Šta je novo?

iPhone 15

Šta je ovo? Jel su im ovo serijski brojevi? Pa koliko će tek biti kod operatera? Džabe što Apple nije podigao cene kad dok dođe do nas košta nerealno. Ja sam pre par dana uzeo 14 i neko me pitao što ne sačekam 15. 14 128 gb - 700 eur a 15 128 gb - 1100 eur
edit: sad vidim da ima za 900, ovaj gore je neki derikoža

Poslednja izmena:
Ma ovo su cene za prve telefone koji uđu u zemlju. Svake godina ta prva tura kosta par stotina evra vise i za te cene ih kupuje specificna klijentela, a cesto se i ne prodaju po tim cenama. Vrlo brzo se to unormali.

^ operateri su posebna priča. Za koji mesec cene će doći na neku normalu, a ne vredi žuriti jer je bolje videti i neki review pre uzimanja. Koliko sam ja shvatio kod 15pm apple je dao 5x ali je sklonio 3x što je totalna glupost. Za sada po meni ko ima 14pro ili 14pm stvarno nema neki poseban razlog da ide na 15 pro i pm.

Cene u Hrvatskoj u iStyle. Prednarudzbe otvorene u 14:00.

iPhone 15

128 GB - 1060€

256 GB - 1210€

512 GB - 1490€

iPhone 15 Plus

128 GB - 1230€

256 GB - 1370€

512 GB - 1650€

iPhone 15 Pro

128 GB - 1340€

256 GB - 1490€

512 GB - 1770€

1TB - 2050€

iPhone 15 Pro Max

256 GB - 1620€

512 GB - 1900€

1TB - 2180€

^ uvek bilo, posebno kad prođe jedno mesec do dva od početka prodaje tada bude i dosta od operatera sa dve godine garancije.

Da li neko zna kakve ce biti cene kod operatera za iphone 15 pro jer sam planirala da uzmem 14 pro 256 gb?

Važi ako se telefon uzme konkretno u Yettel-u.

pa ako niko drugi ne ponudi istu foru, telefoni iz Yettela ce biti barem 100e skuplji..

A ta garancija se vodi na vlasnika tako da imas godinu garancije posebno ako uzmes od preprodavca jer ces vlasnika tesko pronaci

Dvogodišnje garancije na iPhone se mogu iskoristiti u ovlašćenim servisima kod nas, bez vlasnika. Za tu treću što daje Yettel nisam siguran

Kako ćeš da iskoristiš drugu godinu ako je kupljen telefon preko ugovorne obaveze operatera i telefon/ugovor se ne vodi na tebe? Moraš kod operatera po novi, operater menja telefon a ne servis (servis izdaje papri da je uređaj za zamenu). Kod operatera može da ga preuzme samo vlasnik ugovorne obaveze, i može da ti kaže hvala na novom telefonu i ćao, a ni ne mora da ti kaže ni hvala nego se samo napravi lud i podigne ga u poslovnici kada ga budu zvali.

Odneseš lično u ovlašćeni servis, ne kod operatera
O tome je pisano pre koju god od kako je omogućeno, konkretno je za iStyle bilo reči
U drugoj godini je jedino potreban račun/garantni list i nije neophodan vlasnik odnosno potpisnik ugovora, ako je telefon uzet preko operatera

Poslednja izmena:
A svi kablovi i kod 15 i 15 pro su USB 2.0.

Kakvo pilićarenje na kablu, nemam reči. Klasika.😂

Uvek je bila maskica 50e i jace, jedina razlika je sto su pre 3-4 godine i valjale necemu (narocito leather, i dalje imam sedmicu koju na SE koristim sporednom, fenomenalnog kvaliteta), a sad su posle god dana manje vise za djubre.

Kabl i punjac jedino ako narod mrzi sa alija da narucuje Baseus/Essager/Toocki, mislim da nisu nikakve limite i ogranicenja stavili da mora da bude original kabl, mada videcemo posle 22.

Ograničenje se odnosi na slabije modele što se tiče protoka podataka koji su na nivou lightning kabla, a na pro modelima je omogućena puna brzina za USB-C portove 😃

https://www.macrumors.com/2023/09/15/iphone-15-usb-c-port-completely-standard/

Kažu da su sa 8 GB RAM-a.

https://www.macrumors.com/2023/09/14/iphone-15-pro-geekbench-scores/

Zašto ništa nisu spominjali bateriju i kojeg je kapaciteta?

Zato sto je ista od prethodne generacije.

Pisali su za kapacitet baterije iz Kineske regulatorne agencije.

iPhone 15:

• iPhone 15: 3,349mAh
  • iPhone 15 Plus: 4,383mAh
  • iPhone 15 Pro: 3,274mAh
  • iPhone 15 Pro Max: 4,422mAh
Poređenje sa prošlogodišnjim telefonom.

iPhone 14:
  • iPhone 14: 3,279 mAh
  • iPhone 14 Plus: 4,325 mAh
  • iPhone 14 Pro: 3,200 mAh
  • iPhone 14 Pro Max: 4,323 mAh.
Vidi se da ni Apple na eventu nije pričao o poboljšanjima baterije pošti nisu toliko upadljiva u realnom korišćenju iako će značiti veći kapacitet uz štedljiviji procesor.

https://www.macrumors.com/2023/09/15/iphone-15-battery-capacities-revealed/

Skromno mišljenje je da, čitajući šta se svake godine piše u temi za novi iPhone, je da može Apple da izmisli, iskopira, ubaci, predstavi šta god hoće, makar i nekim čudom to bilo revolucionarno, glavni sadržaj će biti cenovna politika, aktuelna ponuda na KP i zvaničnim prodavnicama 😁

Inače, preorder je za najrazvijenije zemlje već lagano prešao na više od mesec dana čekanja na isporuke, bar kako Mark Gurman piše

Delivery times growing for 15 Pro Max: - 8 week delays in India - 6-7 week delays in China - 7-8 week delays in the UK - 6-7 week delays in Canada

Ograničenje se odnosi na slabije modele što se tiče protoka podataka koji su na nivou lightning kabla, a na pro modelima je omogućena puna brzina za USB-C portove 😃
Pricali smo o samom kablu, ne o portu.

Ala ih svi prozivaju.. znaci za 16 ce morati malo vise da se potrude

Ala ih svi prozivaju.. znaci za 16 ce morati malo vise da se potrude
Da to ih baš dotiče, vidim lista čekanja za pro max model od 6-8 nedelja...

U Kini gde je neka regulatorna komisija zabranila kao Apple uredjaje čekanje 6 nedelja...

Vidim da se ič neće potruditi za seriju 16, nego na kašičicu unapređenje...

Evo taman da se još malo priča o titanijumu 😁

Slike otisaka prstiju i koliko je to uočljivo na novom modelu.

F6FTqPkWQAAip0n.jpg
F6FX37dXQAApfN1.jpg

^ malo mi sad ovo izgleda nerealno musavo? Kao da je pre toga držao nešto prljavo, ili baš znojave ruke od uzbuđenja pa ga celog okupao u znoju?

Odneseš lično u ovlašćeni servis, ne kod operatera
O tome je pisano pre koju god od kako je omogućeno, konkretno je za iStyle bilo reči
U drugoj godini je jedino potreban račun/garantni list i nije neophodan vlasnik odnosno potpisnik ugovora, ako je telefon uzet preko operatera

Servis ne menja telefon već izdaje potvrdu za zamenu, sa tim se nosi gde je kupljen telefon da se zameni (pričamo o drugoj godini garancije, može preuzeti samo vlasnik UO). Servis menja delove. Servis koji navodiš iStyle nije radio dugo jer su izgubili licencu za servis, tako da tek tamo nisi mogao da rešiš, otvorili su novu prodavnicu pre par dana (možda su vratili ponovo licencu).
Najbolja opcija za dve godine KP telefon + AC+ (po meni). Pokriven si 2 godine tako + osiguranje. Samo taj deo sa osiguranjem vredi zlata, druga godina mi dođe kao bonus.

Cene u Hrvatskoj u iStyle. Prednarudzbe otvorene u 14:00.

iPhone 15

128 GB - 1060€

256 GB - 1210€

512 GB - 1490€

iPhone 15 Plus

128 GB - 1230€

256 GB - 1370€

512 GB - 1650€

iPhone 15 Pro

128 GB - 1340€

256 GB - 1490€

512 GB - 1770€