Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Ja sam ozbiljno namjerio iduceg ljeta da radim izolaciju. Ovo je smijesna potrosnja na danasnjih 32C. Dok su kod svakodnevnih ljetnjih temperatura izmedju 35C i 40C kao i jutarnjih od blizu 30C gubitci katastrofalni, dje se toliko kuca zagrije da preko dana potrosnja ide po 1500W po 5-6 sati. Amber premium u pitanju, nije male snage klima
IMG_20230908_213749.jpg

Ja sam ozbiljno namjerio iduceg ljeta da radim izolaciju. Ovo je smijesna potrosnja na danasnjih 32C. Dok su kod svakodnevnih ljetnjih temperatura izmedju 35C i 40C kao i jutarnjih od blizu 30C gubitci katastrofalni, dje se toliko kuca zagrije da preko dana potrosnja ide po 1500W po 5-6 sati. Amber premium u pitanju, nije male snage klima
Pogledajte prilog 404016
Svakako da izolacija treba,sto se tice stiropora to je minimum 12 cm 17 gr

Svakako da izolacija treba,sto se tice stiropora to je minimum 12 cm 17 gr
Hvala na savjetu. Juce citah na neki crnogorski forum i svi potvrdjuju da 8cm stiropora zavrsava posao za Podgoricu. I da je za nase podneblje izolacija bitnija zbog ekstremnih vrucina nego li zbog zima koje su blage i relativno tople.
Mada takodje procitah da je za pravu energetski efikasnu kucu optimalno makar 12cm.
Kuca mi je mala, 60 m². Mada iako sam planirao da prosirim za jos toliko, mislim da je pametnije u medjuvremenu pokriti tih 60 kvadrata.
30s nije dovoljno za bilo kakvo isusivanje isparivaca!
Meni amber isusivala 2 minuta za neki kratkotrajni rad

Hvala na savjetu. Juce citah na neki crnogorski forum i svi potvrdjuju da 8cm stiropora zavrsava posao za Podgoricu. I da je za nase podneblje izolacija bitnija zbog ekstremnih vrucina nego li zbog zima koje su blage i relativno tople.
Mada takodje procitah da je za pravu energetski efikasnu kucu optimalno makar 12cm.
Kuca mi je mala, 60 m². Mada iako sam planirao da prosirim za jos toliko, mislim da je pametnije u medjuvremenu pokriti tih 60 kvadrata.

Na zidove je minimum 10, a optimalno 12 kako si napisao, dok se za plocu preporucuje 15 i vise kada pricamo o stiroporu.

Oprosti, zaboravio sam da si iz Podgorice, 12 je preterana za to podneblje.

Pogledajte prilog 404016
Cekaj, na 35c ti je trosila 1500W, a na 32c ti trosi prosecno ~300W u istom prostoru?
Koliki prostor tacno hladis?

Ajde okaci grafike tih dana kada je trosila 5-6 sati po 1500W.

Oprosti, zaboravio sam da si iz Podgorice, 12 je preterana za to podneblje.
Znaci mislis da je dovoljno stiropor 8? A za plocu? Kod nas ovako laicki koliko cujem ljudi obicno peticu rade. A svakako bih stavio nivo iznad. Znaci osmicu ako je dovoljna. Procitah kod nas da kazu da je velika razlika izmedju petice i osmice, dok je izmedju osmice i 12 dosta manja razlika. To za ove nase vremenske uslove... sad ne znam koliko je to relevantno
Cekaj, na 35c ti je trosila 1500W, a na 32c ti trosi prosecno ~300W u istom prostoru?
Koliki prostor tacno hladis?

Ajde okaci grafike tih dana kada je trosila 5-6 sati po 1500W.
55 kvadrata. A to je bilo onih prvih dana kad sam uzeo klimu, dok se prilagodila na prostor i dok sam vidio kako najoptimalnije da setujem klimu. Generalno uspio sam za nekih 300w da spustim potrosnju. Mada to je opet bilo oko 1200-1300w od 13h do 18hScreenshot_2023-09-09-13-53-15-565-edit_com.tplink.iot.jpg

Poslednja izmena:
Ne znam da nije bila greska do smart uticnice. Nesto mi zapade za oko prije dva dana nakon azuriranje aplikacije Tapo p110 nekako kao da pokazuje nize vrijednosti. Sad je pisalo 700W i kad otvorih dodatni info, pise 450w.
Ukljucih klimu preko aplikacije. Trenutno niko nije kuci i vrlo vjerovatno da su svi prozori otvoreni. Temperatura vani 31C.IMG_20230909_141102.jpg

Znaci mislis da je dovoljno stiropor 8? A za plocu? Kod nas ovako laicki koliko cujem ljudi obicno peticu rade. A svakako bih stavio nivo iznad. Znaci osmicu ako je dovoljna. Procitah kod nas da kazu da je velika razlika izmedju petice i osmice, dok je izmedju osmice i 12 dosta manja razlika. To za ove nase vremenske uslove... sad ne znam koliko je to relevantno

55 kvadrata. A to je bilo onih prvih dana kad sam uzeo klimu, dok se prilagodila na prostor i dok sam vidio kako najoptimalnije da setujem klimu. Generalno uspio sam za nekih 300w da spustim potrosnju. Mada to je opet bilo oko 1200-1300w od 13h do 18hPogledajte prilog 404059
Tebi izolacija prevashodno treba da zastiti kucu od visokih temperatura, tako da ti je dovoljna 8 za fasadnu izolaciju i to 17 grama gustine stiropora. Mozes i 10cm ako nije velika razlika u ceni, veca debljina obezbedjuje bolju izolaciju. Sa druge strane izolacija ploce ima ulogu da ne dozvoli da toplota ''napusti'' objekat, buduci da se topao vazduh podize na vece visine, a hladniji koji je gusci spusta na nize. Zato nema potrebe da stavljas neku preteranu izolaciju na plocu, vise je nego dovoljna 8.

Tebi izolacija prevashodno treba da zastiti kucu od visokih temperatura, tako da ti je dovoljna 8 za fasadnu izolaciju i to 17 grama gustine stiropora. Mozes i 10cm ako nije velika razlika u ceni, veca debljina obezbedjuje bolju izolaciju. Sa druge strane izolacija ploce ima ulogu da ne dozvoli da toplota ''napusti'' objekat, buduci da se topao vazduh podize na vece visine, a hladniji koji je gusci spusta na nize. Zato nema potrebe da stavljas neku preteranu izolaciju na plocu, vise je nego dovoljna 8.
Sve jasno. Hvala 👍
Klima dobro funkcionise ako je temp oko 33C. Ali kad je oko 35 i vise potrosnja bude 2 do 3 puta veca

Kad sam dosao kuci zatvorio sam prozore i tad je oborila potrosnju, da bi zatim podigla kako bi postigla zadatu temp. Sad nakon postizanja temp, obara konstantno potrosnju. Hladi cijelu kucu.
Screenshot_2023-09-09-15-21-08-417_com.tplink.iot.jpgScreenshot_2023-09-09-15-15-34-771_com.gree.greeplus.jpgIMG_20230909_151740.jpg

Uglavnom eto sam rekapitulirao o klimi za hladjenje i izolaciji. Bilo mi je bitno da klima radi kako treba, spusta po noci i do ispod 150w kad hladi 25 kvadrata. Vidjecemo rad na grijanju. Da dalje ne zatrpavam forum. Hvala svima na svakoj pomoci 😃
Ps ponovo se pojavio problem nekog cagrtanja na svakih desetak sekundi unutar unutrasnje jedinice u desnom smjeru izduvavanja, kao da ventilator radi na trzaje. Reklamirao sam i cekam nekoga iz energynet-a da dodje da otkloni smetnju. 🥱

55 kvadrata. A to je bilo onih prvih dana kad sam uzeo klimu, dok se prilagodila na prostor i dok sam vidio kako najoptimalnije da setujem klimu. Generalno uspio sam za nekih 300w da spustim potrosnju. Mada to je opet bilo oko 1200-1300w od 13h do 18hPogledajte prilog 404059
Znaci to cudoviste od klime je za 19 dana potrosilo 100 kw struje? Pa to je smesna potrosnja za toliku povrsinu i to podneblje. Koliko ti otprilike radi dnevno klima?

Secam se da si prvih dana hladio svih 60m2, ako se dobro secam?

Nije moguce da isti prostor zahteva 3-5 puta vise za 2c razlike u potrosnji. Nema to veze sa klimom, vec sa fizikom, termodinamikom.
Slicno bi i druga klima trosila, sto jeftinija, sto skuplja.
Pri tom je Amber deklarisan da radi bez kocenja do 54c.

Izolacija zavisno od cene, vise je uvek bolje, ali je 8 minimum, mada za hladjenje ja ne vidim kada ce tebi to da se otplati.

Evo kod mene Mitsubishi LN, spoljasnja 25-27c, setovano 25-26c.

Prilozi

• IMG_2253.png
    IMG_2253.png
    474.9 KB · Pregleda: 39
Poslednja izmena:
Secam se da si prvih dana hladio svih 60m2, ako se dobro secam?

Nije moguce da isti prostor zahteva 3-5 puta vise za 2c razlike u potrosnji. Nema to veze sa klimom, vec sa fizikom, termodinamikom.
Slicno bi i druga klima trosila, sto jeftinija, sto skuplja.
Znas kako... nije to zbog dva stepena (ja sam prije svega mislio kad dostigne 35 pa krene dalje temp da raste a potrosnja kao posledica toga odma krene da skace), nego kad je temperatura preko 35 stepeni onda samim tim to je tropski talas.... Sto u Pg nije strano da najniza jutarnja temp bude 30 stepeni. Tako da nije isto dnevna 39 i jutarnja 30, naspram ranojesenjih od 32 i jutarnjih 19. Ohladi se kuca kad je svakog jutra 19, sto ne moze biti slucaj kad su dnevne i jutarnje u rasponu od 30 do 40. Za kvadraturu mozda ako sam nepazljivo napisao pa racunao i terasu. Kuca ima tu oko 60 kvadrata
Znaci to cudoviste od klime je za 19 dana potrosilo 100 kw struje? Pa to je smesna potrosnja za toliku povrsinu i to podneblje. Koliko ti otprilike radi dnevno klima?
Nije 19 nego 10 dana. Mada to je bio bas toplotni talas kad je svakog dana bilo do 40 stepeni, koji se javlja mozda po 10 dana u toku jednog mjeseca. Tako da nije ni da ce se klima paliti svakog dana tokom cijelog mjeseca, a kamoli pod takvim temperaturnim uslovima. Klima je radila po nekih 10 sati dnevno. Zivim na periferiji Podgorice dje su ravnice i zelenilo tako da prilikom zalaska sunca bude dosta svjeze nego li u gradu. Nek trosi po mjesecu 30e na hladjenju kao i stara i ja zadovoljan dok je korektan odnos cijene i ugodjaja. A kod nas klima zaista para vrijedi kako bude napolju 😅

Poslednja izmena:
Nije 8 cm za Podgoricu tj. uslove koji vaze za to podneblje minimum, vec optimalno, prema preporukama Evropske agencije za energetsku efikasnost. Ne znam koje su cene materijala i rada u CG, ali izolacija porodične kuće kvadrature 60 m2 koja ima 100-110 kvadrata fasade, iznosi oko 2.500-2.800 evra u Srbiji. Nije to neka investicija a smanjice racune za struju za jedno 30%, a o osecaju ne treba ni pricati.

Nije 8 cm za Podgoricu tj. uslove koji vaze za to podneblje minimum, vec optimalno, prema preporukama Evropske agencije za energetsku efikasnost. Ne znam koje su cene materijala i rada u CG, ali izolacija porodične kuće kvadrature 60 m2 koja ima 100-110 kvadrata fasade, iznosi oko 2.500-2.800 evra u Srbiji. Nije to neka investicija a smanjice racune za struju za jedno 30%, a o osecaju ne treba ni pricati.
Hvala Ira kao sagovorniku, kao i na korisnim informacijama i savjetima. 👋

• Like
Reagovanja: Ira
Vidis koliko su razlicita misljenja. 100kw z a19 dana... Za moje misljenje to je bas bas bas puno.

Ali 55m2 hladi, sa jutarnjim oko 30°, i dnevnim preko 35°, to je ako je plava zona cirka 10 evra
67kw 80m2 malo jace.. kuca
Samo napomena bilo je oko 5h kad sam ovo uslikao. Klima je dan noc radila.

Prilozi

• IMG_20230827_160546.jpg
    IMG_20230827_160546.jpg
    103.8 KB · Pregleda: 33
Sacekacu da vidim kolika je potrosnja na grejanju, ali ako se budem odlucivao za kupovinu klime, a povrsina koja treba uglavnom da se hladi je slicna, onda kupujem ovu klimu bez razmisljanja, jer vidim da moze da se nadje ispod 100k.
67kw 80m2 malo jace.. kuca
Samo napomena bilo je oko 5h kad sam ovo uslikao. Klima je dan noc radila.
67kw za koliko dana? Koja je klima u pitanju?

Sacekacu da vidim kolika je potrosnja na grejanju, ali ako se budem odlucivao za kupovinu klime, a povrsina koja treba uglavnom da se hladi je slicna, onda kupujem ovu klimu bez razmisljanja, jer vidim da moze da se nadje ispod 100k.

67kw za koliko dana? Koja je klima u pitanju?
Pun mjesec, bas jake vrucine bile. Mitsubishi 12ka
Meni je jako bitna kultura rada pa mislim da se nekad isplati dati vise para

Nazad
Vrh Dno