Šta je novo?

Orion Telekom (nije tema za Orion TV aplikaciju)

Pozdrav, izvinite ako je bilo već pitanja na ovu temu
Zanima me da li mogu pristupiti Orion televiziji ako imam vpn na android boxu u inostranstvu?
Hvala

Pozdrav , koristim super novu net+tv . Da li vredi prelazit i na Orion jer je jeftiniji ? . Al vidim da imate dosta problema sa netom . Super nova mi daje samo jedan mesec 50% a orion 24meseca . Hteo bih preci na orion al brineme kvalitet interneta .Korisnici Oriona pitanje za vas , da li da prelazim na orion ?

Pozdrav , koristim super novu net+tv . Da li vredi prelazit i na Orion jer je jeftiniji ? . Al vidim da imate dosta problema sa netom . Super nova mi daje samo jedan mesec 50% a orion 24meseca . Hteo bih preci na orion al brineme kvalitet interneta .Korisnici Oriona pitanje za vas , da li da prelazim na orion ?

Ukratko - ako se optičko vlakno dovodi do tvog objekta onda je bolji orion, ali ako ti nude neke bežične varijante, onda ne uzimaju jer ti je onda u tom slučaju supernova bolja opcija

@duki777 koju brzinu trenutno koristiš? Za šta uglavnom koristiš internet?

Orion radi ali u večernjim satima (6-10 popodne) se ka određenim destinacijama baš primeti usporenje:
- npr speedtest ka SBB serveru od 1000Mbps padne na manje od 80Mbps sa jednom konekcijom... to je i dalje sasvim dovoljno za EON
primeti se usporenje najviše kada downloaduješ neki veliki fajl... za sve ostalo ako je u pitanju optičko vlakno do tvog stana/kuće, radiće.

Obzirom na lokaciju iz njegovog profila, tesko da ce Orion da radi bolje od Supernove

Nikako. Ja čekam istek ugovora i ćao.

Idi podnesi zahtev za raskid. Dobićeš više meseci popusta 50% ili nešto drugo. Zavisi šta prihvatiš

Poz, je l' bi mogao neko da mi pojasni postupak nakon sto orion prebaci ruter u bridge mode, kako nakaciti drugi ruter i da li treba jos nesto konfigurisati u podesavanjima, hvala unapred!

WAN deo kod mene je "Automatic IP", nije bilo potrebe za PPPoE i slično. Ostala podešavanja su standardna: DHCP, SSID, eventualno port forwarding ili VPN ako to koristiš. Ništa specijalno.

Poz, je l' bi mogao neko da mi pojasni postupak nakon sto orion prebaci ruter u bridge mode, kako nakaciti drugi ruter i da li treba jos nesto konfigurisati u podesavanjima, hvala unapred!
Kod mene su dolazili u vezi toga, pokupili huawei koji nije imao 5g signal, postavili opticki terminal (kutijica) i na njega prikljucili obican ruter tp-link ac6 (koji sam samo zamenio svojim ruterom sa wi-fi6, a njihov im vratio). I to im je bridz mod.

Pozdrav, sve sto treba da uradis je da povezes kablom izmedju rutera (njihov LAN na WAN tvog rutera) i onda da u podesavanjima tvog rutera podesis da kopira MAC adresu njihovog rutera.

Hvala na odgovorima, imam njihov huawei sa 5g signalom vec, verujem da mogu da aktiviraju bridge bez dolazenja

i ja se razmisljam da predjem na orion ali bas cujem ceste negativne komentare, kod mene bi islo kuci direktno optika. A kakav im je TV paket ?

Posle nekoliko meseci na Orion, ja zaista nemam problem sa njima i generalno sam zadovoljan, ali koristim samo internet.

Onaj prekid od 2 dana im opraštam, jer je to bila zanemarljiva posledica eksplozije u kojoj je jedna osoba izgubila život.

Ako u Nišu uzmeš optiku - direktno vlakno do kuće, dostupni su paketi od 1500/500 do 4500/1000Mbps, kao i onaj od 10000/2000Mbps, ali sa jednom napomenom koja se odnosi generalno na Orion, bilo gde.

Naime, osim za premium paket od 10/2Gbps Orion nudi isključivo ONT/rutere koji imaju 1Gbe portove na sebi.

Jedan 1Gbe interfejs može da izgura realno oko 940Mbps.

Računica kako oni računaju 4500Mbps je:
  • 4 porta po 940Mbps = 3840Mbps
  • Wifi 6 ~ 1000Mbps max
Ukupno ~4840Mbps pa im ratel "gleda kroz prste" jer u teoriji sa 4 ethernet uređaja po 940Mbps i jednim wifi6 korisnik može da poviče tih 4500Mbps.

Iskreno, veći paketi od 1.5Gbps se isplate možda samo zbog televizije. Ja koristim u Nišu 1.5Gbps paket - samo internet i ne vidim zašto bi koristio 2.5 ili 4.5Gbps, kad svakako kroz jedan port mogu max 940Mbps, češće to bude 900-920Mbps.

Što se tiče brzina u Nišu, recimo evo sad radi sasvim pristojno, ali se dešavalo nekad uveče da neke rute budu vidno opterećene pa da radi 100-200Mbps sa nekih lokacija, naročito se do skoro videla opterećenost linka SBB -> Orion, mada mogu da primetim da se popravilo.

Koristio sam stari Exe paket, pa su me smorili iz SN i prešao sam na Orion. Za te pare radi, da plaćam gigabit kolko plaćam na mts optici u Pirotu taj gigabit, sigurno bi se više žalio. Razlika u korist Oriona u odnosu na mts u ceni je ~5x, pa sam svoja očekivanja stavio dosta nisko. Da mts optika radi bolje od Oriona, radi, ali kažem radi i Orion, ne baš u 100% vremena punom brzinom, ali im nekako opraštam.

Ako menjaš Exe/SN optiku za Orion optiku - čistu optiku, radiće to. Ako ti nude bilo kakav hibrid, ništa ne uzimaj.

Televiziju njihovu ne koristim, pa evo ne znam ništa na tu temu da kažem.

hvala puno na detaljnom odgovoru, zvao sam ih malopre nazalost za deo Nisa odakle sam ja nemaju pokrivenost i koliko su mi rekli nece je imati skoro... *** ja sam nekih 4-5km od grada tako da osim Jotela i Supernove nemam puno izbora. Bas mi je krivo jer sam se zainteresevao za njih bas zbog tih velikih brzina, meni u sustini treba upload pa bih mozda i uzeo taj veci paket samo zbog njega.

Хвала, испробаћу га и ја онда 😊
Jel koristis s905x3 custom aidanrom N5 MAX X3 kao sto je Salac rekao? Ima 4 verzije, pa ne znam koju treba da nabacim (unisoc, lan1000,itd). Ako si koristio, javi kako je proslo sa bluetooth, wifi, brzina, itd.

Hvala unapred na svakoj pomoci

Poslednja izmena:
Posto je ogromna tema, izvinjavam se ali ja moram da pitam ovako:

1. Trenutno preko mts infrastrukture imam ugovor sa Yettelom (hipernet) jos nesto manje od 2 meseca i gledam kod koga dalje da idem. Pitanje je da li i Orion koristi istu infrastrukturu?
2. Da li moze da se uzme staticka IP, posto mi je net bez toga neupotrebljiv?
3. Da li moze njihov ruter (posto je gigabitni) da se zameni mojim koji je 2.5gbit, mislim da se fizicki zabode moj umesto njihovog u media converter ili kako se vec zove cudo koje pretvara optiku u lan?
4. Da li se stabilizovala situacija sa kvalitetom neta? Npr brat u Borci je prezadovljan.

Posto je ogromna tema, izvinjavam se ali ja moram da pitam ovako:

1. Trenutno preko mts infrastrukture imam ugovor sa Yettelom (hipernet) jos nesto manje od 2 meseca i gledam kod koga dalje da idem. Pitanje je da li i Orion koristi istu infrastrukturu?
Ne, koriste sopstvenu infrastrukturu.
Može, ne znam tačnu cenu.
3. Da li moze njihov ruter (posto je gigabitni) da se zameni mojim koji je 2.5gbit, mislim da se fizicki zabode moj umesto njihovog u media converter ili kako se vec zove cudo koje pretvara optiku u lan?
Može ali nije baš trivijalno.
4. Da li se stabilizovala situacija sa kvalitetom neta? Npr brat u Borci je prezadovljan.
Probaću malo kasnije kako radi.

• Like
Reagovanja: s16
Hvala puno na odgovoru!

@s16 U "peak time" u Nišu, paket "1.5/0.5Gbps", naravno sa 1Gbe interfejsom na ruteru:
SBB server:
96538826-6d6b-4bc8-8ee1-5d121783f2e5.png

MTS server:
ac56850e-82c9-4046-bf6e-2a70c0f46131.png

Da prijavim za arhivu i ja da sam pre neki dan prvi put imao prekid od sat vremena.

tehnicku podrsku sam dobio relativno brzo i receno je da znaju za prekid i da ce biti brzo reseno.
zatim sam pitao da me je strah da li ce se to ponavljati i dobio zanimljiv odgovor: "ako vam do sada nije prekidalo nece ni od sad" :sneaky:

takodje su me posle zvali telefonom da provere da li se vratio internet, sto je lepo od njih.

Ni jednu drugu zamerku nemam.

Jel koristis s905x3 custom aidanrom N5 MAX X3 kao sto je Salac rekao? Ima 4 verzije, pa ne znam koju treba da nabacim (unisoc, lan1000,itd). Ako si koristio, javi kako je proslo sa bluetooth, wifi, brzina, itd.

Hvala unapred na svakoj pomoci
Нисам на крају ни успео да испробам, јер кум није хтео да чачкам око бокса, каже да се навикао овако како је (са Wolf launcher-ом). Ако набавим други, испробаћу сигурно, па јављам утиске.

Bez statičke ili javne IP adrese?
Svi imamo javne IP adrese, a na ruter uvek možeš da staviš DYNAMIC DNS.
Ja ga koristim i na statičkim IP adresama, jer mi je lakše da pamtim domen, nego IP adresu.

Meni se od septembra jednom promenila IP adresa. Svakako dyndns je tu.

Treba da prebacim ruter u drugu sobu i samim tim i kabl, zovem ih da zakazem to i kaze mi lik da moram da platim 2000din za premestanje rutera pod izgovorom da mora da naplati izlazak na teren.

Ja mu trazim da mi citira clan ugovora gde stoji da moram da platim to, ne zna jer ne postoji.

Jos mi na kraju kaze da ih pozovem kad budem spreman da saradjujem i spusti mi slusalicu :D

Nerealno

Izlazak na teren tehničara i njihov radni sat svakako košta, ipak nisu oni humanitarna organizacija već profitna firma.

• Like
Reagovanja: PJ
Nazad
Vrh Dno