Šta je novo?

iPhone 15

Nešto mi ne zvuči realno da pored ove krize, inflacije i nestašica cena ostane ista. Jer ako ništa novac je izgubio vrednost, pa i da telefon vredi isto, koštaće više.
Ako ostane ista to znači da su nas opasno klepali prošlih godina pa sad imaju lufta da preguraju sa istim cenama.

Mada, kad se setim, ja sam 2019 god 11 običan u mts platio 800 evra kad se sve odbije. A tad i sad 800 evra se vrlo razlikuje. Sada je tadašnjih 800 sigurno 1100 ako ne i više...
S tim u vezi realno je očekivati da 15 običan u mts bude oko 130 000 din kad se sve odbije.

Kalkulator inflacije u evrozoni kaže 947,18€

Po toj logici menjam 14PM star 10 meseci za nov 15 Pro bez dodatog evrića. 😅

Cene na KP 15 pro 1499e, 15PM 1599e. U radnjama klasika 199.999 i 249.999. U Yettelu prenesi bubreg 10k mesečna tarifa i telefon 150k. 😂

Novi momenti, svi se igraju nagadjanja

Verovatno ce ovako biti, posto PM po prvi put dodaje i funkcionalnost (u vidu periskopske kamere), zadnji put je tako nesto cini mi se bilo na 12PM, koji je imao opticku stabilizaciju neku jacu ili tako nesto, da su se dva pro modela razlikovala u necemu sem baterije/ekrana.

Ja natankirao Renoa da spičim za BG. Sin čeka preorder kao Limundo poslednje 3 sekunde

USD EUR
iPhone 14 799 999
iPhone 14 Plus 899 1,149
iPhone 14 Pro 999 1,299
iPhone 14 Pro Max 1,099 1,449

Ovako je bilo proslog septembra, SAD/Nemacka/okvirno i KP...
Sta mislite da li ce i ove godine biti tako, osim sto ce Pro modeli biti jos skuplji? Jedino sto je kurs evra u odnosu na dolar za nijansu bolji nego proslog septembra...
Posle mesec dva cene pale za 20% na kp i po radnjama ako se dobro secam za klot 14icu

Juče sam čačkao 14 pro da vidim kakva mu je kamera. Zašto na njemu obična kamera zahvata sliku kao na mojoj 11 širokougaona? Bukvalno zahvata previše slike, držim prst na sredini kućišta iza i opet se vidi na obočnoj. A odzumirana hvata bukvalno 180 stepeni. Jel to nromalno?

Juče sam čačkao 14 pro da vidim kakva mu je kamera. Zašto na njemu obična kamera zahvata sliku kao na mojoj 11 širokougaona? Bukvalno zahvata previše slike, držim prst na sredini kućišta iza i opet se vidi na obočnoj. A odzumirana hvata bukvalno 180 stepeni. Jel to nromalno?
Omasio si remu malo, ali evo sad gledam na mom i ne vidi se uopste ni na obicnoj ni na uktra wide. Primecuje se prst tek ako se stavi na onu izbocinu od kamere

Znači kreće predstavljanje rezolucije u tehnologiji i klepanje novih cena.

Pa bice isti kao iPhone 14 (tj. 12), plus titanium okolo, i cena od 100-200$ vise.
Kamera ce "kao" biti bolja, sto ce vise da bude do iOS 17-ce i boljeg software-a, znaci reciklaza 12-ce jos jedna godina u nizu.

Ali cekamo, buy dugme ready! 🐏

^ to generalno rade apple i Samsung, zadnjih par verzija telefona fizički se ne može prepoznati razlike. Nemaju više šta da izmisle.

U "odbranu" samsunga oni su menjali ultru od 21 na 22, po meni na gore.
A obican i plus sa 22 na 23
Ali generalno manje vise presipanje iz supljeg u prazno.
Meni licno su i jedni i drugi dosli do vrha dizajna, oba brenda su prepoznatiljiva na oko, a furaju jednostavan dizajn.
Zauvek ce barem meni ostati problem manjak funkcijs u ios...

Poslednja izmena:
^ ali opet taj oblik za S seriju je uzet od Note serije pa je ipak malo duže na tržištu.

Dzaba titanium kad stave staklena ledja. Nema drop protection-a dok se ne uplati AC ili stavi maska :)
Pa i nije baš džaba, leđa recimo meni nikad nisu pukla ni na jednom telefonu, uvjek strada ram prvo, okrnji se (posebno na starijim ajfonima gdje je ram bio horor "mekan")
14 Pro sam u početku nosio bez maske, drugi put kad je pao oštetio se ram, nije strašno ali dovoljno da nervira "pod prstom". Titanium je skroz ok upgrade što se mene tiče, posebno ako se uzme u obzir da će uređaji biti lakši.

Ne verujem da ce obican i pro model biti isti sa prednje strane.
Ja sam imao problem na 14pro zato sto je lose radio sa windows 11, a kako vreme ide nece biti promena oko toga, tako da mi ostaje ili da naviknem ili da skroz predjem na ios.
Bas me zanima kakav ce biti novi watch ultra ako bude izasao ove godine, zbog prica da ce biti otkazan i novi model izlazi sledece godine, kad ce biti watch x ili jubilarna 10.-a generacija.
Iphone je menjao minimalno oblik, ali meni iskreno nije smetalo, s tim da mi je pro model od prosle godine lepsi nego prethodni, zbog pilule.
S serija kod samsunga takodje prati apple, s tim da je s21u bio pun pogodak zato sto je mogao da se koristi jednom rukom i lepo su bila uklopljena sociva.

Još od prošle godine se znalo da će obični iP14 ostati na Notch-u, a da će Pro dobiti Pilulu, tj. fensi naziv za Dynamic Island. Već naredni iP15 će na sva 4 modela imati DI, dok će iP17 Pro doneti punch hole za kameru i Face ID ispod ekrana (standardni model će to imati tek na iP19 kada je plan da Apple na svoje Pro verzije stavi ispod ekrana i kameru).

Diskusiju možemo nastaviti na zasebnom topicu vezano za event, s obzirom da tema nije samo iPhone - link

Napredak napravljen cene ostale iste. Svaka cast. Nervira me sto teraju ljude na max da bi imao 5 puta zum, ali boze moj.

Nazad
Vrh Dno