Šta je novo?

Windows 11

• Začetnik teme Deleted member 46590
  • Datum pokretanja
Ovo je komanda za check windows update jer su strucnjaci uklonuli opciju iz settingsa:
1692827950888.png
Vratit ce je u iducem updateu a mozda u Win13, who knows.

Planiram da umesto 10-tek instaliram 11-ku. Vidim da zahteva oko 64GB da bi se instalirao. Posto bi uzmeo M2 pa na njega da instaliram pitao bi je li dovoljno 250GB ili da idem na 512GB? Mislim da mi je dovoljno 250GB ali vise ako raste pa da ne bude da mi je pola skladista otislo na OS.

Inace kakve ste zadovoljni naspram win10? Nesto posebno sto ga izdvaja sto se dalo primetiti? Dugo sam razvlacio pogotovo kada sam cuo da se vec radi na win12, ali cu ubrzo reinstalirati.
Meni je bez igara, c particija oko 200gb zauzeta. ima dosta programa, ali i oko 50gb mi je u downloads folderu. Bez tih gluposti, dakle 150gb.
Ipak bih ti preporucio da uzmes 512 jer su razlike u diskovima izmedju tih kapaciteta jako male. Cak je i do 1tb jako mala razlika.

Kakvih crnih 150 giga. :)

Sama 11-ica po instalaciji uzima oko 35-40gb ukupno. Sve ostalo je od ažuriranja, programa, keširanja korišćenjem...

Ali se svakako slažem sa preporukom da se uzme što veći disk (ko je u mogućnosti).

Pa da, ali niko nece stalno imati svezu instalaciju. Svi racunare koristimo.
Evo kod mene sam malo analizirao preko space sniffera. Kada izbacim igre i downloads, 115gb mi je C.
To ukljucuje i 12gb hiberfiles koji se potencijalno moze iskljuciti za one koji ne koriste hibernaciju.
appdata je 14gb, uglavnom zbog mailova i spotify muzike download.
program files (zajednosa x86) je oko 30gb bez da sam se posebno izivljavao. Samo je adobe (phoyoshjop i ilustrator) malo veci i on je oko 7gb. Ostalo je brdo normalnih programa.
Tu je i program data od oko 10gb.
Imam system volume information koji u 4 fajla ima 8.5gb.

Meni je to sve neizbezno i smatram normalnim. Kada na to dodam igre, downloads i cak i recycle bin...
Sa 500gb ssd bih se snalazio, brisao igre koje ne igram i slicno. Sa 1tb je vec komocija.
Podrazumeva se da ne koristimo svi na isti nacin.

Sve je to vrlo individualno, Naj više mesta zauzimaju moderne AA igrice, ispod 50GB ih praktično nema, jedna ili dve i sa nekoliko "normalnih" programa (Office itd.) od 250GB ne ostane ništa.
Čisto sumnjam da neko ima ili može da održi "Samo Windows" a i to za čas skoči na 100 GB ako se ne čisti redovno.

Vratilo se "Chek for updates" dugme! :)

vratilo.se.check.for.updates.dugme.png

Dođi čiči, malo moje dugmence! :D I obećaj da me nikad više nećeš napuštati! A ja dajem reč da ću te više nego redovno pritiskati - tamo gde najviše voliš! :D

Poslednja izmena:
Od avgustovskog cumulative updajta meni se zakoči i zamrzne racunar kada gledam youtube ili seriju da moram da ga restartujem. U task menageru nema prevelike potrošnje resursa. Šta bi mogao da bude problem?

Mogao bi da bude avgustovski cumulative update

Nisam siguran u kojoj temi da postavim pitanje, tj. da li ima bolje teme od ove.}

Naime, zeza me HDR video reprodukcija.
Igrice rade najnormalnije, tih par sto sam probao, ali sa videom nemam srece nikako.

Skinuh Guardians of the Galaxy vol3 4k HDR, ukljucim HDR u Windowsu, stavim i video i auto i ovako i onako.
Otvorim VLC, boja nikakva, kliknem dva puta za full screen, boja jos gora, isprana, siva. Kako smanjim full screen i alt-tabujem u windows podesavanja, vidim da je HDR iskljucen.

Bas sam danas odradio clean install misleci da je do registra, drajvera, ko zna cega, ali problem je tu.
Probao sam da force-ujem OpenGL u VLC-u, cackao razna podesavanja, ne ide.
Probao sam sa MPO disabled i enabled, nema razlike.

Da li neko ima ikakvu ideju kako mogu da pustim HDR film?

Da li si probao sa MPC-HC?

Nisam siguran u kojoj temi da postavim pitanje, tj. da li ima bolje teme od ove.}

Naime, zeza me HDR video reprodukcija.
Igrice rade najnormalnije, tih par sto sam probao, ali sa videom nemam srece nikako.

Skinuh Guardians of the Galaxy vol3 4k HDR, ukljucim HDR u Windowsu, stavim i video i auto i ovako i onako.
Otvorim VLC, boja nikakva, kliknem dva puta za full screen, boja jos gora, isprana, siva. Kako smanjim full screen i alt-tabujem u windows podesavanja, vidim da je HDR iskljucen.

Bas sam danas odradio clean install misleci da je do registra, drajvera, ko zna cega, ali problem je tu.
Probao sam da force-ujem OpenGL u VLC-u, cackao razna podesavanja, ne ide.
Probao sam sa MPO disabled i enabled, nema razlike.

Da li neko ima ikakvu ideju kako mogu da pustim HDR film?
Mozda si skinuo dolby vision verziju ili hdr10+. Daj pun naziv fajla.

Da li si probao sa MPC-HC?

Nisam, nisam imao zivaca da se zezam sa tim, moracu lepo da sednem pa da podesim posto nisam cuo ni video za ovo ranije.
Mozda si skinuo dolby vision verziju ili hdr10+. Daj pun naziv fajla.
Guardians.of.the.Galaxy.Vol.3.2023.2160p.UHD.BDREMUX.DV.HDR.HEVC-Нечипорук
Пробај други плејер.
Videcu i sa tim da se zezam.

Od avgustovskog cumulative updajta meni se zakoči i zamrzne racunar kada gledam youtube ili seriju da moram da ga restartujem. U task menageru nema prevelike potrošnje resursa. Šta bi mogao da bude problem?
Evo meni nakon updatea zaledi PC svakih par sati. Nisam skontao sta ga izprovocira. Mogu neke stvari klikati ali task manager zaledjen itd. Hard reset jedino pomaze.

Ocito je do novog updatea.

Nisam, nisam imao zivaca da se zezam sa tim, moracu lepo da sednem pa da podesim posto nisam cuo ni video za ovo ranije.

Guardians.of.the.Galaxy.Vol.3.2023.2160p.UHD.BDREMUX.DV.HDR.HEVC-Нечипорук

Videcu i sa tim da se zezam.
to jeste dolby vision. Verovatno ti je slika plava ili ljubicasta. Moras da nadjes obican hdr ako bas hoces hdr.
Inace, kod tih ripova je problem sto hdr profili nisu uvek najbolje podeseni. DV ih ima 9 cini mi se pa se nismo jos usaglasili koje treba koristiti u playerima i ripovima. Sada je vec malo bolje definitivno, ali problema ima. Meni tv retko prepozna DV na ripovima, pa pusta kao obican HDR. Dok netflix radi savrseno.
Probaj ovaj da nadjes
Guardians of the Galaxy Vol 3 2023 2160p UHD BluRay HDR x265 Atmos TrueHD7 1-HDC

to jeste dolby vision. Verovatno ti je slika plava ili ljubicasta. Moras da nadjes obican hdr ako bas hoces hdr.
Inace, kod tih ripova je problem sto hdr profili nisu uvek najbolje podeseni. DV ih ima 9 cini mi se pa se nismo jos usaglasili koje treba koristiti u playerima i ripovima. Sada je vec malo bolje definitivno, ali problema ima. Meni tv retko prepozna DV na ripovima, pa pusta kao obican HDR. Dok netflix radi savrseno.
Probaj ovaj da nadjes
Guardians of the Galaxy Vol 3 2023 2160p UHD BluRay HDR x265 Atmos TrueHD7 1-HDC
Skiniću taj pa ću probati.
Mislim, sad je već gotovo jer sam odgledao film ali svejedno moram da rešim i vidim o čemu se radi.
Probao sam sinoć i mpc sa madvr-om, za nijansu je bolje nego VLC ali ništa specijalno.
Skinuo sam isto onaj Kakaov Pot player mislim, on ima fino toggle u traci dole za HDR, opet ništa specijalno, tako da izgleda jeste do filma.
Ako taj radi, znači da ni ne pokušavam da se mučim da DV.HDR.

svakako nemoj da pokusavas DV ako monitor ili TV to ne podrzavaju. Totalno beskorisno cak i ako se profil ucita kao obican HDR. Jedino ako bas nema druge HDR opcije.
Probaj i HDR10+, on ima malo siru podrsku jer je besplatan i mozda je malo bolji po pitanju konverzije u obican HDR.

Jedno mozda glupo pitanje. Da li matori HDD-ovi, koji mi sluze za trpanje stvari koje mi trebaju ali nisu previse bitne kao i po neku igru, usporavaju OS? Win11 ce mi biti na M2. Imam WD od 320GB (57k h rada) i Samsung 500GB (50k rada). Zao mi je da ih izbacim a i dobar je osecaj da vidis kako komad tehnike i dalje tako dugo sljaka :)

Pa ne baš. sve dok nešto ne čita ili piše po njemu. ne samo da se transfer (naravno) uspori nego utiče malo i na CPU i memoriju, Koliko zavisi od "jačine" processora. Uglavnim se svodi na sporiji start igre/programa i učitavnju mapa.

Instalirao Win 11 u subotu, sve ok osim jedne sitnice: kad se iskljuci memory integrity, 3Dmark score skoci za 4k.

Da li vredi na nov laptop instalirati Windows11 ili Windows 10 ipak?

I da li je free za skidanje full verzija Windows11?

free je za skidanje i free je 120 (ili 180) dana, posle toga je potrebna aktivacija. isto kao i za windows 10

da li vredi, to mozes samo ti da znas, po meni vredi, a opet nekome je bolji windows 10 i ne zeli da prelazi (dok ne mora)

Moja preporuka je da umesto "one" verzije kupis kljuc za 2$ i zavrsis sa mukom. Samo obratis paznju da nije OEM nego retail.
Moci ces da menjas racunare i nema isteka i zezanja. Win je aktiviran onog momenta kada se ulogujes sa svojim MS nalogom. win10 kljucevi normalno rade na win 11.

free je za skidanje i free je 120 (ili 180) dana, posle toga je potrebna aktivacija. isto kao i za windows 10
Zar nije na kraju ispalo da može da se koristi neaktivirana verzija bez vremenskog ograničenja, samo su neke opcije u podešavanjima nedostupne, i preskače feature update (što je uglavnom zapravo bolje za korisnika)

Ključevi su toliko jeftini da se ne isplate windows bez aktivacije. Rade i ključevi za W7.

Microsoft investigating Windows 11 update that is causing blue screens of death

"Facepalm: Microsoft is investigating reports of its latest Windows 11 update causing Blue Screens of Death for some users with MSI motherboards. The dreaded BSOD is accompanied by an error message that reads "UNSUPPORTED_PROCESSOR." It seems the only fix right now is to uninstall the update."

Nazad
Vrh Dno