Šta je novo?

Toplotna pumpa

Neko je napisao da li veće cevi u podu smanjuju problem sa DF. Odgovor bi bio ne, bar u većini slučajeva. Ako imate standardne cevi za podno grejanje, f16, debljine zida 2mm, onda je unutrašnji prečnik 12mm. Po pravilu gusto ređano podno grejanje treba da potroši 10m cevi po m2, tj 100m na 10m2. U tom krugu od 10m2 staje oko 10-12l vode. Dakle za manje sisteme je dovoljno min 35m2 podnog grejanja za direktno povezivanje toplotne pumpe bez bafera. Zašto onda ljudi stavljaju bafer? pa zato što ugrade duplo jaču TP koja jako brzo zagreje objekat, izmodulira snagu na min i uđe u pregrevanje, isključi se, potom se opet uključi i tako u krug. Kako bi to izbegli, umesto da ugrade TP odgovarajuće snage, instalateri ugrade bafer i kao rešiki su problem, a ustvari naplatili duplo jaču pumpu, bafer i nepotrebnu hidrauliku za sve to. Sa druge strane, neke pumpe jesu baš loša klasa, nažalost ima ih mnogo i mora bafer da se stavi jer non stop idu u DF režim i podhlađuju kuću konstantno.
Na pitanje koje to pumpe ne ulaze DF tako lako, to su premium uređaji, dakle ako TP od npr 10kW košta manje od 3.000 - 4.000 EUR znajte da je niža klasa i da će lediti prvom prilikom.

Izvini, šta tačno misliš pod ovim podhladjuju kuću?

Evo covek sracuna cas.

Screenshot_20231128_121006_YouTube.jpg

Neverovatno koja razlika između 16 i 20

Sve mi vize deluje da je bolje da se ide na veci fi za podno nego klasika fi16.

I zbog kačenja TP je bolje, jer ako je promer veći, sama TP moze da gura bez problema ceo sistem.

Tu mislim na manje TP 6-10kw gde je fi izlazne vode manji inače u odnosu na 12-16kw

Izvini, šta tačno misliš pod ovim podhladjuju kuću?
Kada se spoljašnji izmenjivač zaledi, toplotna pumpa mora da okrene ciklus i isporučuje vreo freon u spoljašnju izmenjivač kako bi ga odledila. Za taj proces mora uzeti energiju iz nekog izvora, u ovom slučaju kuća je izvor energije. Voda u sistemu grejanja postaje hladna i to podhlađuje kuću.
Toplotne pumpe iz premium segmenta to rade drugačije. Prvo razmak između lamela na spoljašnjoj jedinici nije 1.5mm nego 3 ili čak 4mm. To usporava pojavu leda (ali i povećava površinu izmenjivača, zato su te pumpe nekad i duplo veće i naravno skuplje).
Drugo imaju senzore vlage koji kada detektuju povoljne uslove za hormiranje leda, tj inja po izmenjivaču šalju signal automatici i pumpa uključi ventilator i oduva inje sa izmenjivača i odloži formiranje leda za neko vreme, itd...

Mene mnogo zanima koje su to Premium segmente pumpe?!?!?!? Eto ja imam kuci kineza Inventor Matrix (grijem oko 170m2) i u apartmanu Toshiba estia 1 (95m2) . U drugi apartman toshiba multisplit, mislim 46btu.. jedino mogu da se pohvalih sa inventor pumpu. sve ovo drugo je pravo sra**e.

Mene mnogo zanima koje su to Premium segmente pumpe?!?!?!? Eto ja imam kuci kineza Inventor Matrix (grijem oko 170m2) i u apartmanu Toshiba estia 1 (95m2) . U drugi apartman toshiba multisplit, mislim 46btu.. jedino mogu da se pohvalih sa inventor pumpu. sve ovo drugo je pravo sra**e.
To je sada kao kada kažete evo šta to BMW ima što nema Dacia, pa mi sad treba da objašnjavamo očigledno.
Postoje manje više dve škole kada je TP u pitanju. Jedna je da se prepakuje klima u veće pakovanje i to je to i druga da se od nule napravi uređaj za grejanje.
Dakle na tržištu ima svega, za svačiji džep. Što je uređaj bolji to je i skuplji, čast izuzecima gde su neki uređaji sa naduvanom cenom, ali to je već neka druga priča.

To je sada kao kada kažete evo šta to BMW ima što nema Dacia, pa mi sad treba da objašnjavamo očigledno.
Postoje manje više dve škole kada je TP u pitanju. Jedna je da se prepakuje klima u veće pakovanje i to je to i druga da se od nule napravi uređaj za grejanje.
Dakle na tržištu ima svega, za svačiji džep. Što je uređaj bolji to je i skuplji, čast izuzecima gde su neki uređaji sa naduvanom cenom, ali to je već neka druga priča.
Ma pitam jer prosli mjesec racune za struju kuci i u apartmanu sa toshibina tp su bili isti :) 170 m2 vs 95 m2
Znam da ovaj kinez kuci radi super a je jeftiniji. To je to.

Ma pitam jer prosli mjesec racune za struju kuci i u apartmanu sa toshibina tp su bili isti :) 170 m2 vs 95 m2
Znam da ovaj kinez kuci radi super a je jeftiniji. To je to.
Rekao si da kuća ima izolaciju od 10cm i alu stolariju. Kako je u apartmanu? Kakve su životne navike u kući, a kakave u apartmanu?
Obe toplotne pumpe će da ti daju dovoljno temperature, ali koliko će to da košta zavisi od toplotnih gubitaka objekta.
Na primer, nama je potrošnja skočila u danima kada je žena spremala nešto po kući. Uključi na max aspirator koji izbacije 420 m3/h, stavi da se kuva nešto 2 sata i ode od kuće. Imali goste, pa stalo otvarali zatvarali vrata, luftirali... a još je tih dana je bilo oblačno pa nismo ni imali solarnih toplotnih dobitala (koje inače imamo pošto imamo prema jugu velike prozore). Nekoliko dana kasnije, uglavnom sedimo kući, odmaramo, napolju sunčano. Skoro duplo manja potrošnja, a spoljna temperatura ista.
Hoću da kažem, da nije uvek sve do grejnog tela... Obično je pre do kuće.

Ali generalno bih voleo da cujem koji su to brendovi premium, koji su srednja klasa, koji niza ... Na nasem trzistu mozda i nemamo tih premium brendova ili za neke koje mislimo da su premium mozda nisu.

Zubadan za svaki dan. Evo ti premium.

Kao i sva ostala premium tehnika, ako je želiš, obrati se direktno uvozniku brenda i vidi da li postoji mogućnost naručivanja premijum modela.
S obzirom da se kod nas čvarci prodaju na komad, ne očekujem baš da neko ulaže u marketing ili da ih drži na stanju premijum komade tehnike koje će prodati jednog lepog i sunčanog dana. A možda ni tada.

Sa drugog foruma pokupih informaciju za klimu Daikin FTXM42R/ RXM42R, gde je kupac napisao da su mu rekli da su ih na stanju imali 3 godine i da su prodali/ugradili jedva par komada.

Kada se spoljašnji izmenjivač zaledi, toplotna pumpa mora da okrene ciklus i isporučuje vreo freon u spoljašnju izmenjivač kako bi ga odledila. Za taj proces mora uzeti energiju iz nekog izvora, u ovom slučaju kuća je izvor energije. Voda u sistemu grejanja postaje hladna i to podhlađuje kuću.
Toplotne pumpe iz premium segmenta to rade drugačije. Prvo razmak između lamela na spoljašnjoj jedinici nije 1.5mm nego 3 ili čak 4mm. To usporava pojavu leda (ali i povećava površinu izmenjivača, zato su te pumpe nekad i duplo veće i naravno skuplje).
Drugo imaju senzore vlage koji kada detektuju povoljne uslove za hormiranje leda, tj inja po izmenjivaču šalju signal automatici i pumpa uključi ventilator i oduva inje sa izmenjivača i odloži formiranje leda za neko vreme, itd...

Hvala na jasnom odgovoru. Primetio sam da mi je temperatura u kotlarnici 3 stepena manja nego u ostatku kuće, a nije bilo tako prosle godine kada sam se grejao na gas.
Pa sam pomislio da je to “podhladjivanje” koje si pomenuo razlog tome. Da li je to moguće?

Pa napisite sta je premium.
Bukvalno, slusamo nedeljama da se spominju premium brendovi, daj da cujemo sta jeste. I ajd da vidimo sta od toga ima da se kupi kod nas. Ja licno nisam rob ni jednog brenda niti se vezujem za stvari i brend, ali me zanima informativno ako budem imao potrebu opet nekad u buducnosti.

Ajd da Vam pomognem.
Zubadan nije premium, jer je pumpa koja ima jak loše temperature polaza. Već ispod nule može da isporučuje samo 45'C. Jako je bučna u odnosu da druge koje ne znate da rade dok ne stanete ispred njih i vidite da se ventilator okreće. Dosta se ledi, ima očajni loš COP, ima mnogo gust izmenhivač ("saće"), imaju lošu servisnu mrežu, svaki uvoznik ima svoje servisere i konstantno se prepucavaju čija je odgovornost.
Premium su svakako nemci i neki Japanci
Vaillant i Bosch su top klasa. Neko je napisao da Stibel proizvodi za Bosch, to nije tačno, priča je obrnuta Bosch proizvidi za Stibel neke modele. Bosch ima čak 5 fabrika u evropi za toplotne pumpe. Vaillant ima dve ako se dobro sećam.
jedna i druga firma imaju preko 100 servisa u Srbiji i ozbiljnu tehničku podršku, ko ode jednom kod njih na obuku i vidi sve one trening centre, inženjere, call centre koji rade non stop shvati šta je prava priča.
Od Japanaca Daikin je ozbiljno dobar brend i ima jako kvalitetne pumpe. Njihove obuke su isto jedne od najprofesionalnijih i servis drže na visokom nivou.
Viessmann je mnogo pao u zadnje vreme, svaki novi proizvid je sve više kineski nema nemački, zato su skoro i prodati Američkoj firmi.
Stibel je ok, ali nema predstavništvo, nema servis, to samo lud čovek može da kupi.
Panasonim ima ozbiljne pumpe, jako dobre algoritme rada i ok cenu, malo im fali sa servisom ali vidim da svake godine uvode nove i pojačavaju se tu.
Nibe i IVT isto jako dobri, priizvode se u Švedskoj, ali njih isto niko ne uvozi niti se ozbiljno bavi servisom ovde, stoga to nije sigurna priča na duge staze.
Dakle Vaillant, Bosch, Daikin i Panasonik.
Ovo vam govorim iz iskustva, imamo nekoliko slučajeva gde smo skidali sa instalacije LG, Zubadan, Mideu i stavljali neki od ovih brendova.
Možda će u moru brendova koji se pojavljuju svaki dan isplivati još neko, za sada ne bih odgovorno i iskreno smeo da preporučim ništa više sem ova 4 navedena brenda.

Ajd da Vam pomognem.
Zubadan nije premium, jer je pumpa koja ima jak loše temperature polaza. Već ispod nule može da isporučuje samo 45'C. Jako je bučna u odnosu da druge koje ne znate da rade dok ne stanete ispred njih i vidite da se ventilator okreće. Dosta se ledi, ima očajni loš COP, ima mnogo gust izmenhivač ("saće"), imaju lošu servisnu mrežu, svaki uvoznik ima svoje servisere i konstantno se prepucavaju čija je odgovornost.
Vaillant i Bosch su top klasa. Neko je napisao da Stibel proizvodi za Bosch, to nije tačno, priča je obrnuta Bosch proizvidi za Stibel neke modele. Bosch ima čak 5 fabrika u evropi za toplotne pumpe. Vaillant ima dve ako se dobro sećam.
jedna i druga firma imaju preko 100 servisa u Srbiji i ozbiljnu tehničku podršku, ko ode jednom kod njih na obuku i vidi sve one trening centre, inženjere, call centre koji rade non stop shvati šta je prava priča.
Od Japanaca Daikin je ozbiljno dobar brend i ima jako kvalitetne pumpe. Njihove obuke su isto jedne od najprofesionalnijih i servis drže na visokom nivou.
Viessmann je mnogo pao u zadnje vreme, svaki novi proizvid je sve više kineski nema nemački, zato su skoro i prodati Američkoj firmi.
Stibel je ok, ali nema predstavništvo, nema servis, to samo lud čovek može da kupi.
Panasonim ima ozbiljne pumpe, jako dobre algoritme rada i ok cenu, malo im fali sa servisom ali vidim da svake godine uvode nove i pojačavaju se tu.
Nibe i IVT isto jako dobri, priizvode se u Švedskoj, ali njih isto niko ne uvozi niti se ozbiljno bavi servisom ovde, stoga to nije sigurna priča na duge staze.
Ovo vam govorim iz iskustva, imamo nekoliko slučajeva gde smo skidali sa instalacije LG, Zubadan, Mideu i stavljali neki od ovih brendova.
Možda će u moru brendova koji se pojavljuju svaki dan isplivati još neko, za sada ne bih odgovorno i iskreno smeo da preporučim ništa više sem ova 4 navedena brenda.

Mene interesuje zašto je neko skidao jednu i stavljao drugu pumpu.
Da li je u pitanju loš proračun kapaciteta ili nešto drugo?
Pitam jer postoji dovoljno veliki broj zadovoljnih korisnika brendova za koji navodite da su zamenjeni (konkretno znam i za Mitsu i za LG iz prve ruke da su zadovoljni)

Jel bi hteo ako si u mogućnosti, kad se stvore uslovi za to, da je poteras na bar 60° pa da podelis nesto od podataka sa nama.
Nesto kao: koliko joj je vremena trebalo da postigne i odrzava tu temperaturu, koliko trosi na odrzavanju sa tom temperaturom, mozes i zapreminu sistema ako znas... Neka bude u toku dana na recimo bar +5° i moze koji stepen vise.
Mene iskreno zanima, jer od zimus cekam da se javi onaj sto preporucuje one feroli tp sto greju do 65° ali se eto nikad nije javio.
@Xepoj87 Aj da te podsetim na ovo, vezano za onu tp lg.

Mrka kapa, necu ici tamo ove godine.

Prvi put mogu da poredim potrosnju iz dve sezone :) Ove godine Novembar 334kWh, prosle godine za 14 dana 186kWh. U proseku 11.14kWh dnevno naspram 13,28kWh prosle godine (-16%). Manja prosecna potrosnja mislim da je pre svega zbog ubacivanja modulacije u celu pricu. Vremenski je u proseku ovogodisnji Novembar za skoro 1 stepen hladniji nego prosle u. Uslovi u stanu su skoro isti, 24C (24h) sam stavio ovog Novembra, naspram 24C(06-23h) i 22C nocu prosle. Zbog toga mi je ovog Novembra veca potrosnja po nocnoj tarifi u odnosu na celokupnu potrosnju. 39% ovog Novembra naspram 31% proslog. To je to za prvi mesec grejanja ove sezone.

Ajd da Vam pomognem.
Don Vi ste inžinjer po struci i čega ako nije tajna ?

1701450066047.png
1701450088067.png

Meni je povezano na posebno brojilo i videcu ove godine precizno kako radi u poredjenju sa proslom.

200m2
8cm stiropor + pvc ekonomik 5 komora sa dva stakla
70% radijatori 30% podno

Po meni, pored izolacije, najbolja investicija za TP je posebno brojilo .
1701450691236.png

U narednom periodu za BG imacemo konstantnu temp i sasvim dovoljno vremena da testiramo grejanje

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno