Šta je novo?

[A1] Postpaid paketi i promocije

Hvala na savetu. Problem je sto ja nemam opciju da ga ugasim. Mogu da zovem korisnicki pa da oni ugase a kad se vratim, da ga pale opet. Slozices se da je to bas smaranje. Ne nam samo da li bi pomoglo da karticu ubacim u telefon koji ima VoLTE “prekidac” pa da ga tako iskljucim(to ima Android, uglavnom)?

Dovoljno je da spustiš mrežu na 3G ili 2G ako nikako drugačije ne može. A inače ogroman je to propust na A1 što naplaćuju VoLTE servis tako. To svakako ne bi smelo.
Zamolio bih za pomoć, bio sam juče porodično u Temišvaru na božićnom vašaru, ukupno smo bili oko 7 sati u Rumuniji. Žena je korisnik A1 mreže i trenutni račun joj je 15.155 dinara, od juče nakon boravka u Rumuniji je skočio preko 100€. Mobilni podaci su bili isključeni, isključeno ažuriranje aplikacija, poziva uopšte nije bilo u tom periodu. Vidim da se na prethodnim stranama pisalo o data potrošnji u romingu ali ja sam korisnik Yetel mreže i nemam iskustva sa A1. Kakva su vaša iskustva u ovakvim slučajevima, ima li smisla neka žalba, odnosno postoji li uopšte način da se ovo nekako reši?
Potražite listing ali da se vidi preko kog APN-a su potrošeni podaci, ako je slučajno preko "IMS" APN-a, odmah žalba sa objašnjenjem da je to fantomski VoLTE saobraćaj.

Dovoljno je da spustiš mrežu na 3G ili 2G ako nikako drugačije ne može. A inače ogroman je to propust na A1 što naplaćuju VoLTE servis tako. To svakako ne bi smelo.

Potražite listing ali da se vidi preko kog APN-a su potrošeni podaci, ako je slučajno preko "IMS" APN-a, odmah žalba sa objašnjenjem da je to fantomski VoLTE saobraćaj.
Nemam ni to , na zalost. Samo Lte i 5g.

Imam iPhone i nikad nisam imao problem u inostranstvu, u najgorem slučaju uplati gigabajt rominga, onda si siguran, ili traži potpunu zabranu roming internet saobraćaja kod A1

Zašto da plaća roaming dodatak, ukoliko mu nije potreban za nekoliko sati u inostranstvu?
Zašto da traži potpunu zabranu i onemogući sebi upotrebu roaminga, bez ponovne aktivacije?

Ako VoLTE pravi protok i naplata se dešava samo na A1, problem je do njih i trebalo bi da ih zatrpamo zahtevima da to poprave.

S obzirom da problem ne postoji kod druga dva provajdera, A1 bi to trebalo da reši, ne da mi improvizujemo.

Meni nema logike da volte napravi 100 evra za par sati. Naročito što je čovek napisao da njegova žena nije imala nikakve razgovore dok je bila tih par sati u Temišvaru.
Osim toga, zar nije 1mb u romingu u EU 1din, a ne 1000 din? Kako onda račun 100 evra?
Edit: koliko se sećam ovde su se ljudi žalili na fantomski račun iako su ugasili volte, mobilne podatke i spustili mrežu na 2g.

Meni nema logike da volte napravi 100 evra za par sati. Naročito što je čovek napisao da njegova žena nije imala nikakve razgovore dok je bila tih par sati u Temišvaru.
Osim toga, zar nije 1mb u romingu u EU 1din, a ne 1000 din? Kako onda račun 100 evra?
100Kb je 99din, mislim da je samo u Grčkoj 1Mb 1din.

Da, to je problem što nemamo nijednog krstenog operatera.
Najbolja opcija je ne imati nijednog...
Ali od vise zla biras manje. A ovo sa A1 roamingom je bas problem...

Meni su baš davno dok je bio vip, mislim da sam kod njih bila na postpejdu od kad su došli kod nas, nakarikali račun zbog onih poruka dobrodošlice u bih,cg par hiljada dinara. Tad se još nije net koristio. Onda su mi zbog loših uređaja koje su prodavali uvalili telefon za najniži paket i ubedili me da ne mogu da tražim drugi. Tad sam imala 16god.

I koji me đavo natera da me nagovori prošle god. da pređem sa pripejda na postpejd koji je lošiji od mesečnih planova nemam pojma. Koristim njihov kućni net i već 2x mi svuče update ios-a sav internet iz paketa....iako je uključen wifi uvek. Ako negde nisam imala problema to je bio telenor.

Tokom godina sam više puta imao problem sa roamingom računom u Telenor, svaku reklamaciju su rešili u moju korist.

Ono što je problem, kad god sam uložio reklamaciju, ista je svaki put odbijena, ali "u duhu višegodišnje saradnje" su mi uvek umanjili račun.

Drugi deo problema je kad god sam reklamirao deo računa, svaki put su mi skinuli kompletan roaming, uz identičnu poruku "u duhu...". Što me navodi na pomisao da oni tu baš i nemaju neku kontrolu šta se zapravo desilo.

... , nakarikali račun zbog onih poruka dobrodošlice u bih,cg par hiljada dinara....

Ovo sam više puta čuo, da su nekome naplaćene dolazne SMS poruke i da su dobili abnormalne račune za roaming. Ali nikada od frequent travelers i uvek mi je zvučalo kao nerealan scenario, bez detalja.

Jedina osoba sa kojom sam popričao malo duže na ovu temu, na kraju smo zaključili da mu nikakve SMS poruke nisu naplatili i da je zaista napravio ceo račun primajući pozive. Smatrao je da je primanje poziva besplatno, ali su mu poruke naplatili.

Naplaćivali nego šta. U poslovnici mi rekli šta je u pitanju. Bilo je to pre 15 godina.

Dolazni MMS je mogao da bude naplaćen.

Dolazni SMS nikada nijedan roaming cenovnik nisam video da ima navedeno drugačije osim 0 (nula) ili besplatno.

Ja npr nikada nisam imao problema sa romingom, imam dual sim telefon, paket Neo Neo Max sa 1GB rominga u EU, i uvek sam dostupan na toj kartici. Nisam primetio da mi je skinuo neki MB više nego što sam koristio u prelazu na lokalnu data sim karticu. Išao sam i ja u Temišvar skoro, volte uključen stalno, uzeo lokalnu data sim karticu, nikakav problem nisam imao.

^
Sve je to u redu, žena je išla 5-6 puta u inostranstvo u zadnjih par godina i nikada problem...sve do sada. Ja sam koristio sve tri mreže i imam dual SIM telefon i nikada problem.
Ipak očigledno je po korisničkom iskustvu ovde na forumu da najviše problema u romingu ima u A1 mreži.

Moje iskustvo vezano za A1 postpaid roaming - a proveo sam oko 12 dana u inostranstvu (više odlazaka) od oktobra do danas je:
  • 0 dinara zaduženja za roaming.
  • 0 dinara za internet u roamingu

Kod operatera nije isključen prenos podataka u roamingu. Na telefonu jeste isključen prenos podataka potpuno (koristim lokalnu SIM karticu za podatke).

Moje teorije su se ispostavile kao apsolutno tačne, i tačno znam šta ustvari pravi taj saobraćaj, a to je VoLTE usluga.

Naime, VoLTE je ustvari klasičan data saobraćaj ka SIP gateway-u provajdera. 4G i 5G svakako ne podržavaju prenos glasa. Zato je smišljen VoLTE koji koristi mobilne podatke da bi kroz njih išao govorni (voice) saobraćaj.

VoLTE servis ostaje aktivan i kad isključite mobilne podatke potpuno, isključivanje mobilnog prenosa podataka na telefonu ne gasi VoLTE prenos podataka. Nije to neka ogromna količina podataka, ali sasvim je moguće da bude par MB, a po cenama od oko 1000 dinara za 1MB, lako se dođe do 100€ na računu.

Zaključak i preporuka iz ovog mog posta:
Ako sa A1 postpaidom idete u inostranstvo, a nemate uplaćen internet u roamingu: UGASITE VoLTE SERVIS NA TELEFONU PRE NAPUŠTANJA SRBIJE.
ili prebacite telefon na max 3G, još bolje na samo 2G mrežu.

Nadam se da sam uspeo da vam uštedim stotine evra u budućnosti.
U pravu si da je VoLTE jedan od uzroka, ali nije jedini. Proveo sam nedelju dana u EU, listing kaže da sam ceo saobraćaj napravio u toku dva-tri sata. I ja sam godinama putovao i koristio lokalnu karticu bez problema. Sve do jednom.

Meni deluje malo nerealno da od svih operatora na svetu, jedino A1 ima nacin da "propusti" data podatke koji su iskljuceni na uredjaju. Kako to samo oni mogu? Neko da objasni... Meni se nije desilo do sada. Osim kada sam u Spaniji zaboravio da iskljucim podatke na telefonu - ali to je moja greska koju sam platio...

Meni je data roaming bio uključen na drugoj kartici. Automatsko prebacivanje je bilo isključeno. Listing MTS-a (druga kartica) jasno pokazuje da jesam koristio njihov data roaming sve vreme. A opet je A1 naplatio svoj reket.

Meni deluje malo nerealno da od svih operatora na svetu, jedino A1 ima nacin da "propusti" data podatke koji su iskljuceni na uredjaju. Kako to samo oni mogu? Neko da objasni... Meni se nije desilo do sada. Osim kada sam u Spaniji zaboravio da iskljucim podatke na telefonu - ali to je moja greska koju sam platio...
Pa to je sve problem (sto je toliko tehnologija napredovala) pitaj bilo kog programera. Seniore arhitekte nece imati pojma ako ne rade nešto specijalno... Jednostavno radis sa programima koji su vec gotovi. I ti samo podesavss implementacije. Zato je IT jedna velika prevara. I zato mi kao korisnici imamo tonu problema( jer ni oni ne znaju i jako pitanje je dobro gde nastaju problemi. I da li iko ima zelje da to reši (ako je u nekoj implementaciji ) to ako je zatvoren kod posebno jedino proizvodjac moze da resi... To su sve duhovi. Neki su na nasu korist ali vecina nažalost nisu 🤣

95% problema sa naplacenim romingom je do samih korisnika.
Jednostavno ljude mrzi da se informisu ne poznaju ni osnovna podesavanja na svom telefonu. I dan danas ima onih koji pricaju da u dobili uvecan racun zato sto su zvali (iz Srbije) nekoga ko je u romingu i slicne gluposti.
Naravno "veoma je vazno" da ukljucite VoLte na telefonu bez toga nema zivota i ako donosi vise problema nego koristi. Ni jedan telefon nece po fabrickim podesavanjima dozvoliti data sobracaj u romingu ako vi to ne ukljucite. Nece vam dati da pozovete ako vi to ne potvrdite da zaista hocete. Ne mozete poslati sms poruku za parking ako ne potvrdite da ste svesni da se to dodatno placa, itd.
E sad sto je vecina navikala da koristi tehniku po principu next>next>ok ...to na kraju moze da kosta.

I meni to deluje logicnije od teorije zavere. Ali nisam toliko IT potkovan pa ne znam...

I meni to deluje logicnije od teorije zavere. Ali nisam toliko IT potkovan pa ne znam...
Jeste ali pricamo o skljb iphonima i androidima. Ja imam lično telefon koji ne dozvoljava roming ni kad je upaljen. Nema teorije napraviti troška. Ali ko ti garantuje da nesto negde nekada u sistemu neće početi da traxi podatke cak i kad su isključeni po istom principu? Mms, volte, neke sistemske aplikacije. I tako dalje i dalje. A ne kažem da nema gomile korisnika. Ali jel ja kao korisnik moram da hodam po minskom polju?
Ako onaj deminer vec ide tamo jer moram i ja da budem pored njega? To je ta logika. 1MB 1000 plus dinara. I to su jos isforsirali popalili ljude sa bez roaming zonom... Ma kako da ne. Eto ja sam u IT-u i znam da su ovakvi načini izuzetan bezobrazluk u najmanju ruku... Kontradiktorne klopke (nema roaminga-ali ako naletis na roaming ugasio si)

Zamolio bih za pomoć, bio sam juče porodično u Temišvaru na božićnom vašaru, ukupno smo bili oko 7 sati u Rumuniji. Žena je korisnik A1 mreže i trenutni račun joj je 15.155 dinara, od juče nakon boravka u Rumuniji je skočio preko 100€. Mobilni podaci su bili isključeni, isključeno ažuriranje aplikacija, poziva uopšte nije bilo u tom periodu. Vidim da se na prethodnim stranama pisalo o data potrošnji u romingu ali ja sam korisnik Yetel mreže i nemam iskustva sa A1. Kakva su vaša iskustva u ovakvim slučajevima, ima li smisla neka žalba, odnosno postoji li uopšte način da se ovo nekako reši?
Da li je uredjaj palila/gasili/restartovala ili koristila flight mode. I da li je to mozda Samsung telefon?

A znate šta je najgore? Sada A1 prepaid korisnici ne mogu koristiti internet u roamingu bez uplaćenog paketa.

Prepaid korisnik koji ode sa 1000 dinara u roaming (eu recimo), a nije uplatio roaming dodatak za data saobraćaj, vratiće se sa istih tih 1000 dinara ako nije imao pozive (dolazne ili odlazne) ili sms(odlazni).

Zato postpaid korisnik može da koristi internet po ceni od 1000 dinara za 1MB.

A znate šta je najgore? Sada A1 prepaid korisnici ne mogu koristiti internet u roamingu bez uplaćenog paketa.

Prepaid korisnik koji ode sa 1000 dinara u roaming (eu recimo), a nije uplatio roaming dodatak za data saobraćaj, vratiće se sa istih tih 1000 dinara ako nije imao pozive (dolazne ili odlazne) ili sms(odlazni).

Zato postpaid korisnik može da koristi internet po ceni od 1000 dinara za 1MB.
Pa radi ti ussd kod. Ako iko normalan hoće da koristi roaming. Uplatice makar mali paket. Za MB da imas K770 i servise 2009 je jos aj pomozi bože. Za ove nove telefone. Vreme više povuče... Tako da prepaid korisnik seta slobodno. Uplati eoaming kad hoćeš. Ali cvrc za ZB. E bez roaminga je za vas sa roamingom jel vas ne možemo odrati na roamingu...
Ako cemo da budemo realni rakva je situacija...
Yettel makar ajde odracemo vas ali su barem limitirali na 1000 dinara...
Mts isto nema limita nekog posebnog. Ali ga ti mozes sam podesiti.
Pa je kod njih. Odracemo te ali do cene koju si ti postavio a posle ti ugasimo broj. Jeste malo veca neprijatnost. Da ti isključe broj... Ali opet mislim da je manja nego da dobijes 15 000... Bez ikakve mogućnosti osiguranja...

Realno je problem kada ideš u region ZB i u nekom si graničnom prostoru i telefon se sam zakači na mrežu iz neke druge države. Ali to je problem u svakoj mreži, samo što se u A1 po nekom mom razumevanju ove teme najčešće dešava. Druga stvar je što ne može čovek sa sigurnošću da garantuje da je isključen data saobraćaj u roamingu dok mu je kartica u telefonu. Meni je to suludo.

Vrh Dno