iz tvog opisa.
140m2 (prizemlje + visoko potkrovlje), grejano oko 120m2. Zidovi Ytong 37,5 bez dodatne izolacije. PVC stolarija sa trostruukim staklom. Kuća nam je u vetrovitom gradu gde se nalazi ruža vetrova.
Koristimo TP Fujitsu 10kW za podno grejanje. Zadovoljni smo. Plan je bio da dodamo još 10 cm izolacije na fasadi, što još nismo uradili.
Da li se isplati TP? Ja sam izračunao da se isplati. Trenutno je to najjeftiniji vid grejanja. Početna investicija je veća od ostalih tipova grejanja. Trebalo bi da traje 15-tak godina da bi se isplatila. Što se tiče komfora, nema bolje. Nama je ovo peta sezona grejanja na TP. Koristimo je i da se hladimo leti.

Smatram da je svakako TP odlično rešenje za to. Pogotovo jer je podno grejanje u celoj kući. uz YTong blokove bi trebalo da je dobra kombinacija.
Da li ste sigurni da nije potrebna nikakva izolacija na YTong blokove?

Tako mi je projektant rekao da na ytong blok od 37.5cm nije potrebna dodatna izolacija.
@dzhoni
140m2 (prizemlje + visoko potkrovlje), grejano oko 120m2. Zidovi Ytong 37,5 bez dodatne izolacije. PVC stolarija sa trostruukim staklom. Kuća nam je u vetrovitom gradu gde se nalazi ruža vetrova.
Koristimo TP Fujitsu 10kW za podno grejanje. Zadovoljni smo. Plan je bio da dodamo još 10 cm izolacije na fasadi, što još nismo uradili.
Da li se isplati TP? Ja sam izračunao da se isplati. Trenutno je to najjeftiniji vid grejanja. Početna investicija je veća od ostalih tipova grejanja. Trebalo bi da traje 15-tak godina da bi se isplatila. Što se tiče komfora, nema bolje. Nama je ovo peta sezona grejanja na TP. Koristimo je i da se hladimo leti.

Hvala na odgovoru. Jel je 10kW dovoljno za toliku kvadraturu?
U vezi hlađenja, jel se hladite putem fan coilera? Ovde je neko spomenuo da TP nije dobra opcija za hlađenje, tj. da je puno ekonomičnije da se uzme pored nje inverter klima, tako da razmišljam da li da uzmem jednu ili dve inverter klime pošto svakako dobri fan coileri koštaju skoro kao jedna inverter klima.

@dzhoni
Mogla je tu i od 8 kW, ali nema veze, bitno je da je sve ok.

Da li je neko stavio od 8kw tp i na koju kvadraturu?
Treba puno parametara da se poklopi da bi stavio na tu kvadraturu od 120 kvadrata TP od 8 kW. Evo ti slučaj samo jedan. Kuća 80 kvadrata, izolacija 10 cm, podno grijanje, PVC stolarija troslojno staklo, i vlasniku objekta je majstor koji je inače ženin rođak ugradio TP od 16 kW.

Da li je neko stavio od 8kw tp i na koju kvadraturu?
Jesam ja, tacnije 7.2kw za 84m2. Zakljucak posle god i po je da sam mogao ici i sa 6kW. Malo bih jeftinije prosao u startu i mozda 2000-3000 din godisnje, i to je to. Dobro podesena modulacija za sada radi posao odlicno, do ovih temeratura od 15c i vise sam imao verovatno preko 95% vremena sa ukljucenim kompresorom bez gasenja, sada kako je toplije morao sam malo da spustim temp vode. Prosle sezone max 180e cela sezona. Ove godine i pored poskujenja u tim sam okvirima ako ne bude nekih extrema u vremenu, a ako bude tu ce ovaj kapacitet opet biti od koristi u odnosu na manji npr. Malo sam proucio i izucio sta i kako sa TP i podesavanjima tako da sam dobio ono sto sam zeleo ... Sve u svemu ja sam jako zadovoljan. 24-24.5c, radijatori SCOP preko 3 lagano i prosle a tek ove god.
Nema nekih extrema, za sada nam vreme ide na ruku :)

Vrh Dno