Šta je novo?

Windows 11

• Začetnik teme Deleted member 46590
  • Datum pokretanja
Pin ili password nisu pod moranje. Ostavis prazno polje. I kod mene je lokalni profil. Prilikom panjenja PC-a nakon sleepa, samo mi trazi da kliknem login dugme, i to je to. Ne moram kucati nista. Ali opcija kao ti nemam.

image.png

Ako instaliras OS sa MS nalogom password je obavezan, na to dodas PIN, odes u netplwiz iskljucis opciju da trazi password i u sign in opcijama iskljucis sve ono sto ti ne treba i ne trazi vise ni pin ni password prilikom logovanja a ni kada se vraca iz sleep moda nema dugme za Sign in vec odmah vidis desktop.

Necemo win sa MS nalogom.

Ne smeta MS nalog a koristi, bar nekim ljudima koji koriste jos njihovih servisa.

Nesto me zezaju ikonice dropboxa koje ukazuju na syncanje. Guglam, i fix je: probaj koristiti drugu cloud servis.

Nije u tome poenta da ja koristim MS nalog. Poenta je kako ugasiti login screen. Imam ja njihov acc koji koristim za office ali je online login fix kao i ovo, drugi servis za dropbox.

Daj Bože da win10 dobije duzu podrsku pa da se vratim nazad. Treba ti pet dana da dodjes do nacina kak ozadati defaultnu aplikaciju za otvaranje j.....h slika. I fix je bio deinstalacija photosa da bi se magicno pojavio dijalog za biranje defaultne aplikacije po zelji.

Do sada mi je jedina prednost file manager tabovi. Ostalo sve downgrade. Idem control panel da mi otvori settings da otvorim control panel. Oni majke mi nisu normalni.

control panel/devices/settings BT & devices / more devices/ more devices / control panel devices and printers

A na win10 je: control panel/devices and printers

Poslednja izmena:
Nemam pojma o cemu govoris, radi sve to sto trazis kod mene kako treba.

Ma koristim 6 racunara sa win11. Dva su mi kuci. Ne radi.

I refresh dugme su zeznuli u file menadzeru,sto bi na klik bilo kada moze na tri!

Ako je to toliko veliki problem i ako radi sve to na win 10 ne vidim potrebu da se nervirate i da koristite win11.
Necete online nalog, necete da MS sakuplja povratne informacije (u svetu u kakvom zivimo sada), koristite razne software za gasenje servisa, pravljenje image-a za instalaciju jer pobogu MS nas "spijunira" dok se tusiramo a ne shvata niko da je njima to jedini nacin kako mogu da imaju uvid u koriscenje funkcija na samom OS, Kad pogledas onaj njihov feedback kakve sve gluposti ljudi traze pa ono je strasno, a drugo windows niti je free niti je open source, imas trial period da ga probas ako ti ne odgovara koristi nesto drugo.

Ne kazem da je win11 savrsen, ima problema i sam sam okacio jedan koji mene iritira u nekom postu ali prosto tako je kako je ili cu ga koristiti ili necu to je iskljucivo moj izbor.
A inace ovo oko sleep moda, moras imati online nalog da bi dobio sve one funkcije bez cackanja po registry bazi, ako ne zelis to onda imas google pa pogledaj, ja nadjoh na prvoj strani.

Ako je to toliko veliki problem i ako radi sve to na win 10 ne vidim potrebu da se nervirate i da koristite win11.
Necete online nalog, necete da MS sakuplja povratne informacije (u svetu u kakvom zivimo sada), koristite razne software za gasenje servisa, pravljenje image-a za instalaciju jer pobogu MS nas "spijunira" dok se tusiramo a ne shvata niko da je njima to jedini nacin kako mogu da imaju uvid u koriscenje funkcija na samom OS, Kad pogledas onaj njihov feedback kakve sve gluposti ljudi traze pa ono je strasno, a drugo windows niti je free niti je open source, imas trial period da ga probas ako ti ne odgovara koristi nesto drugo.

Ne kazem da je win11 savrsen, ima problema i sam sam okacio jedan koji mene iritira u nekom postu ali prosto tako je kako je ili cu ga koristiti ili necu to je iskljucivo moj izbor.
A inace ovo oko sleep moda, moras imati online nalog da bi dobio sve one funkcije bez cackanja po registry bazi, ako ne zelis to onda imas google pa pogledaj, ja nadjoh na prvoj strani.
Sve si u pravu!

dgproduction

Kada budes koristio win za posoa i gomilu softwarea, skontat ces o cemu pricam. MS od win8 pokucava da predstavi novi dizajn. To je jos kada su kontali da naprave jedan sistem za mobilne i desktop uredjaje pa si imao tiles.

Naravno, nije valjalo i vracaju se par koraka u nazad sa 8.1 a onda koji korak u nazad sa win10. Sada sa win11 pokusavaju OPET da urade novi interfejs, ovoga puta kroz settings UI.

Problem u svemu tome kolega, je to sto sada win opcije imaju 2-3 layera. Oni vuku UI jos od viste (upali disk manager ili device manager). I kada pokusavas nastimati uredjaje da rade ili naci neke opcije, imas 2-3 intefejsa.

Sama činjenica da ja mogu vratiti stare opcije iz win8 dnas u win11 mi sve govori koliko oni interfejsa imaju jedna prek odrugog i da postoji za svaku stvar dupli UI. Ovo nije skin vec skroz drugi niz funkcija koji su ugasili sa win11 ali.. i dalje postoji u win11 instalaciji. Znaci ovo je win11 print screen. https://i.ibb.co/3Tr9CZh/image.png

Kojoj je uopste normalnoj osobi pali na pamet da osnovne stvari poput save, copy, cut ..pretvori u ikonice bez teksta.

Ako si cackao po Settingsu onda si uocio da nema sve opcije u samom Settingsu vec te salje na control panel. Oni jos od win8 pokusavaju da ugase control panel i eto. Gledaj nas u 2023coj, i dalje je tu.

Control panel je i dalje osnova windowsa dok je settings overlay. Ja nemam problem da je jedno ili ili drugo ali MS ne zna sta hoce. Ovo im je treci pokusaj redizajna windowsza u nazad 10 godina.

Eto ti gore navedeni slucaj. Control Panel te salje na settings da te setting posalje na control panel. Zanci otvoris c. panel da udjes u devices and printers koji je u samom control panelu. Ali te windows salje na settings iz totalno nepotrebnih razloga.

image.png

Eh, sada ti sve tako funkcionise u win11. To je problem.

A razlog zasto se ne koristin win10 je zato sto win10 gubi podrsku.

Ok i poenta je sta ?
Vratis se na win10 dok ima podrsku i gotovo, mozda u medjuvremenu nesto promene u 11 ili vec u win12 posto vec 2024 izlazi.
Inace ne koristim Windows za posao ali koristim drugi software posto se bavim Web i grafickim dizajnom a grizem i ka sql-u polako, tako da sam navikao na win11 i nemam tu nekih problema.

Kojoj je uopste normalnoj osobi pali na pamet da osnovne stvari poput save, copy, cut ..pretvori u ikonice bez teksta.

To je vec subjektivno, tebi se ne svidja meni se svidja.

Ako si cackao po Settingsu onda si uocio da nema sve opcije u samom Settingsu vec te salje na control panel. Oni jos od win8 pokusavaju da ugase control panel i eto. Gledaj nas u 2023coj, i dalje je tu.

Control panel je i dalje osnova windowsa dok je settings overlay. Ja nemam problem da je jedno ili ili drugo ali MS ne zna sta hoce. Ovo im je treci pokusaj redizajna windowsza u nazad 10 godina.

I bice jos drugo tako.

Problem u svemu tome kolega, je to sto sada win opcije imaju 2-3 layera. Oni vuku UI jos od viste (upali disk manager ili device manager). I kada pokusavas nastimati uredjaje da rade ili naci neke opcije, imas 2-3 intefejsa.

I dosta pre viste.

Neki od tih interface API-a su još od W95 sa nešto izmenjonom grafikom i font-om, Zamena je počela sa W8, nastavila sa W10 a W11 je dogurao dalje ali su neke stvari duplirane. W11 je takođe na izmaku, sledeće jeseni stiže W12 ili kako će se već zvati, tu će već biti većih promena. Čisto sumnjam da im je to sada neki prioritet.
Iskreno, meni bi više odgovaralo da ostane sve po starom i koncentrisano u Control Panelu samo da uvedu Dark Theme.
Evo koga treba "kriviti" za nek od tih API-a

Poslednja izmena od urednika:
Hoce Apple standard sa polu-proizvodom koji je njima ne toliko bitan jer zive od licenci, subscriptiona i servisa, ne od windowsa. Ali je problem sto je standard na planeti windows a da je moguce, sutra bi presao na Apple.

Neko je davno rekao da su Chrome i Windows dva zla koja su korisnici primorani koristiti. Za Chrome ima alternativa jos malo u obliku FF ali je i to pitanje kada ce je ugasiti pa nam ostane samo chromium browser system.

Kakav crni Apple ? To je zatvoren system i ne moraju da se brinu ni za koga drugog, ni za developere, ni za hardware ni za kompatibilnost. Teraju po svome i naplaćuju trostruko.
Sa druge strane tu je iLinux sa svojih 1001om distribucijom gde svako gura neke svoje ideje, nezna se ko pije a ko plaća. Takav im je i sav SW.

Postoji li neki način da se zabrani wireless mišu da budi laptop iz standby moda? Isključio sam opciju "Allow this device to wake up the computer", ali i dalje se laptop uključuje čim se miš pomeri.
Na drugom laptopu je Windows 10 i tu nema problema.

Postoji li neki način da se zabrani wireless mišu da budi laptop iz standby moda? Isključio sam opciju "Allow this device to wake up the computer", ali i dalje se laptop uključuje čim se miš pomeri.
Na drugom laptopu je Windows 10 i tu nema problema.
glupo pitanje, ali da li si siguran da si iskljucio pravi uredjaj? meni ta opcija radi normalno.
Win mi ne prepoznaje numpad kao tastaturu nego kao hid compliant mouse. Tako mi je prijavljivao i prethodnu tastaturu pa sam imao tri uredjaja.
Mozda je najlakse da izkljucis sve usb za ostale uredjaje i ostavis samo mis pa onda odradis tu opciju da budes siguran

Jesam naravno, jedini miš koji imam i ujedno jedini USB uređaj.
Negde pročitah da pomaže ako se ta opcija isključi i za tastaturu ali ipak ne.

vidi da nemas u biosu opciju da se usb gasi kada je LT u sleep.

Pritisnuo "Check for updates" dugme i ono jednostavno nestade, uz poruku da sam "up to date". Restartovao Windows, ali dugmeta i dalje nema. Svašta!

no.check.for.update.button.png

Pa lepo su dole napisali "Windows update is commited to helping reduce carbon emissions", nemaš privilegije da klikneš Check for updates više puta dnevno jer to zagađuje okolinu.

/s

@tozovac
Ne verujem da je virus jer samo je to dugme nestalo, ništa više.

Što se tiče "carbon emission-a" i tzv. "zelene agende" - nek se oni svi nose dođavola. Kad su se njihove države ubrzano razvijalo, onda je išao i ugalj i gas, sad nameću nama u razvoju da gradimo vetrenjače i solarne panele. Fcuk them! Ko ih šiša...

I da se vratim na temu - jel još nekome nestalo "Check for update" dugme?

Poslednja izmena:
Pogledaj u Avanced Options>Optional updates. trebalo bi da ima i update za .NET

Planiram da umesto 10-tek instaliram 11-ku. Vidim da zahteva oko 64GB da bi se instalirao. Posto bi uzmeo M2 pa na njega da instaliram pitao bi je li dovoljno 250GB ili da idem na 512GB? Mislim da mi je dovoljno 250GB ali vise ako raste pa da ne bude da mi je pola skladista otislo na OS.

Inace kakve ste zadovoljni naspram win10? Nesto posebno sto ga izdvaja sto se dalo primetiti? Dugo sam razvlacio pogotovo kada sam cuo da se vec radi na win12, ali cu ubrzo reinstalirati.

Nazad
Vrh Dno