Šta je novo?

Stambeni krediti

Da li je nekome stiglo obaveštenje od Komercijalne sada NLB, ja imam subvencionisani iz 2011 na app i dalje stoji kamata od prethodnog perioda
Mislim da još nisu izradili anuitetni plan. I da, počeli su putem sms poruka da blagovremeno obaveštavaju za naplatu rate. Pride podigli i održavanje računa na 410 rsd.

2 kredita, na jednom smanjenje rate za 170e (30%). Da nije bilo smanjenja, bila bi oktobarska rata veca za 210e
Na drugom koji je pred krajem otplate za 15e (3%)

Meni je juce skinut isti iznos kao i za prethodne rate za stambeni kredit u NLB. Takodje stoji ista kamatna stopa na aplikaciji.

Meni je juce skinut isti iznos kao i za prethodne rate za stambeni kredit u NLB. Takodje stoji ista kamatna stopa na aplikaciji.
Pa juce je bio 30.09, uredba vazi od 01.10. Inace iz NLB-a su rekli da ce od sutra poceti da salju obavestenja.

Meni su za vikend prvo smanjili kamatu u aplikaciji na 4,08% a onda i smanjili ratu za 0,8% 🙂
Jutros vidim da su opet vratili kamatu na 7,44% ali u anuitetnom planu rata ostala smanjena za 1,6€ 🙂
Imaju poteškoća kada treba da pravilno izračunaju smanjenje.
Po mom nekom računu rata bi trebalo da bude umanjena za 35€ jer je kredit pri kraju otplate

Molim za malu pomoc!
Treba mi informacija o kamatnoj stopi za EUR stambeni kredit u EFG banci iz sredine 2006. Dakle, koja je kamata, da li je fiksna ili varijabilna (EURIBOR) i datum ugovora?
Hvala unapred i vecno zahvalan 😉

4.5, da, ne, (Euribor) i datum je 18.4.2006.

Brale, ne bih da te zavlacim, ali ovo gore je trebalo da bude besmislen odgovor na besmisleno pitanje...

Besmislenost tvog pitanja se sastoji u tome sto si kada si potpisivao ugovor morao da procitas elemente ugovora koji ti daju odgovore na sva tvoja pitanja.
Slazem se da se ekipa sa foruma razume u ekonomsku problematiku i poslovne tokove, ali je besmisleno pretpostaviti da neko moze da zna elemente bilo kog ugovora.

BTW, moj rodjak je tih godina , tacnije 2006, zarko zeleo da se odseli od roditelja i zaleteo se i uzeo kredit indeksiran u CHF. Do danas ga njie isplatio, a donekle se spasao kada je pre par godina ostatak duga konvertovao u EUR.

Nasi su strucnjaci na celu sa Jelasicem upozoravali na rizicne kredite u francima. Na zalost, sa druge strane mrezice se nalazila ekipa bankarskih sluzbenika koja je radila svoj posao i prodavala rizicne kredite. Nesto vise se moze naci na netu u vestima iz toga vremena:

https://www.vreme.com/vreme/igra-valuta-i-kamata/

Poslednji link je vezan za 2005 godinu gde je dat objektivan osvrt na trenutnu ponudu...
Na zalost nisu svi bili dovoljno oprezni da u jednacinu sa mnogo nepoznatih ubace jos nekoliko parametara.

Nadam se da mogu da pitam ovde, jer izokola je nekako vezano za kupovinu stana. 😀

Elem, kvadratura stana... Zanima me samo korisna površina, koja je zavedena u katastru... Da li upisana korisna površina podrazumeva da je terasa računata kao 30% korisne površine u krajnjoj računici?
Novogradnja je u pitanju.

Kod mene u blokovima terasa 0 😀

Davno su investitori shvatili da se balkon dosta teže izvodi i da se taj prostor u to vreme naplaćivao između 30% i 50% posto cene kvadrata, pa su prešli na lođe koje naplaćuju punu cenu a daju privid da imate otovreni prostor nekad poznat kao treasa. "Moj" investitor je 2009 shvatio da može da napravi terase a da ne izlazi van linije zida i ne traži dodatne dozvole i manje plaća arhitekte, zasekao je zgradu taman toliko da napravi terasu. Posle toga nikad više, samo lođe koje i dan danas prodaju pod imenom terase.

Ista banka juče oko 10h izbacili nove rate. Sa 245 na 219€. Još 81 rata 🙂

Pozdrav,
daje li neka banka fiksnu kamatu sa 10% ucesca na 30 godina?
videh neki video da vracaju fiksne kamate na 5%
proslo leto je bila ta opcija u rajfajzenu..ne znam da li je i dalje

El ovo pai Euribor pa vam padaju kamate ili? Znaci stanje se stabilizuje?

El ovo pai Euribor pa vam padaju kamate ili? Znaci stanje se stabilizuje?
Kod nas, administrativno, kao što nam je uostalom i kurs dinara.
Ako je za utehu, EURIBOR je prestao da raste, videćemo kad/da li će krenuti nizbrdo.
Inače, koliko mogu da vidim, sve banke su obustavile davanje kredita sa fiksnom kamatnom stopom.

već je bilo reči o tome

nego, kakva je to rata manja od 100€? 😱

U Kragujevcu postoje investitori koji rešili da malo uzmu stvari u svoje ruke (jer banke usraše stvar) pa su napravili sistem minimum 30% keša a ostatak na 60 rata bez kamate, bez banke i peripetija, njima uplaćujete rate. Doduše u KG je kvadrat 1500 evra.

Poslednja izmena:
Pa i to je puno za nekog, pogotovo iznos stana na 60 rata.

Ne za nekog već za mnoge ali takođe mnogima je super stvar, nema banke i papirologije, ne mora da budeš zaposlen za stalno. Ima ljudi koji rade privatno u svojoj režiji i ili su sami sebe prijavili na nrki minimalac ili uopšte nisu, a zarađuju lepo mesečno. Takvih je mnogo a ni na koji način ne bi mogli da dođu do svog stana, ovo jr idealna prilika.
Garaonjerica od 35 kvadrata uz učešće npr 30.000 evra bude rata 360 evra. Jednosoban stan od 46kvm uz isto učešće bude 600 evra

U Kragujevcu postoje investitori koji rešili da malo uzmu stvari u svoje ruke (jer banke usraše stvar) pa su napravili sistem minimum 30% keša a ostatak na 60 rata bez kamate, bez banke i peripetija, njima uplaćujete rate. Doduše u KG je kvadrat 1500 evra.
To je još jedan znak da prodaja stanova slabo ide, zato investitori moraju da reaguju na neki način.
Jedan je da smanje cenu kvadrata, ali taj je naravno najmanje isplativ. Ovo je pokušaj da se zadrži visoka cena kvadrata, a da se malo pogura prodaja odloženim plaćanjem.
Ja bih ipak još malo sačekao. Sledeći korak je korekcija cena kvadrata.

Nazad
Vrh Dno