Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Da li veličina i tezina unutrašnje utice na rad klime kao što utiče spoljašnja?

Npr imam Midea BS i radi ok, vidim svi su zadovoljni, kod nje je spoljna nista posebno velika/teska ali je unutrašnja ogromna za 12icu.

U oba slučaja imamo u pitanju povrsinu izmenjivača

Poslednja izmena:
Da li iko zna koja je razlika izmedju Midee AG-18NXD0.WIK i AG-18NXD1.WIK? Da li je WiFi adapter u pitanju?

Instaliran Daikin Sensira FTXC50D+RXC50D 18 umjesto Gree Amber premium 12. Prvi utisci fantasticni. Novija a manja verzija od FTXF po vise stvari. Jaca na hladjenju, slabija na grijanju. Unutrasnja mala (77 cm, 9,5 kg) . Spoljasnja 39 kg. Protok vazduha max 732 m³/h.
Unutrasnja jedinica najjednostavnijeg izgleda. Naravno nema horizontalno podesavanje duvanja, ali i sto ce mu. Sjedim u uglu prostorije suprotno od smjera duvanja i struji vazduh pod nogama samo tako. Na Amber kad bih slicno pokusao morao bih da napravim smjer duvanja da me bije u glavu. Duva kroz hodnik njise se neka biljka kao na vjetru.
Zasad puno kulturniji rad od Amber. Amber bi se zaletjela odma i onda zakuca, osilacije nenormalne... A ova polako podize a potom krene da spusta stabilno. Takodje jako bitna stavka na hladjenju odmah izvlaci vlagu na 50%. Mislim da joj je prvo prioritet da vlagu izvuce. Za pola sata od 60% do 50%. Amber skoro da nije ni izvlacila vlagu, sporo i jako lose naspram Daikin. Sto se tice izgleda Daikin naspram Amber izgleda kao klima od 400e, ali izgleda moze izgled dobro da zavara. Upalis i iskljucis, bez ikakvih vribracija i pucketanja. Sad na grijanju radi na auto setovana na 24 u 25 kvadrata. Unutrasnja 20.7. Trosi 350w i grije lijepo. Amber na auto podje preko 1000w i onda ugasi na ovo toplo vrijeme.

Prilozi

• Screenshot_2023-10-06-15-01-15-176_com.tplink.iot.jpg
    Screenshot_2023-10-06-15-01-15-176_com.tplink.iot.jpg
    47 KB · Pregleda: 73
Na hladjenju termometar u kuhinji pokazuje temperaturu u rasponu tacno izmedju 0,6 i 0,5 stepeni nize u odnosu na zadatu. Bez ifeel i dzidzamidza. Unutrasnja jedinica odvojena po 20cm od plafona i zida. Majstor odradio sve ful, osim sto nije dalje od zida prelijepio traku preko izolacionionih cijevi, to primijetih posto je posao. Ne znam moram li stavljati tu traku? Vakumirao nekih 10-15 minuta. Za razliku od onog prethodnog koji je sve su prilike samo ocitao stanje. Da napomenem na najjaco fan salje izduv bez ikakvih vibracija. Powerful dugme vrhunska funkcija. Ukljuci turbo na nekih 20 minuta i duva zestoko i onda se vrati npr na auto i prigusi se. Odlicna stvar kad covjek napusti prostoriju sa ukljucenim turbom i vrati se poslije pola sata u tihu prostoriju.
(55% je vlaznost na odrzavanju)
Screenshot_2023-10-06-16-39-09-968_com.tplink.iot.jpg

Prilozi

• IMG_20231006_163545.jpg
    IMG_20231006_163545.jpg
    56.8 KB · Pregleda: 68
Poslednja izmena:
Ovo super izgleda, bas odmereno za taj prostor.
Mada, svaka ok radi na hladjenju.

Pazi meni igranku na grejanju ma spoljasnjih oko 15c u proseku, sa ME LN:

Prilozi

• IMG_2406.png
    IMG_2406.png
    592.1 KB · Pregleda: 59
  • IMG_2405.png
    IMG_2405.png
    384 KB · Pregleda: 50
Poslednja izmena:
Na hladjenju mnogo bolje od Amber, kao i sto mi rece prethodnog dana da gledam nominalnu snagu klime. Na hladjenju za 20-ak minuta (mozda nije bas za 20 minuta ali jeste bas brzo) pojelo 5 stepeni u 25 kvadrata zatvorenih prozora i otvorenih vrata i prozora u ostalom dijelu kuce. Ne znam ima li kakve vajde od wi-fi modula? Da li on pokazuje nesto bitnije na Daikin? Bilo bi korisno da imam pokazatelj trenutne temperature koju ocitava klima.

Poslednja izmena:
Ovako je isto i kod mene, nisu predvideli da će neko da se greje na 15-20 stepeni napolju pa da moduliraju još niže i duvaju hladno praktično :LOL:

15 stepeni jeste prohladno ali u kuci ima makar 20 tako da svejedno. Mada opet ako se setuje max temp valjda bi trebalo da radi. Meni je Amber pregrijavala na 15 i onda se gasi

Maks temperatura na grejanju se ne setuje nikad. (Tj skoro nikad, jedino ako žena naredi 😁)

IMG_20231006_191705.jpgPotreban savet u vezi jačine klime.Vikendica je u Crnoj Gori,na moru,montažna kuća.
Klima bi se postavila na mestu gde sam nacrtao,koristila bi se za hladjenje prvenstveno sobe,a kuhinja koliko da ne bude prevruće.
Uzeo bih inverter iz mnogo poznatih razloga,neku jeftiniju varijantu,a dilema mi je može li klima 9000btu da završi posao,ili bi morala 12 ica.
Dilemu imam jer je soba mala,kreveti su sa jedne i druge strane klime,pa bi možda 12 bila prejaka.
Koristila bi se sveukupno mesec dana godišnje,po nekoliko sati dnevno,pa ako imate i konkretan predlog za model,izvolite...
Vidim da su u Crnoj Gori mnogo popularne MDV.
Ako se ne vidi lepo,soba je 12 kvadrata, hodnik 4,a kuhinja 8 kvadrata.(kupatilo nebitno,uvek su zatvorena vrata)

Neznam.dali ce neko da mi poveruje..ali nab.cena koju imaju serviseri za Musu 12-cu je 46.000..on je prodaje zq 51.000...U Jakovu jw 60.000...a imaju jos uvek akciju kupis 5..6-ta gratis..Ja uzeo Musu za ze novce cu zamuriti malo na losiju fluidnost.u.radu..😏Za tričavih 12kv.sobe u stanu sa dobrom.izolacijom nemoze.da buse mnogo.losa..Opet je.to brat Kinez🤣

Ovako je isto i kod mene, nisu predvideli da će neko da se greje na 15-20 stepeni napolju pa da moduliraju još niže i duvaju hladno praktično :LOL:
Slikao sam namerno nocu, jer je bilo 10-13c. Klima setovana na 24c.

pomoc drugari...u pitanju je garsonjera od 22 kvadrata...daikin ftxc izmedju 9000btu i 12000btu razlika u ceni manje od 5000 dinara (takva akcija naisla)...znam da je po proizvodjackim preporukama devetka dovoljna, ali svrbi me...ima li 12 ikakve prednosti (rastereceniji rad mozda?)

pomoc drugari...u pitanju je garsonjera od 22 kvadrata...daikin ftxc izmedju 9000btu i 12000btu razlika u ceni manje od 5000 dinara (takva akcija naisla)...znam da je po proizvodjackim preporukama devetka dovoljna, ali svrbi me...ima li 12 ikakve prednosti (rastereceniji rad mozda?)
Uzmi jacu od te dvije. Ja sam uzeo 18 i odrzava temp i na hladjenju i na grijanju sa 300-350w. Nije agresivna i bas lijepo radi. Meni 18-ca radi u 24 kvadrata bez gasenja na grijanju, evo ovog trena

hvala na odgovoru...ima li neko iskustva sa ovim ulaznim Daikin modelima (negde procitah da su ti jeftiniji kao samo nalepnica Daikin a da prava igranka pocinje od 1100-1200 evra

hvala na odgovoru...ima li neko iskustva sa ovim ulaznim Daikin modelima (negde procitah da su ti jeftiniji kao samo nalepnica Daikin a da prava igranka pocinje od 1100-1200 evra
Ja ga iscackao danas radi odlicno zasad. Bolje nego premijum model od Gree, FTXC 18-ca kosta 1200e u CG. Gree Amber premium moze na veliku hladnocu bolje da radi u odnosu na ovaj poslednji model Daikin sensire i to je to. Trosi vec sad okvirno 30% manje od Gree. U toploj zoni (do 2°C) na grijanju ima A+++.

taman to mi i treba...garsonjera ima centralno grejanje, znaci za neki prelazni period, a leti su velike vrucine...ne boravim nesto predugo u stanu u smislu konstantnog rada klime zato mi se i cini jaca varijanta da ima prednost brzeg rashladjivanja

Ne moze da trosi 30% manje od Gree, pa da je 3x Daikin.

a ftxf (sa oznakom sensira)... 100 evra skuplja od ftxc...sta se dobiva za tu razliku?

a ftxf (sa oznakom sensira)... 100 evra skuplja od ftxc...sta se dobiva za tu razliku?
Bolje grije i ima vise brzina, veca spoljna i unutrasnja jedinica, uz ruzniji daljinski.
Ne moze da trosi 30% manje od Gree, pa da je 3x Daikin.
Ja sam danas setkao sa minimalne 18 na maksimalnih 30 na grijanju i na hladjenju uz turbo rad. Prosjecna potrosnja 500w po satu na tim turbulencija. Nisam siguran da bi amber mogla to da isprati.
Mada u pravu si, ne moze biti 30% vala. Ali u ovoj kombinatorici dao bih 10-15% u korist Daikina. Amber moze da spusti potrosnju na hladjenju izmedju 100 i 200w u odnosu na Daikin (Sensira zakuc izmedju 310-320w), ali Daikin je jaci i ljepse radi na hladjenju.

Poslednja izmena:
Gree Amber je jako ekonomicna klima, takodja A+++, a na minusima verovatno ekonomicnija od tog Daikina koji ce sigurno imati cesce defroste.
Cak i da nije, 30% je razlika izmedju invertera i on/off klime, a ne 2 invertera.
Taj Daikin je hardverski 3 nivoa losiji uredjaj od Gree Amber Premiuma i ako tebi mozda vise odgovara.

Da ti objasnim finansijski:
Daikin je najskuplji brend, dakle premium cene kao i porsche kada kupujes. Svakih 10% poboljsanja placas 20% cene.
Gree je Skoda, ne najjeftiniji, ali cesto jako dobar odnos ulozeno/dobijeno.
Ako Gree 18k btu kosta 50% vise od tog Daikina 18k btu, jasno ti je koliko je taj model klasa nizi.

Katastrofa ako ti na ovoj temperaturu u 24m2 trosi 500W po satu.

Trenutno mi je za 23h LN u 20m2 neizolovanog prostora potrosila 3.8kW sto je ~160W po satu, a od 00-06 mi je bio otvoren prozor sa spoljasnjom 10-13c.
Na modu grejanja je, setovana na 24-25c.

Prilozi

• IMG_2408.png
    IMG_2408.png
    288.1 KB · Pregleda: 49
Poslednja izmena:
Gree Amber je jako ekonomicna klima, takodja A+++, a na minusima verovatno ekonomicnija od tog Daikina koji ce sigurno imati cesce defroste.
Cak i da nije, 30% je razlika izmedju invertera i on/off klime, a ne 2 invertera.
Taj Daikin je hardverski 3 nivoa losiji uredjaj od Gree Amber Premiuma i ako tebi mozda vise odgovara.

Trenutno mi je za 23h LN u 20m2 neizolovanog prostora potrosila 3.8kW sto je ~160W po satu, a od 00-06 mi je bio otvoren prozor sa spoljasnjom 10-13c.
Trosila 500w posto zagrije na 30, pa ukljucim hladjenje na 18. I zagrije i ohladi max. A sad prvi sat kad sam je pustio spustila je za 120w potrosnju u sat vremena koriscenja. Setovana na 30. A koliko sam shvatio ta tvoja LN iskljucuje i ukljucuje zbog toplog vremena. Tako i Amber ne trosi nista, ali kad radi puni sat onda je druga prica. Kod mene Amber trosila na grijanju po 650w po satu. Daikin prethodni sat potrosio 380w non stop vrti.

Poslednja izmena:
Sensira 18 daje 1.5kw toplote na minimumu snage, zato ne spusta potrosnju ispod 350w jer ispusta dosta topao zrak, a opet radi bez iskljucivanja. To je ovo sto mi je rekao distributer, dzaba ti 7 brzina ako prve dvije brzine ne griju dovoljno jako.

Evo kako 18-ca modulira na spoljasnjih 21, setovana 30. Sad grije cijelu kucu od 50 kvadrata, ista potrosnja. Za zimu vidjecemo. Ja sam davao za drva 700e. Pa sve da dam i za nju isto toliko opet sam u boljoj situaciji jer placam u rate. A ne mogu potrositi preko 300 sigurno, 350 plafon. Ovo uzimam kao neke uzorke, da neko ne pomisli ovaj je bas lud. Nisam toliko. 🤣

Prilozi

• IMG_20231006_233537.jpg
    IMG_20231006_233537.jpg
    50.6 KB · Pregleda: 51
Neznam.dali ce neko da mi poveruje..ali nab.cena koju imaju serviseri za Musu 12-cu je 46.000..on je prodaje zq 51.000...U Jakovu jw 60.000...a imaju jos uvek akciju kupis 5..6-ta gratis..Ja uzeo Musu za ze novce cu zamuriti malo na losiju fluidnost.u.radu..😏Za tričavih 12kv.sobe u stanu sa dobrom.izolacijom nemoze.da buse mnogo.losa..Opet je.to brat Kinez🤣
Zato svi oni guraju tu klimu i uzimaju nenormalnu marzu, muse je do skoro bila 69990

Da ti objasnim finansijski:
Daikin je najskuplji brend, dakle premium cene kao i porsche kada kupujes. Svakih 10% poboljsanja placas 20% cene.
Gree je Skoda, ne najjeftiniji, ali cesto jako dobar odnos ulozeno/dobijeno.
Ako Gree 18k btu kosta 50% vise od tog Daikina 18k btu, jasno ti je koliko je taj model klasa nizi.

Jos jedna digresija Heroj. Kazes katastrofa da toliko trosi, ja ti kazem koja je minimalna snaga grijanja koju daje. Potpuno logicna moja prica.
Druga stvar, pazi razliku u podacima izmedju Daikina i Gree. Jako interesantna stvar. Ide deklarisana minimalna potrosnja od strane potrosaca i u realnosti kod mene. Hladjenje i grijanje Daikin jasno napisano vuce struje minimum 250 i 300w. Gledaj u realnosti naredne dvije slike danas kod mene, jedna je grijanje druga je hladjenje. Potpuno precizni podaci po deklarisanim brojevima proizvodjaca. Poslednja slika pokazuje podatke za gree amber. Oni tvrde na grijanju minimalna ulazna 160w Amber premium. Ne znam samo na koju foru dodjose na tu brojku, mozda kad se pritisne dugme za startovanje grijanja.
Takodje, ne bih se slozio iz prilozenog da je daikin hardverski 3 nivoa ispod amber premium. Ja bih u mom slucaju rekao da je obratno. Daikin zagrijao cijelu kucu (jeste toplo vani ali cinjenica je da je ujednacena toplpta) kao da radi centralno, nista se ne cuje, klima radi non stop. Amber bi do sad 15 puta palio i gasio kao hidrofor. Za hladjenje nemam sto ni da pricam koja je to razlika.
A razlika u cijeni normalno da postoji, ali ne nuzno zbog razlike u kvalitetu nego zbog snage i sposobnosti grijanja.

Prilozi

• IMG_20231007_000325.jpg
    IMG_20231007_000325.jpg
    43.2 KB · Pregleda: 41
  • IMG_20231007_000708.jpg
    IMG_20231007_000708.jpg
    52.5 KB · Pregleda: 29
  • IMG_20231007_000651.jpg
    IMG_20231007_000651.jpg
    56.3 KB · Pregleda: 28
  • IMG_20231007_000351.jpg
    IMG_20231007_000351.jpg
    38.5 KB · Pregleda: 37
Poslednja izmena:
Heroj daj da vidimo ovaj spektar kako ustvari tebi radi LN kad trosi 120w po satu. Haha. Ove minijaturne oscilacije kod mene su podesavanja jacine izduva. Poslednji uspon setovan tihi rad i tako pici.
Screenshot_2023-10-07-00-51-48-429_com.tplink.iot.jpg

Ulazna snaga nije isto sto i modulacija i ta cifra ne opisuje koliko dugo i na kolikoj potrosnji ce da ti radi klima.
Amber spusta do 400W na grejanju i to je jedina "mana" koju ima.
Mana pod navodnicima, jer se ta klima ne uzima za grejanje 30m2 na 20c spoljasnje i nije toliko bitno da moze da radi na 200W.
I ta Daikin ne spusta ispod 300W koliko vidim, pa to ne znaci da je losija od neke koja radi na 100W, a tvoj problem je sto sa foruma, a pogotovo Fujitsu naklonjenog foruma ucis kako rade klime i sve to bez razumevanja sta je sta i kako nesto radi.
Ne, modulacija nije nebitna, kao sto nije nebitno mnogo stvari kod klime, ali nije najbitnija stavka.

Nije bitno da se ti slozis sa necim da bi to bilo cinjenica, a kada se malo vise informises o klima uredjajima, skontaces zasto ti ja kazem da je Amber Premium 3 klase iznad tog Daikina.
Pre bilo kakve price o klimama, ti sedi sam sa sobom i dogovori se da li grejes ili hladis, da li je u 24, 50, 60, 45...posto si sve zivo nabrajao kao kvadrature u kojima te klime rade i nemoguce je ispraviti.
Isto tako, prvo je bilo da Amber ne spusta ispod 1000, a posle da radi na 110W...dogovori se sa sobom sta je od toga istina.
Ovde kazes da ti klima trosi 500W, pa okacis oko 350W, pa onda sada kazes 270W, malopre kazes da ne spusta ispod 350W...vec me je jednom bolela glava dok si pricao o radu Ambera, gde sam napomenuo da cak i mene mrzi da ispravljam sve nebuloze koje su tu bile napisane.
Spustas, dizes temperature, otvaras, zatvaras sobe, jednu meris na 40c, drugu na 20c sspoljasnje temp. i sve to u neizolovanom prostoru.
Pustas da greje na max, pa da hladi na max i na osnovu toga donosis zakljucke i ovde ih iznosis...ni ja vise ne mogu da ispratim sta ti koja klima radi jer 17 puta dnevno izneses razlicite, a ne neko ko ne prati ove teme.
Dolazis da pokazes kako Daikin lepo odrzava 20c u svim prostorijama, a napolju ti je 21c...mislim stvarno.
Steta sto nisi barem jednu zimu prezimio sa Amberom, a ne da pustas grejanje na 20c spoljasnje.

Nemam ja nista protiv Daikina, i sam sam hteo da pazarim Daikin Emura 3, da daikinstore.rs nisu totalni pacijenti, ali treba biti realan.
Ulazna snaga nije isto sto i modulacija i ta cifra ne opisuje koliko dugo i na kolikoj potrosnji ce da ti radi klima.
Mana pod navodnicima, jer se ta klima ne uzima za grejanje 30m2 na 20c spoljasnje i nije toliko bitno da moze da radi na 200W.
I ta Daikin ne spusta ispod 300W koliko vidim, pa to ne znaci da je losija od neke koja radi na 100W, a tvoj problem je sto sa foruma, a pogotovo Fujitsu naklonjenog foruma ucis kako rade klime i sve to bez razumevanja sta je sta i kako nesto radi.
Ne, modulacija nije nebitna, kao sto nije nebitno mnogo stvari kod klime, ali nije najbitnija stavka.

Nije bitno da se ti slozis sa necim da bi to bilo cinjenica, a kada se malo vise informises o klima uredjajima, skontaces zasto ti ja kazem da je Amber Premium 3 klase iznad tog Daikina.
Pre bilo kakve price o klimama, ti sedi sam sa sobom i dogovori se da li grejes ili hladis, da li je u 24, 50, 60, 45...posto si sve zivo nabrajao kao kvadrature u kojima te klime rade i nemoguce je ispraviti.
Isto tako, prvo je bilo da Amber ne spusta ispod 1000, a posle da radi na 110W...dogovori se sa sobom sta je od toga istina.
Ovde kazes da ti klima trosi 500W, pa okacis oko 350W, pa onda sada kazes 270W, malopre kazes da ne spusta ispod 350W...vec me je jednom bolela glava dok si pricao o radu Ambera, gde sam napomenuo da cak i mene mrzi da ispravljam sve nebuloze koje su tu bile napisane.
Spustas, dizes temperature, otvaras, zatvaras sobe, jednu meris na 40c, drugu na 20c sspoljasnje temp. i sve to u neizolovanom prostoru.
Pustas da greje na max, pa da hladi na max i na osnovu toga donosis zakljucke i ovde ih iznosis...ni ja vise ne mogu da ispratim sta ti koja klima radi jer 17 puta dnevno izneses razlicite, a ne neko ko ne prati ove teme.
Dolazis da pokazes kako Daikin lepo odrzava 20c u svim prostorijama, a napolju ti je 21c...mislim stvarno.
Steta sto nisi barem jednu zimu prezimio sa Amberom, a ne da pustas grejanje na 20c spoljasnje.

Nemam ja nista protiv Daikina, i sam sam hteo da pazarim Daikin Emura 3, da daikinstore.rs nisu totalni pacijenti, ali treba biti realan.

Evo za sta sluzi Amber Premium, da 12ica na -7c da vise toplote od 90% 24ku, 7kW.

Evo za sta sluzi Amber Premium, da 12ica na -7c da vise toplote od 90% 24ku, 7kW.

Mogu ti odma reci ne pojescujem nijedan drugi forum, ni za klime niti za bilo sto drugo, niti mi je to zona interesovanja ko je kome naklonjen, je li vox, fox, daikin ili leopard. Ko je kome sto rekao i sto se prica u selu. Ne treba glavoboljati oko gluposti ako klima zavrsava posao kako treba. Bitno je ogrijati se i rashladiti. Nevezano za cijenu i brend uredjaja. Ja sam malo glavoboljao zbog novca koji sam davao svake godine na drva, i zbog toga sam htio da se rasirim vise nego sto mogu kako bih mozda uzeo nesto kvalitetnije. Sad i da se grijem na drva u najhladnijem dijelu zime opet sam dobru racunicu napravio. Na ovom forumu sam se zadesio igrom slucajeva upravo zbog biranja klime, dje su mi ostali sa foruma dosta pomogli, ukljucujuci i tebe naravno. Jos malo dok mi bude interesantno bicu tu da prenesem svoje utiske ako kome znaci i to je to, bez ljutnje. Veceras si mi rekao trosis dosta a grijes toliko. I onda sam otvorio vrata (imam vrata znaci), provjerio i napisao ista potrosnja u duplo uvecanom prostoru. Nije neka nauka bila izvesti taj zakljucak. A to sto je tebi tesko palo nesto, znas kako kazu ono... ako u danu nasmjesis jednu osobu - dosta si uradio za taj dan. Ti se onda namrsti 😠😂😜
Da napomenem ovo sto pisem o radu klime je zato jer me ja malo zainteresovalo kako radi neki novi uredjaj u mom posjedu, u ovom slucaju klima. Bilo mi je bitno da ne budem u minus zbog klime. A oce li mi doci racun za struju za zimu 300 ili 400e potpuno mi je svejedno. Ne sto imam para, nemam, nego sto zbog 100e nema potrebe da glavoboljam. A bgm zbog 700 moram 😜

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno