Šta je novo?

[A1] Postpaid paketi i promocije

Osnovni problem je što je "kazna za ne plaćanje reketa" 1000 puta veća od realne cene usluge. Dakle, ko kupi dodatak, njega 1MB košta 1 dinar. Ko ne kupi, njega cepaju 1000 puta više, bilo da pogreši korisnik, bilo da pogreši njihov sistem (koji je, naravno, nepogrešiv). To je jednostavno nepošten i nefer odnos prema korisniku, čak i ako je zakonit. Već sam pisao primer: kamata na dozvoljeni minus je recimo 10%. Šta bi bilo kada bi banke uzimale 10000% na prekoračenje dozvoljenog minusa?

Tržište bi trebalo to da kazni. Evo npr. mene su izgubili kao korisnika jer jedino iz tog razloga nisam hteo da pređem kod njih, znam za barem još dvoje.
Svako ima svoju poslovnu politiku i oni su očigledno procenili da im se više isplati da kradu na tome makar po cenu da izgube neke korisnike. Koliko je to legitimno i legalno ne znam ali je tako

95% problema sa naplacenim romingom je do samih korisnika.
Jednostavno ljude mrzi da se informisu ne poznaju ni osnovna podesavanja na svom telefonu. I dan danas ima onih koji pricaju da u dobili uvecan racun zato sto su zvali (iz Srbije) nekoga ko je u romingu i slicne gluposti.
Naravno "veoma je vazno" da ukljucite VoLte na telefonu bez toga nema zivota i ako donosi vise problema nego koristi. Ni jedan telefon nece po fabrickim podesavanjima dozvoliti data sobracaj u romingu ako vi to ne ukljucite. Nece vam dati da pozovete ako vi to ne potvrdite da zaista hocete. Ne mozete poslati sms poruku za parking ako ne potvrdite da ste svesni da se to dodatno placa, itd.
E sad sto je vecina navikala da koristi tehniku po principu next>next>ok ...to na kraju moze da kosta.
Brate izvini ali pricas o necemu o cemu blage veze nemas.
Sve u mobilnoj prakticno ide preko interneta samo razlicitim protokolima.
U cemu je razlika ako voice poziv ide preko 5G, 4G, ili 3G? Ide kroz voice protokol i apsolutno je nebitna konekcija prema baznoj stanici.
To sto A1 ne moze da isprati voice protokol kroz VOLTE tj. 3, 4, ili 5G je samo njihov problem u sistemu koji bezobrazno a mozda i namerno naplacuju korisnicima.
Isti problem je imao i MTS pa su ga resili...
Brate izvini ali pricas o necemu o cemu blage veze nemas.
U cemu je razlika ako voice poziv ide preko 5G, 4G, ili 3G? Ide kroz voice protokol i apsolutno je nebitna konekcija prema baznoj stanici.
To sto A1 softver "ne moze" da isprati voice protokol kroz VOLTE tj. 3, 4, ili 5G je samo njihov problem u sistemu koji bezobrazno a mozda i namerno naplacuju korisnicima.

Vidim da je ovaj Note 12, 2500din sa NEO surf paketom. Je l postoji neka bolja ponuda negde? Bitan mi je net pa bih voleo ovaj NEO NEO... Čak nešto i ne moram da uzimam telefon jer imam Redmi 11 Lite 5g ne, ima sve što mi treba (baterija malo počela da curi) a kontam da ovaj gornji nije ništa nešto posebno u odnosu na donji. Ističe mi drugi ugovor 5. Aprila a računam da uzmem sad kad je najpovoljnije, iliti, nova godina...
Ne znam da li još malo da počekam do Božića pa budu i bolje ponude ako nisu zadovoljni prodajom...
Mrzim MTS klosariju da budem iskren a sa A1 nisam nikad imao problem...

2G mreža u svojoj osnovnoj izvedbi uopšte nije podržavala paketni prenos podataka (odnosno mobilni internet kakav danas poznajemo). Bilo je moguće koristiti samo CSD (circuit switched data), gde se umesto govornog poziva uspostavljao data poziv, a minuti su se plaćali - da minuti a ne količina prenetog saobraćaja. Tek je GPRS nadogradnja na 2G sa početka 2000-ih godina donela paketni saobraćaj. GPRS je uveo koncept APN-ova, koji služe da odvoje logički razne tipove saobraćaja na paketnoj mobilnoj mreži (slično VLAN-ovima kod ethernet mreža). Moguće je koristiti više paketnih veza na više APN-ova istovremeno. Svakako pozivi na 2G mreži uopšte ne koriste niti internet niti bilo koju vrstu paketnog prenosa podataka. U toku circuit switched poziva nemoguće je koristiti paketni prenos na 2G/GPRS (EDGE) mreži.
3G mreža podržava i Circuit Switched saobraćaj (pozive - glasovne i video) i paketni prenos podataka (oba načina prenosa su podržana od starta). 3G mreža ima nativnu podršku za pozive i pozivi u 3G mreži ne koriste paketni prenos ili bilo šta nalik internet vezi. Korišćenje paketnog prenosa u isto vreme dok je aktivan i circuit switched saobraćaja je moguće. APN-ovi idalje postoje na 3G mreži.

4G i 5G uopšte ne podržavaju Circuit Switched saobraćaj, i to su mreže koje podržavaju samo paketni prenos podataka (mobilni internet kakav danas poznajemo). APN-ovi su prisutni i na 4G i na 5G mrežama. Pozivi uopšte nisu osnovni deo 4G i 5G mreža, oni su tu kroz apstrahovani nivo prisutni. Pozivi preko 4G i 5G mreže rade na sledeći način:
  • Telefon ostvari paketnu vezu preko specijalizovanog APN-a (čiji je naziv obično "ims"), što operateru omogućava da koristi privatnu mrežu (izolovanu od ostatka interneta), da na RAN nivou podesi prioritete za pakete na tom specijalizovanom APN-u, da te pakete prioritizuje kroz svoju transportnu infrastrukturu do jezgra mreže itd itd.
  • Kada je aktivna veza na ims APN-u, telefon preko SIP protokola (protokol na kome su bazirane skoro sve fiksne mreže danas) ostvaruje vezu sa VoIP serverom operatera, time se registruje da je "online", ukoliko je telefon povezan na taj server, mreža će uvek prvo tu da ga traži, a ako nije, zahtevaće da pređe na 3G ili 2G mrežu preko koje će ostvariti klasičan circuit switched poziv.
  • Kroz tu paketnu vezu prenose se razne informacije o kvalitetu servisa, jačini signala, bitrejtovima koji su dostupni na korisnikovom telefonu itd itd itd, ima tu nešto saobraćaja svakako i kad nemaš aktivan poziv.
To sto A1 ne moze da isprati voice protokol kroz VOLTE tj. 3, 4, ili 5G je samo njihov problem u sistemu koji bezobrazno a mozda i namerno naplacuju korisnicima.
Problem je što A1 naplaćuje data saobraćaj ostvaren i kroz specijalizovani IMS APN kad je korisnik u roamingu i to jeste veliki problem, jeste ogroman (namerni ili nenamerni) propust. Data konekcija ka IMS APN-u se ne aktivira ako u podešavanjima telefona isključite VoLTE ili prebacite telefon na 3G ili 2G mrežu na kojoj ne postoji potreba za posebnim paketnim prenosom kako bi se ostvario govorni poziv.
Slažem se.

@poglavicas Hvala na detaljnom objasnjenju i strpljenju da objasnis.
@synn Mozada je "pricam o necemu o cemu blage veze nemam" ali ja nemam problema sa romingom i koristim ga godinama, zadnjih 6 god na vip-a1.
Volte pozivi su apsolutno nepotrebni i ocigledno je da izmedju ostalih problema koje nose prave i problem u romingu nekim korisnicima.
Resenje je vrlo jednostavno i napisano je bar 10 puta u ovoj temi.
Koga je strah od rominga ne mora da ga koristi na post-paid broju. Kupis pri-paid nas ili strani uplatis dodatke koji ti trebaju i miran si.
Laicko ludilo da mora da se ima sve najnovije android-ios-win a pri tome se ne znaju osnovne stvari ima svoju cenu.

Da li dobro razumem da nas koji smo imali problem nazivaš ludacima i neznalicama?
Ako imam telefon sa dve kartice hoću da imam pravo da koristim ono što plaćam i da mi ne naplaćuju ono što ne koristim. Pogotovo ne po 1000 puta većim cenama od komercijalnih.
Ništa manje, ništa više.

Naravno da ne ali svako iz posta izvuce ono sto mu se svidja.
Neko nadje resenje neko nadje optuzbu.
Da ne trujemo vise temu. Problem postoji na A1 resenje postoji.

Ja nikad nisam ni imao problema u inostranstvu nit mi VoLTE radi u inostranstvu, odmah pada na 3G kad sam van SRB. Očigledno je da neki ljudi imaju problem i da to treba da se rešava.

Ja nikad nisam ni imao problema u inostranstvu nit mi VoLTE radi u inostranstvu, odmah pada na 3G kad sam van SRB. Očigledno je da neki ljudi imaju problem i da to treba da se rešava.
Ne moras ni da imas volte aktivan na telefonu niti da ti radi da ti nabije kredit u inostranstvu... Dovoljno je da si na 4G i bez volte...

Poenta je da A1 ima problem, nijedan od ostalih operatera nema. Džaba se ovde upinju neki članovi da odbrane lopovsku politiku A1. Opet kažem, nadam se da će ih tržište kazniti, mada s obzirom da je ovo Srbija, teško.
Samo ljudi treba da znaju: ako mislite da putujete izvan ZB i nemate nameru da uplaćujete roaming dodatak u A1, morate da fizički izvadite karticu iz telefona

Na ovo misliš i bez uključenog interneta u romingu?
Da ali taj fantomski saobraćaj je nastao na androidu u Hrvatskoj uz moja upustva kako da ugasi i obezbedi... Koji ne podržava volte na A1. Niti ima u opcijama, Ali je bilo 6 KB pa nije strašno 6 dinara (fantomski je sto posto, da je ikako net bio upaljen nema šanse da bi bilo samo 6 KB). Ali ako je procurilo i šest može i više verovatno...
A iz BiH su stizali obracuni 6 dana dok se nivelisao.... Dodjes iz bosne i 5 narednih danan ti se uvećava racun polako 🤣. Ali tamo je dinar MB pa nije strašno bilo oko 400 dinara prekoračenja...

Znači definitivno se i meni pojavljivao fantomski net i pored isključenog rominga i mob.podataka. U korisničkom ladno to pravdaju nekim "curenjem" Rešenje je bilo uključivanje zabrane rominga, isključivanje kartice i kupovina pripejd kartice u At.
Inače A1 je postao užasan, korisnički servis em nemožeš dočekati em te zavlače kao rešavaju problem, dobićete obaveštenje....NIKAD! Uredno sam raskinuo ugovor za jedan od brojeva da bi kartica ostala i dalje aktivna (slučajno primetili)...sledi tortura od više poziva servisu, nekoliko odlazaka u filijalu da bi evo mesec i po dana kasnije i pored svih uveravanja da je sve ok i sređeno meni u računu obračunata pretplata za taj broj koji ne koristim! Danas zovem, 15 min čekam, naravno ponovo prepričavam celu istoriju i ponovo obećanje da će sve biti regulisanoi da ću biti obavešten.
Znači lopovi nad lopovima!!
Raskidam redom sve kako bude prispevalo.

Ja sam skoro prešao u A1 i molim ih mesec dana na sve vidove komunikacija da mi reše problem sa VoLTE i oni mi ladno na kraju šalju sms poruku da su ONI ustanovili ga da na mom telefonu nisam uključio!? Znači nije ih blam da mi daju pisani trag svoje nestručnosti, površnosti i nesposobnosti. Svaka priča sa njima je besmislena, ali nisu ni oni tužni krivi što ih je neko zaposlio da rade nešto što ne znaju.

Idi u poslovnicu, daj radnicama telefon i reci da su ti pametnjakovicu u Call centru rekli da ne znas ukljuciti. Tako su i mene masirali. Otisao tamo, rekao da ga ukljuce jer sam glup,kiad nisu uspele, napisale prijavu. Posle su mi to resili. Trajalo skoro mesec dana. Dodali me kao novog korisnika, tako je resen slucaj. Posle odobijao jos sms -ove dobrodoslice,bilo malo cudno ali sam iskulirao. Proradilo,uglavnom. Ono sto je cudno,meni deluje tako, VoLTE radi besprekorno samo unutar A1 mreze. Kad zovem nekog drugog, kao da sam na 3 ili 2g. Katastrofa.

Idi u poslovnicu, daj radnicama telefon i reci da su ti pametnjakovicu u Call centru rekli da ne znas ukljuciti. Tako su i mene masirali. Otisao tamo, rekao da ga ukljuce jer sam glup,kiad nisu uspele, napisale prijavu. Posle su mi to resili. Trajalo skoro mesec dana. Dodali me kao novog korisnika, tako je resen slucaj. Posle odobijao jos sms -ove dobrodoslice,bilo malo cudno ali sam iskulirao. Proradilo,uglavnom. Ono sto je cudno,meni deluje tako, VoLTE radi besprekorno samo unutar A1 mreze. Kad zovem nekog drugog, kao da sam na 3 ili 2g. Katastrofa.
Ako drugi korisnik nema uključenu VoLTE uslugu, onda će naravno biti drugačiji kvalitet razgovora.

Svi,sa kojima komuniciram,imaju ukljuceno.

Mene interesuje šta se dobija tako bitno i značajno sa uključivanjem tog VOLTE servisa ?
Šta je bolje sa njim ?

Kapacitet za nas nesrecnike na 3G. Evo od kad radi na prepaidu. Nijednom nisam dropovao na 2G... Hvala vam gde culi i neculi. A pri tome i sad kad zovem u a1 ljude koji su isto na 3G ide full HD. Bas se lepo čuje zvuk.
A VOLTE korisnici imaju malo brzu uspostavu (realno ne bitno ako nisi u callcentru ili neki hitno pozivajući faktor...) I pride imaju LTE i VO istovremeno. Dok na H+ imas 3G poziv i internet koji je u suštini H- upotrebljiv ali 1 Mbps mozda malo jače...

Ćale potpisao neo neo za 1250. Dakle moguće je :)
Ja juce prebacih broj iz mts u a1 i izabrao neo4 za 1500. Mada mi rekose da cu morati ponovo da dodjem da potpisem posebno za paket il tako nesto. Jel mogu kako sad i ja da izvucem taj neo neo za 1250. Ako ima ko broj promotera il tako nesto?

Ja juce prebacih broj iz mts u a1 i izabrao neo4 za 1500. Mada mi rekose da cu morati ponovo da dodjem da potpisem posebno za paket il tako nesto. Jel mogu kako sad i ja da izvucem taj neo neo za 1250. Ako ima ko broj promotera il tako nesto?
Isto i mene zanima, ako neko zna broj agenta neka mi pusti na poruku.

Isto i mene zanima, ako neko zna broj agenta neka mi pusti na poruku.
Ako si potpisao ugovor niti jedan agent ne može da ti to 'gratis' poništi, ono kao puj-pike to ne važi, hajdemo sada iz početka, šti ti ono beše stvarno ali stvarno hoćeš ??!
Mislim niđe veze..

Evo danas mi se u aplikaciji pojavio račun za ovaj mesec ,presek mi je 17-ti i opet im ne radi prikaz računa i saobraćaja...džabe sam se ponadao da su to sredili....👎

Нео Нео 10gb Западни Балкан.

Prilozi

• IMG_4926.jpeg
    IMG_4926.jpeg
    85.8 KB · Pregleda: 87
Ako si potpisao ugovor niti jedan agent ne može da ti to 'gratis' poništi, ono kao puj-pike to ne važi, hajdemo sada iz početka, šti ti ono beše stvarno ali stvarno hoćeš ??!
Mislim niđe veze..
Ne znam odakle si zaključio da sam potpisao bilo kakav ugovor, nisam, i zato i tražim broj agenta.

Imam jedan problem,
Koristim A1 Neo 23 i Iphone 13.
Prilikom uspostave poziva , prvih od 3-5 sekundi uopšte ne čujem sagovornika.
O čemu se radi i kako da rešim?

Nazad
Vrh Dno