Šta je novo?

Windows 11

• Začetnik teme Deleted member 46590
  • Datum pokretanja
Kod čiste, nove instalacije, naj lakše je obrisati sve particije na samom početku instalacaije, amo kada pita gde da instalira. Onda windows naprave šta treba pa tek posle kada sve radi kako treba uključujući update i drajvere ako želiš praviš nove particije i dodaješ druge diskove. Kada je sve cakum-pakum/hanky-dory/super-duper. napraviš backup celog diska i updejtuješ povremeno. Ako upadneš u probleme ili menjaš disk opet, varatiš se gde si stao za 15ak minuta bez gubljenja podataka i vremena.

Instalirao Windows 11, dodao nekoliko aplikacija, i zauzeo 29 GB prostora na SSD. Ono što je interesantno, kako imam zvanično nepodržan hardver, Intel 7 generacije, procesor Intel Pentium G4560, očekivao sam probleme. Međutim, ništa od toga. Na Linuxu napravio butabilan fleš, uz pomoć Ventoy programčeta. Instalacija, nakon toga apdejt, dodavanje programa, prošli bez problema. Sistem zauzima resurse isto kao i Win 10.
Zdravo i hvala na savetu, na jednom računaru imam Pentium G4560 a na drugom i3 koji nije "sedma generacija". Videćemo kako će taj drugi da prođe. (Any hint?)

Naime, na jednom kompu imam Win 10 LTSB iz 2016, a na drugom klasičan Win 10. Sve radi, ali, sada mi ja ovom prvom stalno govori da će aktivacija da istekne i već je matror OS.

Mislio sam, ako je moguće zbog hardverskih zahteva, da na oba računara istaliram isti OS (jednostavnije) i to:

1) Windows 10, Version 21H2 LTSC (iz 2021. poslednja verzija, traje do 2026.)
2) Windows 10, IoT Enterprise version (iz 2022. ver 22H2, traje 5 god.)

Listing
Start Date​
Mainstream End Date​
Extended End Date​
Windows 10 IoT Enterprise LTSC 2021 ver. 19044
Nov 16, 2021​
Jan 12, 2027​
Jan 13, 2032​
Version
Start Date​
End Date​
Windows 10 IoT 22H2 LTSC
Oct 18, 2022​
Oct 14, 2025​

Ne poklapaju im se baš ove verzije na sajtu, izgleda da običan ne-IoT ima poslednju verziju 21H2, dok IoT Enterprise ima 22H2, noviju, koja duže traje (ne piše svuda isto).
Da li je za mene isto ne-IoT i IoT? Do sada sam imao 2016 LTSB ne-IoT. ("Windows 10 IoT Enterprise offers both Long Term Servicing Channel (LTSC) and General Availability Channel (GAC) options")
3)
ReleaseVersionAvailabilityEnd of Servicing
Windows 11 IoT Enterprise, version 22H2226212022-09-202025-10-14

Windows 11 nisam nikada korstio, ali volim ova LTSC izdanja. Ako uopšte mogu da instaliram. Any hint, drugari? :)

(Možda sam promašio temu, jer postoji IoT, LTSC Win tema, izvinjavam se.)

11 LTSC ne postoji trenutno. Instaliraj normalni 11.

Postoji Win 11 IoT. Piše da je izašao 16.avg 2023.

Evo poređenja W10 IoT 2021 i debloatovanog 11. Malo babe i žabe.

IoT i LTSC nije isto. Te custom varijante (bilo kog MS OS-a) ne bi trebao ni da gledaš, a kamoli skidaš.

Kao što reče Dark Magician, ako želiš 11-icu, imaš regularnu 22H2. Ako želiš 10-ku, imaš 22H2 ili 21H2 LTSC. Sve ostalo (custom, debloat, šatro-gistro...) ne gledaj, ne skidaj i pogotovo ne instaliraj.

Imam LTSC Win 10 koji super radi, gazi ga vreme.

"Windows 10 IoT Enterprise offers both Long Term Servicing Channel (LTSC) and General Availability Channel (GAC) options")"

Šta je drugačije sa IoT (ne Core)? Da li je IoT za 11 izašao, jer piše da jeste?nHteo bih da izbegnem običnu verziju (minimalizam & sigurnost!), a još se nisam odlučio za 10 ili 11. Hvala!

tbt5-feat-comp.jpg

11 LTSC izlazi polovinom 2024god
Ako neces 10 LTSC izaberi Home verziju kupi kljuc za 400din i teraj dalje.
Po meni je LTSC broj jedan pa onda Home, posto ja volim sto jednostavnije, minimalisticki

11 LTSC izlazi polovinom 2024god
To sam i ja pročitao, ali na MS sajtu stoji:

ReleaseVersionAvailabilityEnd of Servicing
Windows 11 IoT Enterprise, version 21H2220002021-10-042024-10-08

I meni je LTSC broj jedan i to furam godinama na Win10 i skroz sam zadovoljan. Samo je vreme da se promeni jer stiže EOL.
Koliko razumem sa MS sajta, IoT ima LTSC u sebi + još neki servis.
Zbunili su sa vreme izlaska Win 11 IoT.
Razmišljao sam i koliko ima smisla (kada već izlazi Win12) da ponovo stavljam Win10. Bez obzira što radi. Ali kod LTSC (IoT) verzije ima tih 5 (ili u jednom slučaju 10 godina podrške) i nema daljih ažuriranja, dok klasični Windows ima duže. Nikada nisam koristio Win11. Samo ne bih glavobolju sa nečim što ne radi, meni Win10 sa 2016 LTSB radi bez ijednog BSOD od kako je instaliran. Nikakve posebne opcije mi nisu potrebne. :)

Ako želiš 11-icu, imaš regularnu 22H2. Ako želiš 10-ku, imaš 22H2 ili 21H2 LTSC. Sve ostalo (custom, debloat, šatro-gistro...) ne gledaj, ne skidaj i pogotovo ne instaliraj.

Da zaobiđem klasični Win 11?
Ako da, onda ovo:
VersionStart DateEnd Date
Windows 10 IoT 22H2 LTSCOct 18, 2022Oct 14, 2025

Kratka neka podrška, ali dobro. 😉

Da li je najbolja opcija 22H2 Win 10 LTSC čija podrška traje još dve godine (od 2021.) ili Win 10 LTSC iz 2019. gde podrška ukupno traje 10 godina?
Ili, jednostavno, Win 11 full version, bez Tiny i slično, kako ste me savetovali?
No gaming, siguran rad bez padova, dugoročno rešenje.
Na oba računara nemam procesore koje Windows 11 podržava pa bih to morao da sredim odvojeno. Valjda mobo podržava TPM 2.0. 😉

Bolje onda da se zadržiš na W10, MS još uvek toleriše neadkvatne systeme ali ko zna do kada. Već sledeče godine dolaze promene usigurnosti butovanja pa če biti frke.

Hvala. W10 LTSC iz 2021 (22H2) - do 2025 (ne znam da li tada sve staje)?
Ili W10 LTSC iz 2019 koji je do jan 2027, sigurnosna ažuriranja do 2032?

Sa MS sajta:
ListingStart DateMainstream End DateExtended End Date
Windows 10 IoT Enterprise LTSC 2021 ver. 19044Nov 16, 2021Jan 12, 2027Jan 13, 2032

Ne znam kako ovo ne poklapa već drugi put, znači li da je Win 10 LTSC 2019 preporuka?

Pa valjda ćeš da promeniš PC za tih 9 godina, očigledno je već mator. Minimum 5 godina ako nije kompatibilan sa W11.

Win10 Iot Enterprise LTSC 2021
Odlicno radi,najveca podrska,preporuka,licno ga imam na dva racunara.

Ja volim moj Server 2022 Insajder varijantu:);):love::) i čekam finalnu verziju umesto Win 11 bilo koji. To je lepota kako radi. Nema smeća nema gamdi samo prede ko cica macai sve radi na njemu.....:love::love::love::love:;);););):):):):)

@owim, napisao sam ti šta sam imao i iskreno, nemam nameru više da ti odgovaram na poruke jer danima se vrtiš u krug kao da instaliraš os na spejsšatl. Bacam pogled na na temu i bukvalno si posle 2-3 poruke mogao da rešiš sve, ali si odlučio da preteruješ sa šta bi bilo kad bi bilo i tu ja nemam šta više da kažem.

IoT i LTSC nije isto, kao što rekoh kada se takva priča povela. Guglaj ako želiš razliku, dok ovo gore LTSC IoT vs LTSC non-IoT neću ni da komentarišem jer si pogrešnu stvar citirao/guglao.

Izvini što sam oštriji u tonu, možda to i ne zaslužuješ, ali vreme kada sam nekoga ubeđivao u nešto je prošlo. Sa srećom.

Ubili ste temu skroz, ovo je Windows 11 tema a ne Windows 10 ltsc iliti koji win da instaliram

PC health check mi prijavljue da ne podržava moj procesor na laptopu I7-7700HQ @2.8 za win 11.
Da ignorišem ovo, trenutno sam na win 10 i gledam a pređem na win 11?

mozda posle bios update kaze da moze

PC health check mi prijavljue da ne podržava moj procesor na laptopu I7-7700HQ @2.8 za win 11.
Da ignorišem ovo, trenutno sam na win 10 i gledam a pređem na win 11?

Ako se dobro secam kompatibilnost WIndows 11 pocinje tek od 8 generacije Intel procesora

Vidi spisak

Nazad
Vrh Dno