Šta je novo?

Kriptovalute - opšta diskusija

Pa vole bitkoin jer moze svako sa racunarom da ga iskopa a zlato malo sutra.:)
Dok ne naprave kajlu od bitkoina,verujem u zlato.:)
:)

BitCoin ne može svako sa računarom da iskopa. Kao i zlato, BitCoin ne može kopati sirotinja raja.

To je najveci problem Bitcoina, mnogo energije je potrebno da se potrosi.
Isplati se kopati ga jedino industrijski, u velikim skladistima i gde troskovi struje maltene i ne postoje ili su zanemarljivi, zbog raznih subvencija i slicno.

btw ne znam da li se trenutno sirotinji raji isplati bilo kakvo kopanje bilo cega, mislim da je to izumrlo.
"Kopalo" se ranije sve i svasta.

Ja papriku ne sadim. Kupim svake godine od seljaka za siću, pa na kvantašu prodam duplo. Isto radim i sa BTC.

Ja kad samo pogledom pređem stvari koje ti pišeš, osećam kako postajem gluplji, ne moram ni da čitam. Bolji brojevi nego zlato! Ok, a šta ćeš ti da radiš sa brojevima, za šta ćeš praktično da ih upotrebiš? Pa nije bitno, bitno je samo da ih ima ograničena količina! Jes vala, brojevi su ograničeni, iz matematike znamo da in nema beskonačno. Ali nema ih beskonačno u ovoj bazi podataka! A ta baza podataka je jedinstvena, ko da ne možemo da podignemo gomilu njih. Ali samo ova baza podataka je čarobna, njene kopije nisu čarobne! Jeste, pošto živimo u Pračetovom Disksvetu, gde su stvari čarobne kad ljudi veruju da su čarobne.

Nemoj više da se sramotiš sa svojim fantazijama o čarobnom pasulju, kad budeš mogao da nosiš digitalne gaće i jedeš digitalni lebac, onda možeš da pričaš o nekom digitalnom zlatu, al dok živiš u realnom svetu, robni novac može biti samo nešto što je objektivno korisno i upotrebljivo.

Ti ocigledno ne razumes sta je novac i potrebna ti je edukacija
Izvoji vremena i procitaj ovo ,nadam se da ce ti posle biti sve mnogo jasnije i zasto je bitcoin najbolji novac ikada kojeg su ljudi koristili,bolji od zlata

@Babic
Da malo citiram taj sajt što si linkovao.

Privatnost plaćanja korišćenjem pseudonimnih identiteta
Ovo je za BitCoin tačno samo ako BitCoin kupuješ solarno.
XMR nema problem sa privatnošću.

Nijedna vlada, banka ili sudski nalog ne mogu zapleniti ta sredstva.
Mogu ako dođu do privatnih ključeva. S druge strane, tvoje potomstvo neće moći naslijediti i koristiti ta sredstva takođe, a ni ti ako ostaneš bez tog ključa.

Bitcoin je potpuno samo-suveren sistem i zbog svoje distribuirane prirode ne može se ugasiti.
Istovremeno presijecanje ispodokeanskih optičkih vlakana širom planete ga može "ugasiti" kao i ostale kriptovalute nažalost.

Pored toga, niko ne zna ko kontroliše sredstva na datoj Bitcoin adresi, a nova tehnologija se neprestano razvija kako bi se poboljšala privatnost Bitcoin-a.
Niko ne zna dok se ne sazna, a može se saznati vrlo lako. Koja to nova tehnologija kad se BTC od svog nastanka nije poboljšao? Samo mi nemoj Lightning network spominjati jer isti nije dio BitCoin koda i jer isti centralizuje BTC.

To znači da ako jedan čvor pokuša da cenzuriše vašu transakciju, neće uspeti ukoliko * svaki * čvor(Node) ne izvrši cenzuru vaše transakcije.
Ko god je ovo napisao nikad u životu nije dizao čvor za bilo koju kriptovalutu. Imaš dvije vrste čvorova. Prvi su oni koji samo skladište blockchain i distribuiraju ga dalje. Druga vrsta vrši i mining, tj. obradu tih transakcija. Dovoljno je 51% za cenzuru i to se ne čini toliko neizvodivim. Nažalost, ni XMR nije imun na ovo

P.S. Ovdje je dosta ismijavan LTC jer nikako da skoči cijena, a opet je bolje ispunio viziju tvoraca BTCa nego sam BTC.

P.P.S.
S obzirom da si postao cryptobro, pardon bitcobro, preporučujem ti ovo za gledanje da ti malo skrene pažnju na realnost kripta na zabavan način.
YT Link

P.P.P.S.
Kao i većina nas ovdje, iskoristi najbolje od oba "tabora" i profitiraj. :)

Prilozi

• 1696508816020.png
    1696508816020.png
    57.7 KB · Pregleda: 58
Poslednja izmena:
Ajde razumeo bih da se ovako negativno priča o "shitcoinima" i altcoinima koji su 90% prevara, ali da se nipodaštava BTC ovako, smejurija. 🤣
Nema potrebe ljudi ulaziti u diskusiju sa morbiusem jer već tad ste izgubili bilo šta da objašnjavate ili pričate. Evo trenutno 4:37 poslepodne i sunčano je, znači nije MRAK - dodje morbius i kaže slepi ste napolju je mrak. Ovo je isto kao i sa BTC i kriptom generalno.

😎 :coffee:

Ajde razumeo bih da se ovako negativno priča o "shitcoinima" i altcoinima koji su 90% prevara, ali da se nipodaštava BTC ovako, smejurija. 🤣
Nema potrebe ljudi ulaziti u diskusiju sa morbiusem jer već tad ste izgubili bilo šta da objašnjavate ili pričate. Evo trenutno 4:37 poslepodne i sunčano je, znači nije MRAK - dodje morbius i kaže slepi ste napolju je mrak. Ovo je isto kao i sa BTC i kriptom generalno.

Kad jednom kreneš da koristiš XMR za plaćanje i ti ćeš postati kao ja. 😎

Ne dajte braćo da vas jeretik morbius zbuni činjenicama, samo vi čvrsto verujte u čarobnu bazu podataka Svetog Satošija koji je u svojoj mudrosti učinio da brojevi u njoj postanu zlato digitalno, pa ćete biti nagrađeni silnim bogatstvom kad sve grešnike ozari svetlo istine koliko su ti brojevi dragoceni.

Kad se naruci nesto iz inostranstva i plati BTC-om a roba stigne DHL-om, UPS-om ili FedEx-om, kako ide slanje onda njima dokaz o uplati, kao sto je to slucaj kada se plati fiatom, izvod iz banke recimo.
Link ka transakciji ? Prihvataju li oni uopste to ili mora fiat ? Ima li iskustva neko sa time ?

Kada sam pre par godina naručivao Helium majnere, plaćao sam ih sa Binance u USDT, poslao sam screenshot transakcije uz ostalu dokumentaciju, sve prošlo bez problema (doduše, prijateljska špedicija mi je radila uvozno carinjenje pa je možda i to uticalo na ishod)...

Da, pa verujem da ne bi bilo problema, razmisljam dal' da nesto platim u BTC ili fiatom, ima neki popust ako se plati sa bitcoinom a ne smara mi se sa ovim nasim pajserima, 'de ti ovo, 'de ti ono, koji bitcoin druze itd. :ROFLMAO:

Ne dajte braćo da vas jeretik morbius zbuni činjenicama, samo vi čvrsto verujte u čarobnu bazu podataka Svetog Satošija koji je u svojoj mudrosti učinio da brojevi u njoj postanu zlato digitalno, pa ćete biti nagrađeni silnim bogatstvom kad sve grešnike ozari svetlo istine koliko su ti brojevi dragoceni.

Don't you worry, even though I walk through the valley of the shadow of gold, I will fear no evil for saint Satoshi is with me!

Ni ja koji duboko verujem u kripto i decentralizaciju ne bih smeo da se opkladim da će i dalje biti aktuelan nakon npr 30 godina, ali sam siguran da pred nama ima barem još jedan bull period. Dakle nek je sve kao što kažeš "čarobna baza Svetog Satošija" , bitno je da može pametnim potezima da se zaradi. Mnogi od nas su u kriptu zaradili više nego radeći bilo koji drugi posao, dakle ako ne veruješ u tehnologiju, veruj barem u zaradu.

Ni ja koji duboko verujem u kripto i decentralizaciju ne bih smeo da se opkladim da će i dalje biti aktuelan nakon npr 30 godina, ali sam siguran da pred nama ima barem još jedan bull period. Dakle nek je sve kao što kažeš "čarobna baza Svetog Satošija" , bitno je da može pametnim potezima da se zaradi. Mnogi od nas su u kriptu zaradili više nego radeći bilo koji drugi posao, dakle ako ne veruješ u tehnologiju, veruj barem u zaradu.
Kripto je prevara a bitcoin nije kripto
Nakon izuma bitcoina i nakon sto su uvidjeli da se bitcoin monetizira razliciti prevaranti krenuli da kopiraju bitcoin ali ostavljajuci sebi primine i velike kolicine
supplya tvrdeci da je to bolji bitcoin ,da nudi dodatne mogucnosti i funkcije kao de fi,nft itd ali sa osnovnim motivom da dumpaju svoje torbe i kolicine koje su ostavili sebi pre pokretanja na naivnom retailu koji naivno nasjeda takve price
U kriptu nema nikakve decentralizacije sve sto je stvoreno nakon bitcoina kontrolise mala skupina ljudi zaduzenih za konsenzus i koji mogu mijenjati tu kriptovalutu po zelji poput upravnog odbora centralne banke.

bitcoin je nesto drugo i nema nikakve veze sa kripto prevarom ,bitcoin je veliki iskorak u evoluciji novca Prvi novac koji moze uspjesno obaviti sve 3 funkcije novca ,potpuno decentralizovan i neutralan poput zlata ali jos superiorniji od zlata
Kripto gotovo sigurno nece biti tu za 30 god ali bitcoin ce itekako biti tu i na kraju ce ga svi posjedovati i koristiti
Jer radi se o velikom otkricu kao sto su konje zamjenili automobili ili kao sto su svjece zamjenile sijalice

@Babic
Da malo citiram taj sajt što si linkovao.

Ovo je za BitCoin tačno samo ako BitCoin kupuješ solarno.
XMR nema problem sa privatnošću.

Mogu ako dođu do privatnih ključeva. S druge strane, tvoje potomstvo neće moći naslijediti i koristiti ta sredstva takođe, a ni ti ako ostaneš bez tog ključa.

Istovremeno presijecanje ispodokeanskih optičkih vlakana širom planete ga može "ugasiti" kao i ostale kriptovalute nažalost.

Niko ne zna dok se ne sazna, a može se saznati vrlo lako. Koja to nova tehnologija kad se BTC od svog nastanka nije poboljšao? Samo mi nemoj Lightning network spominjati jer isti nije dio BitCoin koda i jer isti centralizuje BTC.

Ko god je ovo napisao nikad u životu nije dizao čvor za bilo koju kriptovalutu. Imaš dvije vrste čvorova. Prvi su oni koji samo skladište blockchain i distribuiraju ga dalje. Druga vrsta vrši i mining, tj. obradu tih transakcija. Dovoljno je 51% za cenzuru i to se ne čini toliko neizvodivim. Nažalost, ni XMR nije imun na ovo

P.S. Ovdje je dosta ismijavan LTC jer nikako da skoči cijena, a opet je bolje ispunio viziju tvoraca BTCa nego sam BTC.

P.P.S.
S obzirom da si postao cryptobro, pardon bitcobro, preporučujem ti ovo za gledanje da ti malo skrene pažnju na realnost kripta na zabavan način.
YT Link

P.P.P.S.
Kao i većina nas ovdje, iskoristi najbolje od oba "tabora" i profitiraj. :)

Lightning network je mreza peer-to-peer kanala odnosno nodova tako da ne moze nikako biti centrlizovana vec je itekako decentralizovana peer-to-peer mreza koja nudi veliku privatnost i milione instant transakcija u sekundi ,otvaranje peer-to-peer kanala se zabiljezi na bitcoin blokcejnu multisigom 2 od 2

Sve ovo drugo sto si naveo su vec hiljadu puta prezvakane price
Ako hoces da ucis o bitcoin tehnologiji , ekonomiji ,monetranoj politici centralnih banaka i znacaju bitcoina dodji na telegram kanal https://t.me/dvadesetjedan21
Ima u grupi mnogo dobrih programera koji ti mogu sve do detalja objasniti sa tehnicke strane kao i dobrih poznavalca ekonomije , tu su i neke VIp licnosti kao njegovo visocanstvo princ Filip Kradjordjevic koji je zavrsio prestizne skole ekonomije i radi vec dugo u finacijskom sektoru

Na momenat sam pomislio da sam otvorio stranicu pomocu Google translate

Ali kad procitam torbe, bazeni za kopanje i ostalo 🤣

@Babic
Znam dobro kako funkcioniše Lightning protokol i "decentralizovan" i "anoniman" je onoliko koliko vlasnici čvorova to odluče. Isto kao i TOR čvorovi. Srećom pa postoji druga kriptovaluta koja je efikasnija i brža od BTCa i stvarno je anonimna i ne zahtjeva dodatne off-chain protokole. Imaš primjer u prilogu pa ako pronađeš moju glavnu XMR adresu skidam kapu. :)
O blockchainu i monetarnoj politici sam naučio i više nego što treba radeći u blockchain startupu prije pet godina i nije mi potreban Telegram kanal na kome mogu učiti o stvarima koje već znam. Pogrešnoj osobi objašnjavaš da je BTC najbolji digitalni novac ikad napravljen.

EDIT:
transaction id: 6e162b90d3999406488b87286b7b839401f404dedbca60dbe21e584a4b420aab
block: 2825708

Prilozi

• 1696879493748.png
    1696879493748.png
    61.8 KB · Pregleda: 30
Dobar je Monero, nema spora, imam ga i sam (just because), neki put i zaboravim da ga imam, jer ga Ledger nema kao account ali ga podrzava i na njemu mi je zapravo, preko njega potpisujem transakcije.
Ali realno je ilegalan i cisto sumnjam da ce se stvari oko toga promeniti, u skorije vreme sigurno nece, ne samo on nego bilo koji drugi privacy coin.
I heroin je recimo dobar, ali nema ga u apotekama :ROFLMAO:

Dobar je Monero, nema spora, imam ga i sam (just because), neki put i zaboravim da ga imam, jer ga Ledger nema kao account ali ga podrzava i na njemu mi je zapravo, preko njega potpisujem transakcije.
Ali realno je ilegalan i cisto sumnjam da ce se stvari oko toga promeniti, u skorije vreme sigurno nece, ne samo on nego bilo koji drugi privacy coin.
I heroin je recimo dobar, ali nema ga u apotekama :ROFLMAO:

Nije Monero ilegalan, možeš ga kupiti na mjenjačnici ili sam iskopati koristeći samo CPU u svom računaru. Ali da nudi anonimnost plaćanja kao svežanj neoznačenih USD i EUR novčanica u apoenima od 10 i 20, nudi. Međutim, ista stvar se može napakovati i Amazon, Apple, Google, Steam, itd. gift vaučerima te CSGO skinovima (i ostalim Steam community itemima). Pa čak i asset flipovima na Steamu koji koštaju 50$.

samo se vi shalite sa monerom. Kada (ako) napravi x100 pitacu vas... za zdravlje ;)

Nemam ja nista protiv njega, dapace sto bi rekli susjedi, kao sto rekoh, imam ga i to je zapravo jedini alt kojeg imam i nemam nameru da ga ikada prodajem, vise je tu kao neki cypherpunk trofej :)
Samo kazem da kad bude usledila regulativa kripta koja je neizbezna i najverovatnije vec prisutna sledece godine, tu nema mesta za njega, zeleo ja to ili ne, to je tako jednostavno.
Ali zivece on bez obzira.

BTC su mnogi otpisivali pa je jak i dalje. Ali, ako pottaznja za njim bude nula, onda ce mu takva i vrednost biti.

Neko pomenu WoW, to maltene valuta bila za koju ste u ono vreme mogli da dobijete sve i svasta, ukljucujuco i samu prodaju.
Valve itemi su vec legendarni.

Po meni najveca predbost crypto tehnologije, ukljucujuci i sve alt i sht coine, je sto neku vrednost (kovertibilnu u dolarima) mozete da prenesete poprilicno lako bilo kome i bilo kada na planeti.

Ta prednost mu je i najveca mana / drzave i banke ni u ludilu ne bi dopustile takvu slobodu.

Sve zavisi od perspektive kojom gledate - ako crypto gledate iskljucio kao zaradu, onda je tu BTC svetinja. Ako gledate kao tehnologiju, u kojoj sutra mozda e-dinar bude sredstvo placanja sa mizerno malim provizijama i munjevitin transakcijama, tu BTC nece imati sta da trazi. Uzeo sam samo jedan od milion primera primene tehnologije.

Po meni najveca predbost crypto tehnologije, ukljucujuci i sve alt i sht coine, je sto neku vrednost (kovertibilnu u dolarima) mozete da prenesete poprilicno lako bilo kome i bilo kada na planeti.

Samo što ti u stvari ne prenosiš vrednost na drugi kraj sveta, ti prenosiš brojeve sa jedne adrese na drugu u bazi podataka. :LOL: Kada se priča o prednostima bitkoina, uvek se koristi taj zamumuljeni jezik da se izbegne da se kaže da je bitkoin broj. Recimo, bitkoin je super zato što je deljiv; pa tačno, brojevi su deljivi. Koristi se mnogo verbalne gimnastike da se prikrije da je ovde zapravo izmišljen zagrejani vodonik oksid. :)

Da bitkoinom trguju samo ljudi koji veruju u njega, on bi još koštao par dolara. Al onda su špekulanti namirisali zaradu, pa smo uleteli mi sitni lešinari, pa su onda i finansijske institucije došle, svi raspoloženi da ćape komad mesa dok Ponzi još traje. Videćemo hoće li biti još ciklusa da još nešto oglođemo, para nikad previše.

Samo što ti u stvari ne prenosiš vrednost na drugi kraj sveta, ti prenosiš brojeve sa jedne adrese na drugu u bazi podataka. :LOL:
Pa skoro svaki transfer vrednosti trenutno funkcioniše po tom principu, samo što ga nadgledaju države i banke i settlement brzina se meri u danima.
Čak i najveći deo zlata je trenutno samo u brojevima u bazama podataka.

Pa skoro svaki transfer vrednosti trenutno funkcioniše po tom principu, samo što ga nadgledaju države i banke i settlement brzina se meri u danima.
Čak i najveći deo zlata je trenutno samo u brojevima u bazama podataka.

Settlement se meri u minutima, sve dok ne moraš da pošalješ novac u neku zemlju kojoj vlasti be veruju mnogo, e onda kreće čekanje.
I zlato nikako ne može da bude broj, ono ili ima masu i zapreminu, ili ne postoji.

Nazad
Vrh Dno