Ako u Nišu uzmeš optiku - direktno vlakno do kuće, dostupni su paketi od 1500/500 do 4500/1000Mbps, kao i onaj od 10000/2000Mbps, ali sa jednom napomenom koja se odnosi generalno na Orion, bilo gde.
Naime, osim za premium paket od 10/2Gbps Orion nudi isključivo ONT/rutere koji imaju 1Gbe portove na sebi.
Jedan 1Gbe interfejs može da izgura realno oko 940Mbps.
Računica kako oni računaju 4500Mbps je:
- 4 porta po 940Mbps = 3840Mbps
- Wifi 6 ~ 1000Mbps max
Ukupno ~4840Mbps pa im ratel "gleda kroz prste" jer u teoriji sa 4 ethernet uređaja po 940Mbps i jednim wifi6 korisnik može da poviče tih 4500Mbps.
Iskreno, veći paketi od 1.5Gbps se isplate možda samo zbog televizije. Ja koristim u Nišu 1.5Gbps paket - samo internet i ne vidim zašto bi koristio 2.5 ili 4.5Gbps, kad svakako kroz jedan port mogu max 940Mbps, češće to bude 900-920Mbps.
Što se tiče brzina u Nišu, recimo evo sad radi sasvim pristojno, ali se dešavalo nekad uveče da neke rute budu vidno opterećene pa da radi 100-200Mbps sa nekih lokacija, naročito se do skoro videla opterećenost linka SBB -> Orion, mada mogu da primetim da se popravilo.
Koristio sam stari Exe paket, pa su me smorili iz SN i prešao sam na Orion. Za te pare radi, da plaćam gigabit kolko plaćam na mts optici u Pirotu taj gigabit, sigurno bi se više žalio. Razlika u korist Oriona u odnosu na mts u ceni je ~5x, pa sam svoja očekivanja stavio dosta nisko. Da mts optika radi bolje od Oriona, radi, ali kažem radi i Orion, ne baš u 100% vremena punom brzinom, ali im nekako opraštam.
Ako menjaš Exe/SN optiku za Orion optiku - čistu optiku, radiće to. Ako ti nude bilo kakav hibrid, ništa ne uzimaj.
Televiziju njihovu ne koristim, pa evo ne znam ništa na tu temu da kažem.