Šta je novo?

iOS 17

To je ubedljivo najveca glupost koju je neko mogao da smisli. Mit koji se ukorenio u ljude i umesto da koriste 100% baterije ljudi koriste 60% (20-80). Ovi iz Apple jos ludji sto su stavili to, al ajde krenuli su u Indiji, pa moraju za one plz halp mi buteri chargeng limit 80% beter butari.

Ne zna se šta je gluplja stvar, ograničavanje punjenja do 80% ili lažni prikaz zdravlja baterije.

Svaka čast na prodavanju magle.

To je ubedljivo najveca glupost koju je neko mogao da smisli. Mit koji se ukorenio u ljude i umesto da koriste 100% baterije ljudi koriste 60% (20-80). Ovi iz Apple jos ludji sto su stavili to, al ajde krenuli su u Indiji, pa moraju za one plz halp mi buteri chargeng limit 80% beter butari.
U principu nije mit, samo svi menjamo telefone toliko da se ne isplati ogranicavati se toliko, tj sama korisnost takvog ponasanja opada dosta.
Velika vecina entuzijasta ce menjati pre 3 godine telefon, a bateriju tek u poslednjoj oseti da mu je losija, kako god je koristio. Generalno punim uvek fon najbrzim punjacem, i skoro uvek mi je nesto pri ruci (pb, steker, punjac za auto), ali volim da stavim fon na punjenje i zaboravim da ga iskljucim rucno, tu bi na 80% leglo super (na S23U mi je na 85% od prvog dana ogranicen, sto je super mera).

Sony telefoni cini mi se su imali ovo u zadnjih par serija pre ovih 1 i 5, i super su im trajale baterije sto se tice dugovecnosti, tako da nece biti da je bas tolika glupost.
Da ne pominjem Tesla u automobilima sto ima to isto, al' tu je baterija par hiljada eura a ne stotka pa kao i da ima smisla.

Ne trebas biti strucnjak da bi shvatio da, cim su oni uveli tu opciju ima pomaka u trajanju zivotnog veka baterije.
Neka 10% ljudi ukljuci tu opciju, oni ce sebi za tih 10% smanjiti zamene baterija u garanciji.. sto je njima u praksi pobeda kao kuca.

Ostaje opet na individualnoj odluci korisnika da i ce to koristiti ili ne. Ja i dalje volim kada pise 100% :D

Ne trebas biti strucnjak da bi shvatio da, cim su oni uveli tu opciju ima pomaka u trajanju zivotnog veka baterije.
Neka 10% ljudi ukljuci tu opciju, oni ce sebi za tih 10% smanjiti zamene baterija u garanciji.. sto je njima u praksi pobeda kao kuca.

Ostaje opet na individualnoj odluci korisnika da i ce to koristiti ili ne. Ja i dalje volim kada pise 100% :D

Oni u garanciji izuzetno retko menjaju baterije, osim ako se kupi Apple care, ali su i tu sa zaradom. Ovako im je zamena baterija cist profit obzirom na njihovu nabavnu cenu i cenu kod ugradnje 😃

Evo ja punim 14p uvek od 40-50% - 100%, dok ne vidim stoji ne skidam. 4 meseca 100% bh sa celly punjacem.

Ma na 100% bateriju.. jedino sto sam poceo da praktikujem je da ga ne spustam ispod 20%.. ali obicno dopunjavnje sledi oko 35-40% do 95-100%.
Svaki telefon cu u jednom momentu svakako da udam preko KP.. ne vidim razlog zasto bih cuvao bateriju za nekog drugog.

Oni u garanciji izuzetno retko menjaju baterije, osim ako se kupi Apple care,
Pa za ne menjaju bateriju ako dodje do nekog niskog BH? Sad mozda lupam.. nisam se raspitivao.

Menjaju isključivo ako njihovi testovi pokažu da je baterija oštećena ili da nešto nije uredu, ali nizak battery health nije osnov za menjanje baterije u osnovnoj garanciji. Koliko znam, ovde je zamena skoro isključivo bila vezana za Apple care. Pisao je u više navrata @mikenziyu o tome.

Meni 14PM vec skoro god dana stoji celu noc na punjacu, svejedno koliko je ostalo % ukljucim pre nego sto legnem. BH do juce bio 97% od danas 96 i iskreno me boli p..a koliko je. Uglavnom uvek imam dovoljno da ga koristim sto mi je i najbitnije.

Oh taj battery health i to magično punjenje od 20-80%.
totalna nebuloza i gubljenje vremena. Donekle za to 60% punjenje i razumem, ljudi koji se bave baterijama kažu da je to najbolje punjene za litijumske baterije, ali svejedno, toliko mizerna razlika za nešto sto se menja na svake 2,3 god.

Punim na isti način već godinu dana 13p, prvih 7 meseci sam bio na 100%, i u poslednja 4 meseca se to “iznivelisalo” da imam 89% sto i jeste realnih 1%/mesecno.

Dosta je duzi zivotni vek telefona ovih par godina, jer su i skokovi postali smesno mali. Ne vidim zasto ne bih npr imao opciju da meni, ali i ukucanima/rodjacima koji se losije snalaze sa tehnologijom, a dao sam ajfon, ne omogucim punjenje samo do tih famoznih 80%, ako ce im to produziti zivot uredjaja umesto na 4 godine, na 5,5 ili 6, a znam da nece telefon menjati, sto iz prakticnih razloga (sve radi lepo, stabilno, itd), sto iz finansijskih.
Ja i dalje znam ljude koji aktivno koriste 6S i 7, a nisu ni nesto preterano stari, tu stvarno znaci ta razlika dugovecnosti baterije. Vec sad sa 15icama vidimo da i nije neka razlika izmedju npr obicnih 12 i 15 (malo brzi wifi, malo svetliji ekran, malo bolja kamera nocu..i to je sve!), tako da ceo 2-3 year upgrade ciklus pada u vodu, komotno je sa ovakvim inkrementalnim skokovima iz godine u godinu postao 4-6 year ciklus.

Zapanjili bi ste se kada bi znali koliko ljudi koji nisu entuzijasti i dalje koriste 11ice, ili, ono jos gore - kupuju 11ice (obicne..ne pro i max, za 70k u radnjama na G) 'nove neotpakovane' ili jos gore, na rate kod operatera i istim tim radnjama..
Pa ja sam znao coveka koji je 5S gulio do pre par meseci, a koristio ga je vise od vecine penzionera koje znam, apgrejdovo covek na SE2020 polovan sto mu dali sinovi.

Ja kad sam video da je drug kupio kod operatera na rate XR prošle godine, šlogirao se.
A ovo za baterije, ne vidim uopšte računa i nikad probleme nisam imao.
Punim svaki fon koji imam ili sam imao preko noći koliko god procenata da je ostalo i tjt.
Stvarno ne želim da uopšte razmišljam o tome, samo mi to fali u životu.

^ oko baterije jedino ne treba pustiti da ide ispod 20%. Sve do 100% nikad mi nije pravilo problem. Posle 9 meseci na 14pm je i dalje BH 100%

Ja kad sam video da je drug kupio kod operatera na rate XR prošle godine, šlogirao se.
A ovo za baterije, ne vidim uopšte računa i nikad probleme nisam imao.
Punim svaki fon koji imam ili sam imao preko noći koliko god procenata da je ostalo i tjt.
Stvarno ne želim da uopšte razmišljam o tome, samo mi to fali u životu.
Ma sta ima veze, svidjamu se taj telefon, radi lepo, jeftin zasto da ne. Ovi novi su preskupi i to bezobrazno. Za te pare sto se daju, pa i za proslu generaciji 14-ke, ne sme da ima ni najmanji problem, mora da radi perfekt i da bude bez mana. Samo sto to nije tako...

^ oko baterije jedino ne treba pustiti da ide ispod 20%. Sve do 100% nikad mi nije pravilo problem. Posle 9 meseci na 14pm je i dalje BH 100%
Da zaboravih da kažem, isto se vodim time. Nikad ispod 20%.
Prosto jer toplota smeta bateriji a kad je manje od 20% više se greje kad se puni i samim tim šteti bateriji.
Tako da, pored svega navedenog ne spuštam ispod 20%. Naravno desi se nekad, ali jako retko. Ne brinem o tome, ali prosto ne dođem ispod 20%.
I to važi za sve telefone, ne samo zbog ove gluposti zvane BH na ajfonu, koja je precizna ubi bože.
Ma sta ima veze, svidjamu se taj telefon, radi lepo, jeftin zasto da ne. Ovi novi su preskupi i to bezobrazno. Za te pare sto se daju, pa i za proslu generaciji 14-ke, ne sme da ima ni najmanji problem, mora da radi perfekt i da bude bez mana. Samo sto to nije tako...
Pa problem je što nije baš jeftin za ono što dobijaš, mnogo bolje može za te pare, al ajd..

Da li još neko ima problem sa prikazom notifikacija? Npr samo mi stigne obavešenje da imam mail, ali ne prikazuje sadržaj. Isto je na satu i telefonu. U settings pod notifications stoji za show previews always. U podešavanjima za gmail stoji show previews always. Do sada je bilo sve kako treba, sad ne vidim sadržaj ni za jednu notifikaciju.

Da li je moguće da ste i ovu temu o novoj verziji iOS-a pretvorili u još jedno trolovanje o baterijama? Neverovatno.

Da probam da se vratim na temu. iOS 17.1. izlazi sledećeg utorka, evo šta se očekuje:

Kontam da ce RC sljedeci utorak, a tamo ona sedmica final.

Ipak 24.10. Neka francuska agencija objavila da tad izlazi, zbog ip12 i problema sa zracenjem.

ja sam davnih dana prestao da koristim gmail app jer je junk

Da li još neko ima problem sa prikazom notifikacija? Npr samo mi stigne obavešenje da imam mail, ali ne prikazuje sadržaj. Isto je na satu i telefonu. U settings pod notifications stoji za show previews always. U podešavanjima za gmail stoji show previews always. Do sada je bilo sve kako treba, sad ne vidim sadržaj ni za jednu notifikaciju.
Ako nisi na zadnjem update pređi popraviće se

ovo je danas krenulo, mislim da je juce sve bilo ok sa preview

Kod mene na aktuelnoj verziji normalno prikazuje sve notifikacije, ako pricamo generalno, pošto gmail ne koristim :)

Nešto se definitvno onda poremetilo kod mene. Hvala za info u svakom slučaju, pokušaću ponovo da se igram sa podešavanjima

Kakva glupost, restart je rešio problem sa notifikacijama. Ništa nisam menjao u podešavanjima

ali i ukucanima/rodjacima koji se losije snalaze sa tehnologijom, a dao sam ajfon, ne omogucim punjenje samo do tih famoznih 80%
Ne znam jesam li ja lud ili sta, ali ako se ti ljudi ne snalaze, onda ce cesce da pune telefon (kontace slabija je baterija, malo malo pa su vec na 20-30%) jer ce im biti malo 60% baterije i onda dolazi preko 100% punjenja (primer 60 + 60%), a 0-100% je jedan ciklus.

Ne znam jesam li ja lud ili sta, ali ako se ti ljudi ne snalaze, onda ce cesce da pune telefon (kontace slabija je baterija, malo malo pa su vec na 20-30%) jer ce im biti malo 60% baterije i onda dolazi preko 100% punjenja (primer 60 + 60%), a 0-100% je jedan ciklus.
Mislim generalno se ne snalaze najbolje pa kuvana resenja na android ekvivalentima ne dolaze u obzir oko charge limita, itd, a ovde bukvalno na 15icama se stavi zacementira 80%.

A druga stvar, drugacije se racunaju full ciklusi i polovicni ciklusi, jer nije isto opterecenje na bateriju, tj kako u ovom clanku dole nazivaju "depth (dubina) ciklusa."

capacity-retention3.jpg

U principu glavni takeaway iz ovog clanka je da znaci imati tu opciju, ali ne nesto previse.

Iliti, prakticno gledano, meni na ASUS Vivobook laptopu koji koristim kao desktop vec skoro pa 2 ipo godine, baterija stvarno drzi kao nova, jer sam ogranicio na 60% punjenje softverski, cak i kada ga koristim nekad van radnog stola gledam da ne diram (maximum lifespan setting), a vecini ljudi koje znam, koji nisu ukljucili podesavanje i rokaju 0-100%, vec sad se vidi (za slican period vremenski koriscenja, ne vise od 3 godine) da im je baterija dosta popustila.

1697572883608.png

MacOS je sa Venturom ja mislim uveo BH i optimised charging (ne hard limit, vec kao sto ima na ajfonovima godinama unazad, "AI" uci po lokaciji gde ste i da li spavate i kako koristite telefon, pa daje jacu struju kad je potrebno da napuni do kraja), al' nisu hard limit, a svodi se na to. Jeste manje popularna opcija, al' ipak valja imati opciju.

Nazad
Vrh Dno