Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Redak slučaj da se klima pokvarila uz pravilno korišćenje i održavanje.

Sreca pa sada vecina prozvodjaca daje 5g garanciju.

Ko mene u okruženju zadnjih godina od SABO, Midea, Tesla ONOFF...klima gde je spoljna jedva 20kg i bile su kompletno zaleđene nekoliko puta zimi.. Sve su zamenili zbog toga sto hoce efikasnije tj bolje klime
Stradala elektronika spoljne jedinice, a verovatno i unutrašnje. Znam još dva slučaja gde je stradala elektronika te serije VIVAX klima.

Osim aeyi, nijednu od starijih Vivax ne bih birao.
Tek sada Rewi, sa dobrom Haier spoljasnjom.

Hisense inverter klima uređaj Expert Smart 12K – CF35YR1F, Full DC, WiFi​

VIVAX COOL, klima uređaji, ACP-12CH35AERI+​

Vivax ACP-12CH35AESI PRO​

Ovo je neki moj uzi izbor zanima me vase misljenje.
AERI zbog duze garancije na kompletan uređaj i za 7kg teže spoljne jedinice.

Hs je +3 godine samo na kompresor koliko vidim.

Imam klimu DAIKIN FTXB50C1B ..... lepo grejala zimus, sada lepo hladi na ovih +35 C
danas mi se prvi put desilo da je nakon sat dva hladjena upalila grejanje ??!! ( crvena lampica ) na slici
setovana na hladnjenje 25C ( druga slika )

Ne znam šta se desilo da okrene na grejanje sama od sebe.
Kada sam je setovao na stepen niže ( 24 C ) prebacila sama sa crvenog na zeleno tj hladjenje

kao da ne u nekom auto modu, a nije

malopre probao da prebcim na grejanje. Radi

Na hladjenje radi samo unutrasnja jedinica .... spoljna ne radi i ako setujem temperaturu na 16C ?
potrošnja16W ... znači samo ventilator u unutrašnjoj jedinici

Prilozi

• Daikin grej.jpg
    Daikin grej.jpg
    123.2 KB · Pregleda: 51
  • daikin remote.jpg
    daikin remote.jpg
    170 KB · Pregleda: 48
Poslednja izmena:
@Huho

Po slici sa daljinskim ti si klimu stavio u FAN mode, ne u COOL.
Pa naravno da mora biti po slici kad sam u datom trenutku s namjerom ukljucio tu funkciju. Ali sam mislio da nema potrebe da slikam na cool kako kod nekoga ne bi doslo do zabune. Mada nije ni vazno to... Evo za tajmer. Sto se tice ikone sa satom, to je oznaka za trenutno vrijeme a ne tajmer.
Postoje cetiri opcije kako sad vidjeh.
1) nista
2) off
3) on
4) off/on
Meni je bilo ukljuceno off. IMG_20230826_115527.jpg

Sad sam setovao "nista". 😂
Klima trenutno radi dobro, kao i sinoc.
U kuci prije pola sata temperatura bila skoro okruglo 30, sad je 26. Setovao klimu na 25 (umjesto 21 i nize) i fan na max. Potrosnja stabilnih 750w na spustanju temperature. Potrosnja vise nego duplo niza u odnosu na kad sam setovao najnizu temperaturu. Spoljna temperatura 34.

Ljudi gde je najbolje montirati spoljasnju jedinicu, tu gde sam uokvirio dolazi unutrasnju ( naravno sa druge strane) s tim sto tu ima sirine 1.8m i mogu da se igram sa tim pod uslovom da pomerim zvono koje se nalazi unutra ali i pored toga ima mesta od zvona prema prozoru ( mozda bolje da ne diram zvono) nego gde spoljasnju, da li je montirati levo od ulaznih vrata gde je zub ali bice na otvorenom ili pored njih iznad prekidaca ili na terasi terase ili gde vec......IMG_20230826_151756.jpgIMG_20230826_151914.jpgIMG_20230826_151950.jpg

Da , treba da bude ugasena.Bar je tako bilo do sad.Azurirao sam do sada nekoliko puta a sada izbacuje gresku " Vreme je isteklo".Pokusa da azurira i nako jedan minut izbaci ovu poruku. Inace ponudila je novi apdate 3.76

Ljudi gde je najbolje montirati spoljasnju jedinicu, tu gde sam uokvirio dolazi unutrasnju ( naravno sa druge strane) s tim sto tu ima sirine 1.8m i mogu da se igram sa tim pod uslovom da pomerim zvono koje se nalazi unutra ali i pored toga ima mesta od zvona prema prozoru ( mozda bolje da ne diram zvono) nego gde spoljasnju, da li je montirati levo od ulaznih vrata gde je zub ali bice na otvorenom ili pored njih iznad prekidaca ili na terasi terase ili gde vec......Pogledajte prilog 402170Pogledajte prilog 402172Pogledajte prilog 402173
Posto je minimum crevo 3m, možeš da šetaš spoljnu gde hoćeš, 5m bez problema skoro svaki model.

E sada to je ono sto svi kazu prvo izolacija pa onda klime.. Ja sve vreme pričam da treba obrnuto jer kada nemas izolaciju mozes klims da razvučes gde hoces i kako hoćeš posle samo prekrijes izolacijom (ko je pametan provuci ce kroz neka creva i kasnije i zamena klime sa novim crevima ce biti lagana)

A ovde svi pišu ako prvo izolacija pa klime.

Prvo okreči stan pa ugradi utičnice 😅

Elem ako mozes negde na bok kuce bilo bi lepše samo ta creva kako da sakriješ.

Posto je minimum crevo 3m, možeš da šetaš spoljnu gde hoćeš, 5m bez problema skoro svaki model.

E sada to je ono sto svi kazu prvo izolacija pa onda klime.. Ja sve vreme pričam da treba obrnuto jer kada nemas izolaciju mozes klims da razvučes gde hoces i kako hoćeš posle samo prekrijes izolacijom (ko je pametan provuci ce kroz neka creva i kasnije i zamena klime sa novim crevima ce biti lagana)

A ovde svi pišu ako prvo izolacija pa klime.

Prvo okreči stan pa ugradi utičnice 😅

Elem ako mozes negde na bok kuce bilo bi lepše samo ta creva kako da sakriješ.
Razumem ali izolacija je postavljena pre 7g. Mogu na bok jer tu ionako ima zub nego sam mislio da je sakrijem nekako ispod terase, mozda najbolja varijanta levo od ulaznih vrata iznad prekidaca za klimu

Ide amber premium na odrzavanju temperature na oko 250w na fan max i na druga podesavanja u 25 kvadrata (simuliram uslove kao da imam izolaciju) haha. U pocetku termostat biljezi oscilaciju temperature od 0,1 stepena, klima pojacava na 285w i spusta tih 0,1 stepena. Poslije 15 minuta oscilacija nultna i tako zakuca. Jos da imam izolaciju preko dana bila bi super stvar. Preko dana kad je sunce najjace sasvim druga prica bez izolacije i sunce koje grije kucu non stop, klima u najtoplijem dijelu dana podize potrosnju na preko 1200w u 60 kvadrata. Danas sam gledao na terasi koliko se moze stajati na uzarene plocice bosih nogu - bez pretjerivanja nisam mogao stajati preko 3 sekunde u mjestu a da se ne pomjerim. 🔥🙂
Pogledajte prilog 401911
Upaljena oko 10h.set 25 fan 2.izmerna potrosnja do 15h.Amber komfort..Sl.provera isti set potrosnja +500w.Ukupna potrosnja do 18h.oko 2kw.Za mene je.to smesna potrosnja...bukvalno dzabe hladjenje..

Prilozi

• Screenshot_20230826_161809.jpg
    Screenshot_20230826_161809.jpg
    52 KB · Pregleda: 31
Mislim da cu na kraju uzeti

Vivax ACP-12CH35AERI+​

Hisense je na papiru dobar ali nesto mi ne uliva poverenje. Razmisljam za whirpool znam da su nekada bili dobri.

Nazad
Vrh Dno